Planuri pentru prima iarnă fără Electrocentrale

Planuri pentru prima iarnă fără Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Acordarea ajutorului de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de furnizare a apei calde şi căldurii şi transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier sunt cele două soluţii pe care Primăria municipiului Galaţi s-a angajat să le pună în aplicare pentru ca, în iarna viitoare, să spună adio Electrocentrale şi actualului sistem de termoficare.

Reuniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au votat miercuri, în unanimitate, indicatorii tehnico-economici pentru transformarea a 20 de puncte termice în microcentrale de cartier. Iniţial, fuseseră propuse 25 de puncte termice, dar, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, asociaţiile racordate la cinci dintre punctele termice nu au dorit să intre în proiectul administraţiei locale.

Discuţii a stârnit, în schimb, aprobarea ajutorului financiar de 3.000 de lei, de la bugetul local, pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ celui centralizat de termoficare.

Amendament respins

Consiliera independentă Simona Vreme a propus majorarea pragurilor de venit net mediu lunar în care trebuie să se încadreze cetăţenii pentru a beneficia de acest ajutor, argumentând că salariul minim pe economie a fost majorat şi va creşte şi valoarea punctului de pensie. Primarul a replicat că nu ar fi corect să fie schimbate regulile în timpul jocului, iar amendamentul a fost respins la vot.

Chiar dacă vor cere, nu vor primi!

Consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a pus problema dacă prin acordarea acestui ajutor vor mai exista zone compacte care să justifice amenajarea microcentralor de cartier în punctele termice. "Va exista o anexă la acest proiect cu asociaţiile excluse de la primirea ajutorului de 3.000 de lei. Cetăţenii din respectivele asociaţii, care şi-au dat acordul de a intra în acest parteneriat cu Primăria, vor primi agent termic în sistem centralizat prin aceste microcentrale. Dacă vor dori să se debranşeze, noi nu putem şi nici nu vrem să reînfiinţăm zonele unitare, pe care tot dumneavoastră le-aţi desfiinţat. Dar, ca o formă de menţinere a unităţii şi de a putea merge mai departe cu un proiect de transformare a acestor puncte termice în microcentrale de cartier, cetăţenii din asociaţiile arondate acestor puncte termice nu vor putea beneficia de cei 3.000 de lei. Chiar dacă vor cere acest ajutor, nu îl vor putea primi, cu siguranţă!", a explicat Pucheanu.

Întrebat dacă administraţia locală nu ar putea fi acuzată de discriminare, edilul a replicat că obligativitatea Primăriei este de a asigura agent termic, pentru ca nimeni să nu sufere de frig la iarnă: "Forma sub care îşi îndeplineşte această atribuţie nu este la latitudinea cetăţeanului!".

Conform edilului, gălăţenii racordaţi la viitoarele microcentrale de cartier ar putea plăti 220 de lei pe gigacalorie faţă de 490 de lei, preţul actual. Iar costurile estimate pentru transformarea punctelor termice în microcentrale se ridică la 800.000 de euro.

Adio, sistem de termoficare!

Primarul pare convins că, până la venirea sezonului rece, din cele 17.000 de apartamente câte se estimează că mai sunt branşate în prezent, aproximativ 14.000 vor avea o alternativă la sistemul centralizat: 5.000 vor fi racordate la punctele termice transformate în microcentrale, în alte 1.000 de locuinţe aparţinând municipalităţii Primăria se va îngriji să monteze centrale şi panouri radiante sau boilere, iar aproximativ 8.000 vor putea fi încălzite graţie ajutorului de 3.000 de lei plătit de la bugetul local. "Mai rămân 3.000 de apartamente, zona aceea gri spre neagră în care se regăsesc exact rău-platnicii, cei din cauza cărora sistemul a ajuns în situaţia în care este. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să existe şi o formă de repercusiune asupra acţiunii sau inacţiunii dumnealor de atâta amar de vreme. Noi am preconizat acţiunile pentru ca, în iarna lui 2018-2019, relaţia economică dintre Primărie şi Electrocentrale să nu mai existe", a spus primarul.

Citit 6351 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2018 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.