Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
9 comentarii

Majoritatea confortabilă cu care s-a obişnuit PSD în Consiliul Local a fost spulberată, la şedinţa ordinară din 30 mai, de voturile aleşilor PNL, ALDE, PMP şi a independentei Simona Vreme. Finanţarea cu 155.088 de lei de la bugetul local a spectacolului "La fraţi nu se pun hotare", care a avut loc în seara de 31 mai, la Sala Sporturilor, a fost respinsă prin balotaj, cu 12 voturi la 12.

Proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Galaţi cu Asociaţia Culturală "Inanina Music Star", pentru realizarea evenimentului "La fraţi nu se pun hotare", în data de 31 mai 2018, a fost singurul care a picat la vot din cele peste 50 de proiecte supuse aprobării la şedinţa Consiliului Local din 30 mai. Dezbaterile au fost scurte, dar categorice, însă pentru a se constata respingerea proiectului a fost nevoie de renumărarea voturilor.

Spectacol pe bani publici

Proiectul ajuns pe masa aleşilor locali avea la bază solicitările făcute de "Inanina Music Star", care propunea Primăriei "organizarea în parteneriat" a concertului "La fraţi nu se pun hotare", avându-i drept capete de afiş pe Ion Paladi şi Orchestra Națională "Lăutarii", dirijată de Nicolae Botgros.
Interesant este că între prima solicitare a Inanina şi cea de-a doua, bugetul spectacolului, pe care Primăria se obliga să-l asigure din bani publici, a crescut de la 148.235 de lei la 155.088,96 de lei.
În forma finală a contractului, asociaţia se obliga să folosească sumele încasate din vânzarea biletelor pentru a achiziţiona o masă chirurgicală, pe care să o doneze Spitalului "Buna Vestire" Galaţi.

Suspiciuni

Consilierul local PNL Paul Găvănescu s-a declarat surprins că proiectul a reapărut pe ordinea de zi, în condiţiile în care a născut suspiciuni încă din luna aprilie, când a primit aviz negativ din partea Comisiei Nr. 4 şi a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CL. "Această finanţare este sub tutela ilegalităţii şi îi atenţionez pe toţi consilierii locali că o eventuală aprobare va duce automat, pe viitor, la o răspundere individuală! Precizarea din raportul de specialitate, că acest eveniment se adaugă seriei consacrate Centenarului Marii Uniri, este greşită. Centenarul Marii Uniri se află sub tutela Direcţiei Judeţene pentru Cultură! Finanţarea unui eveniment cultural care nu se regăseşte în Planul acţiunilor socio-culturale aprobat prin HCL 749/ 2017 şi modificat prin HCL 130/2018, şi care este argumentat greşit, nu poate fi realizată decât dacă avem curajul să încălcăm legea", a spus Găvănescu.
Consiliera independentă Simona Vreme a atras atenţia că pe afişele spectacolului, apărute cu mai bine de o săptămână în urmă, Primăria apare ca sponsor, fără a exista aprobarea Consiliului Local: "Lucrurile s-au făcut invers de cum ar fi trebuit. Consider că nu ar fi trebuit să existe astfel de afişe pe piaţă, până la momentul în care noi votăm acest proiect. Mie mi-a atras deja suspiciuni!".

Vot renumărat

"Dragi consilieri, cei care aţi primit şi invitaţii, sper că şi veniţi la spectacol!", a încercat să calmeze spiritele city managerul Marius Humelnicu, în vreme proiectul era supus aprobării. Preşedintele de şedinţă, consilierul UNPR Ilie Gheţu, a anunţat rezultatul: "Cu 13 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri, proiectul a fost adoptat". Cum în sală erau 24 de consilieri, s-a cerut insistent repetarea intenţiei de vot. "Haideţi să nu întinăm acest eveniment frumos în legătură cu Republica Moldova!", a făcut apel viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman. "E 12 cu 12! În aceste condiţii, proiectul nu a fost adoptat!", a anunţat Gheţu, după ce aleşii au ridicat din nou mâinile. "Mulţumim consilierilor ALDE pentru "susţinere". Se vede, într-adevăr, că suntem într-o…", a ţinut să spună Marius Humelnicu.
Într-adevăr, voturile favorabile ale PSD şi UNPR au fost combătute de voturile nefavorabile ale aleşilor PNL, ALDE, PMP şi independentei Simona Vreme.

Ce a oferit Primăria

"Noi oferim sala şi utilităţile aferente evenimentului, în rest nu mai avem rol în piesă. Organizatorul va trebui să-şi găsească o altă sursă de finanţare! Dacă ştia, punea biletul 100 de lei şi nu mai avea nevoie de nicio finanţare! Dar noi, gândindu-ne că facem un eveniment cu Centenarul, am zis să fie în aşa fel încât să le oferim gălăţenilor atât cât putem! Nu s-a putut, cade în sarcina organizatorului! Banii încasaţi din vânzarea biletelor nu vor mai fi donaţi pentru o masă de operaţie la Maternitate", ne-a declarat, joi, înainte de spectacol, city managerul Marius Humelnicu.
Potrivit datelor noastre, în ziua spectacolului preţul biletului a fost majorat de organizatori de la 20 la 50 de lei.

Coadă

Joi, încă de la ora 18.00, în faţa Sălii Sporturilor oamenii se aşezaseră deja la coadă, dornici să intre în clădirea din care răsunau "Lăutarii" şi vocea Mioarei Velicu, semn că repetiţiile erau în toi. La ora 19,15, o coadă lungă şi groasă se desfăşura în faţa sălii, motiv pentru care intrarea publicului s-a prelungit cu mult după ora la care spectacolul ar fi trebuit să înceapă. Unii spectatori aveau steaguri tricolore, iar majoritatea doamnelor erau îmbrăcate în ie tradiţională sau stilizată.

Citit 20734 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2018 10:05

9 comentarii

 • postat de MIHAIL Marți, 05 Iunie 2018 09:44 82.76.9.*** Link la comentariu
  3
  13

  PE CAND DISPARE TAXA ROVINIETEI IMPUSA DE FRATII NOSTRI LA TRECEREA FRONTIEREI DIN ROMANIA IN MOLDOVA?CAND TREC IN UCRAINA,NICIO ROVINIETA,AICI ,LA FRATII NOSTRI,ESTE,CA O PIEDICA A LIBEREI CIRCULATII!!!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 04 Iunie 2018 22:45 5.13.128.*** Link la comentariu
  12
  2

  Dedic din inima melodia Maria Tanase - Blestem tuturor tradatorilor de TARA, TARA ROMANEASCA de 29 de ani!
  Fara numar... doar litere si culorile lor si abrevierile dizgratioase! Mai stii poate se lipeste... macar pamantul sa va usuce... daca cei ce-l mai lucuiesc sunt asa slabi si prosti!

  Raportează
 • postat de Maxim Luni, 04 Iunie 2018 18:50 82.78.152.*** Link la comentariu
  0
  14

  dar nu mai este nevoie de donatie, din banii economisiti luati 3 mese de operatie, asa ca iesim in castig noi cei ce platim taxe

  Raportează
 • postat de Sorin Duminică, 03 Iunie 2018 20:16 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  27

  As dori ca domnul city manager Humelnicu sa se ocupe de problemele administrative ale Galatiului care sunt foarte urgente:
  - asfaltat trotuare;
  - tuns iarba;
  - reparat banci;
  - reparat zona pitonala din marmura de la Dunarea, zona trecerii de pietoni( centrul orasului).
  - nominalizti cel putin 20 de inspectori de teren, angajati ai primariei, care sa consemneze toate neconformitatile intalnite in zonele repartizate ( si bineinteles aceste necoformitati repartizate ulterior la serviciile din primarie pentru rezolvare) .
  Sa arunci banii pe fereastraeste cel mai usor lucru. Bugetul Galatiului este pentru toti galatenii nu pentru 5000 de spectatori, care pot intra la Sala Sporturilor.
  Cine vrea spectacol sa cumpere bilet.

  Raportează
 • postat de Huhulea George Duminică, 03 Iunie 2018 15:41 82.137.11.*** Link la comentariu
  1
  22

  Aceiasi atitudine "frateasca" se intalneste si la bisnitarii moldoveni din piata mare.
  De ce bisnitari? Pt ca fac bisnita cu produse chinezesti, contrafacute, de calitate sub inferioara.
  Au atata greata in ei de parca ne-ar face o favoare ca ne vand mizeriile luate din bazarul de la Reni si vandute la pret peste original.

  Raportează
 • postat de Frăția tunurilor fără hotare Duminică, 03 Iunie 2018 00:46 89.136.4.*** Link la comentariu
  1
  32

  Ce vrăjeli e în stare să spună Humelnicu! Cum adică puneți la dispoziție doar sala și utilitățile? Dar alea nu costă? Sala și curentul electric, paza cu MMA Security, poliția locală care a stat să supravegheze traficul și să țină locuri de parcare pentru șmecheri, mașina de SMURD-descarcerare și echipajul, alea nu costă? Dacă dădeați 34.000 de euro ca să se strângă doar 8.000 pentruo donație, ce nu v-ați dus direct cu 20.000 de ușă donație la ușa spitalului, să nu mai faceți circul ăsta?...

  Raportează
 • postat de Ion caranfil Sâmbătă, 02 Iunie 2018 16:48 82.137.12.*** Link la comentariu
  2
  22

  Sergiu Moldovan, sa înțeleg ca nu ai avut 20 lei pentru bilet?

  Raportează
 • postat de Anda Sâmbătă, 02 Iunie 2018 09:52 92.80.157.*** Link la comentariu
  0
  56

  "După cum precizează afișul, biletele vor costa 20 de lei și toată suma strânsă se va constitui ca donație maternității „Buna Vestire”. Adică 20 lei x 2.000 de spectatori, câți poate „duce” Sala Sporturile (asta dacă excludem invitațiile), rezultă 40.000 de lei.

  Știți cât trebuia să plătească Primăria Galați din banii noștri pentru distracția asta? Ne spune tot cererea de finanțare: 155.089 de lei. Adică cheltuim de la buget aproape 34.000 de euro ca să strângem o donație de 8.620 de euro. Și cui? Spitalului „Buna Vestire” pe care municipalitatea îl are în grijă."

  Raportează
 • postat de Sergiu Moldovan Sâmbătă, 02 Iunie 2018 02:18 144.217.161.*** Link la comentariu
  35
  10

  A fost mișto spectacolul, am avut și invitație ...gratis intrare... am stat la fotolii...
  Dar tot mai ca lumea era un Bolton ca pe vremuri

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.