Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
8 comentarii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 12 iunie 2018, că a citit motivarea deciziei CCR în cazul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă evaluarea nu este terminată, precizând că, în această etapă, motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări.

"Ca să nu apară, aşa, o confuzie în spaţiul public: am spus de prima dată când m-aţi întrebat că voi citi această motivare până o înţeleg foarte bine. Deci, mai avem un pic de citit. Însă, citind această motivare, au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez demersul într-o nouă lumină. În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne duce mai aproape de adevăr", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia.

El a spus că apar mai multe întrebări, la care a arătat că, în primul rând, ar trebui să răspundă politicienii.

"Toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupţie şi atunci, sigur, se pune întrebarea legitimă: dacă atâţia politicieni sunt nemulţumiţi cu lupta anticorupţie, dacă au fost atâtea discuţii mai este nevoie de lupta anticorupţie în România? Aici răspunsul meu este ferm şi clar: România are nevoie de lupta anticorupţie, ea trebuie dusă cu toată fermitatea şi românii trebuie să aibă încredere că aceasta este o luptă dreaptă. Avem un nou superministru al Justiţiei, care decide şi preşedintele execută?! Fără să se ţină seama de avizul CSM?! De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul principal pe care îl are, conform Constituţiei, de garantare a independenţei Justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror, a unui procuror-şef. Iată întrebări la care, încet, încet, trebuie să înceapă să răspundă şi unii, şi alţii. Sunt întrebări care trebuie să primească un răspuns după o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă şi eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică şi românii trebuie să aibă încredere că aceasta este o luptă dreaptă", a explicat preşedintele.

El a susţinut că un referendum ar putea fi, eventual, finalul acestei dezbateri. "Am văzut, din nefericire, ce lucruri discutabile pot ieşi dintr-o dezbatere prost condusă şi netransparentă cum a fost dezbaterea pe legile Justiţiei din Parlament. Aşa ceva mai mult încurcă lucrurile decât să le clarifice. Nu! Este nevoie de o dezbatere largă, este nevoie de o discuţie cu toţi, absolut toţi actorii interesaţi şi poate este nevoie, sigur, la sfârşit, ca poporul român să-şi spună părerea. Poate este nevoie de clarificări în Constituţie chiar, poate trebuie să gândim dacă lucrurile, arhitectura statului este bine gândită sau dacă trebuie introduse noi mecanisme care ne garantează că nu ne îndepărtăm de la valorile democratice, poate este nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului, poate revenim la discuţia pe care am pornit-o în toamna lui 2016 şi de atunci lucrurile au fost interpretate în fel şi chip", a susţinut Iohannis.

Preşedintele a spus că urmează să se lămurească, împreună cu juriştii din administraţia sa, cu privire la paşii de urmat în această speţă. "Este vorba de o speţă care cu siguranţă va avea influenţe asupra felului cum funcţionează statul român în continuare şi cum interpretăm arhitectura statului în continuare. Nu putem să facem greşeala să aplicăm mecanic anumite lucruri, fiindcă riscul foarte mare care apare aici este să ne găsim într-o situaţie de formă fără fond", a declarat el.

Citit 2619 ori Ultima modificare Marți, 12 Iunie 2018 18:32

8 comentarii

 • postat de IC Vineri, 15 Iunie 2018 06:33 5.13.248.*** Link la comentariu
  0
  2

  Da ,Constitutia trebuie modificata .Da ,trebuiesc respectate hotararile unui CCR apolitic ,total independent si de aici una din modificari. O alta modificare ,introducere interdictiei partidelor de sorginte(origine si apucaturi ) comunista( asa cum este pentru fascisti) .Pierderea oricarei functii in stat ,dobandita ca urmare a votului popular si a dreptului de a mai candida 1..2..3 legislaturi ,in caz de migrare la arla formatiune politica .Presedintele sa aiba drept de veto ,asupra legilor si hotararilor pe care trebuie promulgare prin decret prezidential ,dupa consultarea tuturor institutiilor statului cu atributii in domeniul respectiv > Dizolvarea automata a parlamentului care hotaraste suspendarea presedintelui iar rezultatul referendumului nu duce la demitere ,imputarea cheltuielilor ocazionate de referendum acelora care au initiat suspendarea si au votat-o.Depolitizarea Curtii de Conturi ,SRI ,SIE ,CSM ,ICCJ etc.Se poate incepe ,deocamdata , prin respectare hotararilor CCR ,in ordinea aparitiei ,de exemplu , Parlament= 300 alesi, inainte ultimei hotarari......se aude in zona factorilor de decizie.Eliminarea totala afactorului politic in modificarea Constitutiei .

  Raportează
 • postat de Remus Joi, 14 Iunie 2018 19:45 82.137.12.*** Link la comentariu
  3
  2

  Faceți referenduri si mitinguri din banii voștri Ce firme adună mormanul de bani? De unde bani? Din impozite și taxe ? Dacă vreți distracție americană băgați banii din buzunarul propriu Asta este un jaf organizat Duceți țara în insolvență

  Raportează
 • postat de Remus Joi, 14 Iunie 2018 19:14 82.137.8.*** Link la comentariu
  1
  2

  Dacâ mai faceti vreo trei Mitinguri de Cumetrie (1 000 000de euro) si2 Refernduri Nationale(de 50 000 000) niciBanca Mondialâ nu ne mai dâ bani. Daca vreti paranghelii sâ o faceti din banii vostri nu din inpozite si taxe care le suportâ românii sâraci care au mai.râmas in tarâ

  Raportează
 • postat de psd-ciuma rosie Joi, 14 Iunie 2018 18:27 178.12.158.*** Link la comentariu
  3
  4

  Sa se respecte decizia CCR cu 300 de parlamentari si apoi sa se aplice si asta. Normal ca CCR a votat ce a vrut Dragnea daca jumatate din ei sunt de-ai lui, in ce tara traiti ba vitelor, voi astia care tot pupati psd-ul in crestet? din cauza voastra celor care ati fost la mitingul de pe 9 iunie si care votati de peste 20 de ani acesti comunisti, toti tinerii cu forta de munca au luat calea strainatatii!

  Raportează
 • postat de george Miercuri, 13 Iunie 2018 17:23 213.128.190.*** Link la comentariu
  4
  6

  Postaci ratati ...

  Raportează
 • postat de Referendum impotriva hotiei ! Miercuri, 13 Iunie 2018 16:21 194.126.220.*** Link la comentariu
  7
  12

  Unul din principiile fundamentale ale democratiei este separarea puterilor in stat. Ceea ce doreste insa sa faca PSD si slugile lor din CCR este ca procurorii care ar trebuie sa incerce sa opreasca tunurile din bani publici date de partidele care conduc Romania sa fie controlate de acestea, astfel incat sa poata FURA in liniste si deplina armonie. In acceptiunea PSD/ALDE/CCR ministru justitiei numit de clasa politica ce controleaza Romania poate schimba in orice moment procurorii care indraznesc sa ancheteze hotii din partidul lor. Asa ceva este INADMISIBIL. Cei care sustin asta si aici in comentarii sunt la randul lor niste sustinatori ai JAFULUI DIN ROMANIA. ........ Aveti incredere dl presedinte si declansati referendumul ... hoarda de hoti din bani publici va fi SPULBERATa de rezultatul referendumului : NU VREM SA FIM CONDUSI DE HOTI !

  Raportează
 • postat de Nemțălău dă nemțălău Miercuri, 13 Iunie 2018 14:49 5.13.131.*** Link la comentariu
  12
  11

  Chiar așa, de ce să ne mai complicăm? Parlament? NEIN! Guvern? NEIN! CCR? NEIN!

  Raportează
 • postat de Statul sunt eu Miercuri, 13 Iunie 2018 07:29 109.100.103.*** Link la comentariu
  17
  10

  Nici nu mai avem nevoie de Curtea Constitutionala.Daca hotaririle ei sunt interpretate de la cel mai inalt nivel si nu aplicate cel mai bun lucru ar fi desfiintarea acestei institutii, declansarea unui referendum si schimbarea formei de guvernamant in regat si sa incoronam un rege gen Ludovic 14.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.