PROPUNERE | Program de lucru de doar două ore pentru angajaţii Calorgal, înainte de a fi trimişi acasă

PROPUNERE | Program de lucru de doar două ore pentru angajaţii Calorgal, înainte de a fi trimişi acasă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Înainte de a face concedieri colective, conducerea Calorgal vrea să le reducă celor peste 400 de angajaţi programul de lucru la doar două ore pe zi.

Propunerea şefilor societăţii a stârnit furia sindicaliştilor. În şedinţa Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, a criticat intenţia conducerii Calorgal şi a ridicat totodată semne de întrebare cu privire la legalitatea unei astfel de decizii. „Salariaţii Calorgal au primit o adresă în care sunt anunţaţi de către conducere că vor să treacă la un program de două ore zilnic, respectiv 10 ore pe săptămână. Îi anunţă ieri (luni, 25 iunie 2018 n.r.) că, începând cu data de 1 iulie şi până pe 30 septembrie, se trece la alt program, fără vreo altă înştiinţare, fără să spună de ce, cum. Noi, prin aprilie, am discutat şi cu Primăria Galaţi care a promis că există suficienţi bani pentru a nu mai avea probleme cu plata până la disponibilizările prin accesarea Ordonanţei nr. 36 (...) Cum poţi să trimiţi o adresă de trei rânduri fără să fie însoţită de nişte hârtii cu privire la activitatea societăţii, la ce se va întâmpla în viitor şi mai departe. Unde aţi mai auzit de două ore pe zi? Eu am înţeles să reduci programul de lucru, dar nu aşa (...) Nu cineva care conduce o societate se trezeşte aşa şi de mâine salariatul vine două ore la muncă pentru că aşa vrea cineva”, a reclamat liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa. „Nu îmi place tonul”, a spus subprefectul Mihai Manoliu. „Mie nu îmi place cum domnul director (prezent la şedinţă) manageriază societatea. Este o încălcare a legislaţiei”, a replicat sindicalistul.

Directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, a spus că joi (astăzi n.r.) va avea o întâlnire cu sindicaliştii Calorgal pentru a negocia cu privire la diminuarea programului de lucru. Acesta susţine că „este doar o propunere, pentru a negocia un program restrâns de lucru, exact cum are şi CET (Electrocentrale, producătorul de energie electrică şi agent termic primar n.r.). CET, tocmai pentru a face economie la cheltuielile cu resursa umană, lucrează două sau trei zile pe săptămână. Asta nu înseamnă că noi am decis, am luat măsuri fără să consultăm sindicatul. I-am invitat la o discuţie – sunt de acord sau nu. Discuţia s-a amânat şi urmează să ne întâlnim joi. Decizia pe care o vom lua va fi de comun acord cu sindicatul”, a afirmat Alexandru.

Amintim că aproape 70 la sută dintre salariaţii Calorgal vor pleca acasă până la 1 decembrie, conform planului de disponibilizări aprobat de Consiliul Local. Societatea va rămâne cu doar 177 de angajaţi, în condiţiile în care, la 1 iunie, număra 465. La acest moment, pe site-ul Ministerului Dezvoltării se află în dezbatere un proiect de hotărâre de Guvern prin care salariaţilor disponibilizaţi li se oferă venituri în completare, în baza Ordonanţei nr. 36, fiind propusă, pentru anul 2018, suma de 2.376.000 de lei.

Citit 3758 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2018 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.