Consiliul Local cu figuri... de stil

Consiliul Local cu figuri... de stil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salve de cartuşe şi trasoare electorale, temperaturi politice ridicate, încordare, grabă şi aleşi gata să se ia în gheare pentru o virgulă, cam asta a fost „uvertura” Consiliului Local reunit joi seara.

Enervat, până şi preşedintele de şedinţă – un soi de arbitru cu drept de joc al meciului politic – Picu Apostol Roman (PC) a ameninţat că pleacă de la tribună şi-şi lasă locul vacant. Cu două excepţii, hotărârile supuse aprobării au trecut ca unse.

Şi pentru că interesul politic primează, liberalii s-au scuzat şi au părăsit şedinţa ordinară înainte de gongul final, pentru că aveau şedinţă de partid şi un motiv esenţial: vine Crin!

Unele voci spun că de fapt s-au eschivat să aprobe vânzările de terenuri şi PUG-urile aflate pe ordinea de zi.

Scandalul comisiilor

Bizar, aleşii s-au certat aprig şi s-au împotmolit la două proiecte de hotărâre privind stabilirea unor comisii.

Colegiul Cuza a rămas fără reprezentantul CL în Consiliul de Administraţie pentru că postul a fost disputat între Lucian Podlaţi (PSD), viceprimarul Mircea Cristea (PNL), fost elev al liceului şi Mihai Alin (PD-L). Niciunul n-a întrunit voturile necesare, aşa că hotărârea va fi votată altă dată.

Comisia de evaluare a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local în municipiul Galaţi a fost alt motiv de ceartă pornind de la titlul proiectului care era redactat absolut neinteligibil şi până la cei propuşi pentru comisie. PD-L era nemulţumit că în loc de propuneri adunate în şedinţă, li s-a impus pe buletinul de vot o listă prestabilită.

Liberalii s-au contrat cu social-democraţii, democrat-liberalii cu toată lumea. În final comisia a fost aprobată, dar fără un membru de rezervă. 

Birul electoral

La începutul şedinţei, liderul municipalei PNŢCD, Dumitru Popa zis Poppel, le-a cerut aleşilor să nu inventeze taxe noi câtă vreme cele existente nu pot fi plătite: „Domnule primar, Angela Merkel a mişcorat taxele în Germania. Cum a reuşit?”. N-avea Guvernul Boc, am răspunde noi.

Reducerea cu 15 la sută a impozitelor la persoanele juridice a fost salutată de toţi aleşii cu entuziasm electoral. „Este o măsură liberală, mă ateptam să fie propusă de un membru al PNL sau PD-L, nu de PSD”, a spus conservatorul Răzvan Avram.

Atât i-a trebuit! Liberalul Mircea Cristea a sărit ca ars: „Nimeni în afară de noi nu are voie să folosească numele PNL!”.

„Salut salva de cartuşe, de trasoare electorale trase”, s-a apărat conservatorul Eugen Găvan.

Împăciuitor, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a făcut apel către aleşi ca măcar pentru o oră, cât ţine şedinţa, să ia pauză de la campania electorală.

Un cetăţean din sală, plătitor de taxe şi impozite, a vrut şi el să intervină, crezând că dacă tot se vorbeşte în cor, poate să-şi spună şi el păsul, dar a fost pus la respect. La Consiliu doar aleşii fac paradă de vorbe!

Ura şi plecăm!

„Ce înseamnă înfăptuirea curăţeniei?”, a întrebat ironic democrat-liberalul Petru Alexe minunat de prezenţa sintagmei într-o hotărâre. „O figură de stil”, i-a replicat Picu Roman. „Metaforă” au decis aleşii. Oare cine le-a fost prof de română?

La şase jumătate trecute fix, liberalii au zis că trebuie să plece, că au şedinţă de partid. Ce conta că ordinea de zi era abia la punctul 11 şi mai era cale lungă până la 40! Taman când liberalii se grăbeau mai tare, Avram a ţinut să le plătească poliţa ţinându-i pe loc cu discursul.

Din mers, cei şapte aleşi PNL au apucat să voteze prelungirea PUG-ului aflat în întârziere de 16 luni, şi au plecat: „Noi ne cerem scuze, trebuie să ne retragem, avem treabă! Vine Crin Antonescu!”.

„N-aveţi curajul răspunderii, sunteţi abili”, le-a strigat din urmă preşedintele de şedinţă. Cui îi pasă de treburile CL? Bine că restul şedinţei a avut cvorum.

Oricum, şi consilierii au apăsat pedala de acceleraţie a maşinii de vot. Erau îndreptăţiţi: începea meciul Dinamo - Oţelul!

Explicaţie foto: Liberalii din CL au votat din mers

Citit 912 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.