47 dintr-o lovitură!

47 dintr-o lovitură!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Terenurile vândute de primărie au fost  votate la grămadă * Să nu se vadă bine cine ce face * Aleşii locali erau convinşi că votează 42 de vânzări, dar noi am numărat în documente 47 *

Croitoraşul cel Viteaz din poveste e mic şi nesemnificativ pe lângă forţa unui Consiliu Local care dintr-o lovitură – mai precis cu o singură ridicare de mână - a votat la grămadă 47 vânzări de terenuri.

Printre ele figurează şi vânzarea unui teren cu suprafaţa de 783,01 metri pătraţi, intravilan, proprietate a municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în strada Regiment 11 Siret, Complexul Francezi, către SC RER Ecologic Service, la preţul de 85 de euro/mp, de trei ori mai mic decât preţul pieţei. Societatea, aşa cum am mai scris îl are ca administrator pe consilierul local PD-L, Dumitru Ion, finul de cununie al lui Cezar Preda.

Repede!

Aleşii locali s-au împotmolit acum o lună la vânzarea celor peste 40 de terenuri şi au decis să amâne proiectul. Acum, grăbiţi, l-au votat în bloc. Propunerea de a nu vota separat fiecare vânzare în parte a venit din partea preşedintelui de şedinţă, conservatorul Picu Apostol Roman. Aleşii au fost de acord.

Trebuie să spunem că la acel moment, în sală mai erau doar consilierii PSD, PC şi PD-L, pentru că liberalii aveau alte treburi mai importante decât afacerile locale: o şedinţă de partid.

Grăbit că începe meciul, preşedintele a şi uitat să mai supună la vot vânzarea, trecând la proiectul imediat următor, o listă de PUD-uri. Noroc că i-au amintit colegii de la PD-L că nu s-au votat vânzările. Şi cu o singură ridicare de mână au trecut toate vânzările.

Explicaţia? Ori aleşii s-au temut să nu facă febră musculară dacă votează de 47 de ori, ori au preferat să fie discreţi în privinţa vânzărilor. Întrebat, un consilier local nici nu a ştiut dacă pe listă se află sau nu terenul dorit de RER.

Nu e de mirare, din moment ce aleşii număraseră 42 de vânzări, dar din actele postate pe site-ul Primăriei reiese că sunt 47. O singură abţinere s-a înregistrat, cea a consilierului local PD-L Ion Dumitru (foto 2), care având interes direct,  nu a putut vota.

Aşa ne-am dat seama că pe lista de vânzări se află şi terenul despre care am scris acum o lună întrebându-ne de ce aleşii vor să-l vândă cu acest preţ?

De trei ori mai puţin

Proiectul în cauză nu ne-ar fi suscitat atenţia în mod deosebit dacă nu am fi primit de la un cititor semnale că suprafaţa în cauză urma să fie vândută cu un preţ de trei ori mai mic decât preţul pieţei.

În raportul de specialitate al hotărârii votate se arată că încă din 2007 S.C. Rer Ecologic Service SRL a solicitat cumpărarea terenului aferent sediului din  str. Regiment 11 Siret, Complex Francezi, cu suprafaţa de 783,01 mp deţinut cu contractul de închiriere nr.1287/2009 (!)

Documentele arată că terenul vizat este ocupat de construcţiile proprietatea RER, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 839/05.04.2007 încheiat cu SC Construcţii şi Reparaţii SA, societate aflată la acel moment în subordinea Consiliului Local Galaţi, actualmente fiind în lichidare.

Preţul  de vânzare propus pentru terenul în cauză a fost de 85 de euro /mp, fără TVA. Preţul final fără TVA pe care urmează urma să-l plătească RER era de 66.555,85 de euro. De la specialiştii imobiliari am aflat că preţul de piaţă al unui metru pătrat de teren în zona respectivă este de minim 250 de euro.

Preţul, în ciuda faptului că terenul este aflat pe „falia” care prin trece Ţiglina I şi ar necesita lucrări de consolidare, se poate ridica şi până la 500 de euro.

Aşteptăm în continuare ca municipalitatea şi cei îndreptăţiţi să ne răspundă de ce un teren care costă pe piaţă 250 de euro este preţuit de municipalitate doar la 85 de euro metrul pătrat! Cert este că dezvăluirea noastră de acum o lună a băgat zâzanie între PSD şi PD-L.

Şi alţii

Pentru a avea o idee generală, iată cu cât s-au vândut alte terenuri. De exemplu, vânzarea în exclusivitate a terenului cu suprafaţa de 167,00 mp  intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în situat în Cartier Ţiglina II, Complex Comercial aferent Bloc I1 către SC Termaexim s-a făcut la preţul de 267 de euro/mp, fără TVA.

Silvano va plăti 250 de euro pe metru pătrat pentru terenul cu suprafaţa de 150,00 mp intravilan, proprietatea municipiului Galaţi, ocupat de construcţii, situat în Galaţi, între străzile Brăilei şi Nămoloasa-actualmente strada Brăilei nr. 256A pe care firma îl deţine în concesiune.          Terenul care face obiectul vânzării (150,00 mp) constituie diferenţa dintre suprafaţa construită înscrisă în autorizaţia de construire din 2009  şi respectiv suprafaţa construită înscrisă în Autorizaţia de construire din 2006.

Vâlceana va plăti 250 de euro/mp pentru terenul situat în strada Tecuci nr.46, cu suprafaţa de 237,00 mp deţinut cu contract de închiriere.

SC Mariano a cumpărat două terenuri mici, pe strada Domnească nr. 13, la preţul de 65 de euro/mp.

Cea mai scumpă din vânzările de teren votate de aleşi este o suprafaţă de 146,19 mp aferentă imobilului din str. Vasile Alecsandri, nr. 31, cumpărată de Cristina Lificiu pentru curte-grădină: 321 de euro / mp, fără TVA.

Citit 1539 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.