Cine pune sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în oraş. Contract, după trei licitaţii anulate

Cine pune sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în oraş. Contract, după trei licitaţii anulate
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Din 4 decembrie 2017, de când a lansat prima licitaţie, Primăria municipiului Galaţi tot încearcă să găsească o firmă care să furnizeze şi monteze sigiliul lui Petru Rareş la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, în cadrul obiectivului "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor etapa I". După trei licitaţii anulate şi reluate, contractul a fost, în sfârşit, adjudecat, pe 8 august 201.

Potrivit datelor postate în sistemul electronic de achiziţii publice, Primăria municipiului Galaţi va plăti 258.230 de lei cu TVA, adică peste 56.000 de euro pentru obiectul de artă urbană care va fi amplasat la intersecţia bulevardului Dunărea cu bulevardul Galaţi, în centrul spaţiului verde protejat de un zid crenelat. Licitaţia a fost câştigată de singurul ofertant, SC Izoterm Construct SRL. Găsirea acestei firme n-a fost însă deloc o treabă uşoară!

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", prima licitaţie pentru găsirea furnizorului a fost lansată pe 4 decembrie 2017 şi, apoi, anulată. Motivul? Potrivit datelor publicate în sistemul electronic de achiziţii publice, până la data-limită de depunere a ofertelor, nu s-a înscris nimeni şi nu s-a înregistrat vreo ofertă de preţ.

Aceeaşi soartă a avut-o şi licitaţia relansată pe 22 decembrie 2017.

Şi tot anulată, în lipsa ofertanţilor, a fost şi procedura lansată pe 27 martie 2018.

Abia licitaţia din 12 iunie 2018 s-a încheiat cu succes. Important este, însă, că valoarea estimată a achiziţiei nu a fost majorată în cadrul celor patru proceduri, rămânând tot de 259.039 lei cu TVA, criteriul de atribuire a contractului fiind "preţul cel mai scăzut".

Ce voia Primăria

Municipalitatea îşi dorea ca locul ancorei ruginite care a tronat în mijlocul intersecţiei bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea să fie luat de "sigiliul lui Petru Rareş".

Autorităţile promiteau un monument spectaculos şi susţineau că vor să amenajeze intrările în oraş într-o manieră reprezentativă pentru municipiu. "Considerăm că este important să arătăm că acest oraş nu s-a născut odată cu Combinatul Siderurgic şi că el există de multe secole. Trecutul, istoria au fost sugerate de conturul crenelat al zidului de sprijin care delimitează giraţia. În centrul acestei compoziţii (şi al sensului giratoriu) a fost amplasat un obiect de artă urbană. El va reprezenta sigiliul târgului Galaţi, adoptat şi de Petru Rareş, mare domnitor al Moldovei, negustor de peşte în acest târg. De altfel, simbolul peştilor poate fi înţeles şi ca o trimitere la creştinismul primitiv, acelaşi simbol regăsindu-se şi pe stema municipiului actual", se arăta în memoriul arhitecţilor de la Atelier 3D SRL.

Conform documentaţiei iniţiale, obiectul sculptural trebuia realizat din metal tratat, având o formă filigranată, pentru a sugera suprafaţa unui disc fără a se opune forţei vântului, realizat pe acelaşi principiu artistic al chipului poetului Mihai Eminescu suprapus peste un tei. Sigiliul urma să aibă un diametru de 4,80 metri şi să fie amplasat la 2,40 metri faţă de cota carosabilului din giraţie, fiind aşezat pe un soclu din beton armat, postament ascuns de taluzul înierbat circular, şi iluminat de jos în sus de patru proiectoare, câte două pe fiecare faţă.

Ce solicită acum

Conform datelor publice în sistemul de achiziţii publice, "Obiectul de artă urbană (sigiliul lui Petru Rareş), va fi realizat din metal - CORTEN (grosimea minimă se va dimensiona conform calculelor statice de încovoiere la vânt), iluminat cu proiectoare, aşezat pe un soclu din beton armat, placat cu piatră naturală. Transportul şi montajul va fi asigurat de furnizor. Furnizorul va întocmi documentaţia tehnică necesară confecţionării şi montării sigiliului şi va obţine înainte de montaj, în numele municipiului Galaţi, toate avizele şi autorizaţiile necesare".

Rămâne de văzut în cât timp se va realiza şi cât de spectaculos va arăta monumentul.

Citit 4668 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2018 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.