Politicianul care a dezvoltat infrastructura Galaţiului
Foto: Iulia Kelt

Politicianul care a dezvoltat infrastructura Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

A mărit portul Galați, s-a împotrivit să-i fie anulate libertățile fiscale și a susținut construirea liniei ferate Galați - Bârlad. Sunt doar câteva dintre lucrurile bune făcute pentru zona noastră de cel care a fost deputat din partea acestor locuri și de patru ori prim-ministru al României. Nu îl căutați printre politicienii contemporani, e mort de mai bine de o sută de ani: este vorba de Lascăr Catargiu (1823-1899). Prin căsătorie, avea să primească moșii în zona Tg. Bujor, iar în cinstea faptelor sale un sat din județul nostru avea să-i poarte numele. Mai mult, după moartea sa, gălățenii au decis să-i ridice o statuie și au tocmit unul dintre cei mai buni artiști, ce făcuse portretele unor mari personalități din întreaga lume. Operă îi aparține florentinului Raffaello Romanelli, care a lucrat și pentru familia regală a României mai multe grupuri statuare, ce pot fi admirate în curtea Castelului Peleș. Bustul, dezvelit în 1928, avea să stea pe soclu doar două decenii, comuniștii hotărând că un asemenea burghez nu merită onoarea publică. A fost din nou expus abia în 1999, în laterala Facultății de Mecanică.

În imagine, actrița Oana Mogoș este în fața bustului marelui om politic, pe soclul căruia a expus două fotografii de epocă ce-l reprezintă pe tânărul rege Mihai susținând examenul de bacalaureat la disciplinele matematică și geografie, examen absolvit din prima încercare cu media 9,50. Dacă la matematică a obținut 10, la română a luat 9, din cauza unor greșeli de ortografie.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori ale istoriei şi culturii noastre.

Citit 1937 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:25

5 comentarii

 • postat de galatean
  Luni, 03 Septembrie 2018 14:06
  95.76.34.***
  era si o strada care se numea Lascar Catargi ;ducea din str.Mihai Bravu pana in str, Dr.Carnabel ( Spitalului). Tot in acea perioada i s-a schimbat numele in str.Garii -nume care il poarta si azi,cu toate ca nu are nimic de a face cu gara. Nu se poate reveni la vechea denumire ?
  0
  2
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 31 August 2018 17:35
  79.116.107.***
  Pe fatada garii din Tg Bujor se vedeau urmele numelui " Lascar Catargiu " nume purtat de gara respectiva si distrus cu dalta de comunisti > Toate satele de pe linia noua ii datoreza dezvoltarea ,unele chiar existenta ,legenda spune ca linia ferata spre Barlad initial a fost proiectata pe valea Suhurluilui( undeva in zona Independenta se la cunoaste o bucata de terasament inceputa si parasita ) de la Independenta pana la Ghinghesti ,acolo printr-un scurt tunel ( cu lungimea de sub 10 % din lungimea celui de la Beresti-Talasmani) trecea in valea Hobanei iar pe aceasta ,la gara Tutova .Se spune ca traseul a fost mutat ca sa treaca pe mosia/le lui LC. Pacat ca in cativa ani calea ferata se va "duce" dupa frumoasele gari.....
  0
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 31 August 2018 13:19
  78.96.81.***
  Domnule Amariei, revin si va spun ca statuia lui Lascar Catargiu, cea care a fost amplasata la gradina publica in perioada antebelica, nu a fost numai un simplu bust pe soclu, asa cum o prezentati!

  Am intrat din nou pe fototeca Galatiul Vechi si la baza bustului are niste elemente decorative interesante, sigur distruse de golanii comunisti pusi sa demonteze statuia, dar interesant pentru cititor sa faca o comparatie a acestei opere de arta distrusa de comunistii prezenti si astazi in administratia orasului!

  De genul celor ce va aratam ieri in alt articol ca prostimea iii vor statui la Potcoava de aur, Bacalbasa si Durbaca!
  1
  9
  Raportează
 • postat de Georgel
  Vineri, 31 August 2018 12:36
  89.137.229.***
  De ce nu spuneți unde a fost edificată inițial statuia și nici nu postați o imagine care să o prezinte așa cum arăta acolo?
  1
  8
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 31 August 2018 10:08
  78.96.81.***
  Din ansamblul statuii originale a ramas doar bustul!

  In fototeca Galatiului Vechi, statuia avea mai multe elemente decorative.

  De ce nu ati dat si poza originala a statuii care era amplasata in gradina publica, pentru a se face o comparatie?!

  Iar umblam cu jumatati de masura?
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.