Politicianul care a dezvoltat infrastructura Galaţiului
Foto: Iulia Kelt

Politicianul care a dezvoltat infrastructura Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

A mărit portul Galați, s-a împotrivit să-i fie anulate libertățile fiscale și a susținut construirea liniei ferate Galați - Bârlad. Sunt doar câteva dintre lucrurile bune făcute pentru zona noastră de cel care a fost deputat din partea acestor locuri și de patru ori prim-ministru al României. Nu îl căutați printre politicienii contemporani, e mort de mai bine de o sută de ani: este vorba de Lascăr Catargiu (1823-1899). Prin căsătorie, avea să primească moșii în zona Tg. Bujor, iar în cinstea faptelor sale un sat din județul nostru avea să-i poarte numele. Mai mult, după moartea sa, gălățenii au decis să-i ridice o statuie și au tocmit unul dintre cei mai buni artiști, ce făcuse portretele unor mari personalități din întreaga lume. Operă îi aparține florentinului Raffaello Romanelli, care a lucrat și pentru familia regală a României mai multe grupuri statuare, ce pot fi admirate în curtea Castelului Peleș. Bustul, dezvelit în 1928, avea să stea pe soclu doar două decenii, comuniștii hotărând că un asemenea burghez nu merită onoarea publică. A fost din nou expus abia în 1999, în laterala Facultății de Mecanică.

În imagine, actrița Oana Mogoș este în fața bustului marelui om politic, pe soclul căruia a expus două fotografii de epocă ce-l reprezintă pe tânărul rege Mihai susținând examenul de bacalaureat la disciplinele matematică și geografie, examen absolvit din prima încercare cu media 9,50. Dacă la matematică a obținut 10, la română a luat 9, din cauza unor greșeli de ortografie.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori ale istoriei şi culturii noastre.

Citit 2066 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.