(In)Utilitatea referendumului

(In)Utilitatea referendumului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indiferent dacă vă doriţi sau nu reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la un parlament unicameral, ar trebui să ştiţi că lucrurile nu sunt aşa de simple precum par.

Chiar dacă referendumul din 22 noiembrie este valabil şi majoritatea votanţilor va răspunde cu „Da” la ambele întrebări, asta nu înseamnă că a doua zi, pe 23 noiembrie, Parlamentul devine mai mic şi unicameral. Finalitatea juridică a scrutinului este cu totul alta şi, cel mai devreme în 2012, se va putea materializa dezideratul preşedintelui Traian Băsescu.

Revizuirea Constituţiei

Potrivit legii, referendumul la care sunt chemaţi românii pe 22 noiembrie este valabil numai dacă participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Şansele sunt mici dacă avem în vedere că la ultimele alegeri prezenţa la vot abia a sărit de pragul de 30 la sută. Fără acest cvorum de jumătate plus unu, referendumul nu are nicio valoare, decât, cel mult, aceea a unui sondaj de opinie.

Plecând de la premisa că la scrutinul din 22 noiembrie s-au prezentat minim 51 la sută din cetăţenii cu drept de vot şi majoritatea votanţilor a spus „Da” pentru un parlament unicameral şi de maxim 300 de aleşi, împlinirea acestor dorinţe nu se poate face decât cu modificarea Constituţiei.

De ce? Pentru că, în acest moment Constituţia prevede negru pe alb că „Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat”. Pentru a modifica acest articol se impune revizuirea Constituţiei.

Or acest demers poate fi iniţiat, tot conform Legii fundamentale de „preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot”.

Articolul 151 din Constituţie prevede că „Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”.

Şi în fine, tot Constituţia dispune că revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Deci, pe scurt, referendumul din 22 noiembrie, cu condiţia să fie valabil, poate servi doar la iniţierea unui proiect de modificare a Constituţiei. Revizuirea are nevoie de girul actualului Parlament şi apoi de votul unui nou scrutin naţional. Alt referendum, altă distracţie, pe alţi bani.

Tot Constituţia spune că „numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării”. Reducerea numărului de aleşi ai neamului se poate face modificând legea electorală.

Cine o poate modifica? Parlamentul. Dar nicio lege modificată nu se poate aplica retroactiv. Deci abia din 2012, când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare numărul aleşilor naţionali ar putea fi redus.

Concluziile le trageţi dumneavoastră.

Citit 921 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.