Traian Băsescu la Tecuci

Traian Băsescu la Tecuci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vizita de ieri, la Tecuci, a preşedintelui Traian Băsescu a fost o adevărată demonstraţie de forţă portocalie, într-un judeţ care este cunoscut ca fiind roşu-Ferrari.

La mitingul electoral, desfăşurat în centrul oraşului au participat aproximativ 4.000 de oameni - cât nu s-au mai strâns la niciun alt miting electoral organizat în această campanie!

Bucuros de miile de susţinători ai lui Traian Băsescu, liderul PD-L Mircea Toader şi-a exprimat speranţa ca «această revoluţie portocalie să plece din Tecuci, să coboare într-un judeţ roşu, ca să îndepărtăm tot ce este roşu»…   

Pregătiri şi socializare, în aşteptarea preşedintelui

În faţa sălii « Ioan Petrovici», în care urma să se desfăşoare seminarul „Dezvoltarea durabilă a zonei Tecuci prin industria agroalimentară”, şase tarabe noi nouţe, evident portocalii, erau pline cu produse; de la comercianţi am aflat că, de obicei, „nu aici vindem, ci în piaţă”.

Până la venirea şefului statului, cei prezenţi au socializat: Pazvante cu deputata Carmen Axenie, Dinu Gându (recent numit director în Ministerul de Externe) cu presa, preşedintele ANRE, Petru Lificiu, cu câteva doamne, secretarul de stat MAI, Liviu Grădinaru, cu… nimeni (afişând, în schimb, o mină extrem de preocupată) şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Doru Resmeriţă, cu toată lumea, inclusiv cu cei care fizic nu se aflau acolo, dar care îl sunau la telefon din minut în minut.

S-au mai făcut remarcaţi şi alţi directori de instituţii, precum şeful Poştei Române – filiala Galaţi, Ştefan Ion, Dumitru Buţurcă, de la APIA, Violeta Nanu – Direcţia Agricolă, sau Iulian Aramă – Electrica. „Eu sunt în concediu, să ştiţi!”, a parat, imediat, întrebarea „Ce faceţi în zi lucrătoare la o acţiune electorală?…”, şeful ISJ, Doru Resmeriţă.

Nu am mai avut răgaz să-i întrebăm şi pe ceilalţi şefi de instituiţii în ce fel de concediu sunt (de odihnă sau, poate, neplătit – pentru reducerea cheltuielilor bugetare, că în această perioadă concediul medical este apanajul directorilor de la alt partid!).

Însă, conform prezumţiei de bună credinţă, bănuim că toţi bugetarii se aflau în concediu, că doar nu ar fi acceptat să fie plătiţi din bani publici în timp ce participă la acţiuni electorale, chiar şi aşa, pe finalul acesta de criză, aşa cum am aflat de la Traian Băsescu, că suntem acum…        

Ardei roşu  la purtător

La fix ora 10, şi-a făcut apariţia preşedintele Traian Băsescu, însoţit de soţia sa, Maria. I-a întâmpinat senatorul Marius Necula. Au apărut apoi şi alţi lideri cunoscuţi – parlamentarul Mircea Toader şi fostul europarlamentar Constantin Dumitriu. Numai deputatul Mihail Boldea a lipsit. 

Preşedintele României a fost întâmpinat cu pâine şi sare şi a trecut printre tarabe, de unde nu a ezitat să ia cu el un ardei roşu, simbolul electoral al primei sale campanii pentru prezidenţiale. 

Până să intre în sală, Traian Băsescu a trecut în revistă mai multe standuri cu produse alimentare – conserve, oţet şi ulei, produse de panificaţie, produse din carne şi preparate din carne, mirodenii – toate aparţinând firmelor tecucene sau gălăţene.

Într-o sală în care nu au existat însemne electorale, ci doar stema României, iar la tribună a stat şi prefectul Cosmin Păun, seminarul a fost deschis de primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain.

Acesta a pomenit despre fabricile în care, odinioară, lucrau 10.000 de tecuceni, întreprinderi care, însă, s-au închis, din cauza lipsei de sprijin din partea statului.

Au mai vorbit despre importanţa industriei alimentare  Puiu Alexe, decan al Facultăţii de Industrie Alimentară, Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Patronale din Morărit şi Panificaţie şi preşedintele CA al Agrogal, Ion Ştefan.

Un candidat de cursă (declarativă) lungă

Preşedintele  Traian Băsescu a susţinut apoi, timp de o oră şi jumătate, un discurs despre importanţa aplicării unui proiect de relansare a agriculturii, însă în strânsă legătură cu industria alimentară.

Potrivit preşedintelui – care a recunoscut că a greşit, pentru că nu a realizat mai din timp prin ce probleme  trece agricultura românească -, trebuie promovată „o politică agricolă în interes naţional”, prin care agriculturii să îi fie redată demnitatea.

„Conform estimărilor UE, România poate hrăni 80 de milioane de oameni, însă noi importăm în momentul de faţă 70 la sută din hrana pe care o consumăm”, a spus şeful statului.

Care a prezentat apoi priorităţile pentru relansarea agriculturii, obiective identificate de o comisie prezidenţială special constituită: extinderea sistemului de irigaţii, construcţia unei reţele de depozite legumicole regionale şi direcţionarea de fonduri (de stat, dar şi europene) pentru construcţia, la sat, a liniilor de procesare a legumelor şi cărnii.

Preşedintele a mai vorbit şi despre importanţa reformării învăţământului, dar şi despre importanţa referendumului, teme deja cunoscute şi prezentate de cotidianul nostru.

După cele aproape 90 de minute de discurs din sală, Traian Băsescu a mai vorbit şi afară, pe scenă, încă 40 de minute, atrăgând admiraţia ascultătorilor, impresionaţi de aşa rezistenţă în a vorbi!

La miting, între miile de susţinători care agitau pancarte ce indicau şi de unde sunt – Iveşti, Movileni, Brăhăşeşti, Valea Mărului, Bereşti -, preşedintele Traian Băsescu a reluat temele discutate la seminar, însă a vorbit şi despre patriotism.

Oamenii au scandat cu preşedintele, au huiduit când acesta s-a încruntat şi au aplaudat, fericiţi, când şeful statului a fluturat drapelul, demonstrându-se încă o dată că înainte de a fi candidat pentru încă un mandat, Traian Băsescu este preşedintele României.

Citit 3037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.