Rezultatele oficiale. Cum au votat gălăţenii la referendumul pentru revizuirea Constituţiei
Foto: Teodora Miron

Rezultatele oficiale. Cum au votat gălăţenii la referendumul pentru revizuirea Constituţiei
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În condiţiile unui absenteism major la referendumul pentru modificarea Constituţiei – peste 82,4 la sută dintre cetăţenii aşteptaţi la urne nu au votat – într-o secţie de votare din judeţ s-a descoperit, în seara zilei de duminică, un vot multiplu.

Din cele 573.724 de buletine de vot tipărite pentru judeţul Galaţi, la referendumul pentru modificarea Constituţiei, nu mai puţin de 481.868 au rămas neîntrebuinţate. Nici nu e de mirare în condiţiile în care, în judeţul Galaţi, s-au prezentat la urne doar 91.903 persoane, în condiţiile în care pe listele permanente erau înscrişi 522.577 de alegători. Important este, însă, cum au votat cetăţenii care au participat la referendum în judeţul Galaţi.
Biroul Electoral Judeţean Galaţi a finalizat numărătoarea voturilor şi a întocmit procesul-verbal privind rezultatele referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie.
Conform documentului, nu mai puţin de 82.625 de votanţi, adică 89,9 la sută din cei care au trecut pragul secţiilor de votare, au răspuns cu „DA”, la întrebarea tipărită pe buletinul de vot „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alte 6.749 de persoane, reprezentând 7,3 la sută din numărul de votanţi, au spus un categoric „Nu”. Numărul voturilor nule se ridică la 2.529, deci 2,7 la sută dintre participanţii la urne şi-au anulat votul fie din neştiinţă, fie din greşeală, fie în mod deliberat.

A votat de două ori

Nu au existat voturi contestate, dar s-a înregistrat o situaţie de vot multiplu. După cum am aflat de la Biroul Electoral Judeţean, un bărbat care votase la Braşov, în cursul zilei de sâmbătă, s-a prezentat şi duminică la o secţie de votare din Lieşti. În condiţiile în care, la acest scrutin, nu a fost folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), iar cetăţenii aflaţi în tranzit nu au fost obligaţi să scrie o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat la referendum, singura dovadă a faptului că a o persoană a votat era autocolantul lipit pe spatele cărţii de identitate. Revenind la situaţia de vot multiplu de la Lieşti, bărbatul apucase să introducă deja votul în urnă atunci când membrul secţiei de votare a descoperit că avea deja lipit pe cartea de identitate un autocolant, semn că mai votase la acest scrutin. Au fost chemaţi jandarmii, iar cetăţeanul s-a ales cu dosar penal pentru vot multiplu. În rest, scrutinul s-a desfăşurat fără incidente majore.

Campioni la prezenţă

În condiţiile în care centralizarea rezultatelor referendumului s-a făcut pe judeţ, nu pe localităţi, nu vă putem spune, deocamdată, cum a votat municipiul Galaţi sau comunele, dar vă putem spune care a fost prezenţa la vot. În municipiul Galaţi au votat, în total, 39.925 de cetăţeni: 37.545 pe listele permanente, 1.812 pe listele speciale şi 568 cu urna mobilă. Participarea la referendum a fost de doar 15,28 la sută. La polul opus, prezenţe record la scrutin s-au înregistrat în comunele Poiana - 52,89 la sută şi Suceveni - 49,29 la sută.

CITEȘTE ȘI: Referendum. Absenteism şi nedumerire la urne

Citit 7536 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 16:58

7 comentarii

 • postat de omul facebook
  Marți, 09 Octombrie 2018 09:15
  89.137.224.***
  Oamenii facebook nu au iesit sa voteze de frica sa :,, nu iasa Dragnea presedintele tarii",,sa nu li se fure pensiile",,sa nu fie cine stie ce legi ascunse,care apara violatorii",,sa nu se foloseasca voturile la alte alegeri"etc.Aceste informatii false si altele,au dus la nr.scazut de votanti ! Nu Dragnea sau Ciuma rosie PSD au organizat referendul !
  8
  6
  Raportează
 • postat de Ovidiu
  Luni, 08 Octombrie 2018 20:27
  82.137.8.***
  Ne-am născut între Carpați dintr-o mamă și cinci tati (care erau migratori ) Așa că ori fugiți. din România ori prășiți prin Județul Galați până vă ia Mama Dracului sau ajungeți Asistați SOCIALI
  1
  8
  Raportează
 • postat de Akbat
  Luni, 08 Octombrie 2018 20:01
  5.13.136.***
  S-a dovedit inca odata ca suntem un popor care gandeste.
  O intrebare simpla pentru cei pro-referendum: Cum ai fi votat daca ai fi stiut ca unicul tau copil are inclinatii sexuale "neconforme cu familia traditionala" ?
  8
  11
  Raportează
 • postat de wikileaks
  Luni, 08 Octombrie 2018 15:42
  89.136.2.***
  1. "...au răspuns cu „DA”..., au spus un categoric „Nu”. - Hai cu propaganda ascunsa in continuare.
  2. De unde au scos 520k galateni ca real daca mai e jumatate e bun.
  3. Decizia nr. 682 din 27 iunie 2012, Curtea Constitutionala a Romaniei atrage atentia ca "referendumul, indiferent de caracterul sau - decizional sau consultativ reprezinta o modalitate de exercitare a suveranitatii nationale".

  In 2009 se face un referendum pentru reducerea numarului parlamentarilor la 300 si s-au prezentat la vot peste 50%.
  C.C.R a validat rezultatul dar PSDul sfidand ca de obicei nu a fost de acord si de la 471, numărul de parlamentari români, nelimitat prin vreo lege, a continuat să crească prin efectele redistribuirii de scaune parlamentare de la alegeri si ajungand la 588. Dragnea si Tariceanu nu au luat masuri pentru restructurare si eficienta legislativca nici acum, numarul parlamentarilor fiind de 465 la ora actuala.
  Poporul a intors spatele guvernului pentru mai multe lucruri care s-au adunat si a penalizat prin lipsa la vot .Se cheama ca raspunzi sfidarii cu sfidare. Si o va face in continuare de cate ori mafia politica va mai face referendumuri irelevante pentru situatia tarii, referendumuri cu care se pot deturna bani publici cu usurinta, indiferent ca tema e familia sau altceva.
  De ce nu se face reforma politica nici acum dupa atatia ani ?
  6
  21
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Luni, 08 Octombrie 2018 13:45
  86.34.180.***
  Interesant cum aceasta enorma cheltuiala(la Galati au ramas aproape cinci sute de mii de buletine nefolosite) cu mii de oameni platiti ca observatori pe la centrele de vot, cu alte mii de politai scosi din ale lor atributii in slujba cetatenilor si pusi sa arda gazul, cu logistica si cu sediile facute ad-hoc din sali de clase si gradinte, transformate de catre pretentiile absurde ale camarillei psd/alde, deci acest efort cine il plateste???De ce sa-l platim noi cei vaduviti de toate atributele traiului intr-o lume civilizata, in loc sa-l plateasca Belinez-ul si cu popimea!
  6
  20
  Raportează
 • postat de dragos
  Luni, 08 Octombrie 2018 12:58
  5.2.209.***
  cinste lor! suntem sub media pe tara!
  7
  31
  Raportează
 • postat de Pandele
  Luni, 08 Octombrie 2018 11:43
  81.12.149.***
  Interesant ar fi dacă s-ar putea afişa Lista cu cei care s-au prezentat la vot acum.
  O parte dintre ei sunt probabil creştini cu adevărat, dar naivi, iar cealaltă parte sunt reprezentanţii Ciumei Roşii. Aş dori ca acea parte de pupincu..işti să nu-i mai vedem la vot data viitoare!

  P.S. Din Buletinele de vot rămase neîntrebuinţate se poate face hârtie igienică? Aş dori şi eu vreo 10 suluri!
  17
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.