Investiţie cu surprize. Lucrări blocate la parcarea multietajată din Mazepa
Foto: Iulia Kelt

Investiţie cu surprize. Lucrări blocate la parcarea multietajată din Mazepa
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Începute în luna iulie, lucrările la parcarea multietajată aferentă blocului R5 din Mazepa au încremenit în septembrie, iar gălăţenii se întreabă dacă investiţia se va mai realiza. Autorităţile dau asigurări că da, însă aşteaptă documentaţia unei noi soluţii tehnice, pentru că, în urma săpăturilor, s-a descoperit că structură de rezistenţă a viitoarei construcţii ar putea fi afectată de consistenţa neeterogenă a solului.

Şantier pustiu, nici urmă de muncitori sau de utilaje, aşa arăta, marţi dimineaţă, 16 octombrie, locul unde ar trebui să se construiască prima parcare multietajată din Galaţi, exceptând-o, desigur, pe cea de la Spitalul Judeţean. Maşinile erau parcate pe platforma cu resturi de garaje demolate şi amestec de pământ galben. Situaţia trenează încă din septembrie, motiv pentru care am cerut explicaţii autorităţilor, cu atât mai mult cu cât realizarea acestei investiţii s-a dovedit a fi plină de "surprize" neplăcute.

Lucrări suplimentare din start

"Construirea primei parcări multietajate din Mazepa I, zona blocului R5 nu va putea începe până când terenul nu va fi eliberat de reţelele de utilităţi care îl străbat", scriam, pe 1 martie, în "Viaţa liberă". Autorităţile descoperiseră că, din cauza unor ţevi care trebuie deviate, sunt necesare lucrări suplimentare, care nu fuseseră prinse în proiectul iniţial, fiind licitate separat. Interesant, contractul pentru proiectarea şi construcţia parcării propriu-zise, în valoare de 9.453.360 de lei cu TVA, a fost câştigat de asocierea SC Lemacons SRL - SC S&M Expert Project SRL, iar liderul acestui consorţiu, Lemacons, şi-a adjudecat şi contractul, în valoare 643.340 de lei cu TVA, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de deviere a reţelelor de utilităţi.

Lucrări "în paralel"

Potrivit Primăriei, ordinul de începere a lucrărilor de execuţie pentru devierea reţelelor de utilităţi a fost emis în data de 12 iulie, termenul de realizare fiind de şase luni. Pe 23 iulie, municipalitatea anunţa că a fost deviată conducta de gaze, a început devierea reţelei electrice şi că îşi aşteaptă rândul cele două colectoare de canalizare, care trebuie, de asemenea, mutate. "În paralel cu lucrările executate pentru devierea reţelelor electrice şi de canalizare, se vor derula şi lucrările de construcţie a parcării multietajate", anunţa Primăria.

Am plătit şi pentru buncăre

La solicitarea noastră, municipalitatea ne-a răspuns că lucrările de deviere a reţelelor de apă, canalizare, electrice şi de gaz s-au încheiat în luna septembrie. Pe lângă devierea efectivă a reţelelor de apă, canalizare şi gaz, municipalitatea a trebuit să-i plătească firmei Lemacons şi demolarea beciurilor rămase de la garajele demolate - adevărate "buncăre" - precum şi eliberarea terenului de resturile de construcţie, factura ridicându-se în final la 714.082 de lei. Pentru devierea reţelelor electrice (proiectare şi execuţie), Primăria a plătit SC Electrica Distribuţie suma de 53.317 lei.

"Surpriză!"

"În urma săpăturilor pe care le-a realizat constructorul pentru devierea reţelelor, s-a constatat că solul, pe o anumită porţiune, are o umplutură neeterogenă, care ar putea afecta structura de rezistenţă a viitoarei construcţii. Constructorul a sesizat problemele şi a recomandat o altă soluţie tehnică. În aceste condiţii, Primăria municipiului Galaţi a comandat o verificare tehnică a studiului geo, în posesia căruia instituţia va intra săptămâna aceasta, care va cuprinde şi soluţia tehnică recomandată de specialişti pentru ca proiectul să continue în cele mai bune condiţii", ne-a transmis Primăria. Documentaţia va ajunge, apoi, pe mesele aleşilor locali, spre a fi aprobată.

Documentaţii făcute

Documentaţia aflată în lucru se va adăuga tomului de hârtii pe care Primăria le-a plătit sau urmează să le plătească pentru această investiţie. Este vorba despre studiul de fezabilitate, pentru care a achitat către SPC Elite Consulting SRL 113.050 de lei, despre studiul soluţie de deviere a reţelelor, realizat de SC Nasi STL pentru suma de 4.163 lei şi despre proiectul de deviere a reţelelor de utilităţi pentru care a decontat 10.808 lei din cei 13.510 lei cuveniţi S&M Expert Project SRL, prin SC Lemacons SRL. Şi mai urmează la plată proiectarea parcării de către S&M Expert Project SRL, în valoare de 457.434 de lei cu TVA!

În ceea ce priveşte realizarea efectivă a parcării multietajate, Primăria municipiului Galaţi susţine că a solicitat constructorului să se încadreze în termenul prevăzut în contract pentru execuţia lucrărilor, respectiv 17 luni de la data predării amplasamentului.

Cum va arăta parcarea

Reamintim că prima parcare supraetajată din municipiul Galaţi va fi o construcţie tip parter plus trei etaje, cu un număr de 214 locuri de parcare, 50 de spaţii de depozitare tip boxe individuale şi racorduri electrice pentru 21 de staţii de încărcare autovehicule electrice. Clădirea va avea iluminat LED cu senzor de proximitate şi aprindere în cascadă, panouri solare de producere apă caldă în paralel cu instant electric, încălzire electrică locală cu senzor de prezenţă şi programare temporală, precum şi sisteme de management inteligent: control acces cu cartele cu autotaxare, monitorizare video, semaforizare cu senzor şi afişaj număr locuri de parcare.

Citit 14039 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2018 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.