Anchete sociale la gălăţenii care riscă să rămână în frig la iarnă. Ce soluţii are în vedere Primăria Galați
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Anchete sociale la gălăţenii care riscă să rămână în frig la iarnă. Ce soluţii are în vedere Primăria Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Potrivit evidenţelor pe care Calorgal le-a pus la dispoziţia administraţiei locale, maxim 12.000 de apartamente ar mai fi, în prezent, branşate la sistemul centralizat de încălzire. Cum se vor încălzi gălăţenii care trăiesc în aceste locuinţe a fost întrebarea la care primarul Ionuţ Pucheanu a încercat să răspundă ieri, într-o conferinţă de presă.

Edilul urbei afirmă că, din cele 12.000 de apartamente branşate, aproximativ 6.000 vor primi căldură de la punctele termice transformate în microcentrale de cartier. Conform primarului, lucrările au demarat la trei din cele 20 de puncte termice şi urmează ca, în decursul acestei săptămâni, să înceapă la alte şase. Autorităţile dau asigurări că microcentralele vor fi funcţionale până în prima săptămână a lunii decembrie.

Primarul susţine că s-au primit 3.052 de cereri pentru ajutorul acordat de la bugetul local pentru instalarea unei soluţii alternative de încălzire şi că, astfel, numărul apartamentelor care ar avea nevoie de căldură scade sub 3.000. Dintre acestea, spune primarul, 1.200 de apartamente sunt proprietatea municipalităţii, care, cel târziu în luna decembrie, le va instala panouri radiante - la cele cu o cameră, şi centrale termice - la cele cu mai multe camere.

"O să întrebaţi: mai sunt vreo 1.800 - 2.000 de apartamente, ele ce reprezintă? Dacă veţi face o analiză corectă şi amănunţită asupra fenomenului care a dus la situaţia în care ne aflăm la Galaţi, veţi vedea că aceste apartamente sunt exact cele care au generat nişte sume absolut colosale la nivelul datoriilor înregistrate de către asociaţiile de proprietari către Calorgal şi evident, pe linie de consecinţă, către Electrocentrale. Aceste apartamente nu primesc agent termic de mai bine de trei-patru ani, dar îi afectau şi pe vecini! Sunt apartamentele din cauza cărora, în ultimii cinci ani, extrem de multe scări de bloc, chiar asociaţii întregi, au trebuit să sufere. Aceste apartamente nu se califică pentru a beneficia, pe de o parte, de ajutorul din partea Primăriei, pe de altă parte cred că moralmente sunt şi dumnealor vinovaţi de situaţia în care ne aflăm în momentul de faţă", a spus primarul.

Întrebat dacă proprietarii acestor locuinţe vor primi căldură nesubvenţionată sau nu vor primi deloc căldură la iarnă, primarul a răspuns: "cel mai probabil, nu vor primi deloc".

Din uşă-n uşă

Edilul urbei a anunţat că urmează să fie demarată o campanie de conştientizare, suprapusă peste o anchetă socială la apartamentele care sunt încă branşate, dar proprietarii nu au încă o soluţie de încălzire: "Vom bate din uşă în uşă şi ne vom interesa câte dintre apartamentele branşate nu sunt locuite, dacă e nevoie de suport legal, de un sfat. Se va discuta, faţă în faţă cu cetăţenii, dacă nu doresc să beneficieze de acest ajutor din partea Primăriei tocmai pentru a nu suferi de frig la iarnă. Sunt cetăţeni, în mod special cei mai bătrâni, care nu s-au interesat sau nu li s-a spus sau nu se pot deplasa, şi atunci e normal ca noi să venim în ajutorul lor. Dacă e nevoie ca cineva să le depună dosarul, vom avea oameni din cadrul Primăriei care se vor ocupa de chestia asta", a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Citit 6977 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2018 18:53

10 comentarii

 • postat de Ion
  Joi, 18 Octombrie 2018 21:32
  213.233.101.***
  Microcentralele vor folosi tot țevile putrezite de la punctul termic la blocuri? Aceleași calorifere? Care va fi prețul gigacaloriei? Vor plăti toți la paușal? Eu am anunțat asociația (cu toate că sunt într-un bloc care este deservit de o microcentrală) că vreau să mă debransez. Am primit acceptul, dar pot să tai și coloanele din casă de vreme ce sistemul centralizat nu mai există? Mai e nevoie să găsesc un sudor pentru blindarea țevilor? Informațiile pur tehnice, cine le oferă?
  1
  7
  Raportează
 • postat de Galatean
  Joi, 18 Octombrie 2018 14:33
  95.76.2.***
  In aceste situatii, problema este cam asa:

  toata vara bericica, iarna, ioc caldurica;
  toata vara mititei, iarna, ioc bocancei;
  toata vara tuiculita, iarna ioc caciulita.

  Sa ne amintim de un articol al Vietii Libere, prin vara, foarte real si sugestiv, cu rai platnici la apa rece sistata, luand apa cu bidonul de la artezienele din strada, dar prezenti la halba cu bere la birtul din apropiere!

  Cam aici ne situam cand este vorba de nevoiasii orasului ramasi in sistemul centralizat, cu candidatul absent, deocamdata, care promitea apa gratis"daca ma alegeti pe mine"ca de atunci vine tragedia nesimtirii neachitarii serviciilor; cu un mic procent cum sunt scolile, batrani, si, pe ici, colo, familii cu copii, dezmembrate, din cele mai multe cauze, nemunca, vagabondajul si alcoolismul!

  Rostul anchetelor sociale tin de administratiile comunitatilor, sigur ca o statistica a starii vietuirii cetatenilor, dar ramane doar atat, intrucat, nu este obligata sa puna in traista nimanui in stare sa-si poarte de grija!

  Asadar, o sa auzim multe mormaieli; multor mameluci certati cu munca, care inca mai jinduiesc dupa o bericica la minus 15 grade, o sa le chioraie matele sau o sa tremure de frig...

  Gandindu-ne si la ceva mai mult; moartea abia asteapta sa mai subtieze dintre cei carora nu le pasa de propriul destin, iar in afara ca unii pot fi mai indrazneti buzunarind prin autobuze, sau lundu-ti sacosa la iesire din piata, escaladand cotete si apartamente, ca foamea nu stie de rusine, intrun final ar trebui sa facem drumuri mai des pe la locurile de veci din cimitire ca sa nu ne trezim ca s-au ocupat abuziv de aceste personaje...

  Ca nici locuri in cimitir nu mai sunt in orasul asta!

  Da, nu ne dam seama, dar am inceput sa traim vremuri apocaliptice in democratia prost inteleasa de dupa 1989!

  Votati PSD-ul si pe Durbaca, ca o sa va treaca!
  4
  13
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Joi, 18 Octombrie 2018 10:59
  78.96.81.***
  pai si anul trecut s-a tot numarat si rasnumarat cate apartamente,ce si cum.......si tot nu le-a iesit la socoteala,tot nelamuriti au ramas si......am ramas....adica noi,ceilalti,cetatenii. Si de cand a inceput sa dea sfoara in tara ca se da ajutor pentru centrale se tot numara,si se tot numara si tot nu se potrivesc rezultatele.Deci cred ca asta este un fel de plugusor de Halloween,nicidecum "grija parintelui conducator".Adica o abureala,mai pe romaneste.Daca blocul in care locuiesc,are 10 etaje si sapte scari,de exemplu,cine a hotarat si cum,de la microcentrala de cartier sa primeasca caldura o singura scara?!!! care este logica?!!!....de ce nu si apa calda care ar fi mult mai necesara decat caldura?!!!!......niste ageamii......
  7
  13
  Raportează
 • postat de Suzana
  Joi, 18 Octombrie 2018 09:49
  82.137.15.***
  Cel mai bine să Faceți Ancheta Socială după Paști Cum de ce? Păi de Crăciun vine Popa și va ști câți urmează să treacă pe lumea cealaltă Poate Dascălul sa facă niște tabele nominale cu LOCATARII Rău Platnici care Tremură de frică (ați observat nu frig)că le LUAȚI TOTI BANII PENTRU CA IN GALAXIA GALAȚI GIGACALORIA ESTE DE TREI ORI MAI MARE ADICĂ 700de Lei tramvai ESTE atât de Scumpă că o Cină romantică la Monaco După Pasti este foarte bine să vină Salariați din Primărie AVEM cu ce să aruncăm după el ;un ou un os din mielul pascal care nu l-am Mâncat pentru că să zvonit că are Pestă porcină africană Sa fiți cuminți și să ascultați Vocea PRIMĂRIEI Galați un NOU POST de Făcut Bancuri pe seama. ALEGĂTORILOR din frumosul oraș de pe malul (care încă nu sa Surpat) DUNĂRII
  7
  15
  Raportează
 • postat de cel-sus
  Joi, 18 Octombrie 2018 08:53
  89.136.231.***
  Gata cu pomenile pe banii mei , cine nu poate sa-si plateasca utilitatile in oras sa se mute unde poate , sa lase pileala , mocangeala , sa se apuce serios de treaba . Daca a putut sa faca copii caci ei sunt bagati in fata , sa munceasca pe ruptele sa-i creasca civilizat . Nu mai trebuie cheltuit un leu pe asa ceva , DNA sa urmareasca daca aceasta fantoma Calorgal nu spala niste bani ai politicului psd cu aceste centrale de cartier .
  17
  21
  Raportează
 • postat de Drepturile Omului La Galati ???
  Joi, 18 Octombrie 2018 08:20
  5.13.161.***
  Si daca mi-am platit mereu intretinerea si acum ma lasi in frig,iti dai demisia????Eu vad ca faci punctele termice exact prim micro 39-40 pe unde nu s-a platit nici macar apa rece!!!!Si de ce hotaraste pentru mine asociatia daca se da caldura in scara mea????
  Am primit prin corespondenta vreun act de la primarie sau calorgal ca nu voi mai primi caldura?????
  9
  29
  Raportează
 • postat de cetatean
  Joi, 18 Octombrie 2018 08:12
  109.97.51.***
  Va rog sa transmiteti domnului primar ca populatia a fost influentata sa spuna ca nu ma doreste energie termica din cauza pretului de 700 - 800 lei/ Gcal, pret nejustificat avand in vedere ca pretul cu care Electrocentrale Galti vide Gcal la intrare in punctul termic este de 200,80 lei/ Gcal.
  6
  16
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Joi, 18 Octombrie 2018 07:56
  82.137.15.***
  Corazon Espinado A început să li se rupă să li se îndoaie INIMA (. Și noi care CREDEAM că nu au in Dotare ORGANUL ) CONSILIERI locali și PRIMARUL au de gând să trimită salariați pe la ferestre să văd cam câți n-am FUGIT IN SPANIA că să știe sigur câți vor tremura de frig la iarnă ( coșciuge oricum avem gratis de la PRIMĂRIE ) CĂ O FI BINE CĂ O FI RĂU. DE CRĂCIUN TOT A ZBURAT PORCUL CU ATA (DENTARA) SĂ va spun un mic secret NOI LOCATARII avem în DOTARE la ASOCIAȚIILE DE LOCATARI câteva PERSONALITĂȚI care ne SUPRAVEGHEAZĂ si ne TOARNĂ unde vor când vor și la cine vor PREȘEDINTELE DE ASOCIATIE SI DOAMNLE CARE ADUNA BANUTII DUPĂ CARE PLÂNGEȚI CA NU VREM SĂ-I DĂM DE BUNA VOIE Noi i-am DA dar suntem de AICI de la Galați și SUNTEM CAM ASISTAȚI SOCIALI DE MURIȚI DE GRIAIJA NOASTRĂ. Dar să revenim la oile noastre Acești PRESDINTI VA POT SPUNE CÂTE PERSOANE ȘI CE VENITURI AVEMAsa că e FOARTE SIMPLU. Numai să aveți încredere că doar Sunt DULĂII DEMOCRAȚIEI DE CUMETRIE. PREȘEDINTELE DE ASOCIATIE ESTE MAI MARE DECÂT IOHANNIS. ESTE DUMNEZEU PE PĂMÂNT ȘI POATE CHIAR. ORICE VREA MUSCHIUL LUI Dar Dumneavoastră puteți veni vă Așteptăm dar nu AVEM CELE NECESARE PENTRU PROTOCOL :O MĂSLINĂ O ICRĂ DE MANCIURIA O ȚUICĂ adică CEVA SĂ VA ÎNCÂNTE OCHIUL ȘI STOMACUL BURȚII Dar știți de ce? Pentru că in28 de Ani sau DISTRUS 28de FABRICI SI NU AȚI MIȘCAT UN DEGET Noi de AICEA TOT PLECAM(LA CĂPȘUNI INSPANIA ) CA SĂ NU VA MAI VOTAM SI SĂ NUMAI MURIȚI DE GRIAIJA NOASTRĂ URA SI LA AEROPORTUL INTERNATIONAL(că este coadă la bilete
  3
  16
  Raportează
 • postat de Aderin
  Joi, 18 Octombrie 2018 07:52
  82.77.116.***
  De-abia acuma va interesează persoanele in vârstă sau cei care inca nu știu de programul acesta? Ce ați făcut până acuma? Când dați la cetățeni următoarea tranșă de bani, acei 3000mii de lei? Noiembrie și decembrie sunt luni de vară?primăvară?până când se instalează acele microcentrale... De ce nu urgentării puțin lucrurile??? Puneti-va in locul lor.
  Domnule Pucheanu dumneavoastră citiți presa GALATIULUI?
  2
  15
  Raportează
 • postat de Leber
  Joi, 18 Octombrie 2018 00:15
  5.13.222.***
  De ce doar 6000 din 12.000?

  Voi va imaginati ce inseamna 6.000 de apartamente fara caldura, adica vreo 12 mii de oameni.
  Sa nu creada primarul ca numarul e mic. Lumea va muri, in special aia ca il voteaza.
  27
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.