Decizii pe masa aleşilor locali. Parcarea multietajată din Mazepa I şi noua arteră de la CNMK se scumpesc (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Decizii pe masa aleşilor locali. Parcarea multietajată din Mazepa I şi noua arteră de la CNMK se scumpesc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Aleşii locali, convocaţi astăzi în şedinţă ordinară, vor decide scumpirea a două ample proiecte de investiţii, demarate în această vară: parcarea multietajată din Mazepa I, unde lucrările sunt blocate, şi sistematizarea zonei Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu”.

Pentru a doua oară în acest an, consilierii locali sunt chemaţi să modifice indicatorii tehnico-economici ai obiectivului „Construire parcare multietajată zona Mazepa I, aferent blocului R5”. În ianuarie, aceştia au decis majorarea valorii iniţiale a proiectului de la 12.155.519 lei cu TVA, la 12.949.702 lei cu TVA, după ce autorităţile au descoperit că sunt necesare lucrări suplimentare de deviere a reţelelor de utilităţi, intervenţii care s-au încheiat în septembrie. De atunci nu se mai lucrează pentru că s-a descoperit că sunt necesare şi alte „categorii de intervenţii asupra solului”, „dat fiind amploarea accidentelor subterane descoperite” în urma expertizelor geotehnice. În consecinţă, se impune schimbarea soluţiei de fundare şi executarea de piloţi foraţi. Aceste lucrări suplimentare modifică valoarea estimată la 15.826.647 de lei, cu mai mult de 30 la sută faţă de preţul iniţial.

Factură suplimentară

Spre deosebire de şantierul parcării din Mazepa, care a încremenit, în zona Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” (CNMK) se lucrează. Aici, aşa cum v-am informat, va fi realizată o cale de acces auto şi pietonal pentru decongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret, vor fi amenajate 365 de locuri de parcare, spaţii de joacă şi de relaxare, vor fi refăcute trotuarele, spaţiile verzi, reţeaua de canalizare şi sistemul de preluare a apelor pluviale, va fi modernizat iluminatul stradal şi se vor face canalizaţii subterane pentru cabluri. Modificarea indicatorilor tehnico-economici se impune pentru că sunt necesare intervenţii suplimentare după ce s-a stabilit că este necesar să fie amenajată o suprafaţă de 14.111 mp, faţă de 11.300 cum era iniţial. Asta înseamnă desfacere borduri, realizarea de marcaje rutiere, înlocuirea dalelor necarosabile cu dale carosabile, amenajarea parcărilor şi a intersecţiilor aferente străzilor modernizate, la care se adaugă lucrările de deviere a unor reţele electrice, dar şi de înlocuire a reţelelor termice de încălzire de la punctul termic care va fi transformat în microcentrală.

Noii indicatori tehnico-economici propuşi sunt de 7.709.091 de lei, faţă de valoarea iniţială a proiectului - 7.025.970 de lei cu TVA. Constructorul, Citadina '98, a emis deja o factură pentru lucrările suplimentare pe care le-a executat.

Citit 4364 ori Ultima modificare Vineri, 26 Octombrie 2018 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.