* Numai sâmbătă, 21 noiembrie, persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă la birourile secţiilor de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului *
Duminică, 22 noiembrie, la alegerile pentru preşedintele României şi referendumul naţional cele 499 de secţii de votare, dintre care 66 de secţii de votare speciale vor avea porţile deschise de la ora 7.00 la ora 21.00.
Sunt aşteptaţi la vot 523.460 de gălăţeni înscrişi în listele electorale permanente, plus eventualii turişti.
Pe 22 aveţi de ales unul dintre cei 12 candidaţi la preşedinţie şi de răspuns cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări ale referendumului „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România ?” şi „Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?”.
Nimeni însă nu vă obligă să acceptaţi (dacă nu vreţi) cele trei buletine de vot – unul pentru preşedinte şi câte unul pentru fiecare dintre întrebările referendumului. Puteţi opta să votaţi doar pentru preşedinte sau doar pentru referendum.
Unde votez?
Fiecare alegător votează la secţia de votare unde este arondat potrivit domiciliului. Alegătorul care, în ziua votării, se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu, votează numai la secţiile de votare speciale.
Cei care votează în secţii speciale sau în străinătate, sau votează în urna mobilă, vor completa două declaraţii pe proprie răspundere că nu au mai votat nicăieri, nici pentru referendum, nici pentru alegerea preşedintelui.
Actele necesare
Şi la acest scrutin, cartea de alegător vă este inutilă. Pentru a vota trebuie să prezentaţi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar - valabile în ziua votării.
Trei buletine, o ştampilă
Alegătorul care se prezintă la vot va semna în două tabele: unul pentru alegerea preşedintelui – urmând a primi buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui şi într-un tabel electoral pentru referendum – şi va primi cele două buletine pentru referendum.
Cu buletinele de vot şi ştampila, alegătorul intră în cabina de vot şi îşi exprimă opţiunea electorală. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează sau răspunsul dorit la întrebările referendumului.
La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial.
Sunt valabile buletinele de vot pe care opţiunea alegătorului este evidentă, deşi ştampila cu menţiunea "VOTAT" aplicată a depăşit limitele patrulaterului, tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii sau ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater cât şi în afara oricărui alt patrulater.
Efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora! Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.
Nu vă puteţi răzgândi!
Buletinele de vot se introduc în urna corespunzătoare. Dacă sunt puse greşit nu se întâmplă nimic, nu vor fi anulate. Restituiţi ştampila de votare şi pe actul de identitate vi se va aplica un timbru autocolant.
Dacă aţi votat doar pentru preşedinte şi v-a fost deja aplicat pe buletinul sau cartea de identitate timbrul autocolant, nu vă puteţi întoarce ulterior să solicitaţi dreptul de a vota şi la referendum. Aşa că, de la început, gândiţi-vă bine pentru ce şi mai ales pe cine votaţi!