Calea ferată Galaţi-Tecuci, în pericol. Siretul a erodat jumătate din mal la Şendreni!

Calea ferată Galaţi-Tecuci, în pericol. Siretul a erodat jumătate din mal la Şendreni!
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Investiţii de peste şapte milioane de lei, menite să stopeze eroziunea malului Siretului, vor demara în curând în judeţul Galaţi, după ce Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a semnat contractele de execuţie. Valoarea lucrării din localitatea Şendreni este de 4.724.000 lei, iar a celei din localitatea Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni este de 2.918.000 lei.

Investiţiile sunt necesare din cauză că fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în bazinul hidrografic al râului Siret, în perioada iunie - iulie 2018, au condus la formarea de viituri care au determinat evacuarea din acumulările Călimăneşti şi Movileni aflate în administrarea S.C. Hidroelectrica a unor debite maxime de 2.600 mc/secundă.

Conform Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în zona comunei Şendreni, amplasată aval de confluenţele râurilor Putna şi Râmnicu Sărat, geomorfologia albiei râului Siret a favorizat depuneri masive de material aluvionar formându-se un grind pe malul drept şi dezvoltarea periculoasă a unei eroziuni pe malul stâng. Aceste fenomene pun în pericol două obiective însemnate, respectiv calea ferată electrificată care asigură legătura între municipiile Tecuci şi Galaţi; şi Staţia de pompare apă Bărboşi - unitate importantă a infrastructurii principale din sistemul de irigaţii Câmpia Covurlui, judeţul Galaţi.  

30 de metri până la calea ferată, faţă de 60 anul trecut  

“Monitorizarea evoluţiei eroziunii de mal produsă în zona comunei Şendreni a fost efectuată de personalul de specialitate din cadrul S.G.A. Galaţi, prin măsurători, constatându-se, în luna octombrie 2018, faptul că distanţa dintre cursul de apă Siret şi linia căii ferate Galaţi-Tecuci este de 30 metri, faţă de 60 de metri cât era în luna iunie a acestui an. Totodată, s-a constatat că depunerea materialului aluvionar pe malul drept a avut o evoluţie rapidă, favorizând astfel concentrarea forţelor hidrodinamice spre malul stâng cu efect de accelerare a evoluţiei erozionale, viteza de dezvoltare a eroziunii fiind favorizată şi de natura nisipoasă a malului”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Conform sursei citate, investiţia „Amenajarea râului Siret în localitatea Şendreni, judeţul Galaţi” se execută pe o lungime de 200 metri, într-o primă etapă, iar lucrarea „Amenajarea râului Siret în localitatea Şerbeştii Vechi din judeţul Galaţi” se realizează pe o lungime de 120 metri. Cele două investiţii vor fi finalizate până la finalul acestui an.

La momentul actual, A.N. “Apele Române”, prin A.B.A. Prut-Bârlad, face demersuri pentru promovarea în regim de urgenţă a etapei a-II-a a obiectivului de investiţii „Amenajarea râului Siret în localitatea Şendreni” pentru a continua lucrările de stopare a eroziunii de mal pe încă o lungime de 216 metri, astfel încât să se realizeze închiderea acestui punct critic.

Citit 7451 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2018 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.