Ședinţă extraordinară pentru fonduri europene

Ședinţă extraordinară pentru fonduri europene

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
3 comentarii

Modernizarea străzii Traian pe segmentul cuprins între strada Basarabiei şi Piaţa Centrală, achiziţia a 17 troleibuze noi şi implementarea sistemului de ticketing care le va permite gălăţenilor să călătorească pe baza biletelor virtuale de călătorie sau cu smartcarduri, ar putea fi decontate din bani europeni.

Aleşii locali sunt convocaţi, joi, 8 noiembrie, în şedinţă extraordinară pentru a aproba trei proiecte de hotărâre necesare pentru depunerea documentaţiilor prin care se solicită bani europeni.
Primul proiect care va fi supus votului vitează finanţarea modernizării arterei Traian între Metro şi strada Brăilei, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, apelul dedicat proiectelor nefinalizate. Concret, este vorba despre segmentul cuprins între Piaţa Centrală şi strada Basarabiei, unde au fost reabilitate calea de rulare a tramvaiului, carosabilul, trotuarele şi iluminatul public. Conform documentelor, valoarea totală a proiectului este de 18,1 milioane de lei cu TVA, din care 16,6 milioane de lei cu TVA reprezintă cheltuieli eligibile, iar 1,4 milioane de lei cu TVA - cheltuieli neeligibile. Municipalitatea se angajează să achite toate cheltuielile neeligibile ale proiectului şi cofinanţarea de doi la sută – 1,8 milioane de lei cu TVA.

14 troleibuze plus trei

În Galaţi circulă deja cele 14 troleibuze noi, achiziţionate din creditul de 100 de milioane de lei contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Conform Primăriei, până la finele anului ar urma să li se alăture alte trei troleibuze noi, cumpărate din acelaşi credit, graţie economiilor făcute. Vestea bună este că, pentru toate cele 17 mijloace de transport noi, Primăria ar putea obţine finanţare europeană tot în cadrul apelului deschis proiectelor nefinalizate. Pentru asta, aleşii vor trebui să aprobe valoarea totală a proiectului în cuantum de 31,5 milioane de lei cu TVA, din care 30,2 milioane de lei cu TVA - cheltuieli eligibile, iar 1,3 milioane de lei cu TVA - cheltuieli neeligibile. Contribuţia proprie de la bugetul local ar urma să fie de doi la sută – 1,9 milioane de lei cu TVA, plus toate cheltuielile neeligibile.

Taxare

Ultimul proiect pentru care Primăria va cere finanţare europeană este mult-aşteptatul sistem de ticketing şi management al traficului. Municipalitatea este convinsă că, prin introducerea lui, îşi va atinge trei obiective strategice: reducerea compensaţiei acordate Transurb, a numărului de călătorii nedetectate de sistem şi a scurgerilor de numerar, dar şi reducerea utilizării de numerar în furnizarea serviciilor de transport urban. Acest sistem care ar urma să fie operaţional în vara anului viitor, este contractat de Primărie tot din banii împrumutaţi de la BERD, dar ar putea fi decontat din fonduri europene. Pentru asta, consilierii vor trebui să voteze valoarea totală a proiectului - 31,6 milioane de lei cu TVA, din care 25,6 milioane de lei cu TVA - cheltuieli eligibile, iar 6 milioane - cheltuieli neeligibile. Primăria se angajează să asigure de la bugetul local toate resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării/decontării ulterioare a maximum 98 la sută din cheltuielile eligibile. Contribuţia municipalităţii la proiect va fi de doi la sută din valoarea eligibilă – 6,5 milioane de lei cu TVA, la care se adaugă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

Citit 2158 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 15:31

3 comentarii

 • postat de Eu Miercuri, 07 Noiembrie 2018 16:04 213.177.15.*** Link la comentariu
  1
  0

  Cam grea matematica asta: "Contribuţia municipalităţii la proiect va fi de doi la sută din valoarea eligibilă – 6,5 milioane de lei cu TVA, la care se adaugă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului". Pai daca 25,6 milioane reprezinta valoarea eligibila a proiectului, inseamna ca de fapt contributia primariei este de 25,6 *0,02 = 0,512 milioane lei, la care se adauga cele 6,5 milioane lei neeligibile, adica 7,012 milioane lei.

  Raportează
 • postat de Terente Miercuri, 07 Noiembrie 2018 12:24 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  2

  Nu prea e clar ce se vrea cu aceste proiecte acum..
  Să înţeleg că s-au făcut nişte investiţii şi acum se vrea decontarea lor prin Fonduri Europene dacă se vor face proiecte? Acceptă UE aşa ceva? Cam pute puţin demersul ăsta!

  Raportează
 • postat de je Miercuri, 07 Noiembrie 2018 07:38 213.177.6.*** Link la comentariu
  1
  13

  "Concret, este vorba despre segmentul cuprins între Piaţa Centrală şi strada Basarabiei, unde au fost reabilitate calea de rulare a tramvaiului, carosabilul, trotuarele şi iluminatul public. Conform documentelor, valoarea totală a proiectului este de 18,1 milioane de lei cu TVA, din care 16,6 milioane de lei cu TVA reprezintă cheltuieli eligibile, iar 1,4 milioane de lei cu TVA - cheltuieli neeligibile. Municipalitatea se angajează să achite toate cheltuielile neeligibile ale proiectului şi cofinanţarea de doi la sută – 1,8 milioane de lei cu TVA."

  Ce naiba mai vreti sa ii faceti strazii Traian? Cel putin pe segmentul in cauza are asfalt. Il spargeti si ii puneti borduri din astea mari, de zici ca e marele zid chinezesc pe Brailei?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.