Cea mai nouă parcare cu loc de joacă din Galaţi. Investiţie în Ţiglina II (FOTO)

Cea mai nouă parcare cu loc de joacă din Galaţi. Investiţie în Ţiglina II (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

"Uite locul de joacă, acolo e parcarea, iată şi parcul… dar garajele acestea de ce-or fi rămas?", comenta sâmbătă, la prânz, un cuplu care tocmai străbătea noua arteră de acces construită în Ţiglina II, în zona blocului E6. Aceasta este ultima investiţie iniţiată de fostul primar Marius Stan, moştenită şi pusă în operă de actuala administraţie, condusă de Ionuţ Pucheanu.

"Domnul primar a dărâmat garajele şi amenajează parc, parcare, şosea şi loc de joacă pentru copii. Sunt prea multe! Nouă nu ne trebuie parc! Noi vrem linişte! O să ne fie suficientă gălăgia maşinilor care trec", protesta, în ziarul "Viaţa liberă", un grup de locatari ai blocului E6 din Ţiglina II, în aprilie, când tocmai începuse restructurarea urbană a zonei.

Conform Primăriei, lucrările de amenajare s-au încheiat şi tocmai de aceea am fost curioşi să vedem cum arată investiţia înainte de recepţia oficială.

Ce s-a realizat

"În locul garajelor demolate au fost create 122 de locuri de parcare, cărora li se adaugă şase locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi. A fost amenajată aleea carosabilă de acces, au fost realizate un loc de joacă şi un parc cu alei pietonale (ambele, dotate corespunzător), a fost realizată infrastructura pentru asigurarea iluminatului public cu becuri LED. De asemenea, s-au efectuat lucrări de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi. Suplimentar, va fi executată instalaţia hidraulică de udat pentru spaţiul verde. Estimăm că aceasta va fi realizată până la finele lunii noiembrie", ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Reamintim că, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, a fost încheiat cu asocierea SC Obercons Comp SRL- SC Constructa Mecanique SRL un contract în valoare de 1.921.835 de lei cu TVA.

Între garduri

Aleea carosabilă de acces, care face legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei Nr. 9, Biserica "Sf. Nicolae" şi partea de vest a amplasamentului de locuit, prevăzută cu locuri de parcare de o parte şi de alta, a decongestionat şi civilizat zona, chiar dacă trotuarele sunt extrem de înguste.

Locul de joacă amenajat vizavi de Grădiniţa cu program prelungit Nr. 9 este destul de modest: patru leagăne duble şi două balansoare montate pe suprafeţe antitraumă, două gropi generoase cu nisip, la care se adaugă bănci metalice şi din lemn, pergole, coşuri de gunoi (care deja dau pe-afară de pline ce sunt) şi două cişmele. Părinţii şi-ar fi dorit ca echipamentele de joacă, fiind chiar lângă o grădiniţă, să fie potrivite, oferind siguranţă şi pentru copiii de doi - trei ani. Din păcate, după cum am aflat de la Primărie, ele nu vor fi înlocuite sau completate cu unele pe măsură. Locul de joacă este strategic împrejmuit: de o parte - panouri de gard bordurat, de cealaltă, un zid înalt şi vechi, plin cu desene şi mesaje licenţioase.

Împrejmuit cu garduri este şi parcul amenajat de-a lungul blocului E6. Locatarii imobilului au cerut insistent ca un gărduţ despărţitor să delimiteze parcul de perimetrul blocului, iar dorinţa le-a fost respectată. Pe aleea şerpuită a parcului sunt montate bănci metalice, bănci cu pergole din lemn şi coşuri de gunoi, iar sâmbătă se lucra la instalaţia de udat spaţiile verzi.

Garajele rămân... până data viitoare

În spatele garajelor care au rămas în picioare, deservite acum de o generoasă arteră de acces, am descoperit câteva măsuţe de jucat şah şi table, spaţiu destul de degradat şi plin de gunoaie. Punctul de gunoi este şi el tot prin spatele garajelor.

Conform Primăriei, bateriile de garaje rămase nu fac parte din perimetrul acestei investiţii, gândite de administraţia Marius Stan. Ele vor face obiectul unui alt proiect, ce va fi realizat, în completare, de actuala administraţie, care îşi doreşte să continue strategia de restructurare urbană pentru modernizarea şi dezvoltarea oraşului. Când se va întâmpla asta rămâne de văzut!

Cât durează până proiectul devine realitate

Despre amenajarea unei artere de acces cu locuri de parcare, parc şi loc de joacă în Ţiglina II se vorbeşte încă din mandatul fostului primar Marius Stan. Indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv au fost aprobaţi de consilierii locali în octombrie 2016. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost atribuită în august 2017, dar lucrările au început abia pe 16 aprilie 2018. Conform datelor oficiale, la finele acestei luni ar putea avea loc recepţia investiţiei.

Foto: Iulia Kelt şi Anca Melinte

Citit 10660 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 00:55

18 comentarii

 • postat de saab
  Luni, 03 Decembrie 2018 10:04
  82.137.12.***
  "deci se poate"vorbesti aiurea,unde vezi tu copii in parc,unde vezi locatari pe banca?De aratat arata mai bine decat balariile ce cresteau prin gradini,dar,sa vedem cat o sa tina daca aceasta investitie nu va avea si paza.Multe locuri de parcare dar parcarea-i goala,vorba cuiva de mai sus nesimtitii tot in fata liceului parcheaza sau pe trotuar la orange,dar militia nu face nimic ca la pedagogic sunt numai mahari si sunt prea nesimtiti si comozi ca sa parcheze in noua parcare,sa nu cumva sa mearga copilul prea mult pe jos,asa ca noua parcare este fara folos bani spalati degeaba,orasul se duce la vale cu locurile de munca, multe locuinte nu au in plina iarna caldura si apa calda,eu chiar daca am si caldura si apa calda tot imi pasa de cei care nu au"VOUA VA PASA??"Suntem in 2019 de acum si inca sunt multi copii care isi fac temele la lumanare,traiesc de pe o zi pe alta,mananca ce apuca,incaltari rupte haine rupte fara curent electric fara caldura si multe altele,dar noi avem parcuri si parcari goale, gazon pe Brailei floricele copacei ornamentali in ghivece in schimbul carora sau taiat arbori adevarati si maturi "oxigenari".Cred ca ar trebui sa ne facem cu totii vegetarieni "ca la foamee avem ce manca gazon din belsug, floricele si copacei la ghiveci.Dar cu iluminatul in spate la E6 pe cand?e intuneric bezna sunt montati stalpi de iluminat dar cred ca doar de ornament.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Miercuri, 14 Noiembrie 2018 13:06
  194.105.20.***
  Fotografiile sunt sugestive... Bancile minunate.... foarte confortabile....

  Rusine !
  4
  9
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Miercuri, 14 Noiembrie 2018 11:34
  5.2.205.***
  Deja au aparut comunistii pe care i-as trimite in padure.
  Ala de mai sus care toarna el ulei ars pe banci sper sa te calce cineva pe cap...din greseala.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Eco
  Miercuri, 14 Noiembrie 2018 09:46
  109.99.225.***
  Asteptam si instalarea unor semne de interzicerea a opririi (cu toate ca e linie continuua) precum si a unor stalpi de blocare a urcarii masinilor pe trotuar in dreptul Orange. Lipsa de civilizatie isi spune cuvantul zilnic,. Parcarea e la 100 m si se opreste/parcheaza pe colt sau in strada(pe ambele sensuri), ca sa-si plateasca telefonul. Politia locala nu prea vrea sa se arate. Veniti intre ora 12-13 sa vedeti balamuc. Iluminatul public cand va fi pornit?
  0
  9
  Raportează
 • postat de Mihai
  Marți, 13 Noiembrie 2018 16:52
  5.13.142.***
  Mult mai frumos, util si civilizat dupa demolarea fostelor garaje vecine cu Colegiul Pedagogic "Costache Negri", nici decum cele 107 NONOROCITE de " garaje " cuprinse in imediata vecinatate a blocurilor: B3, F1, M1, E6, C13, C14 si C15.
  Probabil nu vor mai fi daramate niciodata deoarece NU trebuiesc " deranjate " unele " personalitati ".
  Pe când acelaşi lucru în micro 20 in perimetrul blocurilor A12A, A12B si H3 ???
  Parcarea din jurul Pietei Micro 20 este imprejmuita si " pazita " de panouri indicatoare cu mentiunea " 1,50 lei/ora dar in schimb absolut nici o tipenie de masina nu deranjeaza sa ocupe un loc in parcarea cu plata.
  Cei de la Administratia Pietelor DE CE NU INCHIRIAZA LOCURILE DE PARCARE ?????? NU au nevoie de bani ?????
  Dar obiectivul "Amenajare artera de legatura intre Bd. Dunarea si Bd. Marii Uniri", cu nr. de contract 47094/13.04.2016, constructor SC LEMACONS SRL Galati si termen de executie 4 luni, care este si astazi 13 noiembrie 2018 in stadiul de panou publicitar se va mai realiza odata sau asteptam sa se scurga perioada de gratie si sa se intoarca in domeniul public al statului şi in administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. De la vorbe si pana la fapte este o cale foarte lunga, sau poate se astepta niscaiva alegeri locale ???????
  1
  14
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 13 Noiembrie 2018 16:50
  5.13.238.***
  Ce tristete de parc ! Ala e loc de joaca pentru copii ? Intr-o parte gard de beton, in cealalta gard de sarma. Mai lipseste soldatul la intrare si te simti ca-n Palestina. Si in taberele de imigranti spatiile pentru copii arata mai bine.
  3
  14
  Raportează
 • postat de Jon
  Marți, 13 Noiembrie 2018 16:29
  188.24.204.***
  Erq perfect daca preelungea strada paba in str. Crizantemelor. Dar probabil ca avea circ cu popa de la parohia din zona))
  1
  6
  Raportează
 • postat de locatar E6
  Marți, 13 Noiembrie 2018 15:38
  5.13.165.***
  Vine vremea curand, cand voi turna ulei de motor ars pe acele banci!
  16
  5
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 13 Noiembrie 2018 15:34
  5.13.232.***
  Doamne ce garduri de plasa si beton, demne de un lagar de concentrare!
  6
  10
  Raportează
 • postat de ss
  Marți, 13 Noiembrie 2018 15:29
  5.13.232.***
  I-a terminat cu bancutele puse langa apartamente, alea nu mai valoreaza nici macar jumatate de pret, de fapt 1/2 de bloc a fost compromis, mari fericiti cei care stau pe cealalta parte!
  6
  6
  Raportează
 • postat de Vlad T.I.
  Marți, 13 Noiembrie 2018 09:47
  89.121.200.***
  Majoritatea garajelor din zona au ramas si arata oribil.

  Probabil nu vor mai fi daramate niciodata.
  7
  32
  Raportează
 • postat de ro
  Marți, 13 Noiembrie 2018 08:58
  91.216.52.***
  Iluminat cu LED?. Veniti sa vedeti cum arata parcul din micro 17, langa Penny, (ne)iluminat cu LED de un an de zile.
  7
  24
  Raportează
 • postat de aleda
  Marți, 13 Noiembrie 2018 08:45
  5.13.198.***
  Nervi de otel locatarilor vecini cu parcul!!
  23
  17
  Raportează
 • postat de Lucian
  Marți, 13 Noiembrie 2018 08:23
  193.226.3.***
  Pana la urma, initiativa tot Marius Stan a avut-o. Nu au mai votat galatenii cu Marius Stan, dar se pare ca este cel mai bun primar pe care l-a avut Galatiul. Da-i romanului mintea cea de pe urma....
  11
  43
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Marți, 13 Noiembrie 2018 08:09
  5.2.205.***
  Exceltand locurile de parcare imi place contrastul cu parloaga.....epic.
  Din articol nu pot sa nu remarc parerea fosilelor care ei nu vor modernizare, nu vor parc, nu vor sosea, nu vor parcare si mai ales nu vor sa auda copiii cum plang in parc, ei vor liniste ca lor totul li se cuvine.
  11
  32
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 13 Noiembrie 2018 07:11
  5.13.134.***
  Mult mai frumos, util, civilizat decât nenorocitele de garaje.

  Pe când acelaşi lucru în micro 18 la blocurile G1 - G8 ???

  Sunt o grămadă de garaje care nu au nicio maşină, mizerie, locuri de parcare nu sunt, blocurile sunt turn cu mai mult de 8 etaje, oamenii sunt disperati... dar la garaje bate vântul, ori nu sunt folosite ori se face grătarul etc.

  Alo primarul? Se aude?

  Aaaa dl Marius Stan avea cohones, cel de la PSD e cu garajistii....
  8
  34
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 13 Noiembrie 2018 06:39
  89.136.4.***
  Ar fi bine sa se gandeasca si cei de la Colegiul Pedagogic sa faca o intrare prin lateral, din noua parcare/sosea, ca sa nu se mai blocheze banda 1 de pe Brailei.
  Chiar daca teoretic parcarea este aproape, multi sunt comozi si nu o sa lase masina acolo ca dupa sa mearga pe jos pana la intrarea din Str. Brailei.
  1
  32
  Raportează
 • postat de deci se poate......
  Marți, 13 Noiembrie 2018 04:37
  89.136.187.***
  arata bine si a creat o multime de locuri de parcare. da, garajele ramase arata jalnic si trebuie darimate cit mai repede. cind te gindesti ce panarama au facut locatarii blocului si acum se aduna si stau pe banci. nu mai vorbim de copiii ce se joaca acum in locuri special amenajate. deci se poate......
  8
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.