Cea mai nouă parcare cu loc de joacă din Galaţi. Investiţie în Ţiglina II (FOTO)

Cea mai nouă parcare cu loc de joacă din Galaţi. Investiţie în Ţiglina II (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

"Uite locul de joacă, acolo e parcarea, iată şi parcul… dar garajele acestea de ce-or fi rămas?", comenta sâmbătă, la prânz, un cuplu care tocmai străbătea noua arteră de acces construită în Ţiglina II, în zona blocului E6. Aceasta este ultima investiţie iniţiată de fostul primar Marius Stan, moştenită şi pusă în operă de actuala administraţie, condusă de Ionuţ Pucheanu.

"Domnul primar a dărâmat garajele şi amenajează parc, parcare, şosea şi loc de joacă pentru copii. Sunt prea multe! Nouă nu ne trebuie parc! Noi vrem linişte! O să ne fie suficientă gălăgia maşinilor care trec", protesta, în ziarul "Viaţa liberă", un grup de locatari ai blocului E6 din Ţiglina II, în aprilie, când tocmai începuse restructurarea urbană a zonei.

Conform Primăriei, lucrările de amenajare s-au încheiat şi tocmai de aceea am fost curioşi să vedem cum arată investiţia înainte de recepţia oficială.

Ce s-a realizat

"În locul garajelor demolate au fost create 122 de locuri de parcare, cărora li se adaugă şase locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi. A fost amenajată aleea carosabilă de acces, au fost realizate un loc de joacă şi un parc cu alei pietonale (ambele, dotate corespunzător), a fost realizată infrastructura pentru asigurarea iluminatului public cu becuri LED. De asemenea, s-au efectuat lucrări de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi. Suplimentar, va fi executată instalaţia hidraulică de udat pentru spaţiul verde. Estimăm că aceasta va fi realizată până la finele lunii noiembrie", ne-a comunicat Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Reamintim că, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, a fost încheiat cu asocierea SC Obercons Comp SRL- SC Constructa Mecanique SRL un contract în valoare de 1.921.835 de lei cu TVA.

Între garduri

Aleea carosabilă de acces, care face legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei Nr. 9, Biserica "Sf. Nicolae" şi partea de vest a amplasamentului de locuit, prevăzută cu locuri de parcare de o parte şi de alta, a decongestionat şi civilizat zona, chiar dacă trotuarele sunt extrem de înguste.

Locul de joacă amenajat vizavi de Grădiniţa cu program prelungit Nr. 9 este destul de modest: patru leagăne duble şi două balansoare montate pe suprafeţe antitraumă, două gropi generoase cu nisip, la care se adaugă bănci metalice şi din lemn, pergole, coşuri de gunoi (care deja dau pe-afară de pline ce sunt) şi două cişmele. Părinţii şi-ar fi dorit ca echipamentele de joacă, fiind chiar lângă o grădiniţă, să fie potrivite, oferind siguranţă şi pentru copiii de doi - trei ani. Din păcate, după cum am aflat de la Primărie, ele nu vor fi înlocuite sau completate cu unele pe măsură. Locul de joacă este strategic împrejmuit: de o parte - panouri de gard bordurat, de cealaltă, un zid înalt şi vechi, plin cu desene şi mesaje licenţioase.

Împrejmuit cu garduri este şi parcul amenajat de-a lungul blocului E6. Locatarii imobilului au cerut insistent ca un gărduţ despărţitor să delimiteze parcul de perimetrul blocului, iar dorinţa le-a fost respectată. Pe aleea şerpuită a parcului sunt montate bănci metalice, bănci cu pergole din lemn şi coşuri de gunoi, iar sâmbătă se lucra la instalaţia de udat spaţiile verzi.

Garajele rămân... până data viitoare

În spatele garajelor care au rămas în picioare, deservite acum de o generoasă arteră de acces, am descoperit câteva măsuţe de jucat şah şi table, spaţiu destul de degradat şi plin de gunoaie. Punctul de gunoi este şi el tot prin spatele garajelor.

Conform Primăriei, bateriile de garaje rămase nu fac parte din perimetrul acestei investiţii, gândite de administraţia Marius Stan. Ele vor face obiectul unui alt proiect, ce va fi realizat, în completare, de actuala administraţie, care îşi doreşte să continue strategia de restructurare urbană pentru modernizarea şi dezvoltarea oraşului. Când se va întâmpla asta rămâne de văzut!

Cât durează până proiectul devine realitate

Despre amenajarea unei artere de acces cu locuri de parcare, parc şi loc de joacă în Ţiglina II se vorbeşte încă din mandatul fostului primar Marius Stan. Indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv au fost aprobaţi de consilierii locali în octombrie 2016. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost atribuită în august 2017, dar lucrările au început abia pe 16 aprilie 2018. Conform datelor oficiale, la finele acestei luni ar putea avea loc recepţia investiţiei.

Foto: Iulia Kelt şi Anca Melinte

Citit 10922 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.