Întreţinerea spaţiilor verzi, pe cheltuiala gălăţenilor | Dezbatere publică
Foto: Anca Melinte

Întreţinerea spaţiilor verzi, pe cheltuiala gălăţenilor | Dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Gălăţenii - simpli cetăţeni, persoane juridice, asociaţii de proprietari, ONG-uri sau instituţii - care vor să se implice, pe propria cheltuială, în amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi publice din oraş, vor putea încheia acorduri de colaborare în acest sens cu Primăria municipiului Galaţi.

Primăria a lansat în dezbatere publică "Programul de conservare şi înfrumuseţare a spatiilor verzi din municipiul Galaţi prin implicarea persoanelor fizice si juridice, a asociaţiilor de proprietari, ONG-urilor şi instituţiilor publice" şi aşteaptă, până lunea viitoare, pe 19 noiembrie, propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate. Planurile Primăriei şi argumentele pot fi consultate atât pe site-ul www.primariagalati.ro, cât şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Domnească nr. 54.

Trebuie spus că, în prezent, potrivit Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Galaţi, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 260/2018, spaţiile verzi din jurul blocurilor de locuinţe şi din imediata vecinătate a locurilor unde-şi desfăşoară activitatea ONG-urile şi instituţiile publice pot fi date în administrare (amenajare şi întreţinere) asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice, ONG-urilor interesate pe o perioadă de un an. Era, însă, nevoie de nişte prevederi mai explicite.

Unde se vor depune solicitările

Conform proiectului supus dezbaterii publice, persoanele fizice şi persoanele juridice vor putea solicita - cu asigurarea din fonduri proprii a cheltuielilor - amenajarea unor spaţii verzi (parc, gradină, scuar, fâşie plantată) sau întreţinerea spaţiilor verzi existente. Solicitările vor depune la Serviciul Relaţii cu Publicul, Ghişeu Unic din cadrul Primăriei, însoţite de schiţa amenajării propuse, cu tipurile de vegetaţie, dotări şi mobilier urban.

Primăria va încheia acorduri de colaborare cu persoanele fizice sau juridice, respectiv convenţii cu asociaţiile de proprietari, ONG-urile şi instituţiile publice care doresc implicarea în programul de conservare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi.

Pe cheltuiala proprie

"Spaţiile verzi încredinţate vor fi amenajate şi/sau întreţinute fără a se solicita municipiului Galaţi plata lucrărilor executate", se precizează în proiect. În schimb, vor putea fi amplasate panouri informative: "Acest spaţiu verde este întreţinut de către persoana fizică/ persoana juridică (nume, sigla companie şi date de contact)".

Pentru executarea lucrărilor de întreţinere specifice de sezon a spaţiului verde public încredinţat, persoanele fizice sau juridice pot opta pentru: realizarea activităţilor în regie proprie, contractarea unei firme specializate în activităţi de grădinărit şi arhitectură peisagistică, sau pot apela la societatea Gospodărire Urbană SRL Galaţi, intervenţiile acesteia fiind facturate celor care au primit în întreţinere spaţiul verde de către prestatorii de lucrări. Obligatorii vor fi: salubrizarea zonelor verzi, cositul ierbii şi tunsul gardului viu, greblarea frunzelor, plantare materialului dendrologic şi udarea lui.

Citit 5150 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.