Investiţia ar fi trebuit să fie finalizată deja. Expropriere pentru modernizarea unei străzi din Galaţi | FOTO
Foto: Anca Melinte

Investiţia ar fi trebuit să fie finalizată deja. Expropriere pentru modernizarea unei străzi din Galaţi | FOTO
Investiţia ar fi trebuit să fie finalizată deja
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Consilierii locali sunt convocaţi astăzi, în şedinţă ordinară, pentru a aproba un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropriere a unui imobil în vederea realizării lucrărilor de "Modernizare strada Elisa Leonida Zamfirescu". Pare cel puţin curios că, în condiţiile în care modernizarea arterei a ratat două termene de finalizare, cel trecut pe panoul de lucrări - 25 septembrie 2018 şi cel contractual - 2 noiembrie 2018 acum a apărut necesitatea unei exproprieri.

Duminică, pe 25 noiembrie, se vor împlini 45 de ani de la moartea gălăţencei Elisa Leonida Zamfirescu, una dintre primele femei inginer din lume, despre care aţi putut citi la rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea” şi căreia gigantul Google tocmai i-a adus un omagiu. E greu de crezut că modernizarea străzii care îi poartă numele se va termina până atunci, dar progresul lucrărilor era evident marţi, când am vizitat şantierul. 

Refugiul care exista în zona intersecţiei cu strada Oltului a dispărut, dar trotuarul se propteşte, în continuare, în gard. Conform Biroului de Presă al Primăriei, „lucrările prevăzute în proiect sunt executate în proporţie de 75 la sută”, iar „din data de 15 noiembrie 2018, au început lucrările de asfaltare, care, însă, nu au putut fi finalizate din cauza vremii nefavorabile”. Cel mai probabil şantierul se va prelungi nu numai din cauza vremii, ci şi pentru că e nevoie de executarea unor lucrări pe suprafaţa care trebuie expropriată.

De ce e nevoie de expropriere

La solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat că „exproprierea este necesară pentru crearea condiţiilor tehnice şi juridice de realizare a carosabilului cu două benzi de circulaţie pe toată lungimea străzii. „În vederea asigurării lăţimii corespunzătoare traficului rutier pe strada Leonida Zamfirescu, este necesară lărgirea străzii în zona imobilului proprietate privată din strada Oltului, Nr. 3A, la intrarea în strada Leonida Zamfirescu, prin demolarea împrejmuirii, realizarea lucrărilor de modernizare a străzii şi includerea în buget a fondurilor pentru expropriere”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor la şedinţa ordinară de vineri. 

Raportul de specialitate reaminteşte că indicatorii tehnico-economici ai modernizării au fost votaţi în octombrie 2015, acum trei ani. „În urma măsurătorilor efectuate pe amplasamentul lucrării, s-a constatat că la km +0,043, lăţimea drumului între construcţiile existente este de 3,1 ml, după montarea bordurilor ajungând la 2,3 ml. Pentru asigurarea lăţimii minime de 6 ml se impune exproprierea pentru cauză de utilitate publică a unui imobil proprietate privată – teren în suprafaţă de 160,98 mp strada Oltului nr. 3A”, se arată în document. 

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea estimată sa despăgubirii este de 83.920 de lei, şi ea va fi acordată de la bugetul local proprietarului imobilului afectat de coridorul de expropriere, Pohl Gh. Viorel.

De ce abia acum

"Exproprierea nu s-a realizat înainte de începerea lucrărilor întrucât ar fi întârziat demararea proiectului. Pentru realizarea obiectivului cu rapiditate s-a procedat la autorizarea terenului existent. Subliniem faptul că procedurile necesare exproprierii au fost demarate încă din anul 2017 şi au continuat chiar şi în luna noiembrie a anului 2018”, precizează municipalitatea.

Majorare

Prin votul aleşilor locali, indicatorii tehnico-econimici ai modernizării cresc, după expropriere, de la 4.307.231,79 de lei cu TVA la 4.447.342 de lei cu TVA. În ceea ce priveşte finanţarea investiţiei, 4.096.339 lei cu TVA sunt alocaţi de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar 294.811 lei cu TVA – de la bugetul local. 

Reamintim că lucrările sunt executate de SC Rovis Lider SRL, ar fi trebuit să dureze 12 luni, valoarea contractului fiind de 3.883.516 de lei cu TVA.

Citit 6674 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.