Încă opt clădiri neîngrijite şi supraimpozitate cu 500 la sută (FOTO)

Încă opt clădiri neîngrijite şi supraimpozitate cu 500 la sută (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deşi oraşul este plin de construcţii începute şi abandonate, de clădiri care se ruinează văzând cu ochii, ameninţând să se prăbuşească peste trecători, numărul oficial al imobilelor declarate "neîngrijite" a ajuns abia la 14. Asta după ce, în ultimele două luni, consilierii locali au încadrat în această categorie încă opt clădiri, hotărând că proprietarii acestora vor fi supraimpozitaţi, din 2019, cu 500 la sută. Nu este vorba despre imobile situate doar pe strada Domnească, aşa cum s-a întâmplat până acum! Iar una dintre clădirile suprataxate a găzduit, în februarie anul acesta, o crimă.

Galaţiul are încă din 2016 un Regulament privind identificarea şi evaluarea clădirilor neîngrijite de pe raza municipiului, în vederea aplicării impozitului majorat, regulament aprobat prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 112/2016, însă abia din 2018 a început punerea lui în aplicare. Conform acestui Regulament, "prin clădire neîngrijită se înţelege clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită/ cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură".

Identificarea clădirilor care trebuie încadrate în această categorie o face Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal din cadrul Poliţiei Locale Galaţi. În funcţie de degradările constatate, clădirile primesc un punctaj procentual, iar dacă acesta este cuprins între 30 şi 100 la sută, construcţiile pot fi declarate ca neîngrijite. Proprietarii acestora sunt notificaţi să remedieze deficienţele constatate, iar dacă nu se conformează în şase luni, regulamentul, coroborat cu dispoziţiile Codului fiscal, le conferă aleşilor locali posibilitatea legală de a le majora impozitul cu 500 la sută.

Iată care sunt cele opt clădiri care tocmai au fost încadrate în această categorie şi vor fi supraimpozitate.

Nicolae Holban nr. 30

Consilierii locali au votat, la finele lunii trecute, două hotărâri care vizează clădirea situată pe strada Nicolae Holban (fostă Culturii) nr. 30.

Prima hotărâre prevede "majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019, pentru o parte din clădirea situată în Galaţi, strada Nicolae Holban nr. 30, respectiv apartamentul 2, proprietate a lui Iulian-Marcel Andras". Conform documentelor, pe 26 octombrie 2018, clădirea figurează în evidenţa fiscală având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 183.235,50 de lei.

Prin cea de-a doua hotărâre, "se aprobă majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019, pentru o parte din clădirea situată în Galaţi, strada Nicolae Holban nr. 30, proprietate a lui Gabriel Condruz". Documentele precizează că, pe 26 octombrie 2018, imobilul figurează în evidenţa fiscală având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 630.142,63 de lei.

Ambele hotărâri precizează că, atât apartamentul 2 cât şi porţiunea de clădire "restituită parţial, în suprafaţă de 409.31 mp" se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, având un punctaj procentual de 100 la sută.

Dr. Carnabel nr. 3

Cu un punctaj procentual de 46,42 la sută, clădirea situată pe strada Dr. Carnabel nr. 3 a fost inclusă în rândul imobilelor neîngrijite. Hotărârea dispune majorarea cu 500 la sută a impozitului perceput pentru această clădire proprietate a Mobila Societate Cooperativă Meşteşugărească. Suprataxarea se aplică din 2019.

Conform documentelor, proprietarul a fost notificat să remedieze deficienţele constatate, dar nu s-a conformat. În evidenţele fiscale, pe 7 noiembrie 2018, imobilul era trecut cu destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 16.400 de lei.

Traian nr. 10

Deşi cu greu mai poate fi numită clădire, ruina situată pe strada Traian nr. 10, proprietatea Hatvany Company SRL, care, conform actelor, îşi are sediul în ea, tocmai a fost încadrată în categoria "neîngrijite", prin constatarea stării tehnice, cu un punctaj procentual al degradărilor de sută la sută.

Pe 7 noiembrie 2018, construcţia figura în evidenţa fiscală având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 5.139,4 lei. Consilierii locali au decis majorarea cu 500 la sută a impozitului şi pentru această construcţie.

Lebedei nr. 1

Deşi, iniţial, autorităţile susţineau că vor evalua şi suprataxa doar imobilele părăginite din zona centrală a oraşului, iată că şi-au îndreptat atenţia şi către zonele mărginaşe. Dovadă este hotărârea prin care s-a aprobat "majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019, pentru clădirea situată în Galaţi, strada Lebedei nr.1", proprietatea Companiei Naţionale Poşta Română SA, cu sediul în Bucureşti.

Fostul oficiu poştal din Micro 16 a fost, în februarie anul acesta, scena unei crime despre care aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă": un bărbat de 46 de ani a fost înjunghiat de cel puţin 20 de ori, iar apoi a fost incendiat, ucigaşul încercând astfel să-şi ascundă fapta; asasinul a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Revenind la clădirea dărăpănată în care a avut loc omorul, punctajul procentual al degradărilor se ridică la 78,57 la sută. Pe 4 octombrie, clădirea figura în evidenţa fiscală având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 171.300 de lei.

Dobrogei nr. 3

Sută la sută este şi punctajul procentual al degradărilor constatate în cazul imobilului de pe strada Dobrogei nr. 3. Consilierii locali au decis majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019, pentru această construcţie, care îi are ca proprietari pe Gherghina Şerban şi Maria Peev.

Pe 9 octombrie, clădirea figurează în evidenţa fiscală având destinaţie rezidenţială şi o valoare impozabilă de 19.268,48 de lei.

Ştiinţei nr. 11

Serviciul Disciplina în Construcţii a ajuns şi pe strada Ştiinţei şi a constatat că imobilul de la numărul 11 se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, având un punctaj procentual de 47,61 la sută. În consecinţă, aleşii au aprobat majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2019, pentru această construcţie care îi are ca proprietari pe Toader şi Anica Irimia. Pe 9 octombrie, clădirea apărea în evidenţe având destinaţie rezidenţială şi o valoare impozabilă de 60.408,125 de lei.

Episcop Melchisedec Ştefănescu nr. 22

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 574 din 2018, s-a stabilit majorarea cu 500 la sută a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, începând cu anul 2019, pentru imobilul situat pe strada Episcop Melchisedec Ştefănescu nr. 22, compus din clădire şi teren în suprafaţă de 2.916,26 mp, proprietatea societăţii Confort SA Galaţi. Aceasta îşi are sediul chiar la această adresă şi este reprezentată prin lichidator judiciar BDO Business Restructuring SPRL Bucureşti.

Autorităţile au constatat că nu doar se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite, având un punctaj procentual de 50 la sută, ci şi terenul, în suprafaţă de 2.916,26 mp, se încadrează în categoria terenurilor neîngrijite, cumulând un punctaj procentual de 100 la sută.

Conform actelor, pe 10 octombrie 2018, clădirea figura în evidenţa fiscală având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 1.188.240 de lei, iar terenul este în suprafaţă de 2.916,26 mp, din care suprafaţa ocupată la sol de clădire este de 1.623,63 mp.

Mihai Bravu nr. 32

Şi pentru clădirea situată în Galaţi, strada Mihai Bravu nr. 32, aflată în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" SA, consilierii locali au aprobat majorarea cu 500 la sută a impozitului, începând cu anul 2019. În opinia oficialilor, construcţia merită să fie declarată neîngrijită, prin constatarea stării tehnice, având un punctaj procentual de 44 la sută.

La data de 11 octombrie 2018, clădirea era prevăzută în evidenţa fiscală având destinaţie nerezidenţială şi o valoare impozabilă de 100.939 de lei.

Primele clădiri suprataxate din Galaţi

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", prima clădire din Galaţi declarată neîngrijită şi supraimpozitată cu 500 la sută a fost fostul Cinematograf "Republica", de pe strada Domnească nr. 25. Deşi vizavi se află ruina plină de gunoaie a Palatului "Simion Gheorghiu", pe Domnească nr. 24, consilierii locali au considerat că imobilul în care a funcţionat "Odeon" - cel mai elegant teatru din Galaţiul anilor ’30, şi apoi cinematograful "Republica", clădirea este degradată, cumulând un punctaj procentual de 45,83 la sută.

A urmat, apoi, Blocul C de pe Domnească nr. 144, prima clădire de locuinţe colective declarată neîngrijită, proprietarii apartamentelor fiind suprataxaţi.

Pe lista clădirilor supraimpozitate se mai află: Domnească nr. 103, Domnească nr. 190, Domnească nr. 239 şi Domnească nr. 241.

De ce ruinele Mehid nu sunt supraimpozitate

"E un veşnic subiect acesta cu ruinele de la Mehid. Încă o dată vă spun, ele cu siguranţă s-ar califica, dar, legal, nu putem institui o supraimpozitare. Există o autorizaţie de demolare emisă pentru respectivul spaţiu, iar în perioada de valabilitate a acestui act este absolut imposibil să-i faci ceva proprietarului. Autorizaţia e valabilă un an, cu posibilitatea de a fi prelungită încă un an, legal! Deci este acoperit încă de lege. Din păcate, legea mai are şi astfel de scăpări, neputând prevedea toate situaţiile în care ne putem afla", a declarat, la ultima şedinţă a Consiliului Local, primarul Ionuţ Pucheanu.

Pe de altă parte, consilierul local PNL Onuţ Atanasiu a atras atenţia asupra unei clădiri la care Primăria este coproprietar, imobil care îi pune în pericol nu doar pe trecători, ci şi pe elevii Liceului de Arte "Dimitrie Cuclin". Este vorba despre Domnească nr. 99. "Ar trebui ca Serviciul Disciplina în Construcţii să identifice clădirea şi să stabilească dacă impozitul trebuie majorat cu 500 la sută", a semnalat consilierul.

Rămâne de văzut dacă, până la finele anului, şi alte clădiri vor fi suprataxate pentru că proprietarii le lasă, deliberat sau din cauza lipsei posibilităţilor materiale, să se degradeze.
Citit 4438 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.