UPDATE | O gălăţeancă rămasă în frig cere demisia primarului. Ce spune Primăria Galați
Foto: Anca Melinte

UPDATE | O gălăţeancă rămasă în frig cere demisia primarului. Ce spune Primăria Galați
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

UPDATE | De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, pe 10 decembrie, o gălăţeancă şi-a petrecut dimineaţa în frigul pătrunzător, în faţa Primăriei municipiului Galaţi, ţinând în mână o pancartă pe care scria: "Demisia primarului Pucheanu! Incompetenţă!”. Principalul său motiv de protest îl constituie lipsa căldurii din apartamentul în care locuieşte, de pe strada Nicolae Deleanu nr. 5, cămin 1.

„Protestez pentru că nu am căldură! Am două mesaje, unul de la consilierul dlui primar, care spune că până pe data de 6 decembrie vom avea căldură şi un mesaj de la dl primar, prin care ne mai amână încă o săptămână. Ne-am săturat de amânări, în timp ce noi stăm şi ne congelăm în blocurile din suburbia 13 a Galaţiului, în spatele Liceului 9! Cineva trebuie să răspundă pentru că este strigător la cer! Acesta este genocid! Am adus cu mine şi legile pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. În primul rând vreau să discut cu dl primar faţă în faţă! Sunt înscrisă în audienţă încă din luna august", ne-a declarat protestatara, Maricica Dingă. Aceasta spune că a trimis un memoriu la Institutul pentru Drepturile Omului, şi-a început protestul de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi are de gând să-l continue toată săptămâna.

Femeia mai are două motive de nemulţumire: lipsa totală a iluminatului public în zona în care locuieşte şi solicitarea nerezolvată de a se face un audit la asociaţia din care face parte. "Eu îmi pun viaţa în pericol ducându-mă acasă! Pe aleea care face legătura din staţia de tramvai din faţa Liceului 9 până la blocuri nu sunt nici măcar stâlpi de iluminat! Degeaba a venit firma care asigură iluminatul public să pună becuri, că nu au avut pe ce! Am cerut un audit la asociaţia de proprietari pentru că suntem furaţi şi ni se spune că nu e de competenţa Primăriei. Nu se poate aşa ceva! Problemele oamenilor trebuie rezolvate”, a punctat Maricica Dingă.

Ce spune Primăria

Biroul de Presă al Primăriei Galaţi ne-a declarat că a primit mai multe sesizări din partea Maricicăi Dingă. Potrivit Primăriei, imobilul în care locuieşte protestatara este racordat la PT 50 ICMRS, care va fi transformat în microcentrală de cartier. Municipalitatea estimează că până la sfârşitul acestei săptămâni PT 50 ICMRS va furniza căldură.

În ceea ce priveşte lipsa iluminatului public, o echipă a Primăriei va merge la faţa locului să verifice situaţia, sesizarea fiind în lucru.

Tot urmare a sesizărilor făcute, compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei a luat legătura cu preşedintele asociaţiei din care face parte Maricica Dingă şi urmează să facă verificări.


De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, o gălăţeancă protestează în faţa Primăriei. "Demisia primarului Pucheanu! Incompetenţă!", cu acest mesaj, scris pe o pancartă, gălăţeanca Maricica Dingă protestează în faţa Primăriei municipiului Galaţi. În ciuda frigului pătrunzător, protestatara stă în faţa sediului administraţiei locale de la ora 9 şi intenţionează să-şi continue acţiunea toată săptămâna, după care să plece la Bucureşti, pentru a cere dreptate. Principalul motiv de nemulţumire este lipsa căldurii din apartamentul în care locuieşte, de pe strada Nicolae Deleanu nr. 5, bloc 1, imobil care face parte din Asociaţia 811.

"Protestez pentru că nu am căldură! Am două mesaje, unul de la consilierul dlui primar, care spune că până pe data de 6 decembrie vom avea căldură şi un mesaj de la dl primar, prin care ne mai amână încă o săptămână. Ne-am săturat de amânări! Locuiesc la blocurile din suburbia 13 a Galaţiului, la blocul 1, în spatele Liceului 9. În timp ce noi stăm şi ne congelăm! Am trimis un memoriu la Institutul pentru Drepturile Omului şi protestez astăzi pentru că este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Cineva trebuie să răspundă pentru că este strigător la cer! Acesta este genocid! Am adus cu mine şi legile pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. În primul rând vreau să discut cu dl primar faţă în faţă! Sunt înscrisă în audienţă încă din luna august", ne-a spus Maricica Dingă.

Aceasta mai are două motive de nemulţumire care au scos-o în stradă: lipsa totală a iluminatului public în zona în care locuieşte şi solicitarea nerezolvată de a se face un audit la asociaţia din care face parte. "Eu îmi pun viaţa în pericol ducându-mă acasă! Pe aleea care face legătura din staţia de tramvai din faţa Liceului 9 până la blocurile de locuit nu sunt nici măcar stâlpi de iluminat. Degeaba a venit firma care asigură iluminatul public să pună becuri că nu au avut pe ce! Am cerut un audit la asociaţia de proprietari pentru că suntem furaţi şi ni se spune că nu e de competenţa Primăriei. Nu se poate aşa ceva! Problemele oamenilor trebuie rezolvate. Pe 22 noiembrie am fost la dl prefect în audienţă a doua oară, am răspunsuri primite şi de la Guvern, şi de la Preşedinte, nu se ia nicio măsură! Dreptul la protest nu mi-l poate lua nimeni", ne-a declarat Maricica Dingă.

Vom reveni cu punct de vedere din partea Primăriei municipiului Galaţi.

Citit 9408 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2018 00:35

23 comentarii

 • postat de ghiocel
  Miercuri, 12 Decembrie 2018 14:25
  188.24.213.***
  Analizand articolul dar si comentariile constat ca noi, romanii , de fiecare data gasim vinovati pentru cele intimplate noua. Oblligat , vinovatul de serviciu, este - primarul . De la inceput- sa fim bine intelesi, eu ,am votat doar o singura data, findca am constatat ca toti cei care ne cer votul parca ar fi nascuti de o mama . Alesii pot fi acuzati de multe - cum este administrat orasul, spatiile verzi, parcurile ,etc. Sistemul centralizat de incalzire a fost distrus de unii dintre noi .Daca se plateau serviciile nu se ajungea aici. Din cauza rai platnicilor, marea majoritate a galatenilor au trecut la montarea centralelor termice pe cheltuiala proprie.Pentru ei(rai platnici) din banii galatenilor Primaria a dat ajutoare pentru montarea centralelor termice. Cred ca solutia cu centralele de cartier nu va merge. Beneficiarii acestor centrale de cartier sunt tot acei care au falimentat sistemul centralizat.
  7
  3
  Raportează
 • postat de Dan
  Miercuri, 12 Decembrie 2018 09:39
  188.24.239.***
  Esti primitiva Mihaele!!!
  In alte orase, da, s a intamplat acest lucru, dar esalonat, in ani si nicidecum cu un numar de locatari racordati, precum Galatiul la momentul anului 2018.
  Ce sa mai vorbim de alte orase in care s a reorganizat sistemul centralizat s a modernizat si inca functioneaza.
  Ca sa nu mai discutam despre pretul gigacaloriei???? Si despre faptul ca aceste CT de asa zis cartier, furnizeaza doar caldura.De ce oare????
  0
  8
  Raportează
 • postat de Hans
  Marți, 11 Decembrie 2018 23:44
  31.10.141.***
  O femeie curjoasa!Stie ce vrea si cred ca avem nevoie de citeva mii de oameni ca ea.Eu va doresc succes in actiunea dv.!
  Scamatorii de la primarie sa stie ca au si responsabilitati nu numai drepturi(banesti).
  3
  15
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Marți, 11 Decembrie 2018 14:54
  92.83.34.***
  cine mai este administator?..Grigoras M?...A mai fost si pe la alte asociatii si erau calcule dubioase plus salarii nesimtite impreuna cu un cenzor certatat pentru delapidare.....oricum mai are si alte asociatii pe care le abureste cu programul si face altceva in acel interval....trebuie schimabata ......daca mai este pe acolo.....ii plac banii fara prea multa munca si daca se poate cat mai multe asociatii pe care sale fraiereasca...sa citeasca in lege responsabilitatile unui administrator de bloc.....dupa isi da demisia....ca nu e in stare...ii cade aurul de pe degete
  0
  15
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Marți, 11 Decembrie 2018 11:13
  81.12.149.***
  Asteptam sa iasa mai multa lume in strada pentru lipsa caldurii... in special pensionarii. Dar se pare ca le e frica sau le e rusine sa faca asta dupa ce le-a fost marita pensia cu 50 lei.
  Sa le fie rusine.
  1
  26
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 11 Decembrie 2018 10:37
  5.13.188.***
  statul rumeno nu si-a iubit niciodata proprii cetateni! A fost ,este si va ramane un temel, un infractor de drept public... un nemernic! Daca nu ai asigurare medicala iti urla in ureche ca nu vrei sa platesti , daca ai, te trumite la cab. privat desi sculele is mai slabe calitativ apoi dupa ce te stoarce de bani, tot la stat te interneza! Problema acestui ghestat suntem de fapt NOI! Suntem foarte prost autoeducati majoritar... suntem delasatori... barfitori si brandul de tara - lasa-ma-ste-las!
  Cea mai tare replica ar fi a lui Jack Nicholson - Vrei adevarul!??? NU II POTI FACE FATA ADEVARULUI!
  Asa si natia asta... Daca de pe vremea lui Ceasca ce a facut enorm de multe, nu pentru ca si-a iubit prea mult propriul popor.. ci datorita unor coincidente megalomanice fiind inconjurat de tot felul de japite avare gen pupaza emanata si alte scursuri!
  Hotii de dupa au tocanit tot... prioritatile unui popor ar fi dupa parerea mea: sistemul medical, social, familial, invatamant... hranite de economic... agricultura... energie eco, apoi ceva industrie... astea se puteau face in 29 de ani

  LEJER! Cum faptul este deja consumat si pierdut... ar trebui inventariate toate pers fara caldura URGENT... parca s-au papat banii pe inventarierea caloriferelor nea...Ionut... CE FACI TATUTZU!??? Daca erai in Malaesia canta prohodu de la primul pensionar mort in propriul apartament de frig din cauza dumitale!
  1
  22
  Raportează
 • postat de costel
  Marți, 11 Decembrie 2018 10:25
  109.166.134.***
  De 30 de ani galatenii voteaza numsi PSD !! Macar odata la 5 ani ar fi trebuit galatenii sa-i intrebe pe cei alesi ce au facut pentru oras ! In cei 30 de ani,Galatiul a pierdut Combinatul siderurgic care nu mai are actionariat roman,nu mai are industrie locala de loc,vasul regal LIBERTATEA a fost vandut cu 300.000 de dolari,apa rece s-a scumpit ,caldura si apa calda nu mai este,CET-ul s-a desfiintat,galatenii nu pot ajunge DIRECT in Delta Dunarii,somajul este foarte ridicat,gunoiul se ridica numai daca tomberoanele sunt la strada etc.etc.Poate galatenii vor vota alta echipa !
  3
  33
  Raportează
 • postat de EU
  Marți, 11 Decembrie 2018 09:56
  5.13.160.***
  Daca hornul de evacuare de la centrala de apartament este defect, sau in functie de directia vantului, pot rezulta gaze cum ar monoxid de carbon care duce la lesin si chiar deces daca nu se iau imediat masuri.
  Monoxidul de carbon nu se vede si nu miroase. Poate sa apara in dispozitivele de incalzire destinate uzului casnic, in urma arderii incomplete, sau a unor scurgeri de gaze. E recomandat ca, o data pe an, inainte de utilizare acestea sa fie verificate.
  Daca aveti centrale pe gaz sau sobe, seminee ori alte aparate cu ardere, e obligatoriu sa cumparati, la pachet, si detectoare de monoxid de carbon. Tocmai pentru ca gazul eliberat in incapere... NU miroase.
  Cu centrala de apartament la bloc iti poluezi vecinii. Arderea gazului produce radicali liberi. Poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentraţiile unor poluanţi, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mari la interior.
  În cazul centralelor termice de interior (CTI) instalate în blocurile de locuinţe, la deschiderea ferestrelor intră tot aerul poluat prin gazele arse. Când se deschid ferestrele, concentraţia poluanţilor la interior devine egală cu cea de la exterior. După închiderea ferestrelor, concentraţia la interior se menţine crescută un timp îndelungat!
  în cazul centralelor de apartament, poluanţii evacuaţi în aerul respirabil din vecinătatea se adaugă la cei emişi de alte surse: poluanţii industriali, gazele de eşapament ale maşinilor etc. Poluarea de lungă durată cu produse de combustie afectează parametrii funcţiei pulmonare, scade capacitatea de muncă, scade capacitatea de efort a organismului, scade rezistenţa organismului la îmbolnăviri acute: de la probleme în dezvoltarea somatică şi neuropsihică a copilului, până la accelerarea procesului de îmbătrânire şi cancer.
  Soluţia optimă este îndepărtarea centralelor individuale de apartament şi reconectarea locuinţei la sistemul centralizat. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să devină cu adevărat obligatorie racordarea centralei individuale la un coş de fum cu înălţimea de cel puţin un metru deasupra acoperişului, aşa cum prevăd reglementările chiar şi din România.
  Deci, coşuri până deasupra ultimului etaj pot fi solutia.
  La aragaz arderea la flacara este completa, dar la centrala nu. Totusi, aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinţei pe timpul sezonului rece prezintă riscul producerii de accidente şi poate duce la moarte. Nu trebuie sa dormiţi cu focul aprins. Prin arderea oxigenului, se poate acumula de la aragazul aprins, monoxidul de carbon, care poate ucide prin asfixie, mai ales la locuinţele izolate cu geamuri termopane, care nu "respiră" cu mediul exterior.
  Centralele individuale instalate în blocurile de locuinţe au efecte negative multiple asupra vieţii şi sănătăţii a milioane de oameni din România. Efectele se vor manifesta şi la generaţiile viitoare. În privinţa poluanţilor proveniţi din arderea gazului natural şi eliminaţi prin coşul centralei, înlăturarea efectelor negative se poate face numai prin eliminarea sursei de poluanţi.
  13
  18
  Raportează
 • postat de magis
  Marți, 11 Decembrie 2018 09:20
  89.121.200.***
  Primarul Pucheanu si cei raspunzatori din subordinea lui, prinsi de iarna cu 17 scoli si sute de apartamente neincalzite, DEMISIA !
  3
  31
  Raportează
 • postat de Remus
  Marți, 11 Decembrie 2018 07:43
  82.137.15.***
  Nu poate fi genocid Primăria și Consiliul local nu a tăiat decât Apa potabila de Paști și Căldura de Crăciun Și pentru asta trebuie să le mulțumim că am scăpat de datorii Dar cel mai mult trebuie să o facem opoziției care a votat cu doua mâini
  7
  10
  Raportează
 • postat de red devil
  Marți, 11 Decembrie 2018 07:38
  89.122.80.***
  individual este mult mai bine. ca proprietar platesc doar gazul consumat si nu mega-salariile si pierderile de pe traseu. primaria trebuie sa renunte la pomeni in cazul societatilor/serviciilor care sunt pe minus. in judet sunt localitati depopulate sau imbatranite, incercati sa va adaptati acolo daca viata la oras este prea scumpa.
  14
  11
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 11 Decembrie 2018 05:48
  5.13.249.***
  @culmea nesimtiri , ai dreptate dar numai pe jumatate .Sistemul a fost distrus de cetatenii rai platnici dar si de asa zis "democratie originala " istalata la butoane dupa dec '89 , s-au cheltuit banii numai pe salarii si s-a neglijat intretinerea corespunzatoare a sistemului ,consecinta ,pierderile uriase de energie si automat cresteri aberante a pretului la Gcal si neasigurarea temperaturilor normale ,caloriferele abia dezmortite( de aici si debransarile masive ) . Trebuie sa fie nebun cineva sa-si instaleze centrala pentru o camera de 3x4m , este suficient si chiar economic un calorifer ,convector etc electric, nu am prea auzit de "picat" curentul iar problema ,daca exista ,este a furnizoruluiv de energie electrica . Intradevar nu au nici o vina cetatenii care au ajuns sa se incalzeasca la aragaz (ca pe timpul "iepocii de aur " dar cel putin nu mai platesc o caldura care vibne pe sponci ( cred ca au ramas in situatia respectiva rai platnicii ,aia de sunt obisnuiti cu "cazanul comunist" ,consuma cat vrea si platesc din cand in cand sau de loc ).In ceea ce priveste apa calda ,un boiler ,un robinet instant ,poate sa le rezolve foarte bine problema. Nu unt sustinatorul sau votantul "ciumei rosii " ba din contra ,consider totusi ca s-a procedat normal atata timp cat raiplatnicii au provocat falimentul APATERM ,indirect al CET ,s-a procedat corect fiindca s-a salvat Primaria de la faliment ,sistemul invechit si pagubos ,de incalzire centrala risca sa manace tot bugetul ,pentru a fi mentinut in functiune .Mai cred ca ,atat doamna respectiv cat si multi altii in situatia dumneaei ,are/au dreptate in felul lor , au /avem nesansa sa mai traim inca in locuinte (vai mama lor ) gandite in comunism ,totusi trebuie sa inteleaga in ce societate traim si vom trai ....,adio "totul la comun" ,adio consum fara plata ... adio ca statul sa-ti poarte de grija ..iar eu consider ca asa-i normal...
  6
  11
  Raportează
 • postat de Culmea nesimțirii
  Marți, 11 Decembrie 2018 01:23
  86.122.130.***
  @Mihaele și @Emanuel:
  Se vede de la o poștă că sunteți postacii ciumei roșii!
  Majoritatea apartamentelor realizate înainte de Revoluție au fost racordate la sistemul centralizat de căldură, care este și va fi întotdeauna cel mai eficient si cel mai ecologic. Condiția este să fie întreținut și modernizat în permanență pentru a-și păstra performanțele. Din momentul în care acesta a fost neglijat și lăsat în paragină de toți primarii Galațiului postdecembrist, agentul termic nu a mai fost în parametrii, iar unele persoane nu au mai fost de acord să plătească.. Acum s-a găsit cineva care să distrugă de tot acest sistem, obligând cetățenii să-și caute ei alternative!
  Ce vină au însă ceilalți cetățeni care au fost întotdeauna buni platnici și au rămas acum fără căldură?
  Ce vină au acei cetățeni care stau într-o cameră de 3x4 metri și nu vor să doarmă cu centrala termică lângă pat?
  Ce vină au acei cetățeni care încearcă acum să se încălzească electric, dar instalația electrică nu rezistă și pică curentul?
  Ce vină au acei cetățeni care au ajuns să se încălzească la aragaz (dacă au gaz) și se spală cu apa încălzită la lighean în secolul 21?
  Toate acestea nu reprezintă decât un GENOCID!
  Dacă există acele instituții care ar trebui să aibă grijă de cetățeni (OPC, Avocatul poporului, Poliția locală, Procuratura, etc) ar trebui să se autosesizeze urgent!
  FELICITĂRI acestei femei! BRAVO ei! Si rușine celorlalți care nu au curajul să i se alăture.
  Acest Primar trebuie să-și dea DEMISIA de urgență!
  18
  67
  Raportează
 • postat de Emanuel
  Luni, 10 Decembrie 2018 23:39
  195.135.249.***
  Uite ca afară, sau mai exact unde trăiesc eu (ca nu generalizez) nu exista aceste legi prin care Primăria să-ți asigure căldură. Foarte des se întâlnesc apartamente fără instalație de căldură. Da, am spus bine, instalație. Adică cea care perforeaza podeaua și tavanele noastre de sus în jos. Conceptul asta nu există. Fiecare se descurca individual. Aici exista apartamente care se încălzesc cu sobe de gaz sau resouri si calorifere electrice.
  Si cum asta nu ar fi de ajuns, nu orice apartament are instalatie de gaz. Ea trece pe langa geamul de la bucătărie, are robinet pentru fiecare apartament dar nu este racordata. Iarăși rămâne la aprecierea fiecăruia dacă dorește sa foloseasca gaz sau nu. Poți folosi gaz butan, propan sau electric.
  Numai ca aici dacă nu plătești ce ai consumat într-o zi constați ca "nu mai curge țeava".
  Asa ca stimata doamna, descurca-te singura. Ai posibilitatea sa ceri ajutorul de la primărie și să-ți montezi centrala singură. Dar se vede ca nu te interesează pentru ca sistemul "vecinii plătesc, eu ma încălzesc" (de la ei bineînțeles) funcționează. Se observă ca sistemul pausal este foarte avantajos pentru dumneata.
  53
  30
  Raportează
 • postat de Gicanul47
  Luni, 10 Decembrie 2018 22:33
  5.13.228.***
  Mihaele, tu ești prost sau nebun sau la serviciul lui pucheanu ?o felicit pe doamna cu protestul și sper sa am curajul de o susține. ...
  17
  47
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 10 Decembrie 2018 22:01
  188.24.193.***
  Acest CETĂŢEAN ARE LEGAL DREPTATE !!

  Să nu mai aştepte, să dea în judecată primarul şi primăria.

  Punct.
  11
  49
  Raportează
 • postat de Suzana
  Luni, 10 Decembrie 2018 20:28
  82.137.11.***
  O echipa a Primăriei să meargă pe jos pe trotuar pe Str Domnească fostă Republicii si savada că după ora 18 pe trotuare nu Vezi pe unde calci de la Catedrala până la parcul CFR ///TOATE BECURILE NU SUNT MONTATE PE STÂLPI CI AGĂȚATE PE CBLURI PE MIJLOCUL STRĂZII DOMNEASCĂ FOSTĂ COMUNISTĂ REPUBLICII////BECURILE AU SI CULOARE GALBINĂ DE ZICI CĂ EȘTI IN ZONA DE CONFLICT
  6
  46
  Raportează
 • postat de Misu
  Luni, 10 Decembrie 2018 18:06
  5.13.149.***
  Pentru 'MIHAELE' Cred ca esti purtatoarea de cuvint a primarului de faci asa comentariu.Rusine de tii cu el si gasca lui
  11
  43
  Raportează
 • postat de Bravo Doamnă pentru curaj !
  Luni, 10 Decembrie 2018 18:05
  213.233.101.***
  Femeie curajoasă, bravo doamnei pentru moralitate și conștiință civică, mai rar printre noi. care am ajuns o turmă de oi.
  8
  54
  Raportează
 • postat de gigel
  Luni, 10 Decembrie 2018 17:45
  81.196.199.***
  din mesajul lui Mihaele rezulta gandire de cacat creier de cacat . iti meriti soarta!
  13
  35
  Raportează
 • postat de Nicusor
  Luni, 10 Decembrie 2018 14:22
  86.125.62.***
  BRAVO. In sfarsit cineva cu curaj si coloana vertebrala. Tot inainte.
  19
  98
  Raportează
 • postat de Mihaele
  Luni, 10 Decembrie 2018 13:13
  89.136.5.***
  Protesteaza domna. Cine nu te lasa?
  Dar cate orase nu sunt in situatia de fata?
  Si eu am ramas fara caldura si socrii mei, vecinii si multi altii. Dar bagam caloriferele electrice si aia e. Supravietuim.
  Poti sa te duci si pe luna, raspunsul final va fi acesta : Atata timp cam Primaria ofera ajutorul de incalzire sau atata timp cat exista si alte surse cu care te poti incalzi, nu ai sa castigi decat niste zile in frig, o raceala si o reducere la medicamente pentru gripa.
  Sunt milioane de oameni in situatia ta . Nu mai asteptati pomeni.
  105
  37
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 10 Decembrie 2018 12:40
  78.96.82.***
  Dupa ce i-am vazut chipul/mimica si i-am auzit vorbele pucheanului referitoare la paranghelia 2-in-1 facuta(facute) din banii publici la Universitate, mi-am dat seama ca nu mai avem nicio sansa!
  9
  118
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.