12 blocuri în aşteptarea microcentralei, sute de oameni, în frig
Foto: Iulia Kelt

12 blocuri în aşteptarea microcentralei, sute de oameni, în frig
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Locatarii cartierelor rezidenţiale, construite la margine de oraş, se bucură de o viaţă lipsită de griji, în căminele lor călduroase şi confortabile.
La polul opus, pe care l-am putea numi, pe bună dreptate, Polul Sud, mai exact, în Micro 14, în spatele Liceului 9, îşi duc existenţa oameni privaţi de căldură, la propriu.
12 blocuri, a câte 83 de locuinţe, adăpostesc peste 1.000 de suflete, echivalând, cu uşurinţă, populaţia unei comune.
În ceea ce priveşte condiţiile de trai, mare diferenţă nu ar fi. Ba, e chiar mai rău, că la sat, de bine de rău, mai bagi un lemn în sobă.
Pe aleea care face legătura dintre staţia de tramvai până la blocuri, iluminatul stradal este inexistent. Adulţi şi copii înaintează, seara, pe drumul către casă, în beznă, ghidaţi de simţuri şi de noroc. Dar, odată intraţi în case, până şi  norocul îi părăseşte, acolo fiind aproape la fel de frig ca afară. Nu sunt singurii în această situaţie, avem semnale din Micro 40, de la blocul N1, dar şi din Micro 20, blocul E2. Cu siguranţă, sunt mult mai multe cazurile de gălăţeni care stau în frig.
Locatarilor din cele 12 blocuri de lângă Liceul nr. 9 le-a fost comunicat din vară, de prin iulie-august, că nu vor mai primi căldură în sistem centralizat. Atunci, mulţi dintre ei s-au mobilizat, achitând către asociaţie în jur de 200 de lei de apartament, pentru aducerea conductei de gaz în zonă, după care, cu sprijinul ajutorului financiar de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a căldurii din partea Primăriei, fiecare spera să-şi doteze  locuinţa corespunzător.

Modificare la modificare

Deşi, iniţial, în urma deciziei de sistare a sistemul centralizat de furnizarea a căldurii, considerat foarte păgubos pentru bugetul local, se promitea oferirea ajutorului financiar, menţionat mai sus, oamenii începând demersurile necesare pentru a-şi construi vara sanie, ca orice gospodar, planurile Primăriei cu privire la soarta lor s-au schimbat.
Blocurile din zona respectivă au fost arondate unui punct termic, acesta urmând să fie transformat în microcentrală de cartier, în aceste condiţii ajutorul de încălzire de la Primăriei nemaifiind necesar.
Din păcate, însă, iarna a venit, frigul a devenit din ce în ce mai pătrunzător, iar căldura s-a lăsat aşteptată. Termenul de realizare a lucrărilor pentru punctul termic PT 50 ICMRS a fost de 60 de zile şi poate că ar fi fost de ajuns dacă muncitorii angrenaţi în proces nu ar fi beneficiat de multiple pauze la barul din cartier, după cum ne-au declarat locuitorii din zonă.
Aşa, lucrarea ar fi urmat să fie pusă în funcţiune abia ieri, după cum am aflat de la Departamentul de Comunicare al Primăriei Galaţi. Între timp, cum iarna şi-a intrat în drepturi depline, fiecare a încercat să se descurce cu ce are, suprasolicitând reţeaua electrică, care cedează din ce în ce mai des. Asta ca să nu mai vorbim de costuri.
În lipsa altor soluţii, oamenii au adăugat strat peste strat de haine. Pentru ei, cu un pic de şansă, coşmarul ar fi trebuit să fi luat sfârşit. Dar ceilalţi, care locuiesc în blocurile nebranşate la o microcentrală, au tot 10-12 grade C în apartamente. Unii au copii mici, alţii sunt bolnavi sau chiar şi una, şi cealaltă.

Citit 5674 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 00:12

7 comentarii

 • postat de Ramona
  Duminică, 16 Decembrie 2018 09:19
  82.137.11.***
  Domnule Valls nu fiți supărat că noi stăm în frig adică noi Alegătorii Toată primăvară vara toamna nu ați FOST prin GALAȚI?Sau dacă făceați Reforma prin RESTRUCTURARE la sistemul centralizat de termoficare până la Crăciun uitam noi Alegătorii? Nu vă uităm o să vedeți la Alegeri? Sau sunteți gata realeși și noi nu știm?
  1
  14
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 16:39
  82.137.12.***
  Domnule Valls nu cei care au executat proiectul(proiectantul) era la șpriț la bodegă ci zilieri șomerii asistații social care au fost angajați in grabă să facă Reforma prin Respectare a Sistemului Centralizat de Căldură că la MENAROM ce ați uitat atât de repede
  3
  16
  Raportează
 • postat de Suzana
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 12:09
  82.137.11.***
  Domnilor Consilieri Locali VEDEȚI că locatarii care nu au CĂLDURĂ pentru că a venit IARNA și Gerul au în case 10 -12 ° Păi nu le puneți taxă pe Căldură la toți Că să faceți Bugetul MARE puneți taxă pe ENERGIA SOLARĂ pentru că UNII din Galați o folosesc GRATIS chiar dacă vine de la Dumnezeu ///Dumnezeu îți dă dar în TRAISTĂ NU-ȚI BAGĂ deci trebuie taxați că la PLAJĂ (acolo nu plătești pentru că te prăjești la SOARE Vedeți că a nins și pentru următorul BUGET din 2019 să MĂRITI Prețul la Apa Meteorică pentru că ESTE O Mare Risipă și se alege Praful de Panseluțe olandeze și Ornamente Personalizate
  3
  18
  Raportează
 • postat de Vals Vergiliu Vals
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 10:25
  188.24.200.***
  Proiectul punctului termic PT 50 a fost unul din cele mai complexe, datorită mărimii cazanelor și a retelei de gaze. Aceste elemente au condus la o durata mai mare de aprovizionare, cazanele fiind produse la comandă specială. Este drept ca aceste argumente nu țin de cald, dar mi se pare jignitor și lipsit de deontologie profesională să scrii că executantii proiectului au pierdut vremea prin bodegi. Este total neadevărat, și vă Spune asta un om care în ultimele 3 săptămâni a trecut de cel puțin 3 ori prin zonă. Ieri după amiază am pornit cazanele și eram capabili să dăm drumul la căldură. Dar starea deplorabilă a subsolurilor și a instalațiilor aflate în administrarea asociațiilor de proprietari cauzează pierderi de apă și imposibilitatea furnizării agentului termic. Intervenim și în această dimineață și vă invit să aveți curajul să intrați în unul din subsoluri.
  23
  16
  Raportează
 • postat de Tureltan
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 09:50
  95.76.1.***
  Cunosc zona si stiu cine sunt suferinzii,i-as numi ,,cei fara speranta,, caci in timp ce primarul se lauda cum o sa schimbe el centrul orasului de la Potcoava, la ,,Parfumul Teilor,, bietii locatari interveneau ptr a li se asigura conditiile de incalzire. Chestia mai nasoala e ca la vechiul sistem de incalzire nu se mai poate reveni, caci oameni intreprinzatoti au taiat conductele cu generatoare proprii si au facut un ban. Chestia este cunoscuta sau mai bine zis ascunsa, de Pol. loc. care a fost instiintata, dar ca in Galati :,,prinde hotul scoate-i ochii.
  2
  18
  Raportează
 • postat de NORDICUL
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 09:02
  5.13.216.***
  ,, MULTUMIM ,, DIN INIMA PARTIDULUI
  4
  26
  Raportează
 • postat de costel
  Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 08:35
  109.166.135.***
  Da,dar galatenii sunt mandri ca de 30 de ani voteaza numai PSD la dministrarea orasului si ajudetului !!
  8
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.