Încă mai sunt blocuri FĂRĂ CĂLDURĂ. ”Sudăm într-un loc, se sparge în altul”

Încă mai sunt blocuri FĂRĂ CĂLDURĂ. ”Sudăm într-un loc, se sparge în altul”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cu toate că cele 24 de foste puncte termice şi staţii de căldură transformate în microcentrale de cartier au fost puse în funcţiune încă de la jumătatea lunii decembrie, încă mai sunt blocuri arondate la acestea care nu au căldură. Conform directorului general al Calorgal, Marian Alexandru, cele mai mari probleme de acest gen sunt întâmpinate în zona cartierelor Micro 39 şi Micro 40.

În ziua de 16 decembrie 2018, Primăria municipiului Galaţi anunţa, printr-un comunicat de presă, că a finalizat investiția, în valoare de 2,638 milioane lei (fără TVA), pentru transformarea celor 24 de puncte termice și stații de căldură în microcentrale de cartier şi că toate cele 24 de microcentrale erau puse în funcțiune și furnizau agent termic pentru aproximativ 6.000 de apartamente și mai multe instituții publice. Primăria preciza totodată şi că, din cauza pierderilor foarte mari, operatorul Calorgal fusese obligat să oprească furnizarea de agent termic pentru unele din respectivele imobile. "Din cauza stării deplorabile a subsolurilor unor blocuri și a instalațiilor degradate aflate în administrarea asociațiilor de proprietari, SC Calorgal SA s-a confruntat cu o serie de avarii, motiv pentru care operatorul a fost obligat să sisteze furnizarea de agent termic pentru câteva imobile, întrucât pierderile de apă erau foarte mari. Din cele 12 blocuri arondate PT 50 din cartierul Micro 14, primesc agent termic nouă. Căminele 1 și 2 și blocul B nu sunt alimentate din cauza problemelor apărute în subsolul acestora și pe rețea. (...) Sincope în alimentarea cu energie termică au mai apărut la PT CSG din cartierul Micro 40 - din cauza furtului termoizolației unor conducte primare, și la SC 32 din Micro 19 - din cauză că unii dintre cetățenii ale căror apartamente au fost debranşate de la rețea nu și-au blindat instalația", afirma Primăria Galaţi, la jumătatea lunii decembrie.

Problemele, mult mai multe

Însă problemele sunt mai numeroase decât în comunicatul citat. Pe 22 decembrie, un cititor dădea mesaj pe pagina de Facebook a ziarului: "La fel de îngheţat este şi căminul din Aurel Vlaicu. Oare cei responsabili nu au copii?". Pe 26 decembrie, la articolul "Caloriferele căminului E din Micro 14 sunt încă îngheţate", postat pe site-ul "Vieţii libere", un alt cititor comenta: "Parcă doar acest bloc e în această situaţie? În Ţiglina 2, blocurile I1 şi I2, fiecare având câte 200 de apartamente, apoi toate blocurile de 4 etaje din Ţiglina 2. Deci...".

Vechile ţevi de termoficare, noroc că le ţine pământul!

Am încercat să aflăm de la directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, situaţia la zi a blocurilor din Galaţi care nu primesc încă agent termic deşi sunt arondate la noile microcentrale. "În zona Micro 39-40 sunt cele mai mari probleme, din cauza reţelelor vechi. La un bloc de la Viaduct, lumea nu ne-a lăsat să refacem ţeava care trece prin bloc şi a trebuit să săpăm un alt traseu, care să ocolească blocul. În seara de Ajun, noi săpam. Există blocuri traversate de ţeava de căldură dar în care nu putem intra, ne trebuie vidanjă. La blocul Higa, către căminul Mehid, de exemplu, e jale în subsol. Nu poţi intra nici cu cizme până la piept! Am vorbit cu cei de la Apă Canal să ne ajute, deşi nu e treaba lor. Problema este cu ţevile vechi îngropate, noroc că le ţine pământul! Sudăm într-un loc, se sparge în altul. Avem promisiuni de la Primărie că, la vară, ne vor ajuta cu investiţiile, dar până atunci, trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Şi lucrăm operativ", a spus directorul general al Calorgal, Marian Alexandru.

Citit 5699 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Ianuarie 2019 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.