Zece tramvaie noi pentru Galaţi, de la Ministerul Dezvoltării

Zece tramvaie noi pentru Galaţi, de la Ministerul Dezvoltării
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

După ce Primăria municipiului Galaţi a ratat finanţarea guvernamentală pentru achiziţia a 50 de autobuze noi, iată o veste bună pentru transportul public local de persoane. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat o licitaţie pentru cumpărarea a zece tramvaie noi pentru Galaţi. Nu este un act de mărinimie, ci o achiziţie în baza acord de parteneriat cu Primăria.

Galaţiul îşi va înnoi tramvaiele prin două achiziţii pe fonduri europene. Astfel, aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", în decembrie anul trecut, Primăria Galaţi a anunţat că SC Astra Vagoane Călători SA a fost declarată câştigătoarea licitaţiei organizate pentru achiziţia unui număr minimum de opt şi maximum 18 tramvaie noi. Între compania românească şi administraţia locală urma să fie încheiat un acord-cadru cu o valoare maximă de 119,6 milioane de lei cu TVA - 26 de milioane de euro, sumă pentru acoperirea căreia Primăria a solicitat fonduri europene. Mai exact, Primăria va cumpăra atâtea tramvaie - la preţul de 6,6 milioane de lei bucata - câţi bani europeni va accesa prin Programului Operaţional Regional 2014-2020.
Tot pentru fonduri europene, pentru achiziţionarea a zece tramvaie noi, consilierii locali au aprobat încheierea unui acord de parteneriat între Primărie şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Iată că ministerul a scos acum la licitaţie un contract în valoare de 95,2 milioane de lei cu TVA - 20,6 milioane de euro, pentru lotul de zece tramvaie care ni se cuvin. Conform caietului de sarcini, tramvaiele trebuie să fie noi, cu o lungime de 18 metri şi o capacitate de transport totală de minimum o sută de locuri, echipate cu instalaţie de aer condiționat şi, respectiv, de încălzire, sistem de numărare a călătorilor, ticketing şi instalație de informare a călătorilor atât la interior cât și la exterior. Criteriul de atribuire a contractului este "cel mai bun raport calitate-preţ", iar ofertele sunt aşteptate până pe 27 februarie.
E greu de spus însă când vom vedea noile tramvaie în traficul gălăţean.

Citit 8153 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 18:34

7 comentarii

 • postat de Aci.
  Vineri, 18 Ianuarie 2019 05:30
  188.24.199.***
  Ce sa mai crezi oare? astia se imprumuta de la BERD ptr. 18 bucati iar Fondul dse mediu trimit 10 buc , care total diferit de ce a facut Primaria , asa ca planul ptr. a se lauda de alegeri a fost dat peste cap,
  0
  3
  Raportează
 • postat de Ovidiu
  Joi, 17 Ianuarie 2019 14:03
  167.114.108.***
  Pai si cu licitatia care deabia a fost castigata de Astra Vagoane Călători SA Arad si care prin contract urmeaza sa livreze 18 tramvaie noi primariei?

  Astia de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu stiu de licitatia adjudecata deja? Astia au deschis o noua licitatie pentru inca 10 tramvaie noi? Pe langa cele 18 catre trebuie sa ni le livreze Astra Vagoane Călători SA Arad? De ce nu au atribuit direct aceasta suplimentare cu inca 10 tramvaie noi (pe langa cele 18 deja comandate de primaria Galati) tot celor de la Astra Vagoane Călători SA Arad? Asa...in felul actual(cu o noua licitatie deschisa pentru inca 10 tramvaie noi o sa avem 18 tramvaie de un fel si 10 tramvaie de alt fel, de culoare cacaniu in dungi poate si o sa fie ceva tiganesc, in loc sa le ai pe toate de acelasi fel, de aceeasi culoare si de acelasi model. Astia nu au auzit de extindere de valori/parametri/stipvlari a contractului?

  Astia de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu puteau de exemplu sa nu mai deschida o noua licitatie pentru cele inca 10 tramvaie noi (extra, in plus) sa modifice parametrii precedentei licitatii castigate de Astra Vagoane Călători SA Arad si in loc sa ne livreze 18 sa ceara tot acestei companii sa livreze cu 10(zece) tramvaie in plus, adica 28 de tramvaie.

  Asa, cu inca o licitatie deschisa, o sa avem 18 tramvaie de un fel, de un model si 10 de alt fel, ca cine stie cine draq va castiga si aceasta licitatie a celor 10 extra(in plus) tramvaie. Scuzati expresia, dar ce tiganarie mai este si asta?

  Eu sper sa le faca si sa le livreze pe toate tramvaiele, de acelasi fel/model/culoare...nu vrem n'spe mii de culori si nici n'spe mii de modele... ci un singur model de tramvai de o singura culoare...de preferat nu culori sterse cu tot felul de briz-briz-uri si dungulete...

  Vrem si noi tramvaie decente, moderne si mai ales DECENTE, de genul unui verde inchis/aprins metalizat, nu verde sters cu liniute sau alte prostii...Am vazut niste imagini pe internet cu acest tramvai numit Imperio Eco (asa cum il numeau unii pe internet) de un VERDE INCHIS, METALIZAT de iti ia ochii/privirea...o minunatie. Sper sa nu ne trezim cum au facut altii, precum cei din Timisoara care au tramvaie mov, violet sau ce culori "desuchiate" mai aveau...

  P.S.: Si stiu ca unii poate ar zice ca: "dar ce draq ma, chiar conteaza pt. tine culoarea sau modelul, ca doar nu mancam ambalajul", dar totusi, le zic, le-as putea raspunde ca nici ei nu ar iesi din casa nearanjati, neingrijiti, neimbracati asa cum le-ar placea lor nu-i asa? Desi nu (te) mananca nimeni din priviri, nu-ti mananca nimeni *ambalajul*/haina de pe tine." Dar nici mov/violet ca la timisoreni sau nici galben/maroniu/ca caniu nu prea merge.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Ulise
  Joi, 17 Ianuarie 2019 12:41
  82.137.8.***
  Până vin tramvaiele se mai găsesc șinele și rețeaua electrică (are cupru si e păcat să nu se vândă la turci au gumă de mestecat și rahat turcesc foarte gustos
  1
  6
  Raportează
 • postat de Ha ha ha
  Joi, 17 Ianuarie 2019 06:09
  188.24.199.***
  Se apropie alegerile cumva?
  2
  3
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 17 Ianuarie 2019 06:07
  188.24.199.***
  Si autobuze ??? s-au nu se vrea?? ca se circulcula inghesuit ca sardelele si vin rare mai ales la traseul 28 la 17 minunte astepti , e normal?
  2
  1
  Raportează
 • postat de Geru Marian
  Joi, 17 Ianuarie 2019 00:30
  86.124.204.***
  Comunistule unde ai vazut tu tramvaie care polueaza,sau nu stii ce este ala un tramvai? Citeste articolul inca o data si vezi ce scrie si dupa poti sa comentezi!
  0
  5
  Raportează
 • postat de comunismul
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 19:03
  5.13.166.***
  ar fi bine sa fie eco! ca de sh-uri s-a cam saturat lumea!
  9
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.