AFDJ a cartografiat noul teritoriu al Galaţiului. Cine ar putea revendica insula de la Trecere bac şi ce ar putea face cu ea

AFDJ a cartografiat noul teritoriu al Galaţiului. Cine ar putea revendica insula de la Trecere bac şi ce ar putea face cu ea
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a luat în serios procesul de formare a unei insule în apropiere de malul drept al fluviului, nu departe de Trecere bac, noul teritoriu al Galaţiului fiind cartografiat, în primul rând din raţiuni de securitate a navigaţiei, dar şi în vederea studierii dinamicii insulei.

Ceea ce până în urmă cu câţiva ani părea pe Dunăre, la Galaţi, doar "o simplă limbă de nisip", un capriciu al naturii, acum se transformă pe zi ce trece într-o insulă în toată regulă, acest lucru fiind confirmat de măsurătorile făcute, dintr-un mal în altul al fluviului, de specialiştii administraţiei fluviale.

"Avem o hartă cu acea zonă, în care se vede foarte bine şi insula. Ea apare la Galaţi când cota fluviului scade sub 200 cm. Desigur, cu cât cota scade mai mult, insula se vede mai mult. Dacă la Galaţi am avea cota zero, atunci lungimea acelei insule ar fi de 2 km (cotele apelor Dunării se măsoară faţă de un nivel de referinţă, specific fiecărei localităţi; la Galaţi, cota zero corespunde unei adâncimi a Dunării de 86 cm - n.r.). Între insulă şi geamandurile roşii, care semnalizează limita de la malul drept al şenalului navigabil sunt 200 metri, iar de la geamandura roşie până la malul de la Faleză sunt peste 250 metri. Deci aici şenalul de navigaţie este mai mult spre malul stâng", a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Dacă, timp de mulţi ani, AFDJ Galaţi a tot încercat să dea piept cu insula, ceea ce însemna lucrării de dragaj destul de costisitoare, de doi, trei ani tactica a fost schimbată, mai ales în condiţiile în care s-au înmulţit perioadele de ape scăzute, iar şenalul navigabil a fost modelat astfel încât să nu mai fie afectat de apariţia insulei de la Trecere bac. Ceea ce i-a şi permis insulei să prindă mai mult contur.

"Nu este nici un pericol pentru navigaţie. Insula se va stabiliza, în sensul că pe această formaţiune se vor depune în continuare aluviuni, iar dacă pe ea va creşte vegetaţie şi, în timp, această vegetaţie va ajunge la maturitate, atunci insula se va stabiliza şi mai mult. Ar fi benefic să fie protejată puţin în amonte, să nu se erodeze, şi în final insula va lucra ca un epiu, adică va împărţi curentul de apă şi la malul stâng, şi la malul drept. Astfel la un moment dat se vor crea şi la un mal şi la altul al Dunării adâncimi pentru navigaţie", a precizat directorul general al AFDJ Galaţi.

Reprezentantul administraţiei fluviale a reamintit faptul că Dunărea "e vie", în sensul că are variaţii mari de nivel de la sezon la altul sau de la o zonă la alta. În plus, în zona Galaţiului, nu departe de insulă, mai este şi Siretul, care, de asemenea, are propria dinamică şi contribuie şi el, prin aluviunile aduse, la consolidarea noului teritoriu al Galaţiului.

Şi pentru că vorbim de un teritoriu în formare, au şi apărut idei despre cum ar putea să fie pusă insula în valoare. La un moment dat, unii veniseră cu ideea ca acolo să se construiască un… cazinou şi un port de mici ambarcaţiuni, care să atragă turiştii care fac croaziere pe Dunăre. Alţii o văd mai degrabă ca un substitut al "aqua-landului" la care gălăţenii visează de ani de zile. Unii dintre gălăţenii mai îndrăzneţi au şi ajuns pe insulă, pentru a face plajă. Dar, desigur, poate cel mai cunoscut moment al anului 2018 a fost când nişte persoane mai şugubeţe au ajuns pe insulă şi au scris cu litere mari un slogan mai deşucheat la adresa unui partid politic, nu mai zicem care…

Cert este, însă, că dacă insula va deveni… insulă în toată regula, se va pune la modul cel mai serios şi problema privind drepturile de proprietate şi de administrare a acesteia. Din acest punct de vedere, legislaţia în vigoare are deja o serie de direcţii, ne-a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru: "Conform legii, administrarea luciului de apă şi a terenului de sub apă revine Administraţiei Apele Române. Dar e foarte posibil ca, în cazul în care insula se va dezvolta în timp, se va stabiliza, va avea floră şi faună, ea să devină o arie protejată, după modelul Luncii Prutului, sau un sit Natura 2000. Rezervaţia Biosfera Delta Dunării începe abia de la Cotul Pisicii, dar dacă se va forma această insulă, cred că ar fi benefic să fie şi ea protejată".

Altfel spus, ideile cu cazinoul sau parcul de ambarcaţiuni ar putea să rămână doar subiect de discuţie… la plajă, fiind puţin probabil să fie autorizată vreo construcţie. Dar fie şi în aceste condiţii, o arie protejată ar avea farmecul ei şi ne-ar aduce mai aproape de natură, într-o perioadă în care betoanele ne sufocă din toate părţile.

Citit 16260 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2019 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.