Paşaport pentru blocurile-curcubeu

Paşaport pentru blocurile-curcubeu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De anul viitor, tranzacţiile imobiliare trebuie să fie însoţite de certificatul energetic al clădirii * Până acum, la Galaţi, reabilitarea termică s-a făcut „după ureche” * De aceea avem blocuri în culorile curcubeului * Lipsa noului PUG lasă clădirile să se coloreze la întâmplare * Paşaportul energetic ar putea conduce la scăderea impozitelor *

Conform legii, începând cu anul viitor, orice persoană care vinde, cumpără sau construieşte o clădire trebuie musai să aibă o „nouă hârtie la dosar”: certificatul energetic al clădirii.

Deşi lumea o percepe deja ca pe o corvoadă financiară în plus, impusă pe timp de criză, legiuitorii în administraţie locală spun că, de fapt, este o impunere din partea Uniunii Europene, pe care noi, ca stat membru, trebuie să o aplicăm, că nu degeaba primim fonduri europene pentru finanţarea diverselor proiecte de mediu!

Totuşi, în condiţiile în care oricum tranzacţiile de locuinţe merg rău în această perioadă, iar construcţiile imobiliare s-au cam oprit, rămâne de văzut cum va reuşi administraţia locală din Galaţi să impună „paşaportul energetic” al apartamentelor în care locuim.

Între lege şi … tocmeală

“Legea 372/2005, care, de fapt, ˝traduce în româneşte˝ prevederile Directivei nr. 2002/91/CE a Parlamentului European, spune că imobilele nou construite precum şi cele ce sunt vândute sau închiriate trebuie să deţină acest paşaport energetic, ce va fi pus la dispoziţie de către proprietar”.

„În viitor, birourile notariale nu au voie să încheie contracte de vânzare-cumpărare fără ca acest certificat să fie ataşat. În acest regim vor intra, de asemenea, şi contractele de închiriere, teoretic, cu începere de la 1 ianuarie 2010”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco. 

Certificatul energetic va fi realizat de către auditorii energetici, iar acest „paşaport” va indica gradul consumului de energie al fiecărei locuinţe.

Conform legislaţiei în vigoare, clădirile vor fi împărţite în şapte categorii de la A la G (precum sunt împărţite aparatele electrocasnice acum). Numai că în timp ce un frigider clasa C sau D încă este cumpărat, mai ales dacă are şi un preţ mai mic, un apartament de aceeaşi clasă indică faptul că locuinţele pierd căldura pe la toate colţurile. 

Asta ar fi legea. La ce „tocmeală” este însă, la Galaţi, în privinţa reabilitării termice a locuinţelor, este puţin probabil ca gălăţenii să năvălească de la 1 ianuarie peste auditorii energetici.

„Până acum, la Galaţi, reabilitarea termică s-a făcut după ureche. Nu s-a lucrat cu autorizaţii, deşi, legea prevede asta. Până acum, Primăria nu a acţionat împotriva celor care au anvelopat locuinţele, mulţumită că oamenii se preocupă de acest lucru”.

„Totuşi, acum, când vedem că oamenii au făcut această reabilitare pe bucăţi şi, ca atare, lucrarea nici măcar nu mai are efectul scontat…”, spune viceprimarul.

Avantajele paşaportului energetic

Deşi trebuie să plăteşti pentru a obţine un paşaport energetic, există şi avantaje.

„Există legislaţie potrivit căreia dacă locuinţa pe care o ai are clasă energetică maximă, impozitul pe apartament poate scădea, faţă de impozitul unei clădiri amplasată în aceeaşi zonă, dar care ˝pierde căldură˝”.

„Anul viitor, în cadrul Consiliului Local ne vom ocupa de acest subiect şi îl vom reglementa şi noi”, a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Tot anul viitor, când PUG-ul va fi gata şi, o dată cu el şi regulamentul urbanistic, „se va lămuri şi problema vopsitului faţadelor de bloc în diverse culori. Nu vorbim de lucrările de reabilitare termică făcute de Primărie, integral, la tot blocul.

De pildă, cele trei blocuri C11, C12 şi D 7, unde se va realiza reabilitarea termică, vor fi vopsite uniform, în nuanţe de galben şi portocaliu.

PUG-ul însă va stabili un set de reguli; nu vom fi absurzi să interzicem o anumită culoare, ci vom stabili norme generale, precum cea prin care un bloc trebuie să fie vopsit uniform”, a mai spus Nicuşor Ciumacenco.

Preţuri şi auditori atestaţi la Galaţi

Potrivit presei naţionale, costul unui certificat energetic diferă în funcţie de suprafaţa imobilului. La o casă de 100 mp costul este aproximativ similar cu cel al taxei la cadastru. Alte surse estimează un preţ de maxim 10 la sută din valoarea totală a mobilului.

Problema care apare la orizont însă nu este legată de costul certificatului, ci de numărul auditorilor energetici disponibili. La nivel naţional, în prezent sunt în jur de 700, iar la nivelul judeţului Galaţi, numărul auditorilor atestaţi până la sfârşitul lui septembrie era de opt.

Citit 1756 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.