Peste 66 de milioane lei pentru modernizarea unui drum care străbate tot județul Galați

Peste 66 de milioane lei pentru modernizarea unui drum care străbate tot județul Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, au lansat oficial, ieri, la sediul CJ Galaţi, proiectul de reabilitare şi modernizare a DJ 255 pe segmentul Pechea – Rediu – Cuca – Fârţăneşti – Măstăcani – DN 26.

Este „un proiect frumos, care îmi este foarte drag”, a afirmat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, încă de la început. Este vorba despre modernizarea unui drum care aproape traversează judeţul, „un drum despre care, dacă îl întrebaţi pe dl primar de la Cuca, nu mai avea speranţe că se va face vreodată; şi e vorba de 1,5 km care se află în intravilanul comunei Cuca, iar drumul judeţean dintre Cuca şi Fîrţăneşti, astăzi când vorbim, este din pământ şi pe el se circulă doar cu căruţa”. „Dacă vii de la Vama Oancea şi vrei să ajungi la Pechea şi să tai judeţul, vei face pe acest drum numai 20-30 de minute, faţă de o oră, cât se face în prezent”. 

Bugetul total al proiectului de reabilitare şi modernizare a Drumului Judeţean 255 este de 66,734 milioane lei, sumă care include contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor, cheltuieli cu documentaţia tehnică şi plata cotelor şi taxelor legale. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 65,1 milioane lei, iar cofinanţarea Consiliului Judeţean este de 1,632 milioane lei. Fondurile sunt asigurate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, apelul SUERD.

„Vom moderniza complet un tronson de aproape 35 de km de pe DJ 255. Vor fi realizate lucrări de consolidare a drumului, de reabilitare a tuturor podurilor şi podeţelor şi de asfaltare. De asemenea, vor fi amenajate şi 14 staţii de transport public. Lucrările vor începe în această primăvară, deoarece am finalizat şi procedurile de achiziţie publică şi avem deja desemnat un constructor”, a declarat Costel Fotea.

Licitaţia a fost câştigată de Asocierea Citadina 98 – Tancrad – Lemacons – ADD Global Design – Global Service Proiect, iar valoarea contractului de proiectare şi execuţie este de 63,356 milioane lei, cu tot cu TVA, suma incluzând şi partea de proiectare, în cuantum de aproximativ 2,3 milioane lei. Termenul de implementare a proiectului este de 20 de luni.

Galaţiul, campion pe Strategia Dunării

„Este extraordinar că dumneavoastră, Consiliul Judeţean, aţi avut curajul, dar şi profesionalismul de a demara licitaţiile odată cu procesul de evaluare a proiectelor, fapt ce reduce foarte mult duratele. Să ştiţi că, la nivel regional, avem proiecte pe care le-am semnat acum doi-trei ani şi care nu au nici până acum licitaţia de lucrări finalizată. Deci, e mare lucru atunci când semnăm contractul şi deja avem contractori fără probleme în instanţă, pentru că asta înseamnă că, imediat după semnarea contractelor, noi putem să începem să implementăm din punct de vedere financiar aceste proiecte, adică să vină efectiv banii care să meargă pe orizontală, în economia naţională. În momentul de faţă, Galaţiul este de departe campionul atragerii de fonduri pe Strategia Dunării (SUERD), aducând mai mult de jumătate din suma disponibilă pentru toată suma disponibilă pentru cele 12 judeţe de la Dunăre”, a spus directorul general al ADR Sud-Est, Luminiţa Mihailov.

Citit 5262 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2019 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.