O specie în pericol critic. Pisica sălbatică, singura specie strict protejată din Galaţi

O specie în pericol critic. Pisica sălbatică, singura specie strict protejată din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi şi Direcţia Silvică Galaţi organizează, în perioada 8-17 mai, acţiuni de evaluare a efectivelor speciei de pisică sălbatică (Felis silvestris), singura specie strict protejată prezentă la nivelul judeţului Galaţi.

Acţiunile de evaluare se desfăşoară în cadrul fondurilor cinegetice administrate de către Direcţia Silvică (Barcea, Ghidigeni, Cerţeşti şi Adam), unde au fost observate în teren exemplare de pisică sălbatică. Pentru fondurile cinegetice gestionate de AJVPS Galaţi şi fondul cinegetic Nămoloasa, gestionat de Asociaţia Valea Neagră, conform evaluărilor precedente şi observaţiilor din teren, nu au fost semnalate exemplare din speciile de animale strict protejate, se arată într-un document postat pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Conform lucrării „Prezenţa pisicii sălbatice (Felis silvestris schr.) în judeţul Galaţi (România) şi în Lunca inferioară a Prutului”, de Sorin Geacu, prezenţe ale pisicilor sălbatice în pădurile gălăţene au fost semnalate încă din perioada interbelică. „În 1953, numai în pădurile dintre satele Cerţeşti, Adam şi Rădeşti din nordul judeţului se văzuseră 8 exemplare de pisică sălbatică. În 1957 în tot judeţul se observaseră 13 exemplare de pisică sălbatică: 5 în pădurile dintre Adam şi Drăguşeni, 3 în cele de la Buciumeni, 2 în cele de la Movileni, 2 în cele de la Rediu-Corni şi 1 exemplar în cele de la Umbrăreşti-Tecuci”, menţionează lucrarea citată. „La mijlocul anilor ’60, s-au observat în judeţ 33 de exemplare (...). Ulterior, în anul 1967, s-au identificat doar 22 de exemplare”.

În ultimii ani, „în judeţul Galaţi s-au observat 22 de exemplare în 2000, 14 - în 2001, 16 - în 2002, 11 - în 2003 şi 13 - în 2004. (...) Ceea ce se constată din datele prezentate este reducerea populaţiei pisicii sălbatice şi dispariţia ei din multe regiuni (de exemplu în pădurile Mogoş, Zărneşti, din cele de lângă Târgu Bujor şi Independenţa, unde în ultimii zece ani nu s-a mai observat, apoi în cele de lângă Furceni, unde nu s-a mai semnalat din 1990 şi în cele de lângă Negrileşti, unde nu s-a mai văzut din anul 1992). Datorită intensificării exploatărilor forestiere, ea nu a mai fost observată în ultimii ani nici în pădurile întinse de la nord de Buciumeni ori în cele de lîngă Ghidigeni. (...) Pe baza mărimii populaţiei de pisică sălbatică observată după 1999, apreciem că această specie este “în pericol critic” în judeţul Galaţi”.

Pisica sălbatică are un rol sanitar, curăţând pădurile de rozătoare.

Citit 6815 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2019 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.