Autobuze şi troleibuze mai puţine, apă şi canalizare mai scumpe
Foto: Arhiva VL

Autobuze şi troleibuze mai puţine, apă şi canalizare mai scumpe
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Dacă aleşii locali vor fi de acord, de la 1 iulie vom plăti cu trei la sută mai mult pentru apă şi cu 19 la sută mai mult pentru canalizare. Veştile proaste nu se opresc aici. Gălăţenii dependenţi de transportul public local vor aştepta mai mult în staţii în zilele lucrătoare, între orele 7,00 şi 9,00, dacă aleşii locali vor decide diminuarea cu câte două capacităţi a mijloacelor de transport care circulă pe cinci trasee şi chiar eliminarea unor curse.

Campania electorală s-a terminat, alegerile s-au dus, prin urmare consilierii locali pot aproba şi măsuri nepopulare! Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local se află două proiecte de hotărâre care vizează transportul public local, respectiv, strategia de tarifare a Apă Canal.

Curse eliminate

Cea mai importantă modificare pe care o aduce în transportul public local proiectul de hotărâre vizează diminuarea numărului de capacităţi de transport pe anumite trasee, creşterea timpului de aşteptare în staţii, renunţarea la anumite curse, dar şi mutarea sau desfiinţarea unor staţii. Potrivit documentelor de pe masa aleşilor, în dimineţile zilelor lucrătoare, în intervalul orar 7,00 - 9,00, pe traseele 19, 22, 26 şi 29 ar urma să circule cu câte două autobuze mai puţin decât acum. La fel şi pe traseul de troleibuz 102, unde se propune diminuarea cu două capacităţi pentru intervalul 7,00 - 9,00 al zilelor lucrătoare.
Eliminări de curse sunt propuse pentru traseele 12 şi 35. De asemenea, se cere alocarea unui timp mai mare pentru efectuarea unei curse pe trasee importante. Ar urma să fie desfiinţată staţia de la Farmacia Ţinc, care deserveşte traseele de autobuz 13 şi 35, şi mutată provizoriu staţia de la capătul traseului 16, de la Trecere Bac la Baza Sportivă "Siderurgistul".

Scumpire de urgenţă

Asta a cerut insistent, prin două adrese transmise Primăriei Galaţi, SC Apă Canal. În documente se arată că, potrivit strategiei de tarifare în vigoare, în 2019 preţul pentru apă ar fi trebuit să rămână neschimbat până în 2020, când urma să sufere o creştere de 1 la sută. Pentru 2019 era propusă doar o creştere cu 3 la sută a tarifului de canalizare-epurare.
Apă Canal a solicitat însă revizuirea planului de tarifare pentru anul 2019: trei la sută în plus la preţul apei şi 19 la sută în plus la tariful de canalizare-epurare.
„Pentru a nu pune în pericol derularea programului POIM la societatea Apă Canal, vă rugăm să aprobaţi cât mai urgent posibil, în prima şedinţă a Consiliului Local, noul plan de tarifare. Noile preţuri/tarife rezultate urmează să se aplice începând cu data de 1 iulie 2019”, scrie în adresele Apă Canal.

Explicaţii

În raportul de specialitate al proiectului se arată că „în ultimii ani au fost înregistrate o serie de majorări importante a principalelor elemente de cheltuieli (energie, materiale, combustibil, salarii), dar şi a salariului minim la nivel naţional". Apă Canal a comandat un studiu privind impactul schimbărilor legislative şi macroeconomice asupra sustenabilităţii pe termen scurt, mediu şi lung a activităţii sale. Concluzia? „Pentru asigurarea sustenabilităţii în activitate, inclusiv în rambursarea creditelor contractate în sumă de 92.990.000 de lei, precum şi participarea, în perioada 2019-2021, la rambursarea creditului încheiat de Primăria Galaţi cu Banca Europeană de Investiţii de circa 4.800.000 de lei, este necesară revizuirea strategiei de tarifare”, se arată în raportul de specialitate.
Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord. Ar mai fi de spus doar că, în vreme ce Apă Canal a încheiat anul 2017, conform bilanţurilor fiscale, cu un profit net de 9.479.965 de lei, Transurb a încheiat anul 2017 cu o pierdere de 5.502.854 de lei.

Citit 10170 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:36

25 comentarii

 • postat de pensionarul
  Joi, 30 Mai 2019 23:11
  5.13.247.***
  Numarul de persoane care freaca menta este foarte mare ! Pentru a schimba un contor de apa au venit 5(cinci) angajati . Astia nu trebuiesc platiti ?
  0
  10
  Raportează
 • postat de Diana
  Joi, 30 Mai 2019 22:15
  5.13.147.***
  RUȘINE PRIMARIA !!! Rusine TRANSURB !!!
  Nu se circula normal in acest oraș !!! A inceput să arate la fel ca transportul inainte de 89 , autobuze putine, urate și fara aer, in care proștii care nu iși permit taxiul stau si asteapta mai mult decat dublu programului stabilit de mult stimatii conducători, care nu stiu ce inseamna transport public !!!
  Ne lauda cu ce face și ce proiecte avem ... dar nu se vede nicio imbunatatire
  Felicitari Primariei ca a cheltuit o gramada de bani pe realizarea de statii asa de moderne ca nici nu te poti adapostii de ploaie și pe care tinerii le folosesc ca să faca tag-uri ! Dar mai ales iubesc acel anunt lipit in fiecare autobuz care imi spune de proiectul european cel mai important ... TAXAREA , acele bancomate pentru bilete pentru care se sparge tot acum, in fiecare statie ! Asta era problema biletele , nu lipsa de autobuze , nu aglomeratia !!! De parca aveti și flota de autovehicule de manageriat
  RUSINE !!! Nu ma intereseaza culoarea politica , ci doar nesimtirea de a lua decizii in defavoarea locuitorilor
  0
  10
  Raportează
 • postat de Barna Ciolos
  Joi, 30 Mai 2019 21:26
  89.137.138.***
  Cetetenii orasului Galati nu mai permit ca sa se scumpeasca apa! Ajungeee!!!! Vedeti ca aveti prea multi tesa pe acolo ( cam 1000) care iau salarii pe nu stim ce! Mi-a spus un muncitor de la apa canal care munceste din greu pentru aia. Muncitori putini , frecatori de menta multi. De asta scumpiti? Nu mai puteti da salariile nesimtite?
  Suntem un oras plin de ape si apa e mai scumpa ca in desert! E inadmisibil! Furati si iar furati legal si cu acte!
  Daca si apa devine un lux e grav. Apa e absolut necesra si multa lume foloseste pt spalat, pentru copii, pentru baie, dus, baut etc. Nu fiti nesimtiti!
  0
  15
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 30 Mai 2019 18:16
  86.124.206.***
  O mare prostie sa muti statia de autobuz de la bac la baza Siderurgistul. Mai bine mutati taxiurile care incurca circulatia la bac si lasati autobuzul pana acolo.
  0
  13
  Raportează
 • postat de Fili
  Joi, 30 Mai 2019 16:22
  5.13.185.***
  Dupa cum se vede lumea e nemultumita dar ,,alesii,, fac cum le dicteaza seful , sa ai profit si sa mai ceri mariri de taxe ca vasile din 8 ore munceste 4 si restul e vrajeala. Recunosc ca unii merita ca nimeni nu intra la o hazna sa desfunzi sau pe sub blocuri cu rahatul pina la genunchi dar nu toti merita.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Marchis Elena
  Joi, 30 Mai 2019 16:05
  5.2.205.***
  -DE CE S-AU SCOS MAXI-TAXI SI DE CE NU SE REINTRODUC?
  - DACA NU SUNT RENTABILE UNELE CURSE SI CINEVA DISPUNE DE TIMPUL CALATORILOR PRIN MARIREA TIMPILOR DE ASTEPTARE IN STATII, DE CE NU SE CAUTA SI SE APLICA SOLUTII ALTERNATIVE ?
  -CARE ESTE PUNCTUL DE VEDERE AL MANAGERULUI CITY,CARE SUNT ATRIBUTIILE DUMNEALUI ?
  -CREDETI CA-I PASA CUIVA DE CETATENI?-EU NU CRED.
  SE SCUMPESC TARIFE,SE REDUCE SUPRAFATA VERDE A ORASULUI,NU CONTEAZA PAREREA LOCUITORILOR.IN ORICE ORAS CIVILIZAT SE FACE REFERENDUM PE ASTFEL DE TEME DAR NOI TRAIM ,,IN ORASE PARALELE,,
  Pleaca ai nostri-vin ai nostri, noi ramanem tot asa.
  5
  12
  Raportează
 • postat de Cetateanul G
  Joi, 30 Mai 2019 14:59
  78.96.59.***
  Apa Canal ne taxeaza de pomana. Canalizarile nu au mai fost curatate de ani de zile. La cea mai mica ploaie baltile se formeaza imediat chiar deasupra gurilor de scurgere. Chiar si pe strazile unde s-au facut ,,modernizarile si reparatiile,, de rigoare. Vezi str. A.Saligny (la intersectia cu str. Ghe. Doja e de rasul curcilor cand ploua, din cauza baltilor imense ce se formeaza deasupra canalizarilor), str. Tecuci, etc. Despre Transurb, ce sa mai vorbim. Primaria a pus carul in fata boilor. S-a apucat de facut afisaje electronice in statii si plati cu cardul cand autobuzele incep sa devina .....inexistente.
  0
  16
  Raportează
 • postat de lucian
  Joi, 30 Mai 2019 14:18
  92.223.167.***
  Mai Cetatean, Galatiul trebuie sa schimbe oamenii ca tine. Chiar nu vrei sa te trezesti la realitate? Suntem in 2019! Trebuie schimbata viziunea! Sunt copii care castiga milioane (de euro) postand video pe Youtube. Cand ai fi crezut asta?
  Dar mai este o realitate, cu care trebuie sa ne confruntam. Legile europene si nu numai. Tratatele in ce priveste mediul. Politica ar trebuie sa ia masuri, ca sa elimine poluarea (pentru asta primim fonduri de la UE). O prima masura este dezvoltarea transportului public in comun, in unele tari ajungand pana la gratuitatea totala a transportului urban. Dar mai au o obligatie! De a acorda ajutor celor care au nevoie! Pensionarii (iti doresc si tie sa ajungi si sa nu ai nevoie de ajutor) fac parte din aceasta categorie. Acum ca ai nostri politici se prefac ca respecta tratatele si banii ii sifoneaza si ei cum pot, ramane de vazut, in caz afirmativ votul ar fi una din armele poporului, chiar daca ne-am obisnuit masochisti fara sa ne dam seama!
  Lumea s-a schimbat. Nu mai sunt standardele cele din ani ‘80! Sunt altele si daca tu si cei ca tine nu reusiti sa va adaptati la noua realitate, nu numai ca trageti in jos toata societatea (ceea ce se intampla in Galati), dar faceti o figura mai urata decat acei pensionari cu care ai ce ai! Va este frica de schimbare!
  Nu o lua in nume de rau dar ar trebui sa mai scoti capul in lume sa vezi schimbarile si poate sa te schimbi si tu! Nu de alta, dar traiesti tu rau.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Anonim
  Joi, 30 Mai 2019 12:19
  81.196.55.***
  Care era scopul autobuzului 16 care avea traseu ”trecere bac- piata”?
  1. Sa permita elevilor de peste Dunare accesul mai rapid, imediat dupa ce ajunge bacul de 7:30 sa ajunga la scoala la timp.
  2. Sa permita micilor producatori de peste dunare accesul la piata.

  Ce au facut alesii locali ? Au mutat capatul traseului intr-un loc greu acesibil oamenilor care aveau nevoie de el.
  0
  15
  Raportează
 • Joi, 30 Mai 2019 12:06
  78.83.11.***
  Ceva nu se leagă.... pe facebook a aparut o poză cu solicitarea anulării traseelor 9, 20, 105 iar prin ziare si pe net a aparut o alta cu un text ce nu pomenește de astfel de anulări.... Alături de mărirea timpilor pentru 29, 22, scurtarea provizorie a lui 16, modificarea lui 28 si modificarea lui 19..... Lucruri extrem de naspa... Ăștia de la ALDE Transurb vor să-i tragă preșul de sub picioare primarului..... Aici nu-i PSD de vină ci ALDE!
  2
  7
  Raportează
 • postat de Ely
  Joi, 30 Mai 2019 11:44
  109.166.130.***
  Bai, cat de iodiot sa fii sa maresti timpul de asteptare in intervalul orar 7-9, cand atunci este nevoie de mai multe autobuze?!!!??? Minti odihnite!!!
  0
  16
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 30 Mai 2019 11:14
  194.105.20.***
  De cand sunt pshedistii-"comunisti" ? Sunt doar o MAFIE de hoti parsivi si cam neghiobi (vezi mustaciosii) !!!!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Vali
  Joi, 30 Mai 2019 10:27
  93.122.251.***
  De ce nu spuneti si de suspendarea traseului 105 ,si de unirea traseelor 9 si 20 intr-unul singur?
  Vreau ca primarul/ directorul Transurb sa spuna clar cu subiect si predicat: Nu avem autobuze indeajuns pentru acoperirea liniilor mai ales in intervalele X-Y. Ati vrut monopol si nici pe ala nu sunteti in stare sa-l asigurati. Mediocru.
  0
  13
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 30 Mai 2019 08:58
  194.105.20.***
  Biruri si SCUMPIRI ! Ah, da, SI MUUUULTE PROMISIUNI - Atat SE POATE cu psd !!!
  0
  42
  Raportează
 • postat de Dani
  Joi, 30 Mai 2019 08:44
  5.13.130.***
  Japca pe fata
  0
  40
  Raportează
 • postat de costel
  Joi, 30 Mai 2019 07:51
  109.166.139.***
  In alte orase se cumpara autobuze electrice si la Galati se reduce nr.lor ! Oameni gospodari la Galati,nu ?? Dar probabil ca atunci cand se vor hotara galatenii sa nu mai voteze PSD si prietenii,asa cum au facut 30 de ani,poate o sa fie si Galatiul un oras civilizat !!
  0
  49
  Raportează
 • postat de vomit
  Joi, 30 Mai 2019 07:29
  194.105.20.***
  niste nenorociti, mai au mai putin de 1 an si sper ca orasul nostru sa se lepede pentru todeauna de pesedisti.
  0
  50
  Raportează
 • postat de Tobias
  Joi, 30 Mai 2019 06:58
  5.13.185.***
  Atunci favorizezi taximetria la bac scotand linia de autobuz , distanta pe care o parcurge calatorul de la bac la baza sportiva e destul de mare atunci prefera taxiul , ce rost mai are traseul 16 pina acolo , numai asa de ochii lumii? De la 1 Mai s-a scumpit intretinerea a mai aparut o taxa acea se numeste ,, TAXA DE PROGRAM ADMINISTRATOR,,la care se ia de la fiecare locatar 17 lei iar cei de la APA CANAL vor marire ptr salarii , dar cei care taie frunze la caini asteptind sa se faca ora de plecare indoind tota ziua gardul din tiglina1 ce spuneti de ei? cand servesc cafeaua de la dozator dureaza 2-3ore cind se termina programul ii vezi inainte cu 2-3 ore atarnind la umbra [unii].
  1
  37
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 30 Mai 2019 06:19
  213.233.101.***
  Bravo! Creșterile de prețuri sunt binevenite întotdeauna în acest oraș! Eu recomand dublarea imediată a propunerilor de creștere a prețurilor! Să creșteți prețurile până ce nu va mai rămâne picior de gălățean PSD-ist pe aceste meleaguri! Poate doar așa unii dintre noi se vor trezi din aceste minciuni sociale și vor lupta, alături de ceilalți, pentru reanimarea acestui oraș.
  1
  45
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 30 Mai 2019 06:16
  109.103.173.***
  Nu mai elibera'i abonamente gratuite ori compensate ............
  9
  32
  Raportează
 • postat de marius
  Joi, 30 Mai 2019 06:16
  5.13.253.***
  Cum este posibil ca incompetenți de la Apa Canal sa solicite doar măriri de tarife. Si asta nu se reflecta in nimic pentru noi ,cetățenii. Este doar pentru plata salariilor. Păcat ca acesti aleși locali nu inteleg nimic si nu sunt capabili de nimic. Dar , rămânând închiși în comunism ( si asta conform votului concetățenilor noștri) , ne meritam soarta.
  0
  41
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 30 Mai 2019 05:57
  5.13.131.***
  Bai sunteti nebuni ,bai sunteti prosti ...... sau i credeti pe galateni prosti ? Aproape 10 milioane lei profit si majorati ,pentru propietarii de drept ,tarifele la Apa Canal ,auzi motiv s-au scumpit toate si au crescut salarile ,inclusiv cel minim ,pai de ce cresterea nu are conrespondent in cresterea productivitati muncii ? Am putea avea niste informati despre grila de salarii+sporuri din Apa Canal ,inclusiv indemnizatile CA ,despre prime si despre cum s-a repartizat profitul in ultimi 3-5 ani ? Probabil se simte vantul schimbari si vor sa mareasca tarifele cat sunt inca la putere ai lor ,aia care clameza ca ne vor bunastarea.......... bai tovarasi ,pentru noi s-au scumpit cu adevarat toate ...........
  0
  38
  Raportează
 • postat de Dorel
  Joi, 30 Mai 2019 05:51
  86.124.205.***
  PSD = Putin-Scump-Distrus
  Aste e realitatea cand gandesti : Macar astia mi-au dat 50 lei la pensie
  Apa canal astia ar trebui sa se cheme doar Apa-n drum caci Canale nu mai sunt si care sunt sunt infundate
  Apa se infiltreaza prin crapaturi in sol si de acolo si denivelarile si gropile ce apar pe zi ce trece
  au scos scurgerile cand au asfaltat si facut sistem inteligent fara canal de scurgere unul inteligent ca si semafoarele de apesi pe buton si stai jumatate de ora ca sa se schimbe
  sau treceri de pietoni noi de nu apuci sa treci strada ca la miloc e rosu etc
  0
  42
  Raportează
 • postat de Apa scumpa doar in Galati
  Joi, 30 Mai 2019 03:07
  77.1.15.***
  Paradoxal, cu Dunarea la botul calului, apa livrata de Apa Canal e cea mai scumpa din tara.
  1
  49
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 30 Mai 2019 01:13
  188.24.205.***
  Sa tragi apa la latrina cu pishedesitii si benzina! N-am gasit alta Rima! Avem Dunare, Brates, Siret, Prut, Catusa... si platim cat un desert! Suntem o natie desertificata mental de permit acest furt pe fata! Romanie, doarte-ti somnul de vecie! I-l meriti! RIP!
  1
  39
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.