Arteziene şi bazine decorative pe aleea de la P-uri. Investiţie de peste 13,8 milioane de lei
Foto: Iulia Kelt

Arteziene şi bazine decorative pe aleea de la P-uri. Investiţie de peste 13,8 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Alei pavate cu granit, fântâni arteziene noi, bazine decorative de apă, jardiniere, ziduri de sprijin în spaţiul verde, care va fi reamenajat peisagistic şi dotat cu sisteme de irigaţii performante… cam aşa ar urma să arate aleea pietonală cuprinsă între strada Navelor şi Parcul de la Elice, în urma modernizării în valoare de 13,8 milioane de lei. Proiectul a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, pe mesele aleşilor locali.

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să continue modernizarea aflată în plină desfăşurare în zonele Spicu şi Romarta, pe aleea pietonală cuprinsă între strada Navelor şi Parcul Elice, sau aleea de la P-uri, cum este cunoscută de cetăţeni. Proiectul de hotărâre prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii a ajuns deja la comisiile Consiliului Local.

Documentaţia cuprinsă în proiectul de hotărâre a fost realizată de firma ATU Consulting SRL, care a câştigat achiziţia publică organizată de administraţia locală cu o ofertă de 67.830 de lei cu TVA. La acel moment, municipalitatea dorea reabilitarea sau amenajarea zonei pietonale de la P-uri, înlocuirea mobilierului urban, refacerea reţelei de iluminat ambiental, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, înlocuirea sau reabilitarea conductelor hidroedilitare şi nu numai.

Deficienţe

Deşi este o zonă pietonală intens frecventată şi găzduieşte evenimente de anvergură, precum Festivalul "Axis Libri", aleea prezintă o serie de deficienţe. Proiectanţii au semnalat: lipsa acceselor, a spaţiilor pentru promenadă pentru persoanele cu dizabilităţi, pavimentele care prezintă fisuri, crăpături şi denivelări accentuate, mobilierul urban degradat şi neadecvat, reprezentat de băncuţe din lemn pe structură metalică, iluminatul public este convenţional, format din stâlpi metalici cu felinare montate în partea superioară, iar materialul dendrologic li s-a părut inestetic sau degradat.

"Din punct de vedere arhitectural, spaţiul a rămas la stadiul iniţial de amenajare, fără intervenţii majore de-a lungul timpului, şi nu mai corespunde cerinţelor actuale", este concluzia proiectanţilor.

Ce lucrări sunt propuse

"Prezentul proiect cuprinde realizarea unor lucrări care să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan", se precizează în proiectul de hotărâre. Sunt propuse: "modernizarea şi reabilitarea zonei, ce va fi transformată în scuaruri cu caracter social, care să îndeplinească funcţiuni de recreere, contemplare, odihnă şi tranzit pietonal, prin amenajarea aleilor cu pavimente din piatră naturală - granit".

Spaţiile verzi ar urma să fie reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante.

La "construcţii noi" figurează: ziduri de sprijin în spaţiul verde amenajat, rampe pentru accesul în blocuri al persoanelor cu dizabilităti, bazin de apă (sursă de apă), bazin colector, bazine decorative şi fântâni arteziene noi.

Vor fi reabilitate reţelele electrice şi iluminatul, se vor executa reparaţii la reţele de canalizare existente şi cămine, iar noul mobilier urban care îi va lua locul celui existent este format din jardiniere, coşuri de gunoi, banchete şi bănci din beton.

Modernizarea, în cifre

Conform datelor cuprinse în proiectul de hotărâre, suprafaţa totală amenajată este de 23.242 metri pătraţi. Modernizarea va însemna: spaţii verzi - 6.079 de metri pătraţi, pavimente granit pentru promenadă - 7.186 de metri pătraţi, ziduri de sprijin - 152 de metri pătraţi, bazin (sursa de apă) - 36 de metri pătraţi, bazine de apă în zona de promenadă - 132 de metri pătraţi.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 13.832.224 de lei, iar sursa de finanţare ar urma să fie reprezentată de buget local sau împrumut.

Durata de realizare a investiţiei este estimată la 18 luni, dar totul depinde de votul consilierilor şi de găsirea unui constructor, în urma unei licitaţii.

Citit 6572 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 18:04

13 comentarii

 • postat de CERNE
  Luni, 17 Iunie 2019 17:52
  78.96.80.***
  MAI BINE ATI REPARA AFGANISTANUL DIN RESTUL CARTIERELOR , MACAR PUBELE DE GUNOI SA EXISTE , DECAT ATI CHELTUI BANII DE FIECARE DATA IN ACELASI LOC. NEMERNICI.
  0
  1
  Raportează
 • postat de adiilie
  Miercuri, 12 Iunie 2019 11:11
  5.13.160.***
  strazi neasfaltate si baba se piaptana
  1
  8
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 11 Iunie 2019 17:42
  5.13.241.***
  Ce-ar fi ca proiectul sa fie supus dezbaterii publice, unde locuitorii zonei supusa modernizarii, sa-si spuna punctul de vedere. Ideea ca "noi astia destepti" facem bine pentru oras, suna a Coreea de Nord. Hai sa-i mai intrebam si pe oameni...
  Am vazut "binele" executat la Potcoava, unde cateva zone razlete de spatiu asa zis verde, in mare parte pietris, e prizonier intr-o mare de betoane si dale made by China, cu deficiente la montaj.
  Urmeaza binele facut la Spicu, in aceeasi varianta, "modernista". Probabil si parcul Eminescu va avea aceeasi soarta...
  Spatiile verzi dintre P-uri, n-au mai vazut grebla, sapa sau aspersor din vremea "sinistrului". De ce ? E plin orasul de asiatati, care isi iau ratia de alimente in masini de lux.
  Cum sa betonezi cand la nivelul solului, vara, se inregistreaza 65 grade Celsius, constant ? Unde crezi ca se reflecta caldura aia ? Pe Luna ? Nu, in aer, in peretii cladirilor, ducand la cresterea temperaturii ambientale si in apartamente, ai caror locatari vor consuma mai multa energie electrica sa-si le racoreasca. Ceea ce genereaza cosnum crescut de resurse naturale...
  Cata scoala si minte iti trebuie sa-ti dai seama ca un copac, arbust, tufis, fir de iarba, planta verde in general, face mai mult bine zonei respective decat o basculanta de beton sau o dala din China ?
  De ce nu simple spati verzi, ingrijite periodic, unde oamenii sa simta cu piciorul gol, iarba ?
  De ce nu descarci sutele de fotografii cu Galatiul anilor 70-80, sa vezi si sa inveti de acolo urbansim si peisagistica ?
  Sa ai habar, macar, cum iti arata orasul in acele vremuri, cand lucrurile se asezau pe planseta, cu cap, cu scoala, cu experienta si fara habarnisti.
  Exista documentatie, exista planse, exista studii, toate arhivate bine.....citeste-le, invata, respecta trecutul.
  3
  19
  Raportează
 • postat de Cetatean nemultumit
  Marți, 11 Iunie 2019 13:07
  82.79.117.***
  Sper macar ca vor astepta sa termine dezastrul creat deja la Spicu si Nespalata. Ca pana acum tot ce am vazut sunt gropi, santuri, mormane de pamant, o mizerie de nedescris pentru locuitorii din zona si 2 muncitori care se sprijuna zilnic in lopata. De avansat nu avanseaza nimic. In stilul asta in vreo 2 ani poate termina. Ma intreb acum daca se va face o reducere la plata impozitului pentru propietarii afectati de mizerie, care nu isi gasesc locuri de parcare ca e sapat dintr-un capat in altul, care isi strica zilnic masinile traversand santurile transversale, care trebuie sa isi spele masinile la 2 zile si tot murdare le au, sau care tin geamurile inchise in mijlocul verii, ca sa nu aiba toata mizeria de afara si in casa.
  Inteleg ca evolutia se face cu sacrificiu, dar macar de as vedea o urma de interes din partea firmelor acolite primariei sa se miste mai cu talent si sa termine mai repede cu dezastrul creat
  2
  24
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 11 Iunie 2019 13:05
  194.105.20.***
  Piatra muuulta si scuuumpa = comisioane grase, nici in c... nu ne doare !
  4
  24
  Raportează
 • postat de Terente
  Marți, 11 Iunie 2019 12:19
  81.12.149.***
  Măi Primare,
  Când vrei să faci un proiect de modernizare dintr-o zonă a Galaţiului, ca să nu-ţi sară în cap cetăţenii sau unele organizaţii, faci o DEZBATERE pe această temă şi afişezi proiectul în spaţii PUBLICE, nu doar pe site-ul instituţiei!
  Spune-i asta şi Arhitectului Şef al oraşului!
  P.S. Şi nu înlocui băncile de lemn de stejar lăcuite cu bănci de beton, cum e propus în textul din articol. Ştiu că nu vrei să ai cheltuieli de întreţinere după aceea, dar fără aceste cheltuieli nu se întreţine nimic bine în Galaţi. Dacă cei de la Gospodărire Urbană sau Ecosal nu fac faţă, schimbâ-i! Ai curaj?
  2
  20
  Raportează
 • postat de Marchis Elena
  Marți, 11 Iunie 2019 09:27
  5.2.205.***
  Cred ca se stie ca Aleea P-urilor a fost reamenajata in mandatul primarului Nicolae,unde a fost amenajata scena pt.ultimele festivitati se afla un mare bazin colector(constructia lui a durat cel putin 2 ani si corespunde cu cel de la Elice(falezo -gaura a aparut apoi).Dupa modernizare toate canalizarile din zona sau lasat
  Presedintele asociatiei de locatari 101 va poate spune toate problemele tehnice din zona.E bine sa folosim experienta oamenilor din zona..Bancile au fost schimbate cand s-a terminat lucrarea Parc Elice.
  Daca in fiecare mandat de primar facem lucruri de mantuiala -mai bine nu facem .Ce se va intimpla cu teii si castani din zona?Nu cred ca amenajarea de la Spicu este un succes,ieri muncitorii lucrau la radacinile magnoliilor si a le brazilor,nu-i taiem ii lasam sa se usuce.
  Centru Galatiului a fost reabilitat in anii 1970,au murit oameni la constructia pasajului subteran,trebuia reabilitat dar reabilitarea este de calitate ?Raspunde cineva pt. calitatea lucrarilor? Se merge pe principiul ,,imi iau angajamentul ca va fi bine ,,?Se poate afisa in zona un plan final al reabilitarii si locuitorii din zona sa-si spuna parerea ?
  Se va afecta si spatiile verzi dintre blocuri-le veti betona ?Poate ne raspunde cineva la intreari sau mai sigur nu conteaza parerea galatenilor.Va multumesc
  4
  27
  Raportează
 • postat de 3d
  Marți, 11 Iunie 2019 09:13
  89.136.7.***
  centre de ingrijire ,centre de educatie nu are primaria in plan de facere ori modernizeze?
  Festivalului Internaţional al Cărţii "Axis Libri" se desfasoara pe aleea din zona „P”-urilor ,tot acolo se joaca table si remi pe bani de locuitorii din zona, scorul se tine la caiet ,plata se face cand se poate.
  la editia de carte de acum doi ani in urma cumpar un teanc de carti de la diverse edituri,ma asez pe o bancuta libera ,greu gasita, mare parte fiind ocupate de tablagii ,pun cartile pe masa de ciment si incep sa rasfoiesc achizitiile la nici cinci minute vreo patru noi jucatori tablagii vin cu tupeu sa le eliberez masa sub pretext ca e masa de jucat table sah si alte jocuri de societate.Stau si ii urmaresc cum dau cu zarul apoi incep sa fumeze sa scuipe si sa injure cand dau naspa , mai rau cand fac plata de cinci lei la castigator.Este ceva real tot ce am scris. Anul acesta tot la fel era sub ocupatie spatiul targului international de carte, de brigazi de jucatori care de care mai norocosi ..Cumpar ceva carti de la diverse standuri si schimb vreo doua vorbe cu alti booksellers apoi pun cartile in sacosa si plec ,tot invins ,alungat de tantari vampiri nu de jucatori stirbi de barbut.
  Halal primar de urbe detinem.
  5
  21
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Marți, 11 Iunie 2019 09:09
  94.177.47.***
  La aleea de la P-uri trebuie neaparat integrate in proiect si gradinile dintre blocuri, sa fie amenajate si intretinute. Este mult spatiu verde lasat de izbeliste.

  DAR nu pot sa nu recunosc ca am dubii ca se va face ceva bine si frumos. Dupa dezastrul gri de la Potcoava si marea de beton de la Spicu... E putin probabil ca aleea de la P-uri sa aiba o soarta mai buna. Cel mai probabil se vor face niste lucrari de 2 lei, cu materiale proaste, taraganate ani de zile. Copacii vor fi toaletati in cel mai stupid mod si se vor usca. In lipsa unei viziuni de bun gust, centrul se va transforma si mai mult intr-un kitsch. Si ce sa mai zicem de surparile din Galati in urma carora orasul se scufunda incet incet si care au afectat si aleea de la P-uri??? Oare se va face ceva in privinta asta?
  4
  25
  Raportează
 • postat de Vasile
  Marți, 11 Iunie 2019 08:25
  89.122.10.***
  Sper sa nu taie copacii!!! Mai mult respect fata de natura don' primar si arhitect sef!
  3
  25
  Raportează
 • postat de Paul Mironov
  Marți, 11 Iunie 2019 08:19
  5.13.213.***
  Vrem AEROPORT!
  8
  16
  Raportează
 • postat de magis
  Marți, 11 Iunie 2019 08:12
  89.121.200.***
  Bre, nu-l lasati paduchenii sa strice si aleea aia, ca la ce cap de piatra au numai betoane stiu sa toarne. Auzi, material dendrologic ... hai sa mai taiem niste pomi mari si sa punem bete de-alea de se usuca in 3 luni, cum au facut deja in tot orasul.
  5
  30
  Raportează
 • postat de Margo
  Marți, 11 Iunie 2019 07:29
  109.103.134.***
  E clar! Se vor taia toti teii de pe alee si se vor face insulite de pamant in mijlocul unei mari de betoane. Asta da modernizare !!
  3
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.