Arteziene şi bazine decorative pe aleea de la P-uri. Investiţie de peste 13,8 milioane de lei
Foto: Iulia Kelt

Arteziene şi bazine decorative pe aleea de la P-uri. Investiţie de peste 13,8 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Alei pavate cu granit, fântâni arteziene noi, bazine decorative de apă, jardiniere, ziduri de sprijin în spaţiul verde, care va fi reamenajat peisagistic şi dotat cu sisteme de irigaţii performante… cam aşa ar urma să arate aleea pietonală cuprinsă între strada Navelor şi Parcul de la Elice, în urma modernizării în valoare de 13,8 milioane de lei. Proiectul a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, pe mesele aleşilor locali.

Primăria municipiului Galaţi îşi doreşte să continue modernizarea aflată în plină desfăşurare în zonele Spicu şi Romarta, pe aleea pietonală cuprinsă între strada Navelor şi Parcul Elice, sau aleea de la P-uri, cum este cunoscută de cetăţeni. Proiectul de hotărâre prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii a ajuns deja la comisiile Consiliului Local.

Documentaţia cuprinsă în proiectul de hotărâre a fost realizată de firma ATU Consulting SRL, care a câştigat achiziţia publică organizată de administraţia locală cu o ofertă de 67.830 de lei cu TVA. La acel moment, municipalitatea dorea reabilitarea sau amenajarea zonei pietonale de la P-uri, înlocuirea mobilierului urban, refacerea reţelei de iluminat ambiental, amenajarea peisagistică a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, înlocuirea sau reabilitarea conductelor hidroedilitare şi nu numai.

Deficienţe

Deşi este o zonă pietonală intens frecventată şi găzduieşte evenimente de anvergură, precum Festivalul "Axis Libri", aleea prezintă o serie de deficienţe. Proiectanţii au semnalat: lipsa acceselor, a spaţiilor pentru promenadă pentru persoanele cu dizabilităţi, pavimentele care prezintă fisuri, crăpături şi denivelări accentuate, mobilierul urban degradat şi neadecvat, reprezentat de băncuţe din lemn pe structură metalică, iluminatul public este convenţional, format din stâlpi metalici cu felinare montate în partea superioară, iar materialul dendrologic li s-a părut inestetic sau degradat.

"Din punct de vedere arhitectural, spaţiul a rămas la stadiul iniţial de amenajare, fără intervenţii majore de-a lungul timpului, şi nu mai corespunde cerinţelor actuale", este concluzia proiectanţilor.

Ce lucrări sunt propuse

"Prezentul proiect cuprinde realizarea unor lucrări care să aducă zona centrală a oraşului la un stil arhitectural urban contemporan", se precizează în proiectul de hotărâre. Sunt propuse: "modernizarea şi reabilitarea zonei, ce va fi transformată în scuaruri cu caracter social, care să îndeplinească funcţiuni de recreere, contemplare, odihnă şi tranzit pietonal, prin amenajarea aleilor cu pavimente din piatră naturală - granit".

Spaţiile verzi ar urma să fie reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante.

La "construcţii noi" figurează: ziduri de sprijin în spaţiul verde amenajat, rampe pentru accesul în blocuri al persoanelor cu dizabilităti, bazin de apă (sursă de apă), bazin colector, bazine decorative şi fântâni arteziene noi.

Vor fi reabilitate reţelele electrice şi iluminatul, se vor executa reparaţii la reţele de canalizare existente şi cămine, iar noul mobilier urban care îi va lua locul celui existent este format din jardiniere, coşuri de gunoi, banchete şi bănci din beton.

Modernizarea, în cifre

Conform datelor cuprinse în proiectul de hotărâre, suprafaţa totală amenajată este de 23.242 metri pătraţi. Modernizarea va însemna: spaţii verzi - 6.079 de metri pătraţi, pavimente granit pentru promenadă - 7.186 de metri pătraţi, ziduri de sprijin - 152 de metri pătraţi, bazin (sursa de apă) - 36 de metri pătraţi, bazine de apă în zona de promenadă - 132 de metri pătraţi.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 13.832.224 de lei, iar sursa de finanţare ar urma să fie reprezentată de buget local sau împrumut.

Durata de realizare a investiţiei este estimată la 18 luni, dar totul depinde de votul consilierilor şi de găsirea unui constructor, în urma unei licitaţii.

Citit 7514 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.