Primăria caută idei urbanistice pentru Faleză şi Valea Ţiglinei

Primăria caută idei urbanistice pentru Faleză şi Valea Ţiglinei
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Primăria Galaţi pune la bătaie premii totale de 20.000 de euro pentru câştigătorii concursurilor de idei şi soluţii urbanistice pentru două dintre cele mai importante zone ale Galaţiului, Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei. Concursurile, care vor dura 14 săptămâni, vor începe oficial în săptămâna 1-7 iulie, când va fi publicat pe SEAP regulamentul de concurs. Proiectele câștigătoare vor sta la baza elaborării planurilor de modernizare și investiții pentru cele două zone.

Primarul Ionuţ Pucheanu şi arhitectul-şef al Primăriei, Dragoş Buhociu, au lansat ieri, într-o conferinţă de presă, două concursuri de idei/soluţii urbanistice, pentru reamenajarea Falezei Dunării şi a zonei cunoscute ca Valea Ţiglinei. "Vorbim de una dintre cele mai cunoscute zone ale Galaţiului, Faleza Dunării, şi de o alta, uitată de toţi şi de toate, Valea Ţiglinei, care am vrea să devină o a doua Grădină Publică a oraşului", a spus primarul, care a amintit că Primăria a mai lansat o dată un concurs de soluţii, pentru Inelul de Rocadă, dar care "nu a avut prea mult succes". "Ne dorim să amenajăm nu doar spații moderne, ci și spații în care turiștii, dar și cetățenii să-şi poată petreace timpul liber, să creăm ambientul cel mai potrivit, atractiv atât pentru noi, cei care locuim aici, cât și pentru cei ce vin să ne viziteze", a mai spus primarul.

Premii tentante

"Aceste concursuri de idei reprezintă o iniţiativă destul de rară la nivelul României, doar la Cluj şi Oradea mai fiind lansate astfel de demersuri. Concursul va dura 14 săptămâni, în prima dintre ele, 1-7 iulie, urmând să publicăm pe SEAP regulamentul de concurs. Vom face informări prin toate canalele de comunicare, pentru a-i atrage pe cât mai mulţi arhitecţi şi urbanişti din ţară. Vor exista şi premii pentru fiecare concurs în parte - 6.000 de euro pentru premiul I, 3.000 de euro pentru premiul II şi 1.000 de euro pentru premiul III - astfel încât aceste concursuri să fie atractive pentru arhitecţi, urbanişti şi pentru studenţii-arhitecţi. Juriul va fi alcătuit din reprezentanţi ai Universităţii "Dunărea de Jos", mediului de afaceri, Primăriei, Ordinului Arhitecţilor din România, Registrului Urbaniştilor, Universităţii de Arhitectură "Ion Mincu" şi ai mediului guvernamental. Ne propunem ca, în jurul datei de 1 octombrie, să vă invităm la vernisaj, unde vor fi expuse toate proiectele înscrise în concurs, nu doar cele câştigătoare. Ulterior, anumite idei sau poate întregul proiect vor deveni bază pentru planuri urbanistice zonale, care, apoi, vor duce la studii de fezabilitate", a afirmat arhitectul-şef Dragoş Buhociu, menţionând că nu va fi vorba doar de "nişte linii trase frumos".

Cerinţe minimale

Proiectele pentru Faleza Dunării vor trebui să aibă în vedere zona de la Trecere Bac până la Palatul Navigaţiei, cu o lungime de circa 3 km şi cu o lăţime care variază de la apă şi până la taluzul Falezei Superioare inclusiv, cu "zoom" pe câteva zone special alese şi cu punerea în valoare a sculpturilor de metal. În ceea ce priveşte Valea Ţiglinei, este vorba despre o suprafaţă de peste 20 de hectare, care include Parcul Cloşca şi râpa de lângă el, stadionul "Dunărea", Baza sportivă "Siderurgistul", Uzina de apă şi terenurile de tenis de lângă Turnul TV. "Vor fi proiecte cu valori poate de zeci de milioane de euro. Nu ne dorim să construim de o manieră brutală, vrem integrarea celor două stadioane într-un hub de petrecere a timpului liber, care să mai cuprindă, de exemplu, cinematograf şi o zonă de concerte în aer liber. Ne mai gândim, pentru zona Falezei, la parcări construite efectiv în mal", a mai spus Ionuţ Pucheanu, adăugând că Primăria va impune nişte cerinţe minimale proiectelor ce vor participa la concurs.

Citit 5418 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Iunie 2019 10:30

24 comentarii

 • postat de larisa
  Miercuri, 03 Iulie 2019 21:42
  5.13.193.***
  Dar arhitectul sef unde a studiat de este asa de "inspirat'? Parerile noastre nu conteaza? Nu exista dezbateri publice? Noi, muritorii de rand vrem copaci - arbusti ornamentali - flori ... Nu ne aude nimeni? Betoane sa-si toarne in curtea domniilor lor daca le place asa de tare.
  1
  1
  Raportează
 • postat de La promenada
  Luni, 01 Iulie 2019 15:01
  89.136.7.***
  Pentru Aderin--> Bineinteles ca vor face tot ce vor domniile lor! Un exemplu : s-a facut sondaj cu peroada sarbatoarii galatilor. Majoritatea galatenilor au votat pentru ultima saptamana din Iunie dar ei au hotarat tot in prima decada a lunii iunie asa cum isi propusesera. Credeti ca iau in calcul ce vor galatenii atat timp cat buzunarul propriu conteaza?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Csi
  Sâmbătă, 29 Iunie 2019 07:27
  213.233.103.***
  Da, eventual puneți dale dintr-alea gri oribil, că tot or fi pe stoc pe undeva.
  Îl așteptăm pe aici pe postacul care ne explica acum vreo câteva zile că de fapt sunt albastre sau ceva de genul.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Aderin
  Vineri, 28 Iunie 2019 08:20
  5.13.216.***
  Domnule Primar Ionuț Pucheanu am sa va spun ceva.
  Acum câțiva ani un studiu arată că faleza o ia la vale cu câțiva MM sau cm , nu mai știu exact.
  După ce "un deștept" a dat autorizații să construiască cu nemiluita pe faleza superioară iar acum pe an ce trece tragem ponoasele pentru un om care și-a văzut interesul propriu, acuma dumneavoastră cu domnul arhitect v-ați gândit să modernizați, schimbați față falezei!
  Precizați că alte orașe pe unde trece Dunărea au locuri de promenadă cu săli de cinema în aer liber și altele, dar oamenii aceia au consolidat faleza mai întâi și mai apoi au construit cu cap.
  Ce mă interesează pe mine că orașul acela are așa și așa.... Sincer va spun falezei noastre de la Galați ii trebuie câteva chioșcuri mici care sa aibă de vânzare:apa, șervețele lucruri de strictă necesitate. Oare chiar nu vedeți majoritatea comentariilor sunt împotrivă a se construi ceva a turna beton și a defrișa. Oare chiar nu citiți doleanțele Gălățenilor?!
  Trist, trist, trist pentru că dacă veți aprobă un proiect care vă va conveni dumneavoastră, nu și Gălățenilor vă veți pune STAMPILA MURDARĂ "PE TIMPUL PRIMARULUI IONUȚ PUCHEANU S'AU FACUT ASTEA".
  2
  13
  Raportează
 • postat de Alex
  Joi, 27 Iunie 2019 12:47
  5.2.209.***
  Sper sa nu mai puna doar iarba si beton ca pe Brailei, in Tiglina. Mi se pare ca suntem luati in balon cu pasune pentru rumegatoare.

  Mie imi plac florile, mai ales cele parfumate si copacii care infloresc frumos cum sunt paulownia tomentosa. Nici teii nu sunt de lepadat daca sunt ingrijiti. Nici castanii.

  Nu vreau sa traiesc intr-un oras cu iarba peste tot in care sa moara cetatenii de caldura cand se plimba pe jos pentru ca nu e deloc umbra ci doar pietre si becuri care sa bata in ochi.
  0
  18
  Raportează
 • postat de GIOVANI
  Miercuri, 26 Iunie 2019 15:45
  81.12.149.***
  Dar dacă eu am o idee bună şi nu sunt arhitect (am Politehnica), pot să particip la concurs?
  1
  11
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 26 Iunie 2019 13:07
  89.137.138.***
  Povești nemuritoare. Ei nu sunt în stare să schimbe niște becuri in parcul Cloșca de ani de zile dar acum vor sa facă marea cu sarea. Termen de finalizare 2050.
  2
  23
  Raportează
 • postat de Popescu elena
  Miercuri, 26 Iunie 2019 13:04
  109.166.135.***
  Care mare firma va veni cu șpagă și va câștiga? Și cât ne va costa oare proiectele lor? Ca prosti plătesc la buget ca doar de aia a-ți mărit amenzile sa dați banii la smecheri.
  3
  10
  Raportează
 • postat de Ioan Botezatorul
  Miercuri, 26 Iunie 2019 12:38
  188.24.205.***
  Dupa fata din imagine, arhitectul sef pare a fi mai degraba seful unui clan mafiot, iar din privirea lui nu reiese ca ar fi capabil sa creeze sau sa puna in opera un proiect de arhitectura fezabil pentru oras.
  Nu sunt specialist in domeniul ahitecturii, dar pana la finalizarea anuntatului concurs pot sa vin si eu cu o idee care poate contribui la cresterea standardului de viata a galatenilor, fara sa presupuna niciun leu cheltuit din bugetul public.
  Propunerea pleaca de la faptul ca in prezent, in Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, situat in zona propusa pentru reamenajare, accesul se face prin plata biletului de intrare, indiferent daca vizitatorul doreste sa se bucure de ambianta parcului exterior al gradinii botanice, sau doreste sa viziteze expozitiile existente in interiorul cladirii complexului.
  Data fiind suprafata relativ mare a parcului gradinii botanice si faptul ca este amplasat intr-o zona centrala, acesta poate fi pus la dispozitia publicului larg ca loc de recreere si promenda, fara plata taxei de intrare.
  Accesul publicului larg in parcul gradinii botanice fara plata taxei de intrare nu presupune practic niciun efort financiar intrucat amenajarile existente permit ca pentru vizitarea expozitiilor existente in interiorul cladirii complexului, accesul sa se faca cu plata taxei de intrare.
  Pe de alta parte, cu cat afluenta de public cu acces gratuit in parcul gradinii botanice va fi mai mare cu atat mai mult va creste atractivitatea pentru vizitatori de a vizita expozitiile existente in interiorul cladirii complexului.
  Practic, prin acordarea accesului gratuit al publicului larg in parcul gradinii botanice, galatenii se pot bucura de un cadru natural si placut ca loc de recreere si promenda si in acelasi timp vor fi preocupati de a vizita intreg complexul muzeal.
  Sunt convins ca aceasta idee va fi preluata de un "destept" care va incasa ceva bani pe ea. Pacatul lui. Principalul este ca ideea sa fie pusa in practica.
  10
  19
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Miercuri, 26 Iunie 2019 12:37
  95.76.3.***
  bai nene....parerea mea.......cea mai si mai idee ar fi ca toti cei "implicati" in conducerea si/sau administrarea orasului/judetului Galati.....da,sa-si impacheteze frumos tot ce au prin birouri si sa se duca dracului vreo 3000 de ani unde vor vedea cu ochii.Dar speram degeaba,buba este la nivel national....e greu.......nesimtirea si,mai ales,prostia domina cam toate primariile din toata tara.Sa se duca naibii.......de buna voie(caci se poate si altfel)........este doar o idee......
  4
  16
  Raportează
 • postat de ana
  Miercuri, 26 Iunie 2019 12:17
  194.105.20.***
  Mai opriti-va din tavalugul asta de proiecte.. nu's prea multe?..
  Viaducte, hobanate, faleza cu parcare "construita efectiv in mal", zona turistica in groapa de la "ultimul leu", strada Siderurgistilor, demolare Mehid, aeroport, monument in sensul giratoriu tot la "ultimul leu", etc etc.. Is prea multe domnu primar, noi nu suntem invatati cu asa bine..
  Va mai dau eu una, dar imi dati si mie de-o bere daca vi-o insusiti.. telegondola de-a lungul falezei, dupa ce se modernizeaza faleza..
  4
  12
  Raportează
 • postat de Alin
  Miercuri, 26 Iunie 2019 10:31
  5.2.205.***
  Adica suntem incompetenti si vrem sa vedem poate gasim vreun destept sa ne scoata din prostia noastra.
  7
  27
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Miercuri, 26 Iunie 2019 09:49
  194.105.20.***
  Uraaa !!! Mii de metri cubi de BETOOOON !!!
  8
  18
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 26 Iunie 2019 09:07
  5.13.157.***
  Cand esti platit pentru o treaba si nu ai idei cand isasi job-ul cere asa ceva.... e ca si cum vrei sa devii electronist dar stai prost cu intuitia. actor cu memoria, medic si nu ai compasiune s.a.m,.d.

  Detin eu cateva idei si le ofer gratis:

  1. Studiu temeinic legat de toate constructiile de pe faleza... si structura de rezistenta... analiza malului sintetic are aproape 60 de ani de la infiintare! Doar bisericuta de pe fal de sus va rezista la un sesimt puternic... are stalpi de 20M de lemn... restul... rugati-va pe langa ea... repede... cei din blocurile cu 10 nivele de la Vega!

  2. Dati un google pe toate orasele de la Dunare... si luati idei gen Ungaria!
  Scoateti la concunrs postul de city manager, nu ideile de constructive... si lasati magaria partidului rosu incapabil.... cautati un arhitect capabil... chiar si din alta tara... banu sunt! GARANTAT!
  PS:
  4
  27
  Raportează
 • postat de Marmota cu staniolul
  Miercuri, 26 Iunie 2019 08:57
  94.177.47.***
  Si marmota invelea ciocolata in staniol... Faleza se prabuseste in Dunare si noi visam la parcari construite in malul Falezei. Tot proiectul asta o sa dea bine langa cel cu tunelul pe sub Dunare, alte abureli pentru cei care inca mai au speranta ca ii pasa cuiva de Galati. Daca nu s-a putut face ceva frumos in centru, unde este o bucatica mica de teren... Cum ne imaginam ca se vor amenaja frumos 3 km de Faleza???
  5
  22
  Raportează
 • postat de akm47
  Miercuri, 26 Iunie 2019 08:07
  193.230.156.***
  Ma intreb oare daca cei care nu sunt de accord cu ideile oamenilor care au scris si sunt afisate pana acum, la ora 08.16 sunt angajati ai primariei sau pur si simplu consumatori de click, can can sau las fierbinti....
  5
  16
  Raportează
 • postat de vader
  Miercuri, 26 Iunie 2019 07:48
  193.230.156.***
  Propun sa inaltati in acele locuri cateva randrui de tepe, inalte, sa fie vizibile de la mare distanta, iar acele tepe sa fiti asezati voi! Iar ocupantul tepei sa fie schimbat in fiecare saptamana, cu un alt fost mare shmecher care a pastorit orasul. Apoi cu fiecare cretinoid care v-a votat vreodata. Pana scapam de voi toti, nemernicilor, nu v-ar mai rabda pamantul!
  6
  21
  Raportează
 • postat de Romeo
  Miercuri, 26 Iunie 2019 07:40
  93.107.159.***
  Periodic suntem înștiințați de proiecte,concursuri, având grijă să le descrie cat mai pompos. Rezultatele se văd,le simțim cu toții. Și mai știm că se apropie campania electorală. Este timpul spoielilor și a unor preocupări provizorii pentru atragerea atenției. Se văd toate acestea. Însă nu vedem un investitor major atras de acest oraș. Aș fi dorit să văd o fotografie cu un primar alături de câțiva investitori,care bat palma cum se zice pe la noi. Să creeze locuri de munca, un plus valoare a nivelului de trai al cetățenilor acestui oraș, căci suntem codași la multe capitole. Dar să fim mulțumiți,ieri guvernul a trecut prin ordonanța de urgență legea pensiilor speciale pentru primari. Pe lângă alte mii de pensionari și viitori pensionari speciali, aceștia trebuie să fie plătiți. De unde? Din banii ăia puțini de investiții. Mai concret,din viitorul copiilor noștri.
  5
  24
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 26 Iunie 2019 07:26
  78.96.81.***
  Bine, bine, omul asta ce zice ca este primar, sa precizeze clar, propunerile sa fie cu gard bordurat sau sarma ghimpata, ca nu poti pune gardurile alea comandate de 150.000 de euroi, numai intro parte, sigur in tot orasul, ca sa arate frumos tare,bre!

  Arhitectul sef sa spuna galatenilor ce proiecte a avansat de cand este pe post,platit gras din banii galatenilor, ca si primarul et company, gen picu, cu orasu plansu- rasu!
  5
  28
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 26 Iunie 2019 06:58
  5.13.166.***
  Poate in zona fostei uzine de apa se realizaeaza un teatru-cinema de vara relaundu-se proiectul inceput in 1989 ,in zona actualei manastiri pe stil vechi (Micro 21 ) si avand scena ,orientata spre Dunare ,neinchisa in partea din spate ,fundalul fiind asigurat de vederea superba spre Dunare si Muntii Macinului . Poate in zona se vor realiza si ceva constructii pentru cazinouri ,pe mal , pe versant -cu vedere panoramica spre Dunare sau/si plutitoare ,pe piloni , sa aiba inca un motiv vasele de croaziera de pe Dunare sa opreasca si la Galati. Poate se realizeaza si niste scari monumentale asa cum au aproape tote orasele cu faleza.Poate se realizeaza si bazinele plutitoare de la plaja ,dupa vechiul proiect sau unul nou ,adaptat vremurilor actuale .Poate o telecabina cu plan inclinat de la plaja la platou turn TV ( cum am vazut la Deva ,Rasnov ,Gratz ,Salzburg etc ) integrata intr-un circuit turistica care sa includa si turnul Tv dar si muzeul de iztorie care sa fie mutat in actuala locatie a Politiei de frontiera ,consolidata si renovata(scapam si de zgomotul infernal de zi ci zi si ceas de ceas facut de elicopterul SMURD ,bun loc au mai ales , si cand ma gandesc ca cei de la Politia de frontiera au cerut studiu de impact si la zgomotul traficului pe viitoarea strapungere Bd Dunarea-sens giratoriu turn TV........... elicopterul face mai mult zgomot decat toate autovehicolele din cartierul Dunarea avand motoarele turate ).
  3
  12
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 26 Iunie 2019 05:35
  188.24.224.***
  Iar vrea să betoneze în draci???

  când sunt alegerile să scăpăm de acest Pucheanu?

  Vrei idei, DOAR DUBLEAZĂ BĂNCILE PE FALEZA SUPERIOARĂ ŞI INFERIOARĂ !!

  Mai mulţi copaci pe faleza inferioară ca să umbrească calea betonatã

  Să aibă acces doar mini trotinete ELECTRICE pentru marfa restaurantelor, pentru că se plimbă maşinile pe faleză când vor, fără orar, fără să facă aprovezionare
  8
  20
  Raportează
 • postat de hagi
  Miercuri, 26 Iunie 2019 01:28
  84.117.42.***
  Am venit luni de la mare si am asteptat 2 ore ca sa trec cu bacul. Era coloana pana in mijlocul comunei IC Bratianu.
  Sa se faca odata podul ala de peste dunare ca nu mai rabdam. E inadmisibil asa ceva.
  Pe faleza la trecere bac nu sunt suficiente locuri de parcare dar se poate sapa in mal si faci parcare subterana.
  Pe locul fostelor bazine trebuie construit un aqualand modern pe modelul celui de la Brasov care sa fie folosit si iarna.
  Reluati cursele pe Dunare Galati - Tulcea sau Galati - Sulina , Galati -Braila.
  Obligatoriu aeroport la galati precum e cel de la Iasi.
  Vrem Bazin olimpic precum cel de la Braila!
  10
  47
  Raportează
 • postat de Tică
  Miercuri, 26 Iunie 2019 01:01
  92.12.98.***
  Poate pune beton peste tot ca astia asa stiu .Arhitectul sef mai bine ar demisiona ca si asa sta degeaba pe acolo , e in "pana de idei " nu stiu daca a avut vreodată asa ceva . Turnate beton peste tot si ati rezolvat-o .
  9
  45
  Raportează
 • postat de Am eu o ideie de nota 10
  Miercuri, 26 Iunie 2019 00:37
  89.137.225.***
  BETONAM TOTUL PESTE SPATIUL VERDE !!
  13
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.