EXCLUSIV. În sfârşit, se demolează Mehidul!

EXCLUSIV. În sfârşit, se demolează Mehidul!
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Galaţiul scapă, după ani de zile, de una dintre cele mai mizerabile zone din oraş, cea a fostei întreprinderi Mehid, de pe bulevardul Coşbuc. Proiectul de demolare a fost finalizat, iar dosarul complet, cu toate avizele şi certificatele necesare, urmează să fie depus la Primărie, probabil în această săptămână. Se pare că sunt discuţii avansate ca, după demolare, în zonă să se construiască fie un magazin de echipamente sportive, fie un cartier rezidenţial de locuinţe.

Cu o istorie veche de un secol, Mehid SA, fosta Întreprindere Mecanică de Echipamente Hidraulice Galaţi, cu sediul pe bd. George Coşbuc nr. 256, era, la începutul anilor ’90, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente hidraulice pentru Tractorul Braşov, principalul său client. Odată cu intrarea în insolvenţă a societăţii braşovene, a început şi declinul Mehid. În anul 2010, omul de afaceri Corneliu Mangalea, cel care cumpărase Mehidul prin firma Metal SA, a decis să mute sediul întreprinderii pe Calea Prutului şi să lase fabrica de pe Coşbuc abandonată.

Au intrat şi hoţii în scenă, care au furat tot ce au vrut şi au putut, şi astfel, în ultimii ani, suprafaţa de peste trei hectare a fostului Mehid a ajuns, fără nicio exagerare, o zonă împuţită, toxică, periculoasă pentru toţi gălăţenii care locuiesc în jur şi pentru sănătatea lor. Este una dintre cele mai mizerabile zone ale oraşului. Mai mult, bomba ecologică Mehid este la doar câţiva paşi de Shopping City, cel mai important centru comercial al Galaţiului, şi de patinoarul artificial, care a găzduit în ultimii ani câteva competiţii internaţionale importante. Vă puteţi închipui cu ce impresii s-au întors acasă sportivii care ne-au vizitat oraşul...

Numai în perioada 2011-2015, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a efectuat cinci controale la fostul Mehid, soldate cu amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, pentru "depozitări necontrolate de deşeuri (deşeuri inerte, deşeuri de hârtie, carton, sticlă, deşeu de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc.)", pentru "nesalubrizarea terenului" şi pentru faptul că "nu s-au solicitat şi obţinut acte de reglementare pentru dezafectarea instalaţiilor".

La rândul său, ANAF a pus sechestre şi a încercat executări silitate. Finanţele au trimis 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente, plus două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile.

Inclusiv Poliţia Locală a dat amenzi pe partea de mediu (igienizarea trotuarelor), după ce a constatat că fostul Mehid este "un loc neîmprejmuit, insalubru, devenit un depozit de gunoi, focar de infecţie, într-o stare avansată de degradare", iar societatea a fost notificată să ia măsurile corespunzătoare legale pentru punerea în siguranţă a clădirilor. Cu toate astea, zona a continuat să se degradeze.

În cele din urmă, Mehid a solicitat şi a obţinut două certificate de urbanism de la Primăria Galaţi, în anii 2016 şi 2017, pentru desfiinţarea construcţiilor, ambele certificate fiind prelungite legal până pe 27 septembrie 2019, perioadă până la care trebuie să desfiinţeze tot ce este acolo.

Proiectul de demolare, realizat de Supercon

Şi iată că, atunci când aproape nimeni nu mai credea că este posibil, situaţia de la Mehid pare că începe să se schimbe în bine. În urma unui contract semnat cu Corneliu Mangalea, firma gălăţeană Supercon a finalizat proiectul de demolare al zonei, proiect pe care Mangalea trebuie să-l depună la Primărie, după care să încheie un contract de demolare propriu-zisă cu o firmă specializată.

"Există un proiect de demolare pe care tocmai l-am terminat şi au ieşit vreo două-trei bibliorafturi, pentru că a trebuit să reconstituim toate clădirile de acolo, chiar dacă ele nu mai sunt. Suntem în faza de predare a proiectului către beneficiar, care, la rândul lui, va trebui să depună la Primărie toate avizele cerute prin certificatul de urbanism pe care l-a solicitat, împreună cu documentele pe care i le predăm noi, pentru a începe demolarea. Ca să demoleze, beneficiarul trebuie să angajeze o firmă specializată în demolări, pe banii lui.

Are un aviz de la Electrica şi unul de la Salubritate, sunt rezolvate. I se mai cer nişte acorduri, de la vecini, nişte certificate de atestare de la Serviciul de Taxe şi Impozite Locale al Primăriei, un acord de la credit ipotecar, plus o situaţie de la ANAF, dacă este la zi cu toate taxele şi impozitele. Probabil că, după obiceiul său, într-o lună de zile, Primăria îi va elibera autorizaţia de demolare, termenul maxim prevăzut de lege şi de care Primăria se ţine cu rigurozitate. Trebuie depus dosarul complet, probabil că săptămâna asta va fi depus la Primărie", a declarat pentru "Viaţa liberă" Costel Creţoiu, managerul Supercon.

Ce se va construi pe locul ruinelor Mehid

Conform datelor oficiale de pe site-ul ANAF, Mehid este în stare de faliment, cu datorii de peste 2,3 milioane de lei la stat: 1,18 milioane lei la bugetul de stat, 758.000 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 26.665 lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 311.105 lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Surse demne de încredere au afirmat pentru "Viaţa liberă" că, după demolarea ruinelor Mehid, în zonă ar putea apărea un magazin Decathlon sau un ansamblu rezidenţial de locuinţe, ridicat de un mare dezvoltator imobiliar din Galaţi, discuţiile fiind deja demarate. În noiembrie anul trecut, Gwen Hervo, director de expansiune în cadrul Roumasport, compania sub care activează Decathlon în România, afirma că se negociază extinderea reţelei inclusiv în Galaţi.

Citit 28188 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.