Evaluaţi acest articol
(34 voturi)
18 comentarii

Galaţiul scapă, după ani de zile, de una dintre cele mai mizerabile zone din oraş, cea a fostei întreprinderi Mehid, de pe bulevardul Coşbuc. Proiectul de demolare a fost finalizat, iar dosarul complet, cu toate avizele şi certificatele necesare, urmează să fie depus la Primărie, probabil în această săptămână. Se pare că sunt discuţii avansate ca, după demolare, în zonă să se construiască fie un magazin de echipamente sportive, fie un cartier rezidenţial de locuinţe.

Cu o istorie veche de un secol, Mehid SA, fosta Întreprindere Mecanică de Echipamente Hidraulice Galaţi, cu sediul pe bd. George Coşbuc nr. 256, era, la începutul anilor ’90, unul dintre cei mai importanţi furnizori de echipamente hidraulice pentru Tractorul Braşov, principalul său client. Odată cu intrarea în insolvenţă a societăţii braşovene, a început şi declinul Mehid. În anul 2010, omul de afaceri Corneliu Mangalea, cel care cumpărase Mehidul prin firma Metal SA, a decis să mute sediul întreprinderii pe Calea Prutului şi să lase fabrica de pe Coşbuc abandonată.
Au intrat şi hoţii în scenă, care au furat tot ce au vrut şi au putut, şi astfel, în ultimii ani, suprafaţa de peste trei hectare a fostului Mehid a ajuns, fără nicio exagerare, o zonă împuţită, toxică, periculoasă pentru toţi gălăţenii care locuiesc în jur şi pentru sănătatea lor. Este una dintre cele mai mizerabile zone ale oraşului. Mai mult, bomba ecologică Mehid este la doar câţiva paşi de Shopping City, cel mai important centru comercial al Galaţiului, şi de patinoarul artificial, care a găzduit în ultimii ani câteva competiţii internaţionale importante. Vă puteţi închipui cu ce impresii s-au întors acasă sportivii care ne-au vizitat oraşul...
Numai în perioada 2011-2015, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a efectuat cinci controale la fostul Mehid, soldate cu amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, pentru "depozitări necontrolate de deşeuri (deşeuri inerte, deşeuri de hârtie, carton, sticlă, deşeu de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc.)", pentru "nesalubrizarea terenului" şi pentru faptul că "nu s-au solicitat şi obţinut acte de reglementare pentru dezafectarea instalaţiilor".
La rândul său, ANAF a pus sechestre şi a încercat executări silitate. Finanţele au trimis 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente, plus două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile.
Inclusiv Poliţia Locală a dat amenzi pe partea de mediu (igienizarea trotuarelor), după ce a constatat că fostul Mehid este "un loc neîmprejmuit, insalubru, devenit un depozit de gunoi, focar de infecţie, într-o stare avansată de degradare", iar societatea a fost notificată să ia măsurile corespunzătoare legale pentru punerea în siguranţă a clădirilor. Cu toate astea, zona a continuat să se degradeze.
În cele din urmă, Mehid a solicitat şi a obţinut două certificate de urbanism de la Primăria Galaţi, în anii 2016 şi 2017, pentru desfiinţarea construcţiilor, ambele certificate fiind prelungite legal până pe 27 septembrie 2019, perioadă până la care trebuie să desfiinţeze tot ce este acolo.

Proiectul de demolare, realizat de Supercon

Şi iată că, atunci când aproape nimeni nu mai credea că este posibil, situaţia de la Mehid pare că începe să se schimbe în bine. În urma unui contract semnat cu Corneliu Mangalea, firma gălăţeană Supercon a finalizat proiectul de demolare al zonei, proiect pe care Mangalea trebuie să-l depună la Primărie, după care să încheie un contract de demolare propriu-zisă cu o firmă specializată.
"Există un proiect de demolare pe care tocmai l-am terminat şi au ieşit vreo două-trei bibliorafturi, pentru că a trebuit să reconstituim toate clădirile de acolo, chiar dacă ele nu mai sunt. Suntem în faza de predare a proiectului către beneficiar, care, la rândul lui, va trebui să depună la Primărie toate avizele cerute prin certificatul de urbanism pe care l-a solicitat, împreună cu documentele pe care i le predăm noi, pentru a începe demolarea. Ca să demoleze, beneficiarul trebuie să angajeze o firmă specializată în demolări, pe banii lui.
Are un aviz de la Electrica şi unul de la Salubritate, sunt rezolvate. I se mai cer nişte acorduri, de la vecini, nişte certificate de atestare de la Serviciul de Taxe şi Impozite Locale al Primăriei, un acord de la credit ipotecar, plus o situaţie de la ANAF, dacă este la zi cu toate taxele şi impozitele. Probabil că, după obiceiul său, într-o lună de zile, Primăria îi va elibera autorizaţia de demolare, termenul maxim prevăzut de lege şi de care Primăria se ţine cu rigurozitate. Trebuie depus dosarul complet, probabil că săptămâna asta va fi depus la Primărie", a declarat pentru "Viaţa liberă" Costel Creţoiu, managerul Supercon.

Ce se va construi pe locul ruinelor Mehid

Conform datelor oficiale de pe site-ul ANAF, Mehid este în stare de faliment, cu datorii de peste 2,3 milioane de lei la stat: 1,18 milioane lei la bugetul de stat, 758.000 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 26.665 lei la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 311.105 lei la bugetul asigurărilor de sănătate.
Surse demne de încredere au afirmat pentru "Viaţa liberă" că, după demolarea ruinelor Mehid, în zonă ar putea apărea un magazin Decathlon sau un ansamblu rezidenţial de locuinţe, ridicat de un mare dezvoltator imobiliar din Galaţi, discuţiile fiind deja demarate. În noiembrie anul trecut, Gwen Hervo, director de expansiune în cadrul Roumasport, compania sub care activează Decathlon în România, afirma că se negociază extinderea reţelei inclusiv în Galaţi.

Citit 24859 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 01:23

18 comentarii

 • postat de Vociferor Joi, 27 Iunie 2019 06:57 188.173.163.*** Link la comentariu
  4
  6

  Erau doua locatii potrivite pentru un spital de stat si statie ptr ambulanță. Una vis-a-vis de patinoar (unde acum se construieste un supermarket) iar a doua este Mehid. Cred ca sunt sanse mari sa se piarda si cea de a doua si daca , candva , se va construi un spital de stat in Galati, probabil ca va fi pe locul combinatului .Nu stiu sa existe o zona care sa permita un trafic cat de cat fluent si sa fie central situata luand in calcul extinderea actuala a Galatiului.
  Pacat.

  Raportează
 • postat de Iron IQ Miercuri, 26 Iunie 2019 18:09 90.77.247.*** Link la comentariu
  2
  9

  Deci sa inteleg ca Mangalea iese inca o data castigator din afacerea asta.
  De data asta pe banii orasului care cred ca va plati si proiectul si demolarea.
  Daca se straduiesc un pic vor plati si cnstructiile noi.

  Raportează
 • postat de Eu Miercuri, 26 Iunie 2019 13:51 81.12.239.*** Link la comentariu
  12
  14

  Mai bine s-ar construi o Sala Polivalenta cu vreo 10.000 de locuri sau un Parc de distractii sau unul verde sau un sediul ... sa mute Politia de pe Domneasca - din cauza careia circulatia pe Domneasca si imprejurimi e infernala - iar in locul acesteia sa se faca o parcare ...
  Dar nu magazine sau blocuri ... in fata la Carrefour sunt 2 blocuri care isi asteapta cumparatorii ...

  Raportează
 • postat de Popescu elena Miercuri, 26 Iunie 2019 13:00 109.166.135.*** Link la comentariu
  10
  9

  Mai bine ar fi sa fie construit un spital de stat cu cabinete de specialitate ca mam saturat sa ma duc la particular. Și poate faceți ceva cu bazinul ala. Suntem înconjurați de apa și nu suntem în stare de nimic. Sau se cere prea multa șpagă ptr el?

  Raportează
 • postat de macarie banu Miercuri, 26 Iunie 2019 12:52 95.76.3.*** Link la comentariu
  8
  11

  bai nene....pai parca era vorba ca se va revitaliza tot ce se poate din tot ce e acolo si se va infiintza noua Politie Rutiera,Serviciul Pasapoarte,etc.......cu birouri la etaj si parcare dedesubt....adica la nivel.Ce mama naibii?! Iar au schimbat-o? Este un o locatie mai mult decat perfecta pentru asa ceva.......nu trebuie daramat si demolat tot.Ce idioti!

  Raportează
 • postat de georgel Miercuri, 26 Iunie 2019 12:51 89.137.231.*** Link la comentariu
  13
  12

  Acel loc se află în centrul geometric a Galațiului actual.

  Ar fi cazul să apară o iluminare în capul unui edil potent care să descopere că acolo e locul ideal pentru un complex administrativ impunător, Primărie-Prefectură-Consiliu Județean, cu parcare corespunzătoare, generoasă, cam ca la molul de vizavi.

  Iar asta concomitent cu o altă iluminare în capul aceluiași edil care să mai descopere și toate acestea trebuie scoase din centrul istoric al Galațiului, Domnească și Eroilor, clădirile actualmente ocupate de acestea fiind potrivite unor sedii de instituții culturale (muzee, spații expoziționale, săli de conferințe, etc).

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 26 Iunie 2019 09:51 194.105.20.*** Link la comentariu
  5
  24

  Traiasca si infloreasca capitalismul DE CUMETRIE !!!

  Raportează
 • postat de Alex Miercuri, 26 Iunie 2019 09:39 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  22

  Asa baieti betoane si betoane ca nu le cumpara nimeni.

  Raportează
 • postat de @crig Miercuri, 26 Iunie 2019 09:01 82.137.9.*** Link la comentariu
  7
  27

  Bai @crig , daca zici ca e un oras in moarte clinica, pentru cine sa mai aduci echipament sportiv ? Mai stii, nu sunt bani de locuinta, iti cumperi barca, faci iahting, vezi si lumea ...
  Cu ce ajuta genul acesta de comentariu defetist si jignitor, la depasirea situatiei grele in care a ajuns orasul ?
  A ajuns asa din cauza ca nici cei care l-au condus si nici locuitorii nu l-au iubit, nu i-au cunoscut istoria si nu au pastrat-o, l-au blamat si au declamat plecarea in alte zari.
  Faci ceva cat de cat, sa ne revenim ?
  O propunere, o critica constructiva, esti civilizat si politicos in trafic, parchezi in loc permis, nu arunci ambalaje pe strada, sustii sportivii galateni, participi la activitati comunitare, vorbesti de bine si prezinti orasul si cu aspectele pozitive, etc.
  Lucruri simple, dar care trebuie facute de fiecare. Daca primaria nu a maturat strada, inseamna ca putem arunca gunoiul acolo ?
  Si altfel, daca nu esti din familie, nu trbuie sa stai cu mortul. Fa-ti viata frumoasa unde vrei.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 26 Iunie 2019 08:41 5.13.157.*** Link la comentariu
  2
  24

  Ce bine ca industria e tocanita fara numar! Inloc sa se construiasca tot o FABRICA... unde un salariu incepe de la 1700 Ron NET si nu 1200 ca-n vanzari.... ce poti sa mai ceri! Daca aceasta colonie va trai din CONSUM... produs de straini, BOR este o institutie a lui Dzeu! Cu mila... mita... si ghiveciul ecestei natii sado... care vrea dar nu face nimic in aceasta provita... si alege ce este mai prost! PS: N-am nimic cu Decathlon... am vizitat unul... in afara tarii...

  Raportează
 • postat de Stefan cel Mare Miercuri, 26 Iunie 2019 08:36 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  32

  In orasul asta se face si construieste orice, dar sa nu fie ceva care sa aduca locuri de munca.

  Domnilor, lasati show-ul si construiti o locatie care aduce plus valoare si locuri de munca reale in Galati.

  Construiti o cladire sau un ansamblu de cladiri de tipul Parcului de Soft si acordati niste facilitati unde sa mai aduceti niste locuri de munca in Galati. Ori un centru de proiectare navala sau servicii anexe de arhitectura navala daca tot avem Damen-ul aproape.

  Sau construiti o hala de productie pentru industria usoara pretabila pentru interiorul orasului care aduce ceva la sfarsitul zilei.

  Mda, Decathlon e mai simplu.

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Miercuri, 26 Iunie 2019 08:34 5.13.208.*** Link la comentariu
  3
  20

  Deci vine o firma si i-i curata terenul lui Mangalea ,care o plateste cine ? Se stie ca e rau platnic marele "om de afaceri". Si dupa ramane cu terenul si tot el ia chirie de la cei ce vor construi ?

  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret Miercuri, 26 Iunie 2019 06:57 78.96.81.*** Link la comentariu
  17
  11

  Nu aveti stofa de administratori!

  Pai de ce sa nu aduni la un loc cele peste 400 de video-chaturi, toate bombele sub denumiri pompoase de sexi club, asa zisele case de toleranta,asociatiile LBGT, ca sa nu mai fie discriminate, adevarate afaceri ale galatenilor care au inlocuit fabricile si uzinele gen Mehid; cred ca suprafata ar fi suficienta si pentru comerciantii de vise la pliculete, toate acestea usor de supravegheat de politie, dar si un mare contributor la bugetul local prin taxele ce se pot strange!

  Ca, dupa cum s-a votat timp de 30 de ani, asta reise, galatenilor le place distractia si pomenile, bine la un of- draga se plateste, dar vor fi tarife diferentiate pentru toate varstele!

  Raportează
 • postat de Atletul Miercuri, 26 Iunie 2019 06:19 86.125.62.*** Link la comentariu
  8
  19

  Chiar mi-aș dori sa se deschidă Decathlon și în Galați. Cel din Focșani e prea mic și nu găsești toate produsele și dacă faci comanda online îți vine în 5 zile.

  Raportează
 • postat de Aderin Miercuri, 26 Iunie 2019 02:53 5.13.216.*** Link la comentariu
  18
  59

  Ar fi un câștig dacă s-ar deschide un Decatlon.
  Lumea s-a cam saturat de betoane și ansambluri. Sunt sute de apartamente goale în blocuri noi nouțe și pe de altă parte mare parte din oameni se orientează la o casa, vila aproape de Galați.

  Raportează
 • postat de crig Miercuri, 26 Iunie 2019 01:10 84.117.42.*** Link la comentariu
  20
  60

  Vrem Dechatlon la Galati! Apartamente nu mai cumpara nimeni in galati. E un oras in moarte clinica! Salarii mici!

  Raportează
 • postat de BAI PROSTOVANI DIN PRIMARIE : Miercuri, 26 Iunie 2019 00:35 185.120.146.*** Link la comentariu
  12
  78

  Acolo trebuie construita o cladire in care sa se mute Politia rutiera , Serviciul Pasapoarte , Serviciul eliberare carti identitate , etc.
  Voi nu vedeti ce nebunie este pe Domneasca intre Basarabiei si Gradina Publica ??
  Oare ce naiba aveti in capul ala al vostru ??

  P.S. Daca Primaria ar fi apelat la cea mai tare Casa de Avocatura din tara asta , probabil ca scapam demult si de ruinele de la MEHID , si de cladirea din Parcul Eminescu , obtineam si Palatul Gheorghiu .
  Gaseau ei niste chichite avocatesti , legislative

  Raportează
 • postat de Mihaela Miercuri, 26 Iunie 2019 00:21 86.124.203.*** Link la comentariu
  13
  58

  Ar fi foarte bine daca in sfarsit va apărea mult asteptatul magazin Decathlon. Cele mai apropiate magazine Decathlon sunt la Buzau sau Focsani. Bafta.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.