Pentru eficientizare. Post de director, desfiinţat la o companie publică locală

Pentru eficientizare. Post de director, desfiinţat la o companie publică locală
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Dumneavoastră sunteţi domul director căruia îi desfiinţează postul?"/ - "Da!", cu acest dialog între consilierul local PNL Onuţ Atanasiu şi Claudiu Brînzan, directorul adjunct al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Galaţi", a început dezbaterea proiectului de hotărâre privind noua organigramă a acestei instituţii, propusă de directorul general, Romeo Marin (foto).

Aprobarea organigramei, a statul de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionare pentru Regia Autonomă "Administraţia Zonei Libere Galaţi" a fost, mai degrabă, prilej de tachinări politice în Consiliul Local, decât subiect de dezbatere propriu-zisă. Şi asta pentru că, de regulă, în noile organigrame ale instituţiilor publice, posturile de conducere rămân neschimbate sau se multiplică. Iată însă că noul director general al Zonei Libere, Romeo Marin, a propus desfiinţarea unor posturi şi compartimente, înfiinţarea altora noi şi reorganizarea celor rămase.

Tachinări

"Înţeleg că motivul reorganizării instituţiei este reducerea cheltuielilor? Adică avem o problemă cu cheltuielile în Zona Liberă?", a deschis discuţia Onuţ Atanasiu. Pentru că singurul reprezentant al Zonei Libere era directorul adjunct, Claudiu Brînzan, liberalul a ţinut să afle şi dacă acestuia i se desfiinţează postul. "Dumneavoastră sunteţi domul director adjunct căruia îi desfiinţează postul?"/ - "Da!", a replicat reprezentantul Zonei Libere, explicând: "Motivul este eficientizarea activităţii Zonei Libere, atât. Se vor realiza unele economii şi activitatea va fi coordonată mult mai eficient".

Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a simţit nevoia unor tachinări politice, pentru că Onuţ Atanasiu este directorul adjunct al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA): "Aceeaşi situaţie s-ar putea întâmpla şi ar merge mult mai bine la CNVA, dacă mă întrebaţi pe mine". "Domnu’ primar, prea credeţi că vă pricepeţi la toate!", a replicat, ironic, Atanasiu. "Nu la fel de bine ca dumneavoastră! Aţi putea fi soţia perfectă, le ştiţi pe toate!", a continuat atacul Pucheanu. "Soţia dumneavoastră în nici un caz, deşi nu ştiu ce vă doriţi!", a răspuns liberalul.

Cu două abţineri şi 18 voturi "pentru", noua organigramă a fost votată de aleşi.

Argumentele directorului general

"Prin prezenta organigramă, gestionarea modului de lucru a regiei, aflat într-o continuă dinamică, se realizează uneori în mod anevoios. În vederea eficientizării activităţii regiei şi pentru îmbunătăţirea activităţii de coordonare şi control a rezultat faptul că este necesar a se realiza o modificare a formei de subordonare a direcţiilor, serviciilor, birourilor şi compartimentelor în raport cu organele de conducere ale regiei şi faţă de numărul total de personal al acesteia", se arată în fundamentarea semnată de Romeo Marin.

Ce se schimbă

Conform fundamentării, se desfiinţează postul de director adjunct şi se înfiinţează postul de şef serviciu al Serviciului Comercial-Tehnic. Se desfiinţează Biroul investiţii, construcţii, reparaţii, Compartimentul licitaţii concesiuni, Biroul trafic incinte şi Compartimentul facturare. Serviciile Resurse Umane, Dezvoltare şi Tehnic se reorganizează şi devin birouri, iar Biroul Marketing Relaţii Internaţionale, Compartimentul Licitaţii Achiziţii şi Compartimentul Resurse Umane Administrativ se desfiinţează şi se înfiinţează Compartimentul Marketing, Achiziţii, Administrativ. Modificările diminuează numărul de posturi de la 27 la 24.

Rezultate financiare

Conform bilanţurilor publicate pe portalul Ministerului Finanţelor, Zona Liberă a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri netă de 2.631.208 lei şi o pierdere netă de 66.936 de lei. În 2017, a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2.709.053 de lei şi un profit net de 317.684 de lei, iar în 2016 cifra de afaceri netă s-a ridicat la 2.780.892 de lei, iar profitul net a fost de 196.038 de lei.

Cine este Romeo Marin

Romeo Marin este unul dintre oamenii apropiaţi ai viceprimarului UNPR Picu Apostol Roman şi deţine, deocamdată, două funcţii publice. Este director general al Zonei Libere şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Transurb SA, post în care a fost numit prin votul aleşilor locali. Conform CV-ului, are 40 de ani, iar în ceea ce priveşte experienţa profesională, a fost inginer la SC Stiloterm SRL şi tehnician mecanic la Cricons SRL.

 

Citit 5318 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.