Alunecarea Falezei, un ”mit urban” (FOTO)

Alunecarea Falezei, un ”mit urban” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În ultima parte a mandatului său, fostul primar Marius Stan era prins între două posibile proiecte legate de cea mai cunoscută zonă a Galaţiului, Faleza Dunării. Fostul edil-şef era convins, ca toată lumea, că Faleza trebuie amenajată, dar spunea că prioritar era ca Primăria să facă rost de bani pentru consolidare. La cinci ani de atunci, actualul primar, Ionuţ Pucheanu, afirmă că alunecarea Falezei Galaţiului este doar un "mit urban".

"Mie mi se pare că la Galaţi există nişte mituri urbane care se translatează din generaţie în generaţie sau de la an la an şi cineva are grijă să facă astfel încât oamenii să nu le uite: că Galaţiul se depopulează, că Faleza alunecă, că ne scufundăm etc. Sunt nişte subiecte care se repetă şi care par a avea o ciclicitate anume. Cred că ar fi bine să reamintim că Faleza nu se duce nicăieri, ea e acolo să rămână. Nu alunecă nici cu un centimetru, nici cu un metru, nici cu un kilometru. De mai bine de un an, se monitorizează Faleza. În cele 12 puţuri forate de monitorizare s-au observat acumulări de apă doar într-unul singur. Într-adevăr, am observat o colmatare a zonelor de colectare gândite de câtre constructor la momentul construcţiei Falezei, dar asta se poate remedia extrem de uşor", a afirmat Ionuţ Pucheanu.
Cu toate astea, nimeni nu poate contesta faptul că pe Faleza Superioară a Dunării s-au produs, de-a lungul anilor, nişte evenimente îngrijorătoare. Impactul cel mai mare l-a avut celebra Falezogaură, de dimensiuni impresionante, din cauza căreia circulaţia din zonă a fost deviată pentru mult timp pe breteaua ocolitoare de la Elice. Anul trecut, în mai, a apărut o nouă surpare, chiar pe breteaua menţionată, plus alte fisuri (superficiale, au spus autorităţile) apărute pe trotuare. Plus, de asemenea, opinii ale unor specialişti conform cărora, de exemplu, malul Falezei Superioare ar aluneca cu 10 mm pe lună.
"Zonele cu surpări au apărut din cauza unei proaste sistematizări, legat de apele pluviale şi, nu în ultimul rând, din cauza acelei ţevi care alimenta până nu demult sistemul de irigaţii al celor de la Gospodărire Urbană, ţeavă care a suportat numeroase avarii în decursul anilor. Dacă vă veţi interesa despre zonele în care s-a intervenit asupra ţevii, veţi vedea că în zonele respective, într-adevăr, trotuarul Falezei Superioare a suportat şi el avarii. Nu sunt probleme nici pe departe atât de mari", a continuat Ionuţ Pucheanu.
Afirmaţiile primarului au fost făcute în contextul în care Primăria Galaţi se gândeşte la nişte investiţii importante, cu valori "poate de zeci de milioane de euro", în zona Falezei şi în Valea Ţiglinei, pe baza unor soluţii care să apară în urma concursului de idei lansat recent. Aceste investiţii presupun, în opinia Primăriei, şi nişte construcţii suplimentare faţă de ceea ce există acum. "Noi spunem că o eventuală stabilizare suplimentară, prin construcţiile pe care le-am gândit de-a latul Falezei, mă refer la aceste scări ce ar trebui să facă legătura între partea inferioară şi cea superioară a falezei, vor putea exercita şi elemente de susţinere, pentru că vor fi construcţii mult mai complexe şi mult mai consistente. Cred că acestea vor avea un aport pentru o stabilizare suplimentară, dacă mai e nevoie, a Falezei. Da, ne gândim şi la zone de parcare efectiv în mal, avem un proiect pe care sper ca cineva să-l poată pune în aplicare, şi aceste elemente vor ajuta la consolidarea falezei", a mai spus primarul Ionuţ Pucheanu.

Citit 6723 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 13:26

12 comentarii

 • postat de Carmen
  Joi, 04 Iulie 2019 18:08
  188.24.233.***
  Cred ca domnul primar s-a hotarat sa intre in istorie. In oricare istorie. Echivalenta "zmeurii de aur". Vai de noi si de orasul asta.
  O mizerie mai mare decat la Galati e greu de gasit. Pana si comunele arata mai bine.
  Dar, pe de alta parte, cand vine vremea de mers la vot… pare ca nu ne intereseaza.

  Haideti sa facem un exercitiu de mers la vot la urmatoarele alegeri, si sa nu mai plangem pe urma.

  Din pacate va fi extrem de greu pentru cine va veni dupa actuala administratie locala, mai au un an si se pare ca s-au pus pe stricat sistematic tot ce se poate. Parjolesc si otravesc tot.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Suparatu`
  Joi, 04 Iulie 2019 15:59
  92.114.82.***
  Pucheanu, lasa vrajeala, nu incerca sa aburesti cetatenii orasului ! Specialistii in domeniu sunt cei care au ceva de spus in privinta asta nu tu !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Violeta Ionescu
  Joi, 04 Iulie 2019 15:46
  5.13.190.***
  Da, noi avem încredere în primarul nostru și îl susținem în tot ce face. Sperăm că următoarele alegeri ne vor da dreptate...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marco
  Joi, 04 Iulie 2019 11:17
  82.79.132.***
  Da este un mit urban pana se produce si va deveni realitate!
  2
  36
  Raportează
 • postat de costel
  Joi, 04 Iulie 2019 10:57
  109.166.130.***
  Ce pregatire profesionala are dl.Pucheanu ?? In functie de raspunsul la aceasta intrebare vedem daca il luam in seama sau nu ! De votat, l-au votat doar 9,5% dintre votanti !
  4
  37
  Raportează
 • postat de Mișu
  Joi, 04 Iulie 2019 10:55
  82.137.11.***
  Din puțul gândirii. Domnule Primar, din păcate experiența nu e singura lipsă din bagajul dvs. Dar, ce să-i faci, dacă ajungi să conduci un oraș cu voturile a 10%din cetățeni nu mai poți emite pretenții. Ne merităm soarta.
  5
  39
  Raportează
 • postat de Cetatean al mega metropolei Galati
  Joi, 04 Iulie 2019 09:33
  94.177.47.***
  Da, Galatiul e minunat, viitorul e roz pentru cei ramasi in Galati, economia locala duduie, turisti din toata lumea ne iau cu asalt orasul, romani din toata tara se muta la Galati pentru perspectiva unui viitor mai bun, cetatenii isi petrec timpul liber in croaziere pe Dunare si la mega parcul acvatic de la Plaja Dunarea. In weekend pleaca spre mare prin tunelul construit pe sub Dunare.

  Imparatul e gol-golut si ne mintim ca e bine imbracat.
  5
  62
  Raportează
 • postat de miu
  Joi, 04 Iulie 2019 09:20
  80.97.203.***
  Am auzit ca deja s-au apucat sa taie copaci pe faleza, sper sa fie fals zvonul.

  Auzi " zone de parcare efectiv în mal" Doamne fereste!
  4
  41
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 04 Iulie 2019 08:18
  5.13.140.***
  Am terminat de distrus bazinele, ne apucam sa distrugem si faleza !!! Specialistii spun ca faleza se surpa, distrugatorul orasului spune ca sunt legende !!!!
  3
  59
  Raportează
 • postat de Romeo
  Joi, 04 Iulie 2019 08:04
  95.44.224.***
  Domnule primar, pentru a nu mai avea nici un dubiu cu depopularea orașului,un mit din punctul dumneavoastră de vedere,stați cinci minute in stradă și întrebați macar un număr de 20 persoane dacă în ultimii 10 ani au o rudă apropiată,părinte, frate,copil sau prieteni care au plecat în alt oraș din țară sau în lumea largă. Astea toate după zeci de ani de bunăstare rezultată din ani buni de guvernare și a partidului din care faceți parte. Nu sunt mituri,sunt realități ca multe altele dar suntem obișnuiți cu tactica aceasta de a fi duse în sfera banalului.
  3
  60
  Raportează
 • postat de Vali
  Joi, 04 Iulie 2019 06:34
  5.2.205.***
  Da, sigur sigur e mit urban.. si felzogaura a fost o fabricatie a statului paralel. Alunecarea falezei nu este vizibila,ea se produce la adancimi mari de 20-30 de metri. Pana ajunge la masa critica si rupe tot.
  4
  44
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Joi, 04 Iulie 2019 02:39
  5.13.216.***
  Că să mă abțin să spun ceva ce nu mi-ați publica ceea ce scriu ..... Cum pălăria lui Pucheanu nu aluneca și că e mit etc.etc.etc dar toate dâmburile, gropile de pe întreaga faleza cine le-a făcut sau cum sau creat! Merg camioane pe acolo sau se produc cutremure?Cum atunci când vii de la elice spre bac sunt porțiuni in care faleza este lăsată. Rostea astea ce sunt? Sau cum ar trebui denumite, cine sa se ocupe de lucrurile acestea?? Sau se va merge in felul" vom face o expertiză și --va fi favorabilă construirii a orice-- și mai apoi ... nu exista nici un pericol" ; și după asta pune frate și toarnă ciment, taie copaci și fă ce vrei că ai mana liberă.
  4
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.