Aleşii locali au decis soarta bisericii ridicate ilegal în Micro 40
Foto: Iulia Kelt

Aleşii locali au decis soarta bisericii ridicate ilegal în Micro 40
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Situaţia Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", ridicată fără autorizaţie de construire în Micro 40, pe terenul de sport al unei foste şcoli ajunse în paragină, a revenit în atenţia consilierilor locali gălăţeni, după ce, în urmă cu o lună, a stârnit dispute.

Un proiect de hotărâre privind schimbarea destinaţiei unui teren în suprafaţă de 1.591 de metri pătraţi, din spaţiu de învăţământ în spaţiu la dispoziţia Consiliului Local Galaţi, pentru a fi transmis în folosinţă gratuită Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", în vederea desfăşurării activităţii specifice lăcaşului de cult, a stârnit discuţii la şedinţa Consiliului Local din luna aprilie.

În documente se arăta că biserica a fost ridicată pe o porţiune din terenul fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30, teren pus la dispoziţia Parohiei "Sf. Arhidiacon Ştefan", "cu acordul scris al inspectorului general Vasile Ciuchină, al directorului Şcolii Nr. 30 şi al primarului Dumitru Nicolae". În prezent, biserica este finalizată, dar nu are autorizaţie de construire, în vreme ce şcoala a intrat în conservare, la parterul ei mai funcţionând cele trei grupe ale Grădiniţei cu program prelungit nr. 47. În memoriul justificativ iniţial, li se cerea consilierilor locali să aprobe schimbarea destinaţiei terenului de sport al fostei Şcoli Nr. 30, în suprafaţă de 1.591 metri pătraţi, în spaţiu destinat construirii unui locaş de cult ortodox.

Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a explicat, la acel moment, că se încearcă repararea unor greşeli şi omisiuni din trecut şi că, pentru obţinerea autorizaţiilor de intrare în legalitate, lăcaşul de cult trebuie să deţină într-o formă legală terenul de sub construcţie. "Ar fi trebuit ca în toţi aceşti ani să dăm o mână de ajutor sub altă formă, nu să transformăm un teren de sport al unei şcoli în biserică. Ştiţi câte biserici avem pe raza Galaţiului? Un număr fabulos! Terenuri de sport nu avem", a fost declaraţia consilierului local PNL Paul Găvănescu.

Discuţiile s-au încins, fiind pusă pe tapet inclusiv varianta demolării bisericii. Proiectul, respins luna trecută, a revenit pe masa aleşilor locali.

Doar suprafaţa de sub talpa lăcaşului de cult

De această dată, s-a propus schimbarea destinaţiei unui teren de 937 metri pătraţi - nu 1.591, cât era luna trecută - din spaţiu de învăţământ în spaţiu la dispoziţia Consiliului Local Galaţi, pentru a fi transmis bisericii.

"La şedinţa de data trecută, acest proiect a picat din cauza multor neclarităţi. Între timp, am avut plăcerea să-l cunosc pe preotul parohiei respective şi să ne pună la dispoziţie o parte din documentaţiile respective. În urma discuţiilor, am reuşit să îl convingem că nu este oportun pentru noi să solicite acea suprafaţă de teren pe care au avut-o în proiectul iniţial şi s-au mulţumit doar cu varianta corespunzătoare amprentei la sol a activităţilor pe care le desfăşoară acolo. Există cel puţin trei legi care confirmă faptul că darea în folosinţă gratuită este legală. În condiţiile date, grupul consilierilor PNL va vota pentru acest proiect", a anunţat liberalul Paul Găvănescu.

Cu 23 de voturi "pentru" şi o abţinere, terenul situat pe strada Victor Papilian nr. 7 va fi transmis în folosinţă gratuită bisericii, pe termen nelimitat, după obținerea avizului conform al Ministerului Educației Naționale.

Citit 2901 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Iulie 2019 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.