Pentru ce împrumută Galaţiul 185 de milioane de lei
Foto: Bogdan Codrescu

Pentru ce împrumută Galaţiul 185 de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Pentru ca Transurb să poată semna, luni, contractul de achiziţie a 40 de autobuze noi, Euro 6, capitalul social al companiei a fost majorat cu 26,2 milioane de lei, bani pe care Primăria îi împrumută printr-un credit în valoare totală de 100 de milioane de lei, destinat şi altor obiective de investiţii. Odată cu această sumă, municipalitatea va contracta un alt împrumut, în valoare de aproape 85 de milioane de lei în vederea refinanţării altor două credite mai vechi. Deciziile s-au luat ieri, în şedinţă extraordinară, cu câte 14 voturi "pentru", ale consilierilor PSD, ALDE şi UNPR.

Doar 37 de minute, atât a durat şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local prin care Galaţiul s-a îndatorat cu 185 de milioane de lei, dar a stins alte două împrumuturi mai vechi, contractate în mandatele primarilor Dumitru Nicolae şi Marius Stan.

Legalitatea convocării şedinţei extraordinare a fost pusă la îndoială de consilierul PNL Onuţ Atanasiu, dar acesta a fost contrazis de subprefectul Mihai Manoliu.

Primarul Ionuţ Pucheanu a argumentat necesitatea şi urgenţa acestor decizii: pentru ca Transurb să poată semna luni contractul pentru achiziţia a 40 de autobuze noi. Edilul-şef a amintit că, într-adevăr, discuţia iniţială a fost ca operatorul de transport să contacteze un credit pentru cumpărarea autobuzelor, împrumut la care Primăria să fie garant. Numai că operatorul de transport este pe pierdere de trei ani consecutiv şi nu prezintă bonitate: "În urma analizei de piaţă şi a riscurilor aferente un potenţial împrumut contractat de Transurb, am ajuns la concluzia că e mai facil, mai ieftin şi mai bine să fie conceput în această inginerie financiară, dacă vreţi să o catalogaţi la modul acesta. Din cauza condiţiilor financiare actuale ale Transurb, un eventual credit ar fi fost mult prea scump, pentru că entităţile bancare ar fi trebuit să-şi acopere o marjă de risc mult mai mare, iar marja de risc se regăseşte într-o dobândă mai mare. Prin majorarea capitalului, se asigură finanţarea necesară pentru a semna contractul pentru cele 40 de autobuze necesare transportului în comun", a explicat Pucheanu.

Primul credit

Pentru a putea majora capitalul social al Transurb cu 26,2 milioane de lei, Primăria contractează un credit de 100 de milioane de lei la Banca de Export Import a României EximBank SA. Din acest credit, alte 43,7 milioane de lei vor asigura cash flow pentru două investiţii cu fonduri europene: modernizarea arterelor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 şi sistemul de e-ticketing. "Când vor intra fondurile europene, vom putea să rambursăm jumătate din împrumut", a precizat primarul. Restul de 30 de milioane de lei sunt destinate achiziţiei primelor 20 de autobuze hibrid din cele 50 votate acum mai bine de un an, pentru care urmează ca de luni să fie demarate procedurile.

Refinanţare

Ionuţ Pucheanu a explicat şi necesitatea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 84,9 milioane de lei, tot de la EximBank, în vederea refinanţării împrumuturilor contractate de la BRD - Groupe Société Générale şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de primarii Dumitru Nicolae şi Marius Stan. "Am găsit condiţii financiare mult mai avantajoase decât cele avute la momentul contractării. Prin refinanţarea acestor împrumuturi, câştigăm, pentru că plătim mai puţin înapoi. BRD are dobândă ROBOR la şase luni plus 1,57 la sută, BERD are ROBOR la trei luni plus 2,25. Potenţialul împrumut cu EximBank înseamnă ROBOR plus 1,25, o dobândă mai bună decât cea ale ambelor bănci", a punctat primarul Ionuţ Pucheanu.

Greaua moştenire

"Niciodată nu am venit în faţa dumneavoastră pentru a mă plânge de greaua moştenire pe care am primit-o. În niciun mandat de primar de până acum, Primăria n-a trebuit să dea înapoi atâţia bani cât a trebuit să dea în mandatul lui Ionuţ Pucheanu. Din 2016 până la acest moment, Primăria a rambursat din împrumuturile contractate de primarii de dinainte 125 milioane de lei, bani care în fiecare an intră în zona bugetului de funcţionare. Bani pe care, dacă nu am fi fost nevoiţi să-i dăm înapoi, i-aţi fi regăsit în bugetul de investiţii", a subliniat Pucheanu, precizând că gradul de îndatorare e puţin mai mic decât la momentul 2016.

Rămâne de văzut cum vor fi valorificate noile împrumuturi contractate şi cât ne vor costa în final.

Citit 5087 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iulie 2019 00:17

11 comentarii

 • postat de Lili
  Duminică, 21 Iulie 2019 09:06
  78.96.83.***
  Pt Transurb, dar nu numai: autobuzul 16 este sau nu este pt cei care traverseaza Dunarea cu bacul? Statia s-a mutat mai sus de sensul giratoriu dinspre bac, pleaca la și 20 (după amiaza) și pleaca fără călători... Propun: 1. Masini de capacitate mai mica care pot sa se descurce in haosul de la bac. 2. Dicutati și solicitati Navromului sa va accepte accesul în parcarea d-lor din fata sălii de așteptare (aceea e mereu goala). 3. Si pe la Ivas s-ar putea concretiza ceva - doar cei abilitati trebuie sa-si bată putin capul pt a găsi soluții salvatoare pt pietoni. 4. Amenajarea unei scari rulante semenea celei de la Kaufland Ultimul Leu pana la Faleza Superioară și acolo sa fie autobuzul
  0
  4
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Sâmbătă, 20 Iulie 2019 14:42
  5.13.208.***
  Asa a fost si cu tramvaiele ,s-a castigat licitatia cu Astra Arad si a murit ,din partea Galatiului nici un semn ,o plata ,o atentionare punct. Acum a castigat licitatie de "n" autobuze ,abia acum face imprumut pana se aproba pan i-i ia ,sau daca, NUMAI MINCIUNI SI PROMISIUNI ,FURT PE BANII GALATENILOR.
  7
  6
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Vineri, 19 Iulie 2019 15:38
  81.12.149.***
  Cu astfel de inginerii financiare se trece la alt mandat sau vine următorul primar ca să plătească oalele sparte anterior.
  Cât despre tupeul şi promisiunile lui Pucheanu ne-am cam săturat .. si îmi vine să vărs numai cât îl văd!
  PUCHEANU pentru Galaţi va deveni curând ca DRAGNEA pentru România! Cu cât va pleca mai repede cu atât va fi mai bine pentru noi!!
  9
  13
  Raportează
 • Vineri, 19 Iulie 2019 15:33
  78.96.82.***
  Pe ăștia ce comentați din lipsă de ocupație... vă macină frustrarea și ipocrizia?!?! Ce vă nemulțumește din discursul domnului primar Ionuț Pucheanu???? Spre deosebire de primarii precedenți, care au făcut o suită de împrumuturi și, în final, a reieșit aproape nimic, acest GENTLEMAN trebuie să schimbe fața orașului și să plătească creditele, cu tot cu dobândă, căci deh... NICIO bancă nu-ți dă bani ca apoi să-i ia înapoi cu 0% dobândă!!!

  Aveți idee de ce Transurb este în pierdere???? Pentru că flota este învechită și are probleme tehnice mari! De asta nici nu prea circulă lumea! Nimeni nu este atât de tâmpit încât să ia autobuzul spre muncă, acesta să se strice, și când ajunge la serviciu cu ditamai întârzierea, să i se spună că este sancționat salarial sau chiar concediat! Întrucât nu sunt mulți călători => mai puține încasări! Dacă încasările nu acoperă mentenanța, combustibilul, salariile angajaților => profit ZERO sau chiar pierderi! Odată ce transportul public va deveni cât se poate de decent (mai trebuie lucrat la mentalitatea șoferilor - ba frustrați, ba melci pe traseu, ba birjari etc.), cât mai mulți gălățeni își vor lăsa mașinile și vor circula cu transportul public! Estimez că până în primăvara viitoare, s-ar putea diminua numărul autoturismelor și ar crește cel al călătorilor Transurb. „Motivul?”, ca să citez din publicație. Cel târziu în ianuarie-februarie, 20 minibuze și 40 autobuze Euro 6 vor fi deja în Galați și vor fi în plin proces de rodare.

  Ulterior, situația Transurb se va îmbunătăți, vor avea chiar profit și își vor putea purta singuri de grijă! Totodată, confortul și instalația de climatizare vor fi cele mai apreciate de gălățeni!

  PS1 Înțeleg că nu vă place de primar că e de la PSD... și că ar merita plăcuța suedeză, deși NU!!! Încercați să dați dovadă de imparțialitate, să faceți critică constructivă, să recunoașteți MERITELE și SCHIMBAREA și să nu vă mai manifestați în ultimul hal pe pagina de feisbucilic a primarului, unii prin conturi false!

  PS2 Unde sunt tunelul lui Marius Stan, pasarelele sale????

  PS3 „Viața liberă”, legat de articolul cu auditul de pe Siderurgiștilor... sunteți SIGURI că va dura 690 zile și nu 69?!?! Eu consider că este o greșeală din grabă - tasta 0 este în proximitatea celei de 9.
  17
  7
  Raportează
 • postat de Cornel
  Vineri, 19 Iulie 2019 15:01
  89.136.0.***
  Ne imprumutam ca sa mearga toti pensionarii si elevii gratis.
  Nu mai bine am taia din facilitatile pentru pensionari si elevi+ studenti.
  Scad suncile adolescentilor daca merg pe jos la scoala ?
  Merg de 35 de ani cu autobuzul si atata mocangeala ca acum nu a fost niciodata.
  S-a ratat transportul cu tramvaiul la Galati si este pacat. Aici a fost lipsa totala de viziune.
  Traseele 7 si 44 sunt o mare eroare de gandire si aici trebuie facut ceva.
  Bagati Politia Locala impreuna cu controlorii Transurb la treaba, deoarece rromii nu cumpara bilet si sunt discriminati pozitiv in cazul de fata.
  In concluzie populatia activa, care plateste taxe multe, subventioneaza fara limita elevii ,studentii, pensionarii, rromii de orice varsta si boschetarii.
  Din nefericire populatia activa nu mai are loc in autobuze sau daca are mirosul este cam intepator si prefera sa mearga la serviciu cu masina personala in 80% din cazuri.
  8
  13
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 19 Iulie 2019 10:45
  86.34.180.***
  Bun: aduceti marfa proaspata...Tot moaca se va calatori si pe mai departe?
  7
  15
  Raportează
 • postat de Ne-bugetar
  Vineri, 19 Iulie 2019 08:42
  37.161.28.***
  Ei sunt băieți deștepți și mizează pe ceva. O să tragă în cărămidă banca. În curând Galatiul nu va mai avea copii care să plătească datoriile.
  12
  14
  Raportează
 • postat de Adi
  Vineri, 19 Iulie 2019 08:09
  5.2.205.***
  Deci luam un credit cica pentru investitii.....si mai luam un alt credit ca sa acoperim alte credite dinainte.

  Hai ca este bine, luam dintr-o parte si punem in alta parte.
  9
  19
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 19 Iulie 2019 06:18
  185.53.196.***
  Iar apoi Primarul va anunța creșterea impozitelor locale. Îndrăznește să crezi!
  9
  28
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Vineri, 19 Iulie 2019 04:29
  89.137.224.***
  De-asta am desfiintat maxi-taxi care aduceau o gramada de bani la primarie platind licentele de transport la sume uriase, ca sa aruncam amu banii galatenilor pi tat felu di pros tii !
  28
  5
  Raportează
 • postat de Aderin
  Vineri, 19 Iulie 2019 00:28
  188.24.254.***
  Ieși pe pierderi atâția ani, primăria face împrumut pentru transurb și în continuare ieși pe pierderi. Moamăăăă.....
  Ce tare e ăla care fură si știe că nu e prins, mai bine zis, furi cu acte în regulă.
  Câtă rușine.
  Bravo frate, bravo.
  13
  54
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.