Pentru ce împrumută Galaţiul 185 de milioane de lei
Foto: Bogdan Codrescu

Pentru ce împrumută Galaţiul 185 de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Pentru ca Transurb să poată semna, luni, contractul de achiziţie a 40 de autobuze noi, Euro 6, capitalul social al companiei a fost majorat cu 26,2 milioane de lei, bani pe care Primăria îi împrumută printr-un credit în valoare totală de 100 de milioane de lei, destinat şi altor obiective de investiţii. Odată cu această sumă, municipalitatea va contracta un alt împrumut, în valoare de aproape 85 de milioane de lei în vederea refinanţării altor două credite mai vechi. Deciziile s-au luat ieri, în şedinţă extraordinară, cu câte 14 voturi "pentru", ale consilierilor PSD, ALDE şi UNPR.

Doar 37 de minute, atât a durat şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local prin care Galaţiul s-a îndatorat cu 185 de milioane de lei, dar a stins alte două împrumuturi mai vechi, contractate în mandatele primarilor Dumitru Nicolae şi Marius Stan.

Legalitatea convocării şedinţei extraordinare a fost pusă la îndoială de consilierul PNL Onuţ Atanasiu, dar acesta a fost contrazis de subprefectul Mihai Manoliu.

Primarul Ionuţ Pucheanu a argumentat necesitatea şi urgenţa acestor decizii: pentru ca Transurb să poată semna luni contractul pentru achiziţia a 40 de autobuze noi. Edilul-şef a amintit că, într-adevăr, discuţia iniţială a fost ca operatorul de transport să contacteze un credit pentru cumpărarea autobuzelor, împrumut la care Primăria să fie garant. Numai că operatorul de transport este pe pierdere de trei ani consecutiv şi nu prezintă bonitate: "În urma analizei de piaţă şi a riscurilor aferente un potenţial împrumut contractat de Transurb, am ajuns la concluzia că e mai facil, mai ieftin şi mai bine să fie conceput în această inginerie financiară, dacă vreţi să o catalogaţi la modul acesta. Din cauza condiţiilor financiare actuale ale Transurb, un eventual credit ar fi fost mult prea scump, pentru că entităţile bancare ar fi trebuit să-şi acopere o marjă de risc mult mai mare, iar marja de risc se regăseşte într-o dobândă mai mare. Prin majorarea capitalului, se asigură finanţarea necesară pentru a semna contractul pentru cele 40 de autobuze necesare transportului în comun", a explicat Pucheanu.

Primul credit

Pentru a putea majora capitalul social al Transurb cu 26,2 milioane de lei, Primăria contractează un credit de 100 de milioane de lei la Banca de Export Import a României EximBank SA. Din acest credit, alte 43,7 milioane de lei vor asigura cash flow pentru două investiţii cu fonduri europene: modernizarea arterelor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 şi sistemul de e-ticketing. "Când vor intra fondurile europene, vom putea să rambursăm jumătate din împrumut", a precizat primarul. Restul de 30 de milioane de lei sunt destinate achiziţiei primelor 20 de autobuze hibrid din cele 50 votate acum mai bine de un an, pentru care urmează ca de luni să fie demarate procedurile.

Refinanţare

Ionuţ Pucheanu a explicat şi necesitatea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 84,9 milioane de lei, tot de la EximBank, în vederea refinanţării împrumuturilor contractate de la BRD - Groupe Société Générale şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de primarii Dumitru Nicolae şi Marius Stan. "Am găsit condiţii financiare mult mai avantajoase decât cele avute la momentul contractării. Prin refinanţarea acestor împrumuturi, câştigăm, pentru că plătim mai puţin înapoi. BRD are dobândă ROBOR la şase luni plus 1,57 la sută, BERD are ROBOR la trei luni plus 2,25. Potenţialul împrumut cu EximBank înseamnă ROBOR plus 1,25, o dobândă mai bună decât cea ale ambelor bănci", a punctat primarul Ionuţ Pucheanu.

Greaua moştenire

"Niciodată nu am venit în faţa dumneavoastră pentru a mă plânge de greaua moştenire pe care am primit-o. În niciun mandat de primar de până acum, Primăria n-a trebuit să dea înapoi atâţia bani cât a trebuit să dea în mandatul lui Ionuţ Pucheanu. Din 2016 până la acest moment, Primăria a rambursat din împrumuturile contractate de primarii de dinainte 125 milioane de lei, bani care în fiecare an intră în zona bugetului de funcţionare. Bani pe care, dacă nu am fi fost nevoiţi să-i dăm înapoi, i-aţi fi regăsit în bugetul de investiţii", a subliniat Pucheanu, precizând că gradul de îndatorare e puţin mai mic decât la momentul 2016.

Rămâne de văzut cum vor fi valorificate noile împrumuturi contractate şi cât ne vor costa în final.

Citit 5206 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iulie 2019 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.