Când şi cum se finalizează schimbarea la faţă a centrului Galaţiului (FOTO)
Foto: Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi

Când şi cum se finalizează schimbarea la faţă a centrului Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Dacă tema proiectării era: haideţi să facem totul green (verde - n.r.), să facem totul pajişte, mergeam pe ideea să se facă totul pajişte, nu cred că era vreo problemă! Tema a fost stabilită de autorităţi împreună cu noi. Noi am venit cu un concept pe care populaţia cu siguranţă îl va accepta", a declarat arhitectul Cristian Ghiţău, de la BTFarch Ro Company SRL, autorul întregului proiect de modernizare a zonei centrale a oraşului. Alături de peisagistul Cosmin Coman şi de reprezentanţii firmelor care execută lucrările, Tancrad şi Lemacons, arhitectul a dat explicaţii cu privire la modul în care se execută lucrările în valoare de 11,03 milioane de lei fără TVA şi la finalitatea lor.

Luna noiembrie a acestui an reprezintă termenul de finalizare a întregii investiţii care schimbă din temelii zona centrală a oraşului, de la Potcoava de Aur şi esplanada din faţa Hotelului "Danube Stars" până la Romarta şi Spicu.

Potcoava de Aur, un succes

"Din punctul meu de vedere, consider un succes ceea ce se întâmplă în zona Potcoava. Cunosc zona de când eram mic, ştiu ce înseamnă să fii gălăţean şi am încercat şi am şi reuşit să-mi influenţez echipa să respecte noţiunea de gălăţean. Şi am apreciat că autorităţile doresc ceva nou", a declarat arhitectul Ghiţău. Acesta a ţinut să spună că are cetăţenie olandeză, este membru în camera de arhitectură olandeză, germană şi română şi are tată gălăţean.

"Implicarea mea directă în proiectul din Galaţi a fost tata, pentru că el e născut în Galaţi, a plecat la 18-19 ani în Bucureşti, e profesor universitar, membru al Academiei, şi m-am gândit că este momentul să pot să-i confer bucuria de a lucra la un proiect în oraşul lui natal", a mărturisit arhitectul.

Zonă pietonală între Spicu şi Romarta

"Strada care desparte zona Spicu şi Romarta e prevăzută în proiect ca fiind pietonală în zilele de weekend sau în zilele de sărbători urbane. Ea va deveni pietonală prin două sisteme de bolarzi, care se vor ridica din asfalt, comandaţi", a precizat peisagistul Cosmin Coman.

N-a fost parc, a fost scuar şi va fi piaţetă

Arhitectul şi peisagistul s-au declarat mulţumiţi de modul în care se execută lucrările la Spicu şi Romarta. Potrivit arhitectului Ghiţău, se lucrează, în prezent, "să se transforme toată zona de parcuri între două blocuri într-o piaţetă urbană şi prima pietonală din Galaţi". Întrebat dacă, în străinătate, a mai fost implicat în proiecte prin care parcuri au fost transformate în piaţete, arhitectul nu ne-a putut da un răspuns.

În schimb, peisagistul Cosmin Coman a explicat că zona de la Spicu a fost scuar, nu parc: "Marea lui parte, scuarul acesta era un pământ bătătorit, plin de vegetaţie joasă, fără valoare dendrologică. Nu cred că cetăţeanul din Galaţi îşi putea lăsa copilul acolo să se joace. Noi ne-am gândit că municipiul Galaţi nu are un centru, nu are zone de socializare, că trebuie să aibă spaţii luminoase, deschise în această zonă. În această zonă chiar am vrut şi cred că vom obţine efectul de centru civic, de centru de greutate urbanistic".

Proiectanţii au admis că sunt zone în care suprafaţa de spaţiu verde s-a mărit, dar şi zone în care a fost redusă, din motive de concept. Au susţinut că nici un arbore "nu a fost eliminat" şi că vor fi plantaţi în zona centrală 139 de noi arbori cu valoare dendrologică.

Despre "colivele" de la Spicu

În ceea ce priveşte "colivele" de pământ supraînălţat la nivelul trunchiurilor arborilor de la Spicu, despre care chiar Primăria ne-a spus că au fost o greşeală, arhitectul Ghiţău susţine că a fost doar nişte pământ depozitat temporar de constructor: "Uitaţi-vă în proiectele avizate la desene. Ele corespund la ora actuală, cu ceea ce se vede pe şantier. Sunt aşa cum trebuia să fie".

"Felicit constructorul, niciun arbore n-a fost neprotejat! Toţi au fost înveliţi şi practic, pământul niciodată nu a ajuns la nivelul scoarţei arborilor, ceea ce era un lucru rău. Şi în proiectul nostru, toţi arborii sunt protejaţi în valonamentele respective. Şi eu, ca specialist, pot garanta că nu e nimic nociv pentru aceşti arbori, din contră, ei vor suporta nişte toaletări, adică ridicări ale coronamentelor", a precizat Cosmin Coman, care garantează că arborii de la Spicu şi Romarta vor supravieţui sută la sută modernizării.

Despre constructor, numai de bine!

În vreme ce reprezentanţii Tancrad şi Lemacons au susţinut că "nu se poate lucra calitativ şi repede", proiectanţii sunt mulţumiţi. "Nu zic că nu se fac greşeli! Dumneavoastră vedeţi nişte greşeli, noi vedem mult mai multe greşeli! Principalul este dacă, la sfârşit, rezultatele sunt cele scontate. M-aţi întrebat ce notă aş putea să dau execuţiei de la Galaţi. Vă zic sincer, pentru Galaţi pot să dau nota 9. Pentru Europa - pentru că am construit în Germania, în Olanda, în Austria - pot să dau nota 7. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce notă daţi societăţii româneşti?!", a întrebat arhitectul Cristian Ghiţău.

Specialistul a precizat că în Germania lucrarea ar fi costat de trei ori mai mult! Cât despre părerea gălăţenilor despre ea: "Noi am venit cu un concept pe care populaţia cu siguranţă îl va accepta".

Foto: Iulia Kelt şi Biroul de Presă al Primăriei Galaţi

Citit 10923 ori Ultima modificare Joi, 01 August 2019 14:09

17 comentarii

 • postat de Georgel
  Sâmbătă, 03 August 2019 13:22
  89.136.184.***
  Din păcate domină reacția generală a românului care crede ce știe, nu ceea ce este.

  Eu am venit cu informații foarte puțin cunoscute, sau ignorate, care arată tot contextul real, cel istoric local și în comparație cu ceea ce e actualmente la noi și în lume, pe fondul absurdității aplicării fără discernământ a ideii de protejare a mediului în perspectiva acestui context.
  1
  1
  Raportează
 • postat de George Ivasiuc
  Miercuri, 31 Iulie 2019 23:06
  92.114.82.***
  Betonarsa s-a fact pina la radacina copacilor. Daca nu s-a tras teava de alimentare cu apa (din PEHD), si apa din precipitatii se Va surge la canal, atunci copacii se vor usca. 2. Peisagistul nu stie ca Mesteacanul (copacul cu coaja albicoasa), nu iubeste caldura? 3. Muncitorii care au lucrative in zonal, au deteriorat trunchiurile lor (vezi molidul de la intrarea in pasaj si altii). 4. S-a spat la radacina copacilor pana le-au fost rupte radaciniLe, in special magnoliile din zonal Spicu (sa vedem daca la primavara se vor usca). 5. Daca s-a placat suprafata, trebuesc taiati toti duzii si corcodusii care murdaresc suprafata (vezi zona Spicu). 6. Sunt curios daca copacii tineri vor cresterea la umbra copacilor batrani.  .
  2
  5
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 31 Iulie 2019 21:29
  5.13.229.***
  La Potcoava intentia nu a fost rea, dar a iesit urat: capacele de la gurile de canalizare au ruginit, rigolele par abandonate (nu s-au finisat lateralele iar plantele par aruncate din avion), pe latura dinspre Casa de Mode s-au ingramadit niste salcami japonezi in ceva ce pare improvizatie.

  Cladirea in sine nu au reusit sa o vopseasca cu aceeasi nuanta de alb iar frontonul cu emblema "Potcoava de aur" trebuie renovata si repusa potcoava acolo.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 31 Iulie 2019 15:40
  82.137.13.***
  Dle george dar pozele cu TERSALE CARE AU CONFISCAT PARCUL ŞI JUMATE DIN STATUIA "NESPĂLATA" unde sunt ???


  POZE ÎN CARE SĂ SE VADĂ CUM CEI DE LA TERASĂ MĂNÂNCĂ ŞI BEAU FAŢĂ ÎN FAŢǍ CU TRECĂTORII ???


  La fel ca bodegile de pe Strada Brăilei unde beţivii beau uitandu-se la cetăţenii care trec pe stradă !!!!

  Cocina Galaţi !!


  Băutul celor alcoolice este interzis în public dar dacă ai terasă care este în plin parc sau zonă pietonală "deştepţii " din primăria Galaţi consideră că totul este bine.
  6
  10
  Raportează
 • postat de Georgel
  Miercuri, 31 Iulie 2019 12:09
  89.136.184.***
  Un exemplu perfect care arată că opțiunile multora se bazează pe resorturi subconștiente afective și nu pe raționamente logice. În discuția de față apare o majoritate ANTI doar pentru că nu vrea să se schimbe ce a apucat în zonă și, atenție, iată acum și un exemplu PRO doar pentru că postacul ”UBSD” e fan PSD. Reiau mai jos însă și o altă opinie PRO, a unui înverșunat anti PSD, care însă merge pe raționamente logice:

  E o abordare derizorie să vrei, musai, parc cu verdeață în centrul civic al unui oraș, făcându-te că nu vezi pădurile țării care se duc în neant, iar în Galați parcurile total sau parțial desființate de construcții impuse la un moment dat (căminul de bătrâni din parcul Tudor Vladimirescu, Muzeul de artă din parcul Rizer, buticuri ilegale din parcul din fața complexui Țiglina 1 spre str. Brăilei), sau dispariția întregii pădurici a fostului popas ”Vacanța”, din aval de gura Siretului...

  Ați auzit de Piața Regală, fostă Răspântia, în mijlocul căreia trona statuia lui Costache Negri, dar fără de nici un pic de verdeață? Pe locul acestei piețe, devastată odată cu întreaga zonă de incendiul distrugător provocat de nemți pe 25-26 august 1944, un arhitect comunist, trimis de la București, a găsit de cuviință să facă... spații verzi. Ați văzut vreun protest privind piețele publice din Sibiu sau Cluj cu cetățeni cerând spații verzi în acele ”agora” sibiene și clujene, specifice oricărui oraș european?

  Despre ce vorbim, despre Parcul Eminescu, sau Grădina Publică, sau despre ceea ce ar trebui să fie centrul civic al orașului Galați? Lăsați copăceii și neinspiratele spații verzi comuniste, din buricul târgului, căci ce se face acum nu e ideea PSD, ci a acestui arhitect Cristian Ghițău. Despre care abia acum aflăm că e un vizionar cu vechi rădăcini gălățene, luminat de tradiția orașelor civilizate europene și care nu face altceva decât să dreagă prostia trântită în mijlocul Galațiului în anii 50, de către confratele său, în vremea sovietizării României...
  20
  9
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Miercuri, 31 Iulie 2019 11:59
  194.105.20.***
  Apai la BPSD, normal ca multumesti, stapanii nu dau explicatii slugilor ! In rest, UN PARC DE PIATRA ! Se vede ca nciunul din primarie nu locuieste in zona !!!! O singura INTREBARE : UNDE SUNT BANCILE , pentru populatia din ce in ce mai imbatranita ???? Sau, toata lumea la Maraton ?!!!
  3
  19
  Raportează
 • postat de Tire
  Miercuri, 31 Iulie 2019 10:36
  136.255.148.***
  otcoava de aur un dezastru , toate facute alandala, neintretinute si ca terme la pastele cailor. nu este vorba de nici o ura domnule psd ist de serviciu este disgratie fata de minciuna, prostie, hotie, marlanie- marca PSD. Ura? da, a venit si ea ,odata cu Colectivul, moartea Aurei in munti, moartea lui Ionut mancat de caini, moartea acestor fetite violate, etc, marca GUVERNARII MAJORITAREpsd. DACA SI ACUM SUSTINETI O GUVERNARE BUNA A PSD INSEAMNA CA SUNTETI MAI MULT DECAT SLUGI, SUNTETI BOLNAVI.
  6
  21
  Raportează
 • postat de Ida
  Miercuri, 31 Iulie 2019 09:56
  92.84.41.***
  Mi-ar fi placut ca in zona Potcoava sa fie un element decorativ in forma de potcoava. Cu atat mai mult cu cat arhitectul spune ca stie zona de cand era mic. Cea care era la vedere https://www.facebook.com/galati.potcoavadeaur/photos/a.679522652070490/688870884469000/?type=1&theater, a disparut nu stiu din ce motive.
  4
  15
  Raportează
 • postat de Alin
  Miercuri, 31 Iulie 2019 09:17
  5.2.205.***
  Daca arhitectul considera un succes potcoava de aur ce poti sa mai spui?
  Mai ales cand luminile nu functioneaza seara de vreo 4 luni de zile.
  Lasa ca merge si asa......
  3
  25
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 31 Iulie 2019 08:48
  81.12.239.***
  Eu as merge si mai departe cu proiecterea/lucrarile ... si anume:
  As inchide DEFINITIV, ca zona pietonala, zona dintre Romarta veche si Spicul, intre Hotelul Galati si zona P-urilor. As continua amenajarea in acelasi concept cu zona deja in lucru. In acest mod s-ar elimina si doua semafoare din fata Hotelului Galati care mai mult creaza probleme de trafic ...
  As inchide zona dintra IPJ si P-uri (Strada Navelor intre strada Egalitatii si P-uri), aici as amenaja o zona cu parcari auto, pe minim trei randuri, cu plata (nu cu parcomat ci cu bariere) unde cred ca ar incapea un numar mare de masini si as interzice parcarea pe Bd-ul Marii Uniri si pe str. Traian intre Bd-ul Marii Uniri si Brailei , pentru fluidizarea traficului.
  Pe timpul week-endul;ui, as inchide si strada dintre zona P-uri si Parcul "La Elice", prin sisteme cu bolarzi (as propune inchiderea definitiva insa cu problemele de la Falezogaura ...)
  As "musca"un pic coltul Parcului "La Elice" pentru facilitarea accesului la dreapta din Bd-ul Marii Uniri pe str. Traian inspre Brailei.
  ... in rest ... Numai de bine!
  8
  3
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 31 Iulie 2019 08:12
  109.98.48.***
  Hei postacilor de serviciu mereu anti contra la tot si la toate este vara mai plecati in concediu si lasati veninul vostru si in alte locuri pentru ca atmosfera din Galati sa fie putin mai respirabila.
  15
  5
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 31 Iulie 2019 08:09
  93.122.249.***
  Lucrarea de la Potcoavaparca nu este terminata. Acele table ruginite din interiorul insulelor cand vor fi vopsite?Sistemul de iluminat este praf,o multime de corpuri de iluminat nefunctionale(nu lumineaza)
  2
  20
  Raportează
 • postat de DOMNUL PANAIT
  Miercuri, 31 Iulie 2019 07:51
  86.34.187.***
  Mai aveti un pic mai Social democratule si gata , o sa deveniti istorie asa ca fii entuziasmat cat mai poti :))))
  3
  12
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Miercuri, 31 Iulie 2019 07:46
  94.177.47.***
  Cu greu isi putea imagina cineva ca Galatiul poate deveni si mai gri decat era pana acum.

  Si nu este vorba doar de culoarea dalelor, ci de calitatea lucrarilor si de designul lor. Daca ne uitam numai la Potcoava la oribilitatile alea de table ruginite in mijlocul carora s-a trantit o mana de pietris ne dam seama cam in hal s-a gandit reamenajarea orasului...
  3
  17
  Raportează
 • postat de Pinochio
  Miercuri, 31 Iulie 2019 05:05
  108.245.201.***
  Hheheheheh ...ce balivene ....heheheh
  8
  29
  Raportează
 • Miercuri, 31 Iulie 2019 03:10
  95.76.3.***
  Mulțumiri celor care dau explicații pentru opinia publică!

  Zona pietonală între Spicu și Romarta - un lucru foarte bun și de care nu auzisem până acum. Am fost mirat de apariția acelor bolarzi.

  Din nou se specifică, dar cu argumente, că zona Spicu NU a fost parc, ci scuar, iar acum va deveni piațetă! M-au înnebunit ăia care plâng după câteva panseluțe și niște copăcei! Parcă arborii de la Spicu erau ULTIMII de pe Pământ și uite ce se petrece! Poftim și argumentația: „Marea lui parte, scuarul acesta era un pământ bătătorit, plin de vegetație joasă, fără valoare dendrologică”. Dar cine să înțeleagă?!?! Un studiu făcut de MEN / Guvern / un ONG / whatever spune că o mare parte din populația României este analfabetă funcțional. Cred că înțeleg de ce unii o țin langa cu betoanele... Era mai frumos cum era înainte, căci așa a lăsat primarul Marius Stan de la pnl!

  Mă bucur că s-a lămurit și partea cu "colivele"!

  Din tot articolul, cea mai bună parte este DE DEPARTE: „Dar eu vă întreb pe dumneavoastră ce notă dați societății românești?!”! Din punctul meu de vedere, 4! Nu e de trecere, dar chiar și așa, este PREA MARE!!! Foarte mulți "cetățeni" din țara asta se află sub influența următorului trio: ură (because PSD), prostie și ipocrizie! Să vă explic:
  - Ura se vede... A fost cultivată de Santa klaus asupra lui Drag-NIII-A, iar apoi s-a transmis la întreg partidul!
  - Prostia: NIMIC NU se face bine! Păi de ce?!?! pesedeu!!!
  - Ipocrizia - fapt evidențiat recent de comentariul unuia pe pagina primarului: cică totul este meritul lui Marius Stan, căci pucheanu nu a făcut nimic... XDDD Câtă ipocrizie infectă...

  „Noi am venit cu un concept pe care populația cu siguranță îl va accepta” - De abia aștept următoarele alegeri! De data asta, poate vin toți gălățenii la vot și votează cu capul! Iar dacă vin foarte puțini și câștigă domnul Pucheanu... MUCLES!!! Este vina celor care nu se duc la vot, NU a celor ce votează!
  40
  13
  Raportează
 • postat de je
  Miercuri, 31 Iulie 2019 00:30
  62.121.74.***
  O singură întrebare: când vor fi deschise dosare penale pentru distrugerea orașului?
  15
  54
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.