Porcii de la Grădina ZOO, uciși după infestarea cu pestă. 30 de focare confirmate până în prezent. ALERTĂ

Porcii de la Grădina ZOO, uciși după infestarea cu pestă. 30 de focare confirmate până în prezent. ALERTĂ
Medici veterinari au ucis, preventiv, toţi cei 21 de porci vietnamiezi de la ZOO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit, miercuri dimineaţă, 14 august 2019, pentru a aproba planul de măsuri pentru două noi focare de pestă porcină africană. Este vorba despre un focar în satul Traian, comuna Braniştea, şi de un focar la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele. Autorităţile au decis, în ambele cazuri, uciderea preventivă a tuturor porcilor.

„Am primit confirmarea pentru un focar în sat Traian, comuna Braniştea. Localitatea figurează, în Baza Naţională de Date, cu 65 de porci în 36 de gospodării. Va avea loc operaţiunea preventivă de ucidere a tuturor porcilor din această localitate. De asemenea, avem confirmare de pestă porcină africană la Grădina Zoologică, care are în dotare 21 de porci vietnamezi şi un porc mistreţ. La probele recoltate de la porcii vietnamezi s-a identificat genomul pestei porcine africane, astfel că s-a decis uciderea preventivă a porcilor din Grădina ZOO cu efectivul menţionat”, ne-a declarat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Imediat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, medicii veterinari de la DSVSA au mers la Grădina Zoo pentru uciderea suinelor aflate aici. Operaţiunea s-a dovedit destul de dificilă pentru că porcii vietnamezi sunt destul de agresivi, fiind nevoie de mai multe persoane pentru asomarea unui animal. Până la urmă, toate cele 21 de capete de porci vietnamezi au fost asomate. La fel s-a întâmplat şi cu singurul porc mistreţ de la ZOO.

Vizitatorii vor putea veni în continuare, fără riscuri

Totodată, zona în care până acum erau crescuţi porcii a fost izolată, iar publicul nu va avea acces aici. „DSV-ul ne obligă să punem afişe cu confirmarea de pestă porcină, dar în zona porcilor, aşa cum se pune la gospodăriile private pe poartă. Porcii vor fi transportaţi la o groapă, unde vor fi îngropaţi şi se vor lua măsuri de dezinfecţie. Se va dezinfecta zona în care au stat suinele, iar o perioadă nu vom mai avea animale din această specie. Grădina zoologică va rămâne deschisă pentru public”, ne-a explicat Matei Roşca, reprezentantul Grădinii ZOO.

Şi Directorul DSVSA a confirmat faptul că vizitatorii vor putea veni în continuare la ZOO, dar că trebuie respectate anumite condiţii. „Nu se va închide grădina, dar vor fi restricţii care privesc mişcările de animalele, intrarea şi ieşirea din Grădină şi regulile de igienă. În această perioadă nu intră şi nu iese nici un animal din specia porcină, dezinfecţia este obligatorie. Intrarea în spaţiul de vizitare în Grădină se va face după trecerea printr-un dezinfector pietonal şi rutier”, a completat Carmen Stroia.

Oamenii aflaţi miercuri la ZOO au fost foarte miraţi să afle de prezenţa virusului la animalele din captivitate. Aceştia ne-au spus că nu au fost informaţi la intrare, dar că ştiu că pesta porcină nu afectează omul. Confirmarea focarului de pestă porcină africană de la ZOO vine la doar o lună de zile de la depistarea a două cadavre de porci mistreţi în Pădurea Gârboavele. De atunci şi până în prezent, angajaţii Agenţiei Judeţene de Vănătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Galaţi au făcut patrule pentru depistarea mistreţilor din Pădurea Gârboavele, căutările lor fiind însă sortite eşecului. „Nu s-au mai găsit nici măcar urme de mistreţi în zona Pădurii Gârboavele, după cum spuneam, mistreţul parcurge şi 40 de kilometri într-o noapte. Noi am continuat patrulele, dar nu am identificat nici un exemplar. În acest moment, mistreţii se află în porumb şi în floarea soarelui. Trebuie precizat că a fost vânat un porc mistreţ la care s-a confirmat pesta pe fondul de vânătoare de la Ţepu. Acesta este primul exemplar bolnav vânat, până în prezent au fost găsite doar cadavre”, ne-a explicat Adrian Alexandru, directorul AJVPS Galaţi.

Faptul că mistreţii se ascund în acestă perioadă în culturile agricole poate fi foarte periculos dacă ei au virusul pestei porcine, pentru că astfel virusul va fi răspândit mult mai uşor apoi la animalele din localităţi. Până acum, în judeţul Galaţi au fost confirmate 30 de focare de pestă porcină, fiind ucişi sute de porci.

Citit 2541 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2019 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.