UPDATE. La mâna aleşilor locali - Ansamblu monumental, la Inelul de Rocadă (FOTO)

UPDATE. La mâna aleşilor locali - Ansamblu monumental, la Inelul de Rocadă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Un ansamblu monumental format dintr-un stâlp central rotund, cu înălţimea de 26 de metri, pe care va fi aşezată statuia Sfântului Apostol Andrei, şi cinci jardiniere, reprezintă varianta recomandată de firma ATU Consulting SRL pentru reamenajarea zonei de la Inelul de Rocadă. Investiţia, estimată la peste 2,9 milioane de lei, a ajuns în comisiile Consiliului Local.

Amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă a constituit o preocupare pentru primarii Galaţiului. În martie 2013, la propunerea primarului Marius Stan, a fost votată o hotărâre care prevede reamenajarea întregului scuar al străzii Brăilei prin construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri), şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă. O lucrare estimată la 4.084.980 de lei de la bugetul local.

Un an mai târziu, în februarie 2014, Marius Stan lansa pe pagina sa de Facebook o consultare publică cerând gălăţenilor „cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă”. La finalul mandatului său a fost demolată construcţia ruginită care trona în mijlocul intersecţiei. În locul ei, în mandatul primarului Ionuţ Pucheanu, a fost arborat drapelul naţional.

S-a încercat un concurs de soluţii

În toamna anului 2017, municipalitatea gălăţeană lansa în premieră, un concurs de soluţii cu tema "Reamenajare zona Inelul de Rocadă", competiţia fiind deschisă tuturor arhitecţilor şi echipelor de arhitecţi. Ulterior, Primăria a anunţat, dezamăgită, că a primit doar două proiecte arhitecturale, care ar fi trebuit să fie supuse votului gălăţenilor, dar despre care nu s-a mai auzit nimic!

În schimb, în iulie 2018 a fost atribuit firmei ATU Consulting SRL un contract în valoare de 68.000 de lei fără TVA, pentru amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă.

Proiectul a ajuns acum, spre dezbatere şi aprobare, în Consiliul Local şi porneşte de la considerentul că „stadiul actual al zonei nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere tehnic, peisagistic şi estetic”.

Ce se propune

Misiunea proiectantului a fost să propună trei variante, din care Primăria să poată alege, scopul final fiind: „o amenajare spectaculoasă pentru a aduce un plus în identitatea arhitecturală a Galaţiului”, după cum se arată în document.

Proiectantul recomandă prima variantă, cea mai ieftină – pentru că nu impune relocarea instalaţiilor de apă şi canalizare existente - şi cu timpul de realizare cel mai scurt.

Este vorba despre un ansamblu monumental format dintr-un stâlp central de forma cilindrică, din beton armat, cu înălţimea de 26 de metri, pe care se va aşeza statuia Sfântului Apostol Andrei. Aceasta va face, însă, obiectul unui alt proiect, cu alte costuri! Construcţia futuristă va fi încastrată într-o fundaţie de beton armat, sprijinită pe şase piloti foraţi.

O jardinieră circulară, cu covor de gazon, ar urma să fie amenajată în jurul axului central al monumentului, înconjurată, la rândul ei de alte patru jardiniere circulare montate în patru module care prin forma lor „creează senzaţia de spaţiu verde vălurit”. Între spaţiul verde central şi cele patru module de jardiniere (trei cu gazon, una cu flori sau plante ornamentale) va fi un spaţiu pavat de culoare gri antichizat, despre care proiectantul precizează: „nu este un spaţiu de promenadă, este o inovaţie arhitecturală care va încânta privirea". Întregul ansamblu va fi iluminat arhitectural, spaţiile verzi vor avea sistem automat de irigaţii, iar semnalizarea rutieră va fi actualizată.

Conform principalilor indicatori tehnico-economici, investiţia se ridică la 2.968.390 de lei, iar durata de realizare este de şapte luni.

Rămâne de văzut ce vor spune consilierii locali pentru că, în prezent, este în vigoare hotărârea votată în 2013 care prevede o fântână arteziană de 18 metri la Inelul de Rocadă.


Pe masa aleşilor locali tocmai a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, un nou proiect privind reamenajarea Inelului de Rocadă. Proiectul a fost realizat de firma ATU Consulting SRL şi porneşte de la considerentul că „stadiul actual al zonei nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere tehnic, peisagistic şi estetic”.

Proiectantul prezintă nu mai puţin de trei variante ale aceleiaşi idei. Soluţia propusă are ca element central construirea unui stâlp central de formă cilindrică, din beton armat, înalt de 26 de metri, pe care ar urma să fie amplasată statuia Sfântului Apostol Andrei. Acest monument va face obiectul unui proiect viitor, fiind o lucrare de artă complexă.

În jurul ansamblului monumental este proiectată o jardinieră circulară. Alte patru jardiniere circulare separate de un spaţiu pavat de jardiniera centrală vor decora zona pentru care se doreşte iluminat arhitectural.

Valoarea investiţiei se ridică la 2.968.390 de lei, iar durata de realizare, de şapte luni.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 9740 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 02:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.