UPDATE. La mâna aleşilor locali - Ansamblu monumental, la Inelul de Rocadă (FOTO)

UPDATE. La mâna aleşilor locali - Ansamblu monumental, la Inelul de Rocadă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Un ansamblu monumental format dintr-un stâlp central rotund, cu înălţimea de 26 de metri, pe care va fi aşezată statuia Sfântului Apostol Andrei, şi cinci jardiniere, reprezintă varianta recomandată de firma ATU Consulting SRL pentru reamenajarea zonei de la Inelul de Rocadă. Investiţia, estimată la peste 2,9 milioane de lei, a ajuns în comisiile Consiliului Local.

Amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă a constituit o preocupare pentru primarii Galaţiului. În martie 2013, la propunerea primarului Marius Stan, a fost votată o hotărâre care prevede reamenajarea întregului scuar al străzii Brăilei prin construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri), şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă. O lucrare estimată la 4.084.980 de lei de la bugetul local.

Un an mai târziu, în februarie 2014, Marius Stan lansa pe pagina sa de Facebook o consultare publică cerând gălăţenilor „cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă”. La finalul mandatului său a fost demolată construcţia ruginită care trona în mijlocul intersecţiei. În locul ei, în mandatul primarului Ionuţ Pucheanu, a fost arborat drapelul naţional.

S-a încercat un concurs de soluţii

În toamna anului 2017, municipalitatea gălăţeană lansa în premieră, un concurs de soluţii cu tema "Reamenajare zona Inelul de Rocadă", competiţia fiind deschisă tuturor arhitecţilor şi echipelor de arhitecţi. Ulterior, Primăria a anunţat, dezamăgită, că a primit doar două proiecte arhitecturale, care ar fi trebuit să fie supuse votului gălăţenilor, dar despre care nu s-a mai auzit nimic!

În schimb, în iulie 2018 a fost atribuit firmei ATU Consulting SRL un contract în valoare de 68.000 de lei fără TVA, pentru amenajarea zonei de la Inelul de Rocadă.

Proiectul a ajuns acum, spre dezbatere şi aprobare, în Consiliul Local şi porneşte de la considerentul că „stadiul actual al zonei nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere tehnic, peisagistic şi estetic”.

Ce se propune

Misiunea proiectantului a fost să propună trei variante, din care Primăria să poată alege, scopul final fiind: „o amenajare spectaculoasă pentru a aduce un plus în identitatea arhitecturală a Galaţiului”, după cum se arată în document.

Proiectantul recomandă prima variantă, cea mai ieftină – pentru că nu impune relocarea instalaţiilor de apă şi canalizare existente - şi cu timpul de realizare cel mai scurt.

Este vorba despre un ansamblu monumental format dintr-un stâlp central de forma cilindrică, din beton armat, cu înălţimea de 26 de metri, pe care se va aşeza statuia Sfântului Apostol Andrei. Aceasta va face, însă, obiectul unui alt proiect, cu alte costuri! Construcţia futuristă va fi încastrată într-o fundaţie de beton armat, sprijinită pe şase piloti foraţi.

O jardinieră circulară, cu covor de gazon, ar urma să fie amenajată în jurul axului central al monumentului, înconjurată, la rândul ei de alte patru jardiniere circulare montate în patru module care prin forma lor „creează senzaţia de spaţiu verde vălurit”. Între spaţiul verde central şi cele patru module de jardiniere (trei cu gazon, una cu flori sau plante ornamentale) va fi un spaţiu pavat de culoare gri antichizat, despre care proiectantul precizează: „nu este un spaţiu de promenadă, este o inovaţie arhitecturală care va încânta privirea". Întregul ansamblu va fi iluminat arhitectural, spaţiile verzi vor avea sistem automat de irigaţii, iar semnalizarea rutieră va fi actualizată.

Conform principalilor indicatori tehnico-economici, investiţia se ridică la 2.968.390 de lei, iar durata de realizare este de şapte luni.

Rămâne de văzut ce vor spune consilierii locali pentru că, în prezent, este în vigoare hotărârea votată în 2013 care prevede o fântână arteziană de 18 metri la Inelul de Rocadă.


Pe masa aleşilor locali tocmai a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, un nou proiect privind reamenajarea Inelului de Rocadă. Proiectul a fost realizat de firma ATU Consulting SRL şi porneşte de la considerentul că „stadiul actual al zonei nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere tehnic, peisagistic şi estetic”.

Proiectantul prezintă nu mai puţin de trei variante ale aceleiaşi idei. Soluţia propusă are ca element central construirea unui stâlp central de formă cilindrică, din beton armat, înalt de 26 de metri, pe care ar urma să fie amplasată statuia Sfântului Apostol Andrei. Acest monument va face obiectul unui proiect viitor, fiind o lucrare de artă complexă.

În jurul ansamblului monumental este proiectată o jardinieră circulară. Alte patru jardiniere circulare separate de un spaţiu pavat de jardiniera centrală vor decora zona pentru care se doreşte iluminat arhitectural.

Valoarea investiţiei se ridică la 2.968.390 de lei, iar durata de realizare, de şapte luni.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 9014 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 02:37

15 comentarii

 • postat de Grigore
  Joi, 29 August 2019 23:55
  5.13.133.***
  Statuia din varful batului va arata meschin! E clar ca v-ati sfatuit iarasi cu niste incompetenti!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Vasile T
  Miercuri, 28 August 2019 00:56
  89.136.0.***
  Gazon. Borduri (mici sau mari, din ce exista in stoc), si, 2-3 copaci, eventual un brad ce poate fi impodobit iarna. Fara alte cheltuieli inutile pentru galateni (dar considerate utile de catre puliticieni, datorita comisioanelor ce pot fi extrase si utilizate in finantarea formatiunilor, sau intereselor proprii). Scuze am dorit sa scriu politicieni, dar fiind noapte si neavand tastatura iluminata, a iesit altceva. Nu am buton de stergere!
  In cadrul unei excursii efectuate in urma cu mult timp in Marea Britanie, am observat ca pe langa drumurile largi cu minim 2 benzi pe sens, englezii astia aveau foarte multe sensuri giratorii (cu 3- pana la 8 iesiri), majoritatea fiind si semaforizate, presemnalizate pe asfalt si cu panouri. OK. Vointa politica nu exista pentru a construi drumuri largi. Dar vopsea si semafoare, respectiv tabla pentru indicatoare exista. Mai trebuie autoritate, competenta si implicare, in detrimentul indolentei si dezinteresului celor platiti pentru a gasi si implementa solutii utile societatii (nu doar propriilor interese)!
  1
  1
  Raportează
 • postat de administratia locala isi bate joc de noi si banii nostrii
  Marți, 27 August 2019 20:44
  92.114.82.***
  mai bine gasiti solutii ca in inelul de la rocada dupa ce incep scolile si serviciile bugetarii care sint in concediu toata vara sa nu se mai blocheze circulatia intre orele 07. 40 - 08.10. puneti acolo un politist sau doi care sa ajute circulatia in intervalul asta ca altfel e la "futui mama masii", adica fiecare pe tupeul lui sau pe injuraturi. da te uiti la statui bisericoase in timp ce toata zona e blocata . e misto.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Afon
  Marți, 27 August 2019 15:05
  86.124.203.***
  Sunt sigur ca avem nevoie de asa o modernizare! De ce sa nu cheltuim câteva milioane, pt o idee a cuiva, și pt ca alți câțiva sa mai suga niște bani din buzunarele noastre!
  4
  35
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Marți, 27 August 2019 14:56
  86.34.180.***
  Lasati-l asa! Cheltuiti banii aiurea, la fel cum ati facut la sensul de la Catusa, unde nu s-a facut mai mult spatiu. Era de asteptat sa inchideti si benzinaria din mijloc, si toate celelalte vulcanizari, spalatorii, statii de calatori; care toate la un loc au contribuit la sufocarea traficului.
  Deeh, interesul, poarta fesul!
  Nu sunteti buni administratori, nu sunteti nici macar buni constructori , si in plus sunteti pusi pe jaff la drumul mare. Bugetati sume astronomice pt. lucrari de un nivel ce i-ar face sa roseasca pana si pe cei mai nenorociti locuitori ai acestei Planete!
  3
  47
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 27 August 2019 13:38
  213.233.101.***
  Hai sa terminam ce am inceput!Ceea ce s-a realizat pina acum este de plins!!!!!!Daca vine cineva la noi in oras pentru prima oara si vede zona Potcoava va spune ca acolo nu s-a lucrat de 50 de ani!!!Apropo d-ul primar urma sa ne anunte cind linia verde in Galati functioneaza normal!!!Mai stie cineva ceva de unda verde?Pentru ca si acolo s-au bagat o gramada de bani si rezultatul este 0 !!!Cu ce a ajutat traficul din Galati unda verde????Arhitectul sef al Galatiului dadea o nota de 7 zonei modernizate de la Potcoava luind ca referinta lucrarile din UE!Dar de ce 7 si nu 10?Sau 9?Pentru ca se poate !daia!!!!!!!!!!
  4
  35
  Raportează
 • postat de Ady
  Marți, 27 August 2019 13:10
  5.13.208.***
  Bun loc de papat bani pe proiecte si alte inventii. Astia cu mintea odihnita tot cauta solutii de a mai stoarce ceva bani din buget. Si uite asa se mai face un studiu ,un program sau alte idei ,se mai incepe ceva pe ici pe colo dar de terminat NIMIC.
  4
  33
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 27 August 2019 12:44
  89.136.4.***
  Foarte mult beton (sau poate punem si aici granit) pentru o zona unde nu ai cum sa ajungi ca si pieton.
  4
  27
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Marți, 27 August 2019 11:45
  81.12.150.***
  Gata ! Si reperul asta-l distrugeti !!!
  12
  26
  Raportează
 • postat de vader
  Marți, 27 August 2019 11:23
  193.230.156.***
  Evident! Doar nu va asteptati ca alesii nostril sa fie preocupati de cartiere, sau de alte lucruri prin oras. Doar ei nu locuiesc prin cartiere, ci in viloaice, iar piciorusele lor gingase nu se murdaresc pe trotuarele orasului. Deci....ce am votat, aia avem. Ne miram? N-ar trebui. Ar trebui sa punem mana pe topoare....
  10
  38
  Raportează
 • postat de gica panda
  Marți, 27 August 2019 11:20
  193.230.156.***
  Dar inelul de la "Piata Energiei" cu-i sula calului i-l lăsați? Sau ala nu-i al vostru!
  7
  37
  Raportează
 • postat de q
  Marți, 27 August 2019 10:56
  91.216.52.***
  Betoane. Vrem betoane...bagati betoane...cat mai multe betoane.
  7
  39
  Raportează
 • postat de Anonim
  Marți, 27 August 2019 10:46
  37.251.222.***
  Proiectul de modernizare în sine este o idee foarte bună însă faptul că se adaugă elemente religioase în spaziul urban, mai ales într-o zonă proaspăt modernizată, este ceva inestetic și contribuie în mică parte la consolidarea unei religie care este, din punctul meu de vedere, principala problemă a mintalității și deschiderea sa în România.
  În spațiile private nu au de cât să împodobească casele cu icoane și statui dar spațiul public trebuie să rămână străin la aceste lucruri. În locul statuiei aș amenaja o sculptură modernă sau chiar futuristă care dă acel aer de modernitate de care Galați are nevoie
  12
  51
  Raportează
 • postat de magis
  Marți, 27 August 2019 10:34
  89.121.200.***
  Parerea mea e ca proiectul prevede prea putin beton turnat peste actualul spatiu verde. Dom' primar se pricepe mai bine, il rog sa isi dea parerea avizata. In alta ordine de idei, cind trotuarele sunt praf si pulbere prin tot orasul, ca si carosabilul de altfel, exact de stilpul ala cu statuie avem nevoie. Iar alea 30 de miliarde de lei vechi mai bine ar fi dirijate catre mincalzirea soclilor , spitalelor, etc. sa nu ne trezim ca anul trecut cind dom' primar (sa ne traiti!) a dormit in bocanci pina in noiembrie, cind el avea cald in casa la bebel, dar plozii nostri bateau cuie in banci. Dom' roimar, ziceti ca veti candida din nou, asa-i? Misto proiect, ca si asta cu stilpul de beton !
  6
  38
  Raportează
 • postat de Carmen
  Marți, 27 August 2019 10:32
  5.13.228.***
  Cel mai bine ar fi sa renunte deocamdata la alte planuri si activitati de "modernizare".
  Sa termine cu alte inceputuri, ca arata orasul asta ca in timpul razboiului.

  Gropi si pe trotuare si pe strazi, nu ai pe unde merge , mai e foarte putin si vine vremea nefavorabila lucrarilor.

  Asta ca sa nu mai vorbim ca rezultatele tuturor modernizarilor facute de primarul "care este " si echipa lui sunt groaznice.
  5
  40
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.