Ordinea publică, apărată zilnic de 20 de jandarmi
Foto: Iulia Kelt

Ordinea publică, apărată zilnic de 20 de jandarmi
Evenimentele politice au ”subţiat” siguranţa străzii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Alegerile europarlamentare, referendumul naţional, mitingurile partidelor politice organizate în primele şapte luni la Galaţi au fost de natură se remobilizeze efectivele de jandarmi. Militarii au fost implicaţi mai puţin în misiunile de menţinere a ordinii publice în judeţ, diferenţa în minus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste şase procente.

Din cele aproape 3.000 de misiuni la care au participat jandarmii gălăţeni în intervalul ianuarie-iulie 2019, 2.135 au fost de menţinere a ordinii publice. Mai exact, de patrulare şi veghere asupra siguranţei cetăţeanului, acţiuni care au implicat mobilizarea a câte 20 de jandarmi zilnic. De sine stătătoare sau în colaborare cu poliţia, misiunile de apărarea a cetăţeanului au fost mai puţine decât anul trecut, recunosc reprezentanţii Jandarmeriei Galaţi, care pun slăbirea prezenţei în stradă a militarilor pe seama unor evenimente din scena politică, de natură să mobilizeze efective sporite. „Comparativ cu perioada similară a anului anterior acest gen de misiuni a înregistrat o scădere cu 6,20 la sută, fapt datorat migrării efectivelor de jandarmi către misiunile executate cu ocazia alegerilor membrilor Parlamentului European şi a referendumului naţional”, se arată în bilanţul raportat de Jandarmeria Galaţi pentru primele şapte luni ale anului în curs.

Amenzi şi dosare penale

Că este nevoie de o de prezenţa cât mai frecventă a echipajelor de ordine publică o demonstrează constatările făcute de jandarmi în misiunile pe care le-au făcut în judeţ în această perioadă. Militarii au constatat 72 de infracţiuni cu 104 autori şi au aplicat 1.064 de sancţiuni contravenţionale, majoritatea amenzi, cu o valoare totală de aproape 410.000 de lei.

Mobilizări la proteste şi concerte

Prima parte a anului 2019 a fost, fără îndoială, una a protestelor, inclusiv pentru forţele de ordine, 44 de manifestări cu caracter politico-social fiind de natură să atragă atenţia Jandarmeriei şi, implicit, alocarea de resurse. Luna martie a „excelat” din acest punct de vedere, dar proba de foc  a fost la mitingul PSD din mai, unde 15.000 de persoane au fost prezente în stradă, la Galaţi.

„Mitingul electoral PSD, eveniment cu impact deosebit, a avut un vârf de 15.000 de persoane. Acesta a reprezentat una dintre cele mai mari adunări desfăşurate în municipiul Galaţi în ultimii 15 ani. Pe timpul acestor manifestări, au fost sancţionate contravenţional cu amendă în valoare de 1.700 lei, trei persoane şi au fost întocmite actele de sesizare pentru două infracţiuni, în care au fost identificate 30 de persoane”, se arată în raportul Jandarmeriei Galaţi.

În cele 291 de misiuni de asigurare a ordinii publice, jandarmii au fost solicitaţi de 52 de ori la concerte, de 94 de ori la competiţii sportive şi de 50 de ori la misiuni cu caracter politic, de genul mitingurilor PSD şi PNL sau alegerilor europarlamentare.

Citit 4148 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2019 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.