Omagiu lui Brâncuşi, tot mâncat de rugină, în boscheţi | A mai trecut un an, se mai face o expertiză (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Omagiu lui Brâncuşi, tot mâncat de rugină, în boscheţi | A mai trecut un an, se mai face o expertiză (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Amplasarea acestei sculpturi este o prioritate pentru municipiul Galaţi?”, era întrebarea care se auzea în urmă cu un an, pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local. Întrebarea viza documentaţia şi costurile de 196.732,93 de lei cu TVA pentru ridicarea pe soclu a lucrării „Omagiu lui Brâncuşi”, realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann. Prioritate sau nu, sculptura zace şi acum tot în iarbă, mâncată de rugină, în zona Trecere Bac, iar Primăria Galaţi îi face o expertiză tehnică.

Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea, la Inelul de Rocadă, a unui ansamblu monumental format dintr-o columnă pe care să fie ridicată statuia Sfântului Apostol Andrei a stârnit dispute la recenta şedinţă a Consiliului Local. Discuţiile au vizat oportunitatea unei asemenea investiţii de peste 2,9 milioane de lei într-un oraş cu nevoi mai urgente şi mai mari. O discuţie similară a avut loc şi în urmă cu un an, pe 30 august 2018, când au fost votate studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru punerea în valoare a lucrării lui Ewerdt Hilgemann, „Omagiu lui Brâncuşi”.

28 de ani degeaba

„Omagiu lui Brâncuşi urcă, din tufişuri, pe soclu”, scriam în urmă cu un an, în "Viaţa liberă" despre impozanta sculptură "Omagiu lui Brâncuşi" realizată de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Lucrarea, în oţel pe bază de implozie, cu o înălţime de 12 metri, este dedicată lui Constantin Brâncuşi şi înfăţişează o coloană turtită, formată din paralelipipede vidate. "Fără minime măsuri de conservare, în prezent suprafeţe mari sunt corodate, una dintre feţe prezintă o porţiune străpunsă de rugină", se arăta în documentaţia votată de consilierii locali, pentru care Primăria a plătit firmei ATU Consulting SRL 47.481 de lei cu TVA.

"La presiunea opiniei publice, manifestată în presa locală, Primăria a hotărât amplasarea sculpturii în zonele în care mai sunt montate şi alte opere de artă din metal", se arăta în studiul de fezabilitate. Surprinzător, pe prima pagină, documentul plătit de Primărie nu era ilustrat cu "Omagiul" din Galaţi, ci cu lucrarea "Double", expusă în New Jersey, SUA!

Presiunea publică a început pe 18 mai 2016, când ziarul "Viaţa liberă" semnala: "Lucrările lui Ewerdt Hilgemann sunt expuse în toate marile oraşe ale lumii, în timp ce municipalitatea gălăţeană ţine aruncată în iarbă cea mai impozantă sculptură a acestuia" - lucrarea "Omagiu lui Brâncuşi". 

Necesitate

„Nu ştiu dacă, neapărat, este o prioritate, dar este o necesitate. Pentru că e o operă de artă de o reală valoare, care a fost lăsată spre ruginire de toţi înaintaşii noştri, şi cred că e cea mai corectă formă de a se face «dreptate» pentru ca acel muzeu în aer liber de pe Faleza Inferioară a Dunării să aibă ca giuvaer o astfel de lucrare a unui artist extrem, extrem de valoros, care merită a fi expusă”, declara, la acel moment, primarul Ionuţ Pucheanu, arătând şi motivele pentru care, aproape trei decenii, sculptura a ruginit pe Faleză. Aceleaşi pentru care Cavoul Roman, Poarta Turcească, situl arheologic de la Tirighina au fost abandonate de „ignoranţi care şi-au bătut joc de patrimoniul nostru cultural”.

Ce trebuia făcut

Hotărârea votată de aleşii locali acum un an prevedea restaurarea sculpturii şi montarea ei pe Faleza Inferioară, la intrarea dinspre parcarea Trecere Bac. Lucrarea presupune realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit - iluminarea cu reflectoare şi amenajarea verticală a zonei. Valoarea totală a investiţiei era de 196.732 de lei cu TVA, de la bugetul local. "Prin expunerea operei artistului german, Galaţiul va intra în rândul oraşelor europene/americane care găzduiesc o operă a acestui artist", se mai arăta în document.

O nouă expertiză

În locul unei licitaţii pentru punerea în valoare a "Omagiului" administraţia locală a organizat o achiziţie publică pentru „servicii de expertizare tehnica a monumentului de for public «Omagiu lui Brâncuşi»”. Valoarea estimată a contractului este de 30.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire – preţul cel mai scăzut.

Conform caietului de sarcini, este necesară „expertizarea tehnică a structurii metalice pentru lucrările de restaurare. Va fi propusă o singură măsură de intervenţie”. Durata de elaborare a documentaţiei este de 60 de zile.

Potrivit datelor noastre, problema majoră a lucrării de artă este rugina, care a afectat grav sculptura, aşa că e greu de spus dacă mai poate fi pusă în valoare.

Citit 5212 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.