Galațiul cheltuie mai mult, dar nu pentru dezvoltare
Foto: Bogdan Codrescu

Galațiul cheltuie mai mult, dar nu pentru dezvoltare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Peste 70,39 milioane de lei alocate în plus pentru funcţionare şi un minus de 3,83 milioane de lei la dezvoltare. Aşa arată bugetul local al Galaţiului, în urma rectificării bugetare aprobate săptămâna trecută cu 16 voturi favorabile.

Bugetul local al Galaţiului a fost mereu marcat de discrepanţa dintre sumele consistente alocate pentru funcţionarea oraşului şi sumele modeste, ca să nu spunem infime, repartizare pentru dezvoltare, adică pentru investiţii. Ultima rectificare bugetară, votată la finele lunii septembrie, a mărit acest decalaj. În vreme ce funcţionarea a primit un supliment de peste 70,39 milioane de lei, dezvoltarea s-a ales cu un minus de 3,83 de milioane de lei.

În referatul de aprobare a proiectului se arată că rectificarea bugetului „este necesară pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor şi serviciilor publice de subordonare locală, precum şi pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea realizării lucrărilor de reparaţii, igienizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Galaţi”.

Unde se duc 70,39 milioane de lei

Conform documentelor, atât veniturile, cât şi cheltuielile din secţiunea "Funcţionare" a bugetului local s-au suplimentat cu peste 70,39 milioane de lei.

Din această sumă, 14,35 milioane de lei merg la capitolul bugetar „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, pentru asigurarea cheltuielilor de personal, cu bunurile şi serviciile şi a rambursărilor de credite.

Următoarea alocare suplimentară se ridică la 9,66 milioane de lei, bani care se duc la „Asigurări şi asistenţă socială”, pentru asigurarea drepturilor salariale cuvenite asistenţilor persoanelor cu handicap şi pentru cheltuielile de funcţionare a căminelor de asistenţă socială.

Alte 9 milioane de lei au fost alocate pentru protecţia mediului şi salubrizare, iar un supliment de 8,7 milioane de lei asigură cheltuielile de funcţionare a celor trei teatre, a Clubului Sportiv Municipal, dar şi cheltuielile de întreţinere a parcurilor şi a spaţiilor verzi.

Tranzacţiile privind datoria publică şi împrumuturile au fost majorate cu 6,25 milioane de lei, pentru plata comisioanelor aferente împrumutului contractat la Exim Bank.

Pentru asigurarea burselor elevilor şi cheltuielile de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, „Învăţământul” a primit 6,42 milioane de lei în plus.

Au fost suplimentate cu 4,24 milioane de lei cheltuielile cu iluminatul public, întreţinere semafoare, servicii de pază a domeniul public, cu 3,3 milioane de lei - fondurile alocate pentru achiziţionarea de către populaţie a unui sistem alternativ de încălzire şi pentru asigurarea subvenţiei la încălzire, şi cu 3,28 milioane de lei - sumele pentru subvenţia Transurb şi pentru rambursarea creditelor contractate.

Alte 2,9 milioane vor asigura „Ordinea publică şi siguranţa naţională”, 1,5 milioane de lei - cheltuielile de funcţionare pentru serviciul de evidenţă a persoanelor, iar 763.000 de lei - cheltuielile de funcţionare ale celor trei spitale ale Primăriei.

Alocări diminuate pentru investiţii

Conform documentelor, la secţiunea dezvoltare a bugetului local au fost diminuate cu 3,83 milioane de lei atât veniturile, cât şi cheltuielile. Pe lista de investiţii, am remarcat obiective care au primit bani în plus, dar şi obiective de la care s-a mai tăiat din suma alocată iniţial.

De pildă, pentru „Modernizare strada Domnească între strada Brăilei şi strada Gamulea” a fost repartizat un supliment financiar de 1,5 milioane de lei.

La Spitalul de Copii, 2 milioane de lei au fost alocate în plus pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Compartimentului de Primiri Urgenţe, iar 1,86 milioane de lei pentru modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului. Acestea sunt investiţii care vor fi decontate din fonduri europene.

Printre lucrările în desfăşurare care au pierdut bani se numără „Reabilitare şi modernizare Plaja Dunărea”, unde suma a fost diminuată cu 4 milioane de lei şi au mai rămas doar 2,59 milioane. O sumă de 1,24 milioane de lei a fost redusă din alocarea financiară pentru construirea parcării supraetajate în zona Mazepa I, bloc R5, iar banii de reparaţii capitale la Pasajul „Dunărea” au scăzut cu 1,35 milioane de lei.

De ce veniturile sunt mai mici decât anul trecut

Fiecare dezbatere privind bugetul e marcată de aceeaşi întrebare adresată de consilierul PNL Onuţ Atanasiu: de ce veniturile acestui an sunt mai mici cu 14 milioane de lei decât anul trecut. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, anul trecut a fost descoperit şi executat un proprietar de mare imobil care nu îşi achitase impozitele şi taxele locale în ultimii cinci ani. "Găsiţi încă unul la fel de mare şi de rău-platnic cât să ne acopere încasările şi anul acesta", i-a sugerat edilul lui Atanasiu.

Rămâne de văzut ce modificări va mai suferi bugetul local până la finele anului.

Citit 4125 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.