Ce visează Primăria pentru Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei/ 12 soluţii urbanistice, la jurizare (FOTO)

Ce visează Primăria pentru Faleza Dunării şi Valea Ţiglinei/ 12 soluţii urbanistice, la jurizare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

O propunere de consolidare a taluzului dinspre Dunăre, un dig care să prevină inundarea Falezei Inferioare, mutarea pistelor de role şi biciclete, mici piaţete pentru contemplarea sculpturilor în metal, dar şi trei parcări subterane, pe acoperişul cărora să fie amenajate locuri de promenadă şi de belvedere. Nu e un scenariu SF, ci soluţiile pe care Primăria Galaţi le-a solicitat în cadrul concursului de idei urbanistice pentru „Reamenajare şi refuncţionalizare zona Faleza Dunării”. Proiecte ingenioase a aşteptat şi de la participanţii la competiţia pentru selectarea celei mai bune soluţii urbanistice de „Reamenajare şi refuncţionalizare zona Valea Ţiglinei”.

Primul concurs de soluţii urbanistice, organizat de Primăria municipiului Galaţi în toamna anului 2017, pentru "Reamenajare zona Inelul de Rocadă” a fost, din păcate, un fiasco. Pentru a selecta cele mai bune soluţii urbanistice pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării, şi, respectiv, a Văii Ţiglinei, Primăria derulează, în prezent, alte două competiţii de proiecte, care par să aibă mai mult succes.
Potrivit Biroului de presă al Primăriei, pentru fiecare dintre cele două zone vizate s-au primit, în termenul stabilit, câte şase proiecte, aflate acum în etapa de jurizare.

Secretizare

„Soluţiile propuse sunt ingenioase şi au atins fiecare punct din tema de proiectare. Fiecare proiect a primit un cod alfa numeric şi, abia după ce se va încheia jurizarea şi se va stabili clasamentul, se vor deschide plicurile pentru a afla cine sunt participanţii.
După expirarea termenului de înscriere, a mai fost primit un proiect. Acesta nu a intrat în concurs, dar va fi prezentat alături de celelalte 12, în cadrul unei expoziţii, după încheierea jurizării”, ne-a comunicat municipalitatea.

Cine şi cum jurizează

Conform regulamentelor de concurs, juriul va acorda punctaje în funcţie de următoarele criterii: originalitate, armonizarea cu specificul zonei, soluţii urbanistice şi încadrarea în temă.

Juriul este alcătuit din opt membri titulari: Sorin Enache - viceprimar al Galaţiului şi preşedintele juriului, Dragoş Horia Buhociu - arhitect-şef al municipiului Galaţi, Cristian Capeţis - directorul Direcţiei Dezvoltare Infrastructură şi Lucrări Publice, Gabriel Pascariu - Registrul Urbaniştilor din România, Cristina Enache - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Cătălin Fetecău - Universitatea “Dunărea de Jos”, Oana Caraman - şef serviciul Investiţii şi Mentenanţă Damen Shipyard Galaţi şi Ciprian Ciocan - Asociaţia Mila 80.

„Juriul este suveran. Decizia lui nu poate fi contestată. Pentru stabilirea ierarhiei câştigătorilor, fiecare membru va acorda câte un punctaj, iar prin media aritmetică se va stabili rezultatul”, se precizează în documentaţia concursurilor. În funcţie de punctaje se vor acorda, în cadrul fiecărui concurs: Premiul I - în valoare de 25.000 de lei, Premiul II - 15.000 de lei, Premiul III - 5.000 de lei. Lucrările premiate devin proprietatea municipiului Galaţi, care îşi rezervă dreptul de folosinţă.

Trei circuite pe Faleza Dunării

Până când proiectele vor fi făcute publice - cel mai probabil la finele lunii - vă prezentăm ce anume îşi doreşte Primăria pentru zona Faleza Dunării, cuprinsă între Scările Monumentale/ Elice până la Trecere Bac.

Pe scurt, conform temei de proiectare, municipalitatea îşi doreşte ca Faleza să ofere un circuit pietonal şi de promenadă, unul de alergare şi biciclete şi un circuit cultural, care să includă sculpturile în metal. Soluţiile propuse de concurenţi trebuie să vizeze toate cele trei paliere ale zonei: Faleza Inferioară, taluzul cu zona de vegetaţie plantată sau spontană şi scările de acces între faleze şi, respectiv, Faleza Superioară - bulevardul Marea Unire cu tot cu blocuri, vile, hoteluri, parcuri şi clădiri administrative.

Soluţii căutate

Conform regulamentului de concurs, Primăria a cerut, în primul rând, o propunere de consolidare a taluzului dinspre Dunăre, dar şi un dig cu înălţimea maximă de 50 cm, dar fără a avea o liniaritate monotonă, care să prevină inundarea Falezei Inferioare şi pe care să fie amplasate bănci sau grupuri de bănci cu forme variate.

Actualele piste de alergare şi biciclete ar urma să fie mutate înspre zona de vegetaţie a Falezei Inferioare sau chiar pe taluz, astfel încât traseul să fie variat şi să includă mici piaţete pentru odihnă.

Pentru a pune în valoare întreaga tabără de sculptură, ar urma să fie amenajate mici piaţete cu mobilier urban în preajma fiecărei sculpturi.

Minimum cinci zone de tip „cafenea”, vor fi realizate cu module (la alegere) în consolă, pe dig, sau pe pavimentul Falezei Inferioare.

Scările care leagă falezele inferioară şi superioară vor fi regândite cu un aspect contemporan, drumurile de acces vor fi refăcute, iar cele două chioşcuri deja existente vor fi reamenajate ca pseudo-amfiteatre.

Parcări subterane

„La libera alegere (ca amplasament) se vor realiza trei parcări subterane încastrate în taluz, spre Faleza Superioară şi în corelaţie cu aceasta, având un minimum de 100 locuri de parcare (fiecare) şi cu unul sau două nivele. Aceste parcări vor fi sub pavimentul Falezei Inferioare, iar pe acoperişul parcărilor vor fi amenajate locuri de promenadă, de belle vue etc.

În lateralul dinspre Dunăre, aceste parcări vor fi «mascate» prin panouri murale, cu tematici specifice activităţilor municipiului nostru (de exemplu - gen mozaic) sau cu panouri divers colorate şi cu sisteme de prindere care să permită interschimbabilitatea acestora. Pentru a nu produce o ruptură vizuală a întregului ansamblu, se va propune o amenajare peisageră în care se vor integra aceste parcări subterane”, se precizează în tema de concurs.

Primăria precizează că vor fi apreciate soluţiile îndrăzneţe, moderne şi originale, dar prietenoase atât cu mediul cât şi cu specificul cultural, patrimonial şi tradiţional al comunităţii gălăţene, intervenindu-se cât mai puţin asupra vegetaţiei valoroase existente.

Planuri pentru Valea Ţiglinei

Pentru Valea Ţiglinei - zona cuprinsă între Parcul Cloşca (inclusiv), Stadionul „Nicolae Rainea”, Stadionul „Siderurgistul” şi parte din Uzina de Apă nr. 1 (dezafectată) - se propune „crearea unui ansamblu dinamic, divers, dar unitar şi coerent”. Un concept care să redefinească zona ca un nou reper urban, pentru care se va face şi o propunere de denumire.

Misiunea participanţilor a vizat nu numai refacerea Parcului „Cloşca” - aflat acum într-o avansată stare de degradare, ci şi integrarea bazei sportive „Siderurgistul” şi a Stadionului "Dunărea - Nicolae Rainea" într-un concept de bază sportivă urbană.

Pe lista de cerinţe impuse concurenţilor se mai regăsesc: soluţii de captare şi valorizare a firului de apă existent, loc de joacă modern, pe categorii de vârstă, cu echipamente versatile şi multifuncţionale, parcuri tematice gen LegoLand/RoboLand, Mini zoo urban, grădini recreative, spaţii special amenajate pentru persoane vârstnice.

Pe lângă alei dalate, mici piaţete dalate, echipate modern, spaţii verzi amenajate, mai trebuie propusă o pistă de alergare, pentru care se va asigura, prin concept, maximul posibil de kilometri. Tot maximul posibil de kilometri trebuie să aibă şi traseele pentru role, biciclete, skate-uri, care trebuie să fie distincte faţă de cele pietonale, pentru a se evita accidentările. Este vizată şi amenajarea unui parc pentru skate.

Poduri, zone de traversare, zone de „belle vue”, crearea de perspective interesante spre celelalte repere - Dunăre, Faleză, Grădina Botanică, pseudo-amfiteatre sau terase semiacoperite pentru minispectacole, miniconcerte, serbări, festivităţi, dar şi accese şi parcări subterane, au fost, de asemenea, în tema de proiectare.

Proiecte s-au mai făcut

Rămâne de văzut cum au răspuns concurenţii la toate aceste solicitări, cum arată propunerile lor şi dacă se vor materializa vreodată. Şi spunem asta nu din răutate, ci pentru că, de pildă, pentru Faleza Dunării, s-au mai contractat, cel puţin în mandatul fostului primar Marius Stan, proiecte de modernizare.

De pildă, au fost contractate la firma Caro Serv Com SRL, pentru suma de 159.588 de lei, proiectul tehnic, caietul de sarcini, documentaţia tehnică şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru modernizarea Falezei Dunării. Iar pentru alţi 6.696 de lei, un studiu geotehnic pentru modernizarea Falezei, contractat la SC Geomar-For Consulting SRL. Documentaţiile cu pricina nu s-au concretizat niciodată.

Citit 12205 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 11:53

9 comentarii

 • postat de macarie banu
  Marți, 08 Octombrie 2019 14:40
  95.76.3.***
  oare ce ma face sa cred ca pe acoperisul presupuselor garaje,de exemplu, se vor construi....de fapt vor apare,usor si pe nesimtite.....barulete,carciumioare,etc.?!!!
  5
  14
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 08 Octombrie 2019 14:35
  95.76.2.***
  Nimeni nu pomeneste mai intai de consolidarea taluzului, care sprijina pe pe partea inferioara a falezei, un teren slab, imbibat cu apa, fie din drenajul natural, fie din Dunare, atunci cand are nivelul crescut!

  Pai ce inseamna sa faci un zid imediat langa albia Dunarii, decat sa opresti drenajul natural al taluzului, drenaj care se vede ca a luat-o razna, curgand in orice anoptimp pe deasupra aleii inferioare, dovada ca drenurile subterane facute de cei care au construit faleza sunt deteriorate, ceea ce constituie un real pericol de acumulare freatica la baza taluzului crescand riscul slabirii rezistentei acestuia si crearea unei pelicule de alunecare in Dunare!

  Plus ca, constructia unui zid langa albia Dunarii, chiar si de inaltimea de 30-40 cm, neavand, practic, niciun rol real de oprire a inundatiei, in loc de o amenajare arhitecturala naturala, din piatra,care s-ar preta cel mai bine, precum acei stabilopozi in zona Cazinoului din Constanta, parand
  unda valurilor, infrumusetand ambientul, care ar da o nota specifica privitorilor, de contact vizual cu fluviul!

  Si, in fine, o prostie si mai mare, ar fi scobitul taluzului la baza pentru constructii subterane, fara sa se tina seama ca la constructia falezei s-a adus foarte multa umplutura pentru a echilibra geometria axiala pe verticala si orizontala a taluzurilor, creindu-se pericolul prabusirii acelor sectiuni! Numai o minte bolnava a putut sa puna in discutie o asemenea treaba, ca se intorc in morminte specialistii care au gandit aceasta frumusete arhitecturala,Faleza Dunarii din Galati, cea mai frumoasa faleza de pe lungimea Dunarii, si, niste nenorociti, aflati vremelnic in administratia Galatiului, vor sa o distruga!

  Chiar nu este nimeni sa opreasca aceasta nebunie a unor neica nimeni din administratia Galatiului, si a unor asa-zisi proiectanti de apartamente, nimeni altii decat cei care nu au fost in stare sa gandeasca consolidarea zonei de la elice, falezogaura?!!!!

  Nu inteleg ce se intampla in orasul Galati, totul se construieste anapoda, fara gust si de proasta calitate, dezastru, amorteala si prostie!
  4
  24
  Raportează
 • postat de Motanul
  Marți, 08 Octombrie 2019 12:57
  82.76.10.***
  Ce ar fi doar sa curatati faleza de gunoaie, sa vopsiti, sa refaceti malul de beton, sa plantati flori, sa taiati buruienile si copacii crescuti aiurea, sa ne scapati de "localurile" de prost gust, sa asfaltati unde s-a crapat asfaltul.
  2
  47
  Raportează
 • postat de magis
  Marți, 08 Octombrie 2019 10:38
  89.121.200.***
  Parcari incastrate in taluz??? Am sfeclit-o, adio copaci, bun venit betoane! Betonut, mai stai mult pe scaunul ala? Hai, pa, la revedere !
  8
  44
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Marți, 08 Octombrie 2019 09:47
  5.13.184.***
  Asta e asa ,ca sa vada contribuabilu ca e si el bagat in seama si ca i se cere parerea. Si toata gloata aia din juriu iau bani de pomana ,ca nu au solutii si poate le da altii vreo idee du cum si ce sa faca. Pe urma au ei grija sa plaseze studiile si lucrarea.
  5
  25
  Raportează
 • postat de Cistin
  Marți, 08 Octombrie 2019 09:31
  5.13.173.***
  Proiectele includ si construcțiile de beton existente? Sau rămân pe poziție ca și haremul din centru? Kich - uri.
  3
  29
  Raportează
 • postat de Paul Mironov
  Marți, 08 Octombrie 2019 09:10
  79.116.109.***
  Trebuie sa fie un concurs national, sa participie cei mai buni arhitecti din Romania. Altfel vor iesi iarasi niste proiecte caraghioase, jenante, precum cele de la Spicu, Potcoava etc.
  5
  31
  Raportează
 • Marți, 08 Octombrie 2019 09:01
  78.96.82.***
  Unora iar nu le place ce face primăria... „Da' nu mai scăpăm și noi de pesedeu ăsta care mișcă ceva, 'oaie???”... Ce să facem, stimați tovarăși... Mișcă, și în bine, NU ca Marius Stan, pe care unii îl ridică în slăvi că a făcut nu știu ce... A făcut și el CEVA, dar NU a schimbat fața orașului SEMNIFICATIV ca Ionuț Pucheanu, asta e clar! Bănuiesc că cititorilor nu le-a mai convenit partea cu „Juriul este suveran. Decizia lui nu poate fi contestată”. Oameni buni, spuneți, ÎN GENERAL, că vreți să fiți conduși de către elite... Dacă e pe așa, atunci elitele să decidă pentru noi toți, așa cum este și normal! Doar nu vreți scrutin local pentru așa ceva?!?! O să spuneți că se dau bani pe geam sau pe apa sâmbetei!

  Foarte bine, lăsați-i să schimbe fața orașului și să avem și noi o faleză cu care să ne mândrim! Să nu mai salivăm după parcurile din București sau Cluj! Aveți încredere și speranță vis-a-vis de actuala administrație și se vor întâmpla lucruri bune, ca și până acum! După asta, vor veni bucureștenii și clujenii timp de mai multe weekenduri să se relaxeze! Astfel, devenim atractivi și, prin urmare, mai mulți bani la bugetul local!

  PS Deja tinerii "frumoși", liberi, "inteligenți", anti-PSD-iști, bla-bla-bla și-au pus amprenta pe panourile montate de primărie... Priviți imaginea notată cu indexul 5!!! Ca să mă exprim mai rromânește... „bă, nu l-a dus capul pe unul mai luminat să scrie plăcuța suedeză... Tinerii ăștia... chiar că buni de nimic!”. La fel de dezamăgit de cei de vârsta mea sau mai tineri...
  45
  10
  Raportează
 • postat de Crescut la Dunare
  Marți, 08 Octombrie 2019 08:53
  78.96.59.***
  Dig care sa previna inundarea falezei ?
  Nu-nu, dig = beton. Nicaieri nu vezi asa ceva. Nivelul apei creste, scade, Dunarea nu este un rau canalizat ca Dambovita. Cum credeti ca va arata.cand nivelul apei e scazut. Eventual se degradeaza cand e viitura si tot nu am rezolvat nimic. Nu se poate ridica putin nivelul falezei inferioare si refacut taluzul, cu piatra, cu trepte etc ?
  Doar nu vorbim de diferente mari de nivel. Oricum mai trebuie reparat taluzul existent, dupa 60 de ani.
  Ne uitam si cum este in zona AFDJ si Palatul Navigatiei. La nevoiei se pot consulta arhitecti din orase port similare, de exemplu din Olanda. Usor cu pianul pe scari, sa nu stricam si ce avem mostenire.

  In Valea Tiglinei, zona stadion-parc-stadion-uzina apa. Ar trebui pastrat specificul de baza olimpica a zonei si macar sa se rezerve loc pentru o sala polivalenta, caci cea existenta e depasita rau. Toate municipiile resedinta stau mai bine la acest capitol.
  Dar la Galati avem sansa rara sa fie grupata o intreaga baza olimpica, mai multe terenuri, sali, bazin. Un parc al sporturilor, cu conexiuni la zonele de promenada adiacente, parcul Closca, gradina Botanica, Faleza,...
  3
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.