Proiecte în pericol?

Proiecte în pericol?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuna Pechea şi-a adjudecat recent două proiecte importante. Primul vizează reabilitarea parcului comunal cu finanţare din Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului, prin realizarea de spaţii verzi în localităţi.

Proiectul a fost aprobat la finele lunii decembrie, de către Guvernul Boc, alături de alte două investiţii: parcul ce va fi înfiinţat în Micro 21 din municipiul Galaţi şi un parc comunal în Scânteieşti. Al doilea proiect important câştigat de Pechea este „Casa Verde”.

Autorităţile comunei Pechea se tem însă că vor pierde şi tehnologia avansată de încălzire cu ajutorul energiei solare şi parcul, dacă instanţa va decide definitiv şi irevocabil desfiinţarea actualului Consiliu Local.

Târg de la 1800

Piaţa din comuna Pechea a beneficiat anul trecut de investiţii. Incinta a fost reabilitată, terenul a fost bituminat pentru că îşi rupeau picioarele, nu alta, comercianţii şi cumpărătorii.

Copertinele mai trebuie schimbate pentru că arată jalnic. Trebuie să ştiţi că la Pechea este târg istoric, atestat în fiecare duminică din 1800 încoace.

Regularizarea Suhurluiului

Primarii din Slobozia Conachi, Pechea şi Cuza Vodă şi-au unit forţele pentru a investi în regularizarea pârâului Suhurlui.

Intenţia comună este a de porni studiul de fezabilitate şi de a obţine fonduri de la Ministerul Mediului pentru acest proiect. Albia a fost colmatată, iar pe alocuri pârâul iese din matcă.

Autospecială din 1940

Potrivit primarului Iancu Boldea, în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă, Pechea va fi al doilea mare centru pe Pompieri şi SMURD.

Investiţia privind pichetul de pompieri cu SMURD a costat nu mai puţin de 13 miliarde de lei vechi, în afara dotărilor care vor veni de la Consiliul Judeţului.

Problema este însă la capitolul stins incendii: „Avem o autospecială la pământ. Am încercat să o reparăm, dar e din 1940! Sub orice critică! Chemăm Galaţiul în caz de incendiu. E distanţa mare de timp şi la un foc mare contează”, spune primarul.

Tichete pentru dascăli

„Anul trecut am dat patru rânduri de tichete pentru personalul din învăţământ, ceea ce înseamnă foarte mult. Am aproape 180 de cadre şi suma s-a ridicat la 2,4 miliarde de lei vechi”.

„Cadrele didactice voiau şi al cincilea rând de tichete în condiţiile în care alte primării nu au dat nimic. Şi al 13 salariu l-am dat. Stăm bine, la acest capitol”, se mândreşte primarul din Pechea, Iancu Boldea.

Blestem administrativ

În vara anului 2008, Pechea n-a apucat să se bucure de noul primar ales, liberalul Iancu Boldea, pentru că vărul acestuia, liberalul Gheorghe Boldea, i-a contestat portofoliul câştigat prin vot.

Procesul intentat „în familie”, de la văr la văr, a blocat, practic, întregul sistem administrativ. Cu „sprijinul” nepotului, deputatul PD-L Mihail Boldea, primarul a ajuns inclusiv la Curtea Constituţională.

Cinci luni în care Iancu Boldea a fost ţinut pe tuşă, funcţia de primar a fost exercitată de viceprimarul localităţii, Crişan Stanciu.

Scandal nou

La un an de la scandalul legat de primar, conducerea localităţii a fost notificată în repetate rânduri de către fostul prefect Claudiu Brînzan să iniţieze procedurile de dizolvare a Consiliului Local pentru că timp de două luni consecutiv aleşii nu s-au întrunit în şedinţă ordinară.

În final, acţiunea de dizolvare a CL a fost iniţiată de către liderul organizaţiei PSD Pechea, Ilie Gheorghe, care a cerut instanţei şi anularea hotărârilor de Consiliu Local adoptate începând cu şedinţa din 30 iunie 2009, declarată de Brînzan ilegală.

PSD Pechea s-a îndreptat, în paralel, şi cu o acţiune în instanţă împotriva primarului liberal al comunei şi a secretarului Consiliului Local, cărora le cere despăgubiri pentru faptul că, timp de patru luni, cei trei consilieri PSD au fost ţinuţi pe tuşa Consiliului Local, iar în Legislativul comunei au fost menţinuţi aleşii cărora PSD le retrăsese sprijinul politic.

Acum aleşii locali sunt în pericol de a-şi pierde mandatele, iar cetăţenii ar putea fi chemaţi la vot, pe banii lor, dacă legislativul local va fi dizolvat prin decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei.

Cât două oraşe

Comuna care depăşeşte două oraşe adunate, Târgu Bujor şi Bereşti, cea mai mare din întregul judeţ, aşa este cunoscută Pechea.

Cu aproape 12.000 de locuitori, localitatea ar fi putut să devină fără probleme oraş, fireşte, dacă nu i-ar fi lipsit cu desăvârşire industria. Comuna şi-a câştigat celebritatea internaţională prin sportivii pe care i-a dăruit României şi apoi lumii.

Turcii au botezat comuna

Numele comunei Pechea vine de la un cuvânt turcesc, “pecha”, care înseamnă “apă bună”. Legenda spune că, pe vremea când turcii ne colindau meleagurile, şi-au adăpat aici caii şi pentru că era “apă bună” aşa i-a rămas numele.

Turcii au plecat, iar vremurile şi apele s-au mai schimbat. Nici apa nu mai e ce-a fost!

Citit 1143 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.