Cine ar putea deveni noii CETĂȚENI DE ONOARE ai Galaţiului | PROPUNERI pe masa aleşilor locali
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Cine ar putea deveni noii CETĂȚENI DE ONOARE ai Galaţiului | PROPUNERI pe masa aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

”Regina Aerului” - Smaranda Brăescu, căpitanul Napoleon Alexandru Popescu, arheologul Mihalache Brudiu, antrenorul de haltere Costel Dimofte, sculptorul Sergiu Dumitrescu, actorul Vlad Vasiliu şi jurnalistul Radu Macovei ar putea deveni Cetăţeni de Onoare ai Galaţiului


Panoplia Cetăţenilor de Onoare ai municipiului Galaţi s-ar putea îmbogăţi, la finele acestui an, cu şapte nume noi. Pe masa aleşilor locali ai Galaţiului au ajuns propunerile pentru acordarea acestei înalte distincţii. Conform regulamentului în vigoare: „Titlul de cetăţean de onoare al municipiului Galaţi se acordă persoanelor care s-au remarcat cu rezultate meritorii în activitatea lor şi care au o anumită legătură cu municipiul Galaţi”. Iată cine sunt cei propuşi pentru „cetăţenia de onoare” şi care sunt argumentele pentru a li se decerna această distincţie.

Smaranda Brăescu

Supranumită “Regina Aerului”, Smaranda Brăescu a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (în 1932 la Sacramento, SUA). Nominalizarea pentru a deveni, post mortem, Cetăţean de Onoare a venit din partea pilot instr. drd. ing. Neculae Preda – Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Pe lângă palmaresul aeronautic, Smaranda Brăescu a fost voluntar în cel de-al doilea război mondial, atât pe fost frontul de est, cât şi pe frontul de vest.

Napoleon Alexandru Popescu

Titlul de „Cetăţean de Onoare” post mortem este propus a-i fi acordat şi căpitanului Napoleon Alexandru Popescu. Motivaţia pentru oferirea înaltei distincţii a venit din partea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Comandantul Companiei a V-a a Regimentului Care de Luptă de la Galaţi, Napoleon Alexandru Popescu a fost singurul ofiţer român, care, împreună cu o mână de soldaţi, a oprit înaintarea trupelor sovietice de ocupaţie în Basarabia, la capul de pod de peste Prut Galaţi – Giurgiuleşti, în vara anului 1940.

Sergiu Dumitrescu

Şi în cazul artistului Sergiu Marin Dumitrescu, nominalizarea pentru acordarea, post mortem, a titlului de Cetăţean de Onoare a venit tot din partea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Sergiu Dumitrescu a avut o bogată activitate artistică, concretizată prin numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate. „Oraşul poartă cu mândrie haina geometrică a sculpturilor cu semnătura artistului – lucrarea Veşmânt”, se arată în documentele care însoţesc propunerea. Ca manager al CCDJ, între anii 2001-2004 şi 2009-2016 a înfiinţat: Ansamblul Folcloric „Doina Covurluiului”, Târgul Meşterilor Populari, Corala de copii „Allegria” şi Fanfara „Valurile Dunării”.

Mihalache Brudiu

Propus de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, care i-a conferit, anul acesta, titlul de Profesor Emerit, prof. univ. dr. Mihalache Brudiu a desfăşurat, timp de cinci decenii, o activitate de excepţie în domeniul cercetării şi a învăţământului arheologic. “Considerat ca unul dintre cei mai harnici arheologi ai României, este unicul care a cartat un număr de peste 430 de tumuli, dintre care o bună parte au fost cercetaţi şi descoperiţi de el, cu fonduri extraordinar de mici, dar şi cu ajutorul unor oameni deosebiţi care l-au sprijinit şi l-au înţeles, cu ajutorul cărora a salvat istoria de sub tumuli”, se arată în expunerea de motive pentru acordarea, post mortem, a titlului de Cetăţean de Onoare.

Costel Dimofte

Nominalizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Costel Dimofte este profesor şi antrenor de haltere, doctor în ştiinţe pedagogice, antrenor emerit, maestru al sportului, şi a obţinut rezultate extraordinare la campionatele mondiale europene şi naţionale. De asemenea, este arbitru internaţional, din 2000, la diferite campionate mondiale şi europene de seniori şi juniori. Acum este propus pentru a-i fi decernat titlul de Cetăţean de Onoare.

Radu Macovei

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi l-a nominalizat pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pe Radu Macovei. „Reputat jurnalist, iniţiator al unor campanii publicistice de mare impact, care au dus la crearea Taberei de Sculptură în Metal de pe Faleza Dunării şi a Festivalului de Comedie gălăţean. Pentru prestigioasa carieră jurnalistică a primit numeroase distincţii, iar volumul său de eseuri "Vremea struţo-cămilei" este considerat de critica de specialitate un adevărat manual de presă”, se arată în expunerea de motive.

Vlad Vasiliu

Propus tot de către Direcţia Judeţeană de Cultură, Vlad Vasiliu este prezentat drept personalitatea artistică de numele căruia se leagă o frumoasă şi bogată carieră în teatrul gălăţean, delectându-i pe spectatori cu roluri dintre cele mai variate. Profesor şi director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” în perioada 2006-2012, fondator al Cenaclului artelor – Serfioti, este şi autorul unor volume de versuri „Toamna iguanei”. Pentru aceste motive este nominalizat pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare”.

Rămâne de văzut dacă aleşii locali vor fi de acord cu aceste propuneri şi le vor aproba prin vot.

Citit 3604 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 17:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.