Evaluaţi acest articol
(33 voturi)
25 comentarii

Galațiul ar fi fost, astăzi, unul dintre municipiile din România în care zeci de mii de familii îndură frigul în propriile locuințe, dacă primarul Ionuț Pucheanu nu și-ar fi asumat o decizie radicală, dar imperios necesară în privința încălzirii populației, cu impact semnificativ asupra bugetului local și confortului și siguranței gălățenilor.

Ceea ce se întâmplă, în prezent, la București, unde zeci de mii de familii stau cu zilele în frig, din cauza avariilor din sistemul centralizat de termoficare, s-a petrecut, an de an, în sezonul rece, la Galați. Iar aceste grave probleme ar fi escaladat și ar fi dus, în final, la imposibilitatea de a mai fi pus în funcțiune vechiul sistem, fără ca populația să fie avertizată, dacă municipalitatea nu și-ar fi asumat o măsură aparent radicală.  
Edilul este singurul primar al Galațiului care a pus interesul cetățeanului mai presus de interesul electoral. A luat o măsură nepopulară (pentru unii) – aceea de închidere a vechiului sistem centralizat de termoficare, un mastodont extrem de învechit, ineficient, mare consumator de resurse de la bugetul local și generator de pierderi - și a gândit, în schimb, două programe prin care i-a sprijinit pe gălățeni. Practic, le-a pus la dispoziție două soluții pentru încălzire. 

Cum au fost sprijiniți cetățenii 

Pe de o parte, municipalitatea le-a oferit cetățenilor ajutor financiar de 3.000 de lei cu scopul de a-și achiziționa surse alternative de încălzire. Până la această dată, de ajutorul financiar de 3.000 de lei acordat de Primărie au beneficiat peste 12.600 de persoane singure/familii, ceea ce înseamnă că municipalitatea a investit peste 37,8 milioane de lei pentru confortul termic și independența acestora. Programul va continua.
Iar pentru aproximativ 6.000 de familii și persoane singure, care și-au manifestat dorința de a primi agent termic în sistem centralizat, a transformat mai multe puncte termice în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz. Nu mai puțin de 24 de microcentrale de cartier au fost puse în funcțiune pentru gălățeni din cartierele Centru, Mazepa, Țiglina, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 și Micro 40, dar și pentru o serie de instituții publice, datorită unei investiții în valoare de aproximativ trei milioane de lei. 
Mai mult, pentru prima dată, toate unitățile de învățământ din municipiul Galați au și centrale termice proprii. Primăria a făcut un efort financiar de peste 17 milioane de lei numai în anul 2018 pentru ca toate școlile să devină independente de sistemul centralizat. Din cele aproape 100 de unități de învățământ, 62 nu aveau centrale termice la începutul anului 2018. 
Primăria Galați nu a investit însă doar pentru achiziționarea de echipamente de încălzire, ci și pentru modernizarea sau înlocuirea în totalitate a instalațiile aferente (calorifere, rețele termice etc) în așa fel încât să nu existe sincope în alimentare, în unitățile de învățământ. 
Știu cu ce probleme se confruntă acum mulți dintre colegii mei primari. Știu că sunt zeci de mii de familii în țară care nu au căldură din cauza sistemelor de termoficare învechite și a pierderilor colosale. Și gălățenii au suferit din cauza unui astfel de sistem aflat în colaps, ținut artificial în viață de politicieni doar din dorința de a nu pierde capital electoral. 
Să ne amintim că, de multe ori, nici bine nu începea furnizarea de căldură, că avariile majore la magistralele Electrocentrale se țineau lanț, iar cetățenii stăteau în frig. Mai mult, din cauza rețelelor supradimensionate și învechite, pierderile deveneau din ce în ce mai mari, de la an la an, și foarte greu de suportat” – Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați 

Pierderi imense suportate de gălățeni și de la bugetul local 

În plus, municipalitatea era obligată de către Electrocentrale să cumpere, prin Calorgal, o cantitate mult prea mare de agent termic față de nevoile reale ale consumatorilor, ceea ce, de asemenea, se reflecta în pierderi uriașe. 
În iarna 2017-2018, ultimul sezon în care s-a mai livrat căldură în municipiul Galați, mai puțin de jumătate din cantitatea de agent termic impusă de Electrocentrale a și fost consumată efectiv de populație și facturată, restul reprezentând pierderi. De exemplu, în luna noiembrie 2017, Calorgal a fost obligată să cumpere de la Electrocentrale 22.000 de gigacalorii, din care a facturat aproximativ 10.000 de gigacalorii, deoarece cantitatea impusă era dublă față de consumul real al populației. Mai exact, din 5 milioane de lei plătite de municipalitate pentru furnizarea de agent termic în sistem centralizat, în luna noiembrie 2017, nu mai puțin de 2,5 milioane de lei au fost achitate pentru pierderi!
Sunt sume uriașe pe care autoritățile gălățene erau obligate să le ”pompeze” lunar într-un sistem ineficient, care sugruma tot mai mult bugetul local și împovăra nejustificat nu doar administrația locală, ci și pe mulți dintre gălățeni, ale căror facturi deveniseră mult prea mari raportate la calitatea serviciului de care beneficiau. Tocmai din acest motiv, numărul consumatorilor scăzuse dramatic în ultimii ani, iar vechiul sistem de termoficare, gândit inițial și proiectat pentru peste 90.000 de apartamente, mai avea aproximativ 15% de apartamente racordate la rețea. 

12 milioane de euro pe an, într-o gaură neagră

Pentru menținerea în funcțiune a vechiului sistem centralizat de termoficare, municipalitatea gălățeană ajunsese în situația de a plăti, anual, aproximativ 12 milioane de euro! 
Fonduri care ar fi putut fi utilizate pentru rezolvarea unor probleme stringente ale orașului sau pentru proiecte de dezvoltare și modernizare erau cheltuite pentru a ține în viață un sistem cel puțin păgubos pentru bugetul local, cu efecte economice devastatoare pe termen lung. 
Sumele care ar fi fost cheltuite pentru menținerea în funcțiune a sistemului ineficient de termoficare și pentru a acoperi pierderile uriașe, au fost utilizate, în anul 2019, pentru obiective precum: 
 

 • reabilitarea infrastructurii de cartier – program lansat în premieră, în anul 2016, de actuala administrație, datorită căruia străzi și trotuare nereparate de zeci de ani sunt acum reabilitate (programul va continua);
 • pentru proiecte de demolare a sute de garaje și crearea de noi locuri de parcare în cartierele sufocate de astfel de construcții, întrucât Primăria își dorește, înainte de toate, să rezolve problemele stringente ale cetățenilor, care trenează de ani buni;
 • pentru demararea investițiilor de modernizare a locurilor de joacă pentru copii. 

Am știut de la început că măsura închiderii vechiului sistem centralizat de termoficare este una nepopulară, aparent, dar, împreună cu echipa mea, după numeroase o serie de dezbateri și analize realiste, mi-am asumat o asemenea decizie radicală deoarece am fost conștient că altă cale nu există. Sistemul de termoficare nu mai putea fi repornit din rațiuni tehnice, economice și sociale. Bineînțeles, adversarii politici au încercat să inflameze populația, au încercat să manipuleze cetățenii și să le stârnească revoltaDar, cred eu, oamenii au înțeles oportunitatea și necesitatea unei astfel de decizii. Pentru că populismul nu își are locul în administrarea eficientă a unui oraș” - Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați. 

Galați, model pentru alte autorități

După adoptarea acestor măsuri, administrația gălățeană a devenit model pentru o serie de autorități locale din România, care, în prezent, se confruntă cu serioase probleme în ceea ce privește furnizarea de agent termic în sistem centralizat, atât din cauza costurilor uriașe pe care trebuie să le suporte bugetele locale și implicit cetățenii, cât și din cauza serviciilor de calitate îndoielnică livrate populației în condițiile în care sistemele centralizate de termoficare, în cele mai multe orașe, sunt învechite, degradate și ineficiente.
Buzău și Drobeta-Turnu Severin sunt doar câteva dintre municipiile în care autoritățile locale intenționează să rezolve problema spinoasă a termoficării după modelul municipiului Galați, în acest sens fiind purtate o serie de discuții cu reprezentanții administrației locale gălățene.

Citit 9274 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 17:40

25 comentarii

 • postat de Pârcotici Duminică, 05 Ianuarie 2020 00:31 79.118.232.*** Link la comentariu
  0
  4

  In fond despre ce vorbim?

  Cei care si-au platit singuri independenta energetica (circa 8.000 de lei pentru achizitie si montare centrala individuala) nu mai vor sa plateasca 'cheltuieli pentru partile comune' din bloc si nu vor ca taxele colectate de primarie sa fie tocate pe subventionarea gigacaloriei.

  Cei care nu s-au debransat la timpul potrivit au sperat pan in ultim clipa (ca Ilie Moromete!) ca statul nu ii va lasa de izbeliste, ca se poate in capitalism sa traiesti pe spinarea comunitatii locale etc.
  Pe acesti oameni nu ii deranjeaza faptul ca primaria nu face investitii utile in oras din cauza subventiei - ei vor ca subventia sa ramana ca un fel de pensie viagera, doar pentru ca s-a impamantenit obiceiul acesta de dupa revolutie.

  Raportează
 • postat de RABIS STEFAN Miercuri, 18 Decembrie 2019 00:36 5.13.194.*** Link la comentariu
  3
  4

  ce harnici sunt fanii psd vad :))va apropiati de sfarsit fetitelor :))? si acum va dati cu parfum de rahat rosu?

  Raportează
 • postat de Robert Marți, 17 Decembrie 2019 09:28 89.136.0.*** Link la comentariu
  6
  10

  De ce oare in Finlanda, Polonia, Olanda sistemul centralizat functioneaza in orasele mari si la noi nu ?
  Domnul primar Pucheanu, daca este asa de hotarat, ar trebui sa implementeze si reducerea subventiilor catre populatie la abonamentele Transurb pentru :- pensionari
  - elevi
  - studenti.
  Acestia trebuie sa plateasca minim 50% din costul abonamentului.
  Gratis trebuie sa circule doar -persoanele cu handicap,
  - veteranii de razboi,
  - detinutii politici si revolutionarii adevarati.

  Raportează
 • postat de Stiutor de Treburi Marți, 17 Decembrie 2019 03:36 79.115.121.*** Link la comentariu
  2
  9

  @Ioane,
  Revizia la 2 ani costa in general 120 de lei, dar unele firme percep chiar si doar 75 de lei (daca e concurenta).

  10 ani este o durata estimata de buna functionare a unei centrale, cu ideea indusa (de firmele interesate) ca dupa 10 ani ar fi bine sa iti schimbi centrala.
  In realitate multe centrale depasesc bine de tot cei 10 ani de garantie, ajungand chiar la 15-20 de ani.
  Totodata investitia initiala este mai mare, pentru ca implica si costuri pentru calorifere, tevi de cupru si alte chitibushuri.
  Peste cei 10 ani estimati se va plati doar pretul unei centrale noi (cele mai ieftine fiind in jur de 2000 - 2500 lei) + manopera.

  Si in ultima instanta ajutorul dat de primarie este mai mult decat au dat alte primarii (ZERO barat) in orase dez-termoficate.

  Precum spunea altul mai devreme, cei care nu au bani de centrala traiau in vechiul sistem cu datorii la intretinere si nu puteau fi debransati.
  In noul sistem ii debranseaza cei de la gaze la 2 luni de neachitare a facturilor!!!

  Raportează
 • postat de Culmea nesimțirii Marți, 17 Decembrie 2019 02:00 86.122.130.*** Link la comentariu
  10
  6

  Un Primar mai iresponsabil si mai atehnic ca ăsta nu am avut niciodată!
  Cum poti să spui că ai rezolvat o problemă când tu ai pasat de fapt problema la cetățeni: adică să-și monteze ei un sistem alternativ de încălzire! Adică să-și găurească ei apartamentele și să se facă praf și gălăgie peste tot, în tot Galațiul că dl Pucheanu e șmecher și oprește el căldura de la Electrocentrale!
  Dar oare un avocat bun ne poate spune dacă mai există infracțiunea de SUBMINARE ECONOMICĂ?

  Raportează
 • postat de Costel Creteanu Marți, 17 Decembrie 2019 00:20 5.13.132.*** Link la comentariu
  7
  9

  Toti habarnistii comenteaza, toti non-cerebralii au acuma un "smartfion" luat la fidelizare sau oferta si se apuca sa arunce cu fecale produse de ei si a lor gandire. Sunteti PROSTI gramada, tot ai nostri dar prosti de bubuiti! Dupa 30 ani lucrurile SE MISCA in Galati, ba' redusilor mintal, pare ca se schimba intr-un final si orasul asta! Este de durata dar drumul este cel potrivit. Este de munca mai ales cand ai in urbe cu duiumul primate care strica, sparg, murdaresc si defaimeaza pe oricine si tot ce se creaza. Scoateti ochelarii de cal de pe cap si uitati-va in jurul vostru, fiti obiectivi. Macar asta sa puteti face singuri.

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 17 Decembrie 2019 00:01 109.166.133.*** Link la comentariu
  19
  18

  O decizie cu direcție ... . La fiecare 2 ani fiecare centrală trebuie verificată! În maxim 10 ani fiecare centrală trebuie înlocuită! Vor mai primi românii încă o dată echivalentul a 3000 de lei pentru înlocuirea centralei peste 9 ani? Problema căldurii în Galați nu e nicidecum rezolvată, e doar amânată. Iar peste 10 ani o centrală neverificată și neînlocuita e un pericol pentru toți locatarii Dar ce contează ce va fi peste 10 ani? Noi vrem acum! Cât de ...... suntem....

  Raportează
 • postat de Realist Luni, 16 Decembrie 2019 23:57 79.115.121.*** Link la comentariu
  11
  22

  Spun unii ca mai sunt apartamente neincalzite in Galati si ca ar fi fost mai bun vechiul sistem care ii incalzea pe toti, la propriu si la figurat.
  Nu neg ca ar fi familii nevoiase care nu isi permit centrala proprie (chiar si cu cei 3000 de lei) si stau fara caldura, de nevoie.
  Dar tin sa arat ca astfel de familii, in vechiul sistem, erau vesnic datoare la intretinere si traiau pe spinarea vecinilor lor, neputand fi debransati fortat.
  Sa mai adaug ca o buna parte din pierderile financiare ale vechii termoficari proveneau din facturi neincasate de la populatie - adica de la astia carora le plangeti de mila.
  Sa inteleaga toata lumea ca viata la bloc COSTA si cine nu are bani nu poate trai pe spinarea asociatiei de proprietari.

  Solutii?
  Sa vanda apartamentul si sa se mute la tara - de obicei au pamant mostenit de la bunici cooperatori.

  Raportează
 • postat de macarie banu Luni, 16 Decembrie 2019 19:20 78.96.82.*** Link la comentariu
  22
  14

  nu avem nici o sansa! Alegeri anticipate si sa plece...duca-se....sa nu mai aud de ei 5000 de ani.......

  Raportează
 • postat de Iulian D Luni, 16 Decembrie 2019 18:47 92.80.167.*** Link la comentariu
  24
  26

  S-a distrus un sistem și a fost pus pe chituci, la CET, se producea și energie electrica fiind obiectiv strategic, în schimb toți plătitorii de taxe, am sponsorizat firmele particulare de montat centrale, care s-au "îngrășat" bine cu acordul primăriei, au distrus locuri de munca, situația la care se ajunsese era tot efectul politicii de 28 de ani de inactiune, și a politicienilor care după ce au muls bine vaca(Cet-ul), când au epuizat o, au trimis o la abator.

  Raportează
 • postat de dgi Luni, 16 Decembrie 2019 18:38 185.246.211.*** Link la comentariu
  15
  23

  Probabil in viitorul imediat vom afla ca suntem mode si in cazul Apa canal, Transurb sau ADP. Metoda este: nu finanta, nu moderniza numeste politic conducere si in scurt timp este nevoie de o suma imposibila. Apoi inchizi sau externalizezi/privatizezi si imbogatesti privatul platind subventii sau ajutoare. Sa nu uitam ca exista fonduri europene nerambursabile si pentru termie si pentru transport public si pentru deseuri si pentru orice este fezabil si folositor orasului. Trebuie numai sa vrei si sa munesti pentru asta. Este bineinteles ca a inchide este mai simplu. Inchizi caldura si apa calda la 36.000 mii de apartamente (2017-2018) , dai 12.600 de ajutoare si faci centrale de cartier ptr 6000 si lasi 17.600 fara caldura (2018-2019). Problema rezolvata. PS Pe hartie nu da rezultatul, in realitate ni nu mai conteaza pentru politicieni. Sunt multi batrani neajutorati sau familii greu incercate care stau pentru al doilea an in frig si indura cum pot. Si nu toti erau datornici asa cum se comenteaza.

  Raportează
 • postat de Marco Luni, 16 Decembrie 2019 18:33 188.24.221.*** Link la comentariu
  31
  20

  A fost buna masura luata eu am primit banii. Felicitari primariei!

  Raportează
 • postat de Realist Luni, 16 Decembrie 2019 18:00 213.233.104.*** Link la comentariu
  13
  29

  Cine s-a chivernisit și si-a montat centrala individuala, cu sau fără subvenția de 3000 de lei, înțelege și aplauda modelul Galați. Cine mai asteapta ca primăria sa subvenționeze termoficarea, căci așa s-a împământenit obiceiul la românI, țipa și așteaptă ca minunea asta sa țina la nesfârșit. În fond nu e vorba de opiniile populației, ci de dorința fiecăruia de a trăi pe spezele sale sau pe spinarea comunității locale...

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 16 Decembrie 2019 17:12 178.138.32.*** Link la comentariu
  13
  20

  Bla bla bla

  Raportează
 • postat de ELLA Luni, 16 Decembrie 2019 16:22 89.137.227.*** Link la comentariu
  25
  20

  Cea mai buna alegere a facut primarul Pucheanu in privinta incalzirii.Aceste capuse care sugeau bani de la bugetul primariei au luptat ani de zile sa nu fie desfiintat acest sistem.Bravo lui.Cu banii economisiti se pot face alte lucrari necesare acestui oras.

  Raportează
 • postat de Laurentiu Luni, 16 Decembrie 2019 15:53 79.116.102.*** Link la comentariu
  19
  24

  Atatea laude ca nu mai ai loc de acest Pucheanu. Mai bine faceti un sondaj si adunati toate familiile care nu au caldura nici acum si va garantez ca veti fi surprinsi de adevarata situatie in teren

  Raportează
 • postat de mihaita Luni, 16 Decembrie 2019 15:25 185.174.110.*** Link la comentariu
  24
  21

  da cea mai buna solutie a fost asta adoptata de primarul galatiului!bravo lui!

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Luni, 16 Decembrie 2019 14:36 86.34.180.*** Link la comentariu
  14
  24

  Decizia de a inchide ceea ce era de facto realizat este o victorie a la Pirus, datorita faptului ca in loc sa se platesca inechitabil acesti 3000 de lei, Primaria ar fi trb sa investeasca in sisteme noi de productie si distributie a energiei termice.

  Raportează
 • postat de Sito Luni, 16 Decembrie 2019 14:24 86.124.205.*** Link la comentariu
  17
  22

  Cunosc familii care nu și-au permis o centrală, cu toate ca muncesc. Sunt multe apartamente care nu sunt încălzite, foarte multe încălzite insuficient și apare mucegai. Problema este departe de a fi rezolvata. Pot să zic că în București sistemul de încălzire central e foarte bun pentru populație , căldura e la preț mic, dar se pare că sunt interese să nu mai funcționeze. De ce alte orașe nu iau modele de afară? Acolo sistemul de încălzire în marile orașe e centralizat

  Raportează
 • postat de ro Luni, 16 Decembrie 2019 13:58 91.216.52.*** Link la comentariu
  7
  6

  Lauda gura....
  Se face reclama mascata actualului primar si consiliului? De ce nu semneaza el/ei articolul? Ar primi in fata ceea ce merita.
  Stiati ca:
  1. Impozitele la bloc prevad ca blocurile au inca sistem de incalzire centralizat? - nu s-a facut nici o reducere pe acest criteriu
  2. Odata cu oprirea functionarii sistemului centralizat TOATA populatia trebuia subventionata cu costul mediu al instalarii unei centrale - cei 3000 de lei s-au acordat numai pana la un anumit nivel de venituri si nu acoperea decat 40% din costul unei instalari (fara reparatiile inerente). Prin aceasta "manevra" populatia a platit diferenta de costuri. A incercat cineva din primarie sa vada cat a platit populatia?
  3. Nu au fost facuta niciodata o analiza, cine a fost concret responsabil de pierderi sau de neplata utilitatilor. Cineva trebuia sa plateasca, chiar si obligat, daca era vinovat. Nu s-au justificat niciodata sumele risipite pentru investitii, reparatii sau modernizari. Aceste sume ar fi trebuit sa evite tocmai pierderile de care se face acum atata caz.
  4. Populatia a fost mintita sistematic pentru a justifica deciziile absurde, in situatia in care factorii responsabili erau iresponsabili.

  Aceste randuri se adreseza si celor care "apluda" fara sa se gandeasca la consecinte: sunt mintiti cu nerusinare si sunt si foarte creduli. Vorbesc fara sa gandeasca.

  Pentru viitor: "succes" la vot.

  Raportează
 • postat de silviu Luni, 16 Decembrie 2019 13:07 5.13.208.*** Link la comentariu
  36
  32

  BRAVO. Cea mai buna decizie luata de primar. Mocangiilor care comenteaza , sa puna osu la treaba CA NU ERAM NOI TOTI OBLIGATI SA LE PLATIM LOR CALDURA! ;) Si asa v-a dat primaria ajutor de 3000 lei, deci mai mult decat suficient!

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 16 Decembrie 2019 11:24 178.138.97.*** Link la comentariu
  23
  41

  Care problema a foat rezolvata?? Inca sunt familii care se încălzesc cu calorifere electrice si le i-au foc casa....s-au unde bubuie cuptorul din cauza incalzirii cu cărămidă

  Raportează
 • postat de GAGA Luni, 16 Decembrie 2019 11:05 86.124.200.*** Link la comentariu
  13
  44

  Prin acordarea ajutorului de 3000 de lei fara rambursare s-a creeat o prima inechitate si prin subventionarea gicaloriei la microcentralele de cartier a venit a doua inechitate .Concluzie in orasul Galati sunt doua feluri de cetateni,dar care platesc taxe si impozite egale.O solutie ar fi ca acestia din urma sa beneficieze de scutiri de taxe si impozite in valoare de 3000 de lei ??!!!

  Raportează
 • postat de ADMINISTRATOR Luni, 16 Decembrie 2019 09:52 193.231.148.*** Link la comentariu
  28
  45

  CEA MAI MARE MINCIUNA SI CEA MAI PROASTA DECIZIE

  Raportează
 • postat de Publicitate… Luni, 16 Decembrie 2019 08:45 89.136.4.*** Link la comentariu
  9
  51

  Chiar atât de aproape sunt alegerile?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.