Cu ce rămânem din 2019

Cu ce rămânem din 2019

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
8 comentarii

Cumpărate cu bani dintr-un credit, cele 60 de minibuze şi autobuze mari turceşti au resuscitat, la final de an, un transport public local aproape de colaps. Zonele Spicu şi Romarta au devenit de nerecunoscut, fiind transformate în piaţete. De la Potcoava de Aur şi până aproape de fostul "Modern", Galaţiul a devenit un oraş de granit, ale cărui simboluri sunt cei doi peşti de pe vechiul Sigiliu al Târgului Galaţi, amplasat la intrarea în oraş dinspre Brăila, şi ancora cu o vechime de peste 50 de ani, de la rondoul nou-construit la intrarea dinspre Tecuci. Nu mai puţin adevărate sunt reabilitarea câtorva artere din Galaţi, punerea în operă a unor proiecte de regenerare urbană şi câştigarea unor consistente finanţări europene. Pe de altă parte, tot în 2019 au fost scoase de la naftalină şi repuse pe tapet proiecte mult-promise, cu documentaţii „istorice”: aeroport internaţional, drum expres Brăila-Galaţi şi marea centură ocolitoare a Galaţiului.

În 2019, mai mult ca în anii trecuţi, Galaţiul a fost un şantier nesfârşit, însă nu o dată calitatea şi trăinicia lucrărilor, a materialelor folosite, profesionalismul constructorilor şi respectarea termenelor de execuţie au fost criticate de gălăţeni. Noi vă propunem astăzi o radiografie a celor mai importante investiţii, lucrări, contracte şi proiecte finalizate sau demarate în 2019.
"Valoarea proiectelor de investiții începute anul acesta de către Primăria municipiului Galați se ridică la aproximativ 180 de milioane de lei, iar proiectele cu fonduri europene aflate în diverse stadii sunt de circa 700 milioane de lei", afirmă administraţia locală, într-un comunicat transmis de către Biroul de Presă. 

Cele mai importante lucrări

Conform Primăriei, între lucrările importante derulate în 2019 se numără: modernizarea Parcului "Mihai Eminescu", regenerarea urbană în zona Colegiului Național "Mihail Kogălniceanu", modernizarea intrării în oraș dinspre Tecuci, reabilitarea străzilor Cerealelor, Dr. Carnabel (între Vasile Alecsandri şi Basarabiei), Basarabiei (tronson Traian - Mihai Bravu) și Brăilei (tronsonul de la intrarea în oraș până la Palatul de Justiție), dar şi amenajările din zona centrală - Spicu și Romarta, precum şi Piațeta "Florilor de Tei".
"Între lucrările începute în 2019 și care se încheie anul viitor putem enumera: Plaja "Dunărea", parcarea multietajată din Mazepa, pasajul "Dunărea", stația de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, modernizarea străzii Domnească, modernizarea rețelei electrice de troleibuze etc", a transmis municipalitatea, prin Biroul de Presă.
"Lucrări importante s-au derulat în interiorul cartierelor Țiglina I, Țiglina II, Mazepa, Micro 16, Micro 17, Micro 39A, Micro 39 B, Micro 39 C, Micro 40 etc. S-au desființat anul acesta 307 garaje și, în locul acestora, s-au amenajat 1.000 de locuri de parcare. La acestea se adaugă alte 500 de locuri de parcare noi, în cadrul obiectivelor de investiții", precizează Primăria Galaţi. Aceasta adaugă pe lista împlinirilor şi pistele pentru bicicliști: "la cei 7 km realizați în anii precedenți, anul acesta s-au adăugat 1,2 km, realizați la intrarea în oraș dinspre Tecuci, plus alți 3,4 km pe strada Brăilei".
Trebuie spus că anul acesta au fost semnate substanțiale contracte de finanţare europeană, pentru modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului pe axele rutiere Siderurgiştilor - 1 Decembrie şi Traian Vuia - Henri Coandă - George Coşbuc.
Parteneră a Consiliului Judeţean în proiectul european de modernizare şi extindere a Drumului de Centură, semnat tot anul acesta, Primăria şi-a asumat o serie de lucrări suplimentare, neeligibile.

Transport

De la 1 decembrie, pe traseele de transport public în comun ale Galațiului circulă 20 de minibuze Karsan Jest, în valoare de 6.238.000 de lei, iar din 20 decembrie, cele 40 de autobuze BMC, în valoare de 26.246.000 lei fără TVA. Noile mijloace de transport vor fi plătite de Primăria Galați cu bani dintr-un credit contractat anul acesta la EximBank.
Din păcate, mult-promisele 18 tramvaie noi, achiziționate cu bani europeni, se lasă așteptate pe termen nedeterminat. Amânată pentru primăvara anului viitor este și punerea în funcțiune a sistemului e-ticketing. De asemenea, se află în derulare o nouă licitație pentru cumpărarea a 20 de autobuze hibrid, după ce prima procedură a fost, din păcate, anulată.

Sănătate

Anul acesta a devenit funcţional Centrul de Medicină Dentară Socială, în parteneriat cu Facultatea de Medicină. Au fost semnate contracte de finanţare europeană pentru reabilitarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie, dar şi pentru modernizarea, extinderea şi dotarea Compartimentului Primiri Urgenţe şi, respectiv, a Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan". Dorinţa conducerii unităţii medicale este aceea de a avea la Galaţi o secţie de Oncologie pediatrică. Așa cum ați putut citi în ziarul nostru, Spitalul "Sf. Ioan" are de anul acesta o secție de imagistică modernă, dar și două aparate Roentgen pentru radiografii și radioscopii ce reduc iradierea la jumătate față de vechile aparate. În plus, spitalul a achiziționat și un aparat nou și performant pentru RMN, ce le va ajuta pe cadrele medicale la stabilirea diagnosticului precis. Pentru Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie "Buna Vestire" din Galați este depus un proiect de modernizare cu fonduri europene de peste 3,4 milioane de euro.

Educație

În 2019 au fost anvelopate cu bani europeni Şcolile Gimnaziale Nr. 3, 22 şi "Iulia Hasdeu". De asemenea, s-au câştigat fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolilor Nr. 33, „Mihail Sadoveanu” şi „Grigorie Teologul”, Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” și Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare”. Pe 23 decembrie a fost semnat contractul de finanțare europeană pentru construcția de la zero a primei grădinițe de după 1990.
Proiect abandonat de fostele administraţii, noul corp de clădire de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 - care ar fi trebuit să fie Campusul Colegiului "Cuza" - se apropie de finalizare, cu bani atraşi de la Ministerul Dezvoltării.
Două picturi murale impresionante, intitulate sugestiv ”OPENNESS”, pot fi admirate pe clădirea Școlii Nr. 26, din cartierul Mazepa. Sunt realizate de artistul Cristian Scutaru, care a ales să dea astfel startul campaniei sale de regenerare urbană la nivel național ”Pictăm România” în orașul natal, Galați.

Locuințe

În acest an, s-au realizat cu fonduri europene lucrări de creştere a performanţelor energetice a blocurilor G1 şi G8 din Micro 18, unde lifturile au fost înlocuite cu unele noi şi moderne, cu dotări care permit utilizarea lor şi de către persoanele cu dizabilităţi. S-au câştigat bani europeni şi pentru creşterea performanţelor energetice a blocurilor D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21.

Plantări

Municipalitatea susține că a plantat anul acesta 2.000 de arbori, în zone precum Faleză, Parc Selgros, Parc Rizer, Parc Cloșca, Grădina Publică, dar și pe foarte multe străzi. Nu mai puțin de 1.300 de arbori provin de la Direcția Silvică, alți 351 sunt puși la dispoziție de municipalitate prin Gospodărire Urbană, dar există și parteneri privați care s-au alăturat acestui demers.

Patrimoniu și identitate

Graţie descoperirilor arheologice, Primăria a câştigat bani europeni pentru a pune în valoare situl arheologic Tirighina-Barboşi, monument de importanţă naţională.
Vechiul Sigiliu al Târgului Galaţi a fost amplasat la intrarea în oraş dinspre Brăila, iar o ancoră cu o vechime de peste 50 de ani, la rondoul nou-construit la intrarea dinspre Tecuci. Dar nu va rămâne doar atât! Gălățenii au ales, în cadrul unei consultări publice lansate pe pagina sa de Facebook de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, ca opera de artă ”Simbol”, ai cărei autori sunt Gheorghe Terescenco, Gheorghe Dogaru şi Palade Costică, să fie amplasată în sensul giratoriu de la intrarea în oraş dinspre Tecuci. Lucrarea este donată de către Fundația Culturală ”Nicolae Mantu”.
Și tot într-un sondaj pe Facebook, gălățenii au ales, din 18 personalități propuse, ca Eremia Grigorescu, Mihail Kogălniceanu, Hortensia Papadat-Bengescu și Iosif Ivanovici să aibă câte un bust amplasat pe cele patru socluri ridicate în Parcul "Mihai Eminescu".
Tot la final de an a început și punerea în siguranță a Palatului "Simion Gheorghiu", ruina din strada Domnească nr. 24, după o igienizare de suprafață.

Smart City

Prima trecere de pietoni inteligentă din oraș a fost amenajată pe Faleză, în zona Parcului ”Viva”. Aceasta are un sistem modern cu senzori de prezență care cresc intensitatea luminilor de pe stâlpi când pietonul vrea să traverseze strada, iar de-a lungul trecerii sunt și markeri luminoși intermitenți cu LED-uri. E vorba despre un proiect pilot, întreaga instalație fiind oferită cu titlu gratuit de către compania Flash Lighting Services SA, dar Primăria și-ar dori, pe viitor, astfel de treceri de pietoni inteligente și în alte zone ale orașului.
Dacă tot vorbim de transformarea Galaţiului într-un "smart city" - "oraş inteligent" trebuie amintite: Avizul Comun pentru obţinerea rapidă a autorizaţiei de construire, implementarea cu fonduri europene a unui sistem informatic de management al documentelor în Primărie, bani europeni câștigați pentru reţele Wi-Fi în zone publice, dar şi instalarea a cinci încărcătoare solare pentru telefoane mobile, tablete sau camere foto, în Parcul Viva, Grădina Publică, Orăşelul Copiilor, la Potcoava de Aur şi Romarta.

Soluții

Premiera acestui an a fost competiția de idei şi soluţii urbanistice organizată de Primărie. Proiectul care a fost declarat marele câştigător, realizat de o echipă de gălăţeni, propune "O Faleză ca în Dubai", iar autorităţile promit că nu va rămâne doar pe hârtie.
La final de an a fost lansat un nou concurs de soluții pentru parcurile pe care Primăria vrea să le realizeze în locul garajelor, chioșcurilor sau a altor construcții fără autorizații. Specialiștii în arhitectură și urbanism vor trebui să prezinte patru modele diferite pe baza cărora se vor realiza parcurile ce vor deveni astfel zone de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Distracţie

La capitolul distracție, gălățenii au bifat anul acesta evenimente în premieră precum Forza ZU, Festivalul racilor şi al fructelor de mare, Pizza Fest, The Color Run Love Tour, dar și evenimente tradiționale, Street Food Festival, Oktoberfest, Summer Parade. Iar Galațiul a fost pentru a doua oară capitala boxului european.

Promisiuni dezgropate și resuscitate

Proiectarea și execuția drumului expres Brăila-Galați și a marii centuri ocolitoare a Galațiului au fost scoase de la naftalină și repuse pe tapet anul acesta. Mai mult, au fost și lansate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere licitații pentru realizarea lor cu fonduri europene, dar speranțele s-au risipit repede. Procedurile sunt în prezent suspendate și e greu de spus dacă și când vor fi reluate. Și cu atât mai puțin dacă se vor concretiza vreodată.
Aleșii județului și-au dat votul și pentru demararea procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea proiectului major de investiţii Aeroport internaţional în judeţul Galaţi, pe un teren situat între comunele Braniştea, Smârdan şi Schela. Deocamdată au fost realizate studiul de oportunitate şi studiul privind evaluarea eficienţei traficului aerian și s-a decis demararea procedurilor pentru realizarea studiilor de prefezabilitate şi fundamentare a investiţiei. Miza este uriașă atât din punct de vedere financiar - investiţia, realizabilă printr-un parteneriat public-privat, fiind estimată în prezent la aproximativ 100 milioane de euro, cât şi din punct de vedere socio-economic. Dar cine poate ști dacă nu vom rămâne, ca de atâtea alte ori, doar cu niște documentații scump-plătite și multe vise spulberate. Poate anul 2020!

Citit 5851 ori Ultima modificare Joi, 02 Ianuarie 2020 01:52

8 comentarii

 • postat de comunismul Marți, 31 Decembrie 2019 14:09 79.116.106.*** Link la comentariu
  2
  8

  cu ce ramanem! cu nimic! cu asta ramanem! primarii din ultimii ani ai galatiului! au luat in batjocura orasul!

  Raportează
 • postat de sescu Marți, 31 Decembrie 2019 11:51 92.114.82.*** Link la comentariu
  2
  10

  tot ce s-a facut anul asta in Galati e ca un strat de pudra si machiaj aplicat pe fata unui mort, Galatiu ramane un oras decrepit din care lumea buna pleaca, fuge si va fugi in continuare, un oras lasat in paragina, populat de pensionari, interlopi & un numar din ce in ce mai mic de oameni care mai muncesc aici in lipsa altor optiuni tangibile... in ritmu asta, in cinci ani va ramane doar pucheanu & gasca sa stinga lumina, ce-am fost si ce-am ajuns

  Raportează
 • postat de macarie banu Marți, 31 Decembrie 2019 10:13 78.96.82.*** Link la comentariu
  2
  7

  pai,printre altele,ramanem cu puchi si al sau umor negru despre dezvoltarea si reconstructia orasului(nu prea vad de ce ar trebui reconstruit),ramanem cu hidoseniile construite in Tiglina I,pe Brailei cat si cu cele care tot apar si,durerea mai noua,cu circulatia tramvaielor din cauza exploziei de pe str.Frunzei.Vinovatii fara vina inca nefiind identificati.Probabil dupa alegerile din primavara.

  Raportează
 • postat de Mihai Marți, 31 Decembrie 2019 06:58 86.124.206.*** Link la comentariu
  6
  5

  Galateanul este nemultumit de tot si de toate. Partea pozitiva este ca s-a facut peste asteptari. Partea negativa este ca nu toate lucrarile sunt de calitate sau trainice. Iar oamenii vor distruge totul, veti vedea!!!

  Am vazut in acest an cum s-au vandalizat statii de autobuz, cosuri de gunoi, scaune de autobuz, indicatoare de circulatie, semafoare etc. Exista o totala batjocora fata de spatiul public.

  La mine la bloc arata ca dupa razboi, cu trotoare sparte, scari crapate etc. Dar asta nu ma face ca sa nu vad cate lucruri s-au facut pentru Galati, mai ales fata de perioadele anterioare. Tocmai de aceea, eu, care nu il cunosc pe actualul primar, pot doar ca sa il felicit. In ritmul acesta lucrurile se vor schimba doar in bine. Poate se reuseste ca sa se repare si in jurul BR4B Mazepa 1, ca este deprimant modul in care arata zona, dar sa se faca treaba de calitatea, nu ca dupa aceea sa se faca la loc.

  Am auzit ca actualul guvern a redus bugeltul Galatiului cu 45 % pe anul viitor si l-a marit la celelalte orase mari, de ex. la Iasi s-a dublat. Asa ca trebuie sa fim atenti la tot ceea ce se intampla.

  Eu sper ca proiectele Centurala Galatiului si Drumul express sa faca apanajul administratiei locale la anul!

  La multi ani, Galati!
  La multi ani, Viata Libera!
  La multi ani, 2019!

  Raportează
 • postat de Un pescar cu barca Marți, 31 Decembrie 2019 02:41 5.13.145.*** Link la comentariu
  0
  8

  Avand in vedere ca mai mult de jumatate din Moldova este ACUM sub ocupatie slavona, rusa sau ucraineana, nu conteaza, si pentru o buna parte nici macar nu sunt sperante de recuperare istorica sau respect reciproc, nu vad sensul unei inscrptii cu litere chirilice la intrarea in Galati. Aceste popor a suferit mult si indelung de pe urma "fratilor" de la rasarit si are o mare sensibilitate la literele chirilice, mai ales cand reprezinta intrari in oras. Ar trebui sa va fie rusine ca le-ati pus acolo, chiar daca apernt n-au nici o legatura cu chestiile de mai sus. Sunt convins ca Galatiul are multe alte simboluri care puteau fi puse acolo, de exemplu o statuie a lui Anghel Saligny sau Constantin Levaditi sau alte personalitati galatene, sau un simbol Moldovesnesc sau romanesc, nu inscrisuri slavone. Ori suntei prosti de tot, ori aveti alte interese.

  Raportează
 • postat de Galați, orașul trist de la Dunăre. Luni, 30 Decembrie 2019 16:12 82.137.15.*** Link la comentariu
  5
  20

  Întrebarea pertinentă ar fi cu câți bani au rămas edilii în buzunare, câte contracte pe sub mâna date, câte mici PFA uri au dat faliment sau srl-uri. Deasemenea, câte borduri s-au schimbat și furat, câte dale la suprapreț schimbate, bulevarde care arată mai rău decât atunci când ne-au invadat rușii și nemții în WW2, impertinența unor angajați transurb,lipsa locurilor de parcare, lipsa unui soft modern de preplatire a parcării, indiferența autorităților în privința trecerilor de pieton, în special pe zona bld Dunărea, bld Galați, kaufland micro 21,otelarilor și câte și mai câte. Dacă dvs vedeți vreo îmbunătățire în oraș la capitolul infrastructură, înseamnă că ne place să ne mulțumim cu puțin dar pe bani mulți. Deasemenea, am întrebat mai mulți istorici din Galați, în legătură cu așa zisul monument de la întrare în oraș dinspre Brăila și nici unul nu a reușit să-mi traducă ori să explice legătura cu orașul. Că am fost un mare port, da, este adevărat. Că se făcea comerț cu pește, da este adevărat. Dar nu cred că este imaginea reală a orașului, mai ales că nici măcar nu s-a folosit limba noastră maternă pe acel"monument". Dacă era germană? Sau vikingă? Tot treceam cu vederea? Anul 2019 a însemnat un an trist pentru Galați, multă lume a uitat să mai zâmbească ori să fie civilizată. Mulți au uitat de unde au plecat (Pucheanu) și ce nu au făcut, deși a/au promis. Au rămas cu promisiunile că așa e în România. Românul e învățat să i se promită și atât!

  Raportează
 • postat de sef de scara Luni, 30 Decembrie 2019 16:09 92.114.82.*** Link la comentariu
  3
  17

  toate acestea s-au facut pe banii contribuabililor si imprumuturi grele . daca 10 oameni din scara pun cite 100 roni si se fac 1000 roni eu garantez ca pot sa sa pun un pres la usa......din cel mai smecher.

  Raportează
 • postat de gogu Luni, 30 Decembrie 2019 14:40 79.116.101.*** Link la comentariu
  7
  21

  Sigiliul ala de la intrarea dinspre Braila e un mare kitsch , asa cum a fost toata guvernarea psd-ista . Reflecta foarte bine ,,gandirea,, actualilor edili de la primarie.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.