Când se aprinde şi se stinge lumina în Galați

Când se aprinde şi se stinge lumina în Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

„De luni de zile, iluminatul public în Mazepa (poate în tot oraşul) se aprinde când soarele încă nu a apus, dar se stinge dimineaţa, când încă este întuneric beznă”, ne-a reclamat gălăţeanul Alexandru Harbuz. Nu este singura sesizare privind iluminatul public din Galaţi primită la redacţie, motiv pentru care am solicitat informaţii Primăriei municipiului Galaţi.

Funcţionarea iluminatului public a fost, mai mereu, un motiv de nemulţumire şi de reclamaţii pentru gălăţeni. Am primit, atât la finele anului trecut, cât şi acum, la început de 2020, mai multe sesizări din partea gălăţenilor care se plâng ca iluminatul public se aprinde şi se stinge mult prea devreme.

Tocmai de aceea am solicitat Primăriei Galaţi să ne răspundă la o serie de întrebări: la ce oră se aprinde iluminatul public în municipiul Galaţi şi la ce oră se stinge, cine stabileşte acest program, când şi cum. De asemenea, am întrebat cine se ocupă, în prezent, de mentenanţa iluminatului public din Galaţi, cum şi când a fost atribuit contractul, care este valoarea lui, şi pentru ce perioada este valabil. Ne-am mai interesat la ce adresă şi număr de telefon pot fi sesizate disfunctionalităţi ale iluminatului public şi mai ales ce soluţii există pentru ca oamenii să nu se mai plângă că rămân în beznă prea devreme sau aşteaptă prea mult aprinderea luminilor în oraş.

Ce spune Primăria Galaţi

Biroul de presă al Primăriei ne-a transmis că „programul de aprindere şi stingere a fost stabilit de către autoritatea locală în urma consultării site-ului Institutului Astronomic, conform coordonatelor geografice ale localităţii, cu mici ajustări în plus sau în minus şi poate fi modificat în funcţie de necesităţi”.

Serviciul de mentenanţă pentru sistemul de iluminat public în municipiul Galaţi este asigurat de societatea SC Flash Lighting Services SA. Contractul pentru aceste servicii a fost semnat la data de 18 noiembrie 2019, pentru o perioadă de patru ani şi are o valoare maximală de 10.823.311,17 de lei.

„Problemele legate de iluminatul public pot fi sesizate la dispeceratul societăţii SC Flash Lighting Services SA, la numărul de telefon 0751.586.462 şi la adresa electronică dispecerat

flashlighting.ro”, precizează municipalitatea.

„Soluţia pentru eliminarea unor probleme legate de decalajul dintre orele de apus/răsărit ale soarelui şi ora de aprindere/stingere a iluminatului public este implementarea unei noi reţele de ceasuri care să poată permite controlarea automată a orelor de pornire şi oprire la nivel de zi şi nu decadal ca până acum. Acest sistem a fost deja testat şi este funcţional pentru 30 de puncte din aproximativ cele 200 din municipiul Galaţi. Între timp, aşa cum am menţionat mai sus, sesizări pentru rezolvarea problemelor legate de iluminatul public se pot transmite societăţii SC Flash Lighting Services SA”, ne-a comunicat administraţia locală.

Primăria ne-a transmis şi un tabel cu programul de aprindere/stingere a iluminatului public în municipiul Galaţi, pe care îl puteţi consulta în ediţia on-line a ziarului „Viaţa liberă”. Vă putem spune că, potrivit acestui tabel, până pe 10 ianuarie, ora de stingere este 7,25, iar ora de aprindere 16,50, iar din 11 ianuarie programul va fi 7,20 – stingere, 17,05 – aprindere.

Citit 6487 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.