Galațiul are șase focare active de pestă porcină

Galațiul are șase focare active de pestă porcină
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Planul de măsuri dispus, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu privire la focarul de Pestă Porcină Africană (PPA) din comuna Grivița, a fost pus în aplicare din dimineața zilei de 6 ianuarie 2020. Au fost controlate toate cele 179 de exploataţii din comuna gălățeană Grivița în care, în Baza Națională de Date, erau înregistraţi porci. Ulterior acestei evaluări, a fost aplicată măsura uciderii preventive a 24 de suine din 13 exploataţii. Proprietarii celorlalte exploataţii au declarat că au sacrificat suinele anterior datei de 10 decembrie 2019 dar, fiind perioada Sărbătorilor de Iarnă, nu s-au grăbit să notifice medicul veterinar de liberă practică din comună despre sacrificare, se arată în ultimul comunicat de presă al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Galați.

Pratic, echipa DSVSA Galaţi, cu sprijinul UAT Griviţa, a aplicat toate măsurile conform manualului operaţional pentru intervenţia în focarele de PPA. Instituția sanitar-veterinară reiterează faptul că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică din comună şi DSVSA Galaţi.

La data de 7 ianuarie 2020, pe raza judeţului Galaţi sunt declarate șase focare active în cinci localităţi: Griviţa, Schela, Ţigăneşti, Scânteieşti și Tuluceşti.

În toate aceste localităţi si în cele învecinate este interzisă circulaţia porcilor (scoaterea lor din exploataţii sau introducerea altor porcine în exploataţiile existente), precum şi scoaterea de carne de porc, preparate și orice alte produse care conţin astfel de carne. Carnea şi produsele din carne se vor consuma numai în gospodărie, după preparare termică. Toţi porcii din exploataţie trebuie să fie menţinuţi în adăposturile lor sau izolaţi în alte locuri, cu punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea afectată. Totodată, se impune amplasarea de dezinfectoare individuale la intrarea şi ieşirea din adăposturi şi exploataţia suspectă și interzicerea ieşirii animalelor suspecte din specia suină, iar pentru celelalte specii numai cu avizul DSVSA Galaţi.

Citit 2928 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 13:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.